Actualitate
Aproape 37.000 de hunedoreni suferă de diabet. Peste 1.900 de cazuri noi, înregistrate anul trecut
Aproape 37.000 de hunedoreni suferă de diferite tipuri de diabet zaharat. Pe parcursul anului trecut s-au înregistrat peste 1.900 de cazuri noi, potrivit datelor făcute publice de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, în contextul celebrării, astăzi, 14 noiembrie, a „Zilei Mondiale a Diabetului”.
“Diabetul zaharat este o boală cronică, metabolică, caracterizată prin niveluri crescute de glucoză din sânge (sau zahăr din sânge), care poate duce în timp la leziuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor. Cel mai frecvent se întâlnește diabetul zaharat de tip 2, de obicei la adulți, care apare din cauza unei pierderi progresive a secreției adecvate de insulină a celulelor pancreatice, frecvent pe fondul rezistenței la insulină. O altă formă a diabetului zaharat, cel de tip 1, cunoscut odată sub numele de diabet juvenil, apare printr-un mecanism autoimun de distrugere a celulelor din pancreas, având debut de obicei la copii și tineri. Deoarece diabetul poate evolua fără simptome, adeseori, diagnosticul se pune în faze avansate, când au apărut deja complicații. Chiar dacă nu are simptome, diabetul zaharat ar putea fi depistat în urma unor controale preventive la medicul de familie, ceea ce ar putea contribui la prevenirea unor complicații grave: cardio-vasculare, neurologice, renale, oftalmologice, infecții, amputații. Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, accesul la tratament la prețuri accesibile, inclusiv la insulină, este esențial pentru evitarea complicațiilor, o calitate bună a vieții și supraviețuire”, arată reprezentanții DSP Hunedoara.
În județul Hunedoara, în 2023, se aflau în evidențe 36.976 de pacienți cu DZ tip II, în creștere în ultimii cinci ani. Astfel, dacă în 2018, numărul pacienților cu această boală era 28.139, acesta a crescut în 2022, la 32.461 și la aproape 37.000, în 2023.
În România, în anul 2022, se aflau în evidența cabinetelor medicale de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice 1,27 milioane de persoane cu diabet zaharat.
“Pentru a reduce povara acestei afecțiuni este nevoie de implicare atât din partea decidenților, a sistemului de sănătate, cât și a comunităților. Doar lucrând împreună se poate reduce riscul de diabet zaharat la nivel populațional și se poate asigura accesul echitabil al tuturor oamenilor la metode de depistare precoce, la tratament și îngrijiri cuprinzătoare și de calitate. În acest context, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), implementează proiectul ”JACARDI – Prevention of NCDs – cardiovascular diseases and diabetes”, acțiune comună a statelor membre ale Uniunii Europene (EU4H-2022-JA-03) derulat în alte 21 țări europene. Scopul acestuia este reducerea poverii bolilor cardiovasculare (BCV) și a diabetului (DZ), precum şi a factorilor de risc asociați, atât la nivel individual, cât și la nivel social. În cadrul proiectului, INSP implementează activităţi al căror scop este creșterea nivelului de alfabetizare în domeniul sănătății al pacienților cu boală cardiovasculară şi diabet zaharat și pentru îmbunătățirea autogestionării situaţiei lor medicale, precum și a capacității de răspuns, atât la nivelul sistemului de sănătate, cât şi la nivelul societății civile și al autorităților locale, pentru a preveni și diagnostica precoce complicațiile BCV și DZ și pentru a crește aderenţa pacieţilor la tratament și la modificări ale stilului de viață. Astfel, în această lună se desfăşoară activitatea de colectare a datelor privind evaluarea sănătății și accesului la serviciile de sănătate, conform metodologiei unitare OPHELIA, la nivel naţional și local (1-2 localități din fiecare județ, adică un număr de aproximativ 8.200 de chestionare)”, au transmis reprezentanții DSP Hunedoara.
Potrivit DSP Hunedoara, în județul nostru, la nivelul comunităţilor din General Berthelot și Vorța se desfăşoară colectarea de date privind nivelul de alfabetizare în domeniul sănătății al pacienților cu BCV și DZ, utilizând un instrument predefinit, respectiv un chestionar, aplicarea acestuia la nivelul comunităţii fiind realizată cu sprijinul asistentelor medicale comunitare. “În urma analizei datelor colectate vor fi dezvoltate vigniete (studii de caz bazate pe dovezi, dar fictive) corespunzătoare diferitelor profiluri identificate, corelate cu modul în care alfabetizarea în domeniul sănătății și capacitatea de răspuns a serviciilor afectează capacitatea membrilor comunităţii de a-și gestiona sănătatea lor și a familiilor; acestor profiluri identificate li se vor adresa intervenţiile ulterioare din cadrul proiectului”, au explicat reprezentanții DSP Hunedoara.
Evoluţia cazurilor de diabet în judeţul Hunedoara:
Cazuri raportate la cabinetul de nutriţie şi diabet | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
Cazuri noi DZ | 2.346 | 2.262 | 2.762 | 1.954 | 3.463 | 1.937 |
Cazuri noi DZ insulino-dependent | 198 | 171 | 428 | 222 | 702 | 81 |
Cazuri noi DZ insulino-independent | 2.148 | 2.091 | 2.334 | 1.732 | 2.756 | 1.854 |
Pacienți rămaşi în evidenţă cu DZ tip II | 28.139 | 28.217 | 30.522 | 30.423 | 32.461 | 36.976 |
Actualitate
Adolescent de 17 ani din Lupeni, dat dispărut: Poliția solicită ajutorul populației
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara anunță dispariția unui minor din municipiul Lupeni. Covaci Gheorghe Robert, în vârstă de 17 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său în data de 12 ianuarie 2025, în jurul orei 18:30, și nu a mai revenit. Dispariția a fost sesizată de bunica sa, care s-a prezentat la sediul Poliției Municipiului Lupeni în data de 13 ianuarie 2025, la ora 13:30.
Semnalmentele minorului: înălțime: 1,65 m; greutate: 56 kg. Constituție: atletică. Păr: brunet, tuns scurt. Ochi: căprui
La momentul dispariției, adolescentul purta un hanorac negru, pantaloni gri din material textil și pantofi sport gri.
Polițiștii au demarat activități de căutare și investigații specifice pentru găsirea tânărului, care a fost dat în urmărire națională.
Cetățenii care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla minorul sunt rugați să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112. Autoritățile mulțumesc anticipat pentru sprijinul oferit în acest caz.
FOTO: IPJ HUNEDOARA
Actualitate
Schimbări în Consiliul Local al Municipiului Deva
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Deva din 13 ianuarie 2025, domnul Cosmin-Răzvan Mareș a depus jurământul de consilier local, după ce mandatul său a fost validat de către Judecătoria Deva. Acesta a fost ales în urma vacantării funcției de consilier local, generată de demisia domnului Tiberiu Claudiu Barstan, din partea AUR.
Cosmin-Răzvan Mareș preia astfel și locul fostului consilier în două comisii importante: Comisia de dezvoltare urbanistică, administrarea domeniului public și privat al municipiului, realizarea lucrărilor publice, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură, precum și Comisia pentru sănătate, protecția mediului înconjurător, protecție socială și servicii publice.
Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva:
„Salut prezența domnului Cosmin-Răzvan Mareș în echipa noastră. Sunt încrezător că va aduce un plus de energie și profesionalism în activitatea Consiliului Local al Municipiului Deva. Împreună cu toți consilierii locali vom continua să lucrăm pentru dezvoltarea Devei și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri. De asemenea, vreau să mulțumesc domnului Tiberiu Claudiu Barstan pentru implicarea sa și pentru contribuțiile aduse până acum.”
Începând cu 13 ianuarie 2025, Cosmin-Răzvan Mareș își va exercita oficial atribuțiile de consilier local.
Consiliul Local al Municipiului Deva este alcătuit din 21 de consilieri locali, distribuiți astfel: 7 consilieri PSD, 4 consilieri PNL, 3 consilieri AUR, 2 consilieri POT, 2 consilieri USR, 2 consilieri UDMR și un consilier FD.
În concluzie, schimbările din cadrul Consiliului Local al Municipiului Deva reflectă angajamentul continuu al întegii echipe de a răspunde nevoilor comunității și de a susține dezvoltarea durabilă a orașului. Cu un consiliu local complet, format din oameni dedicați, Deva va continua să avanseze pe drumul modernizării, în interesul comunității locale.
Actualitate
Mii de participanți la protestul AUR din Capitală. Deputatul Tiberiu Bârstan: „Unitatea, curajul și credința pot schimba destinele acestei țări”
Mii de oameni au protestat, duminică, la București, în Piața Universității și pe străzile Capitalei, împotriva anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut. Acțiunea de amploare, organizată de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a reunit participanți din toată țară, la protest fiind prezenți și numeroși hunedoreni, membri și simpatizanți ai acestei formațiuni politice, coordonați de liderul Filialei Județene a AUR Hunedoara, deputatul Tiberiu Claudiu Bârstan.
„Am demonstrat împreună că poporul român este mai puternic decât orice obstacol! Mii de hunedoreni și peste 100.000 de români ne-au arătat că unitatea, curajul și credința pot schimba destinele acestei țări. Suntem mândri de cine suntem, mândri de neamul nostru și de rădăcinile noastre adânc înfipte în acest pământ binecuvântat.
Astăzi, mai mult ca oricând, atitudinea, implicarea și curajul nostru pot face diferența. Este timpul să ne ridicăm și să ne apărăm valorile democratice, care au fost grav compromise. Singura soluție pentru ca vocile noastre să fie auzite este strada. Lupta noastră pentru dreptate, libertate și adevăr trebuie dusă cu determinare, pentru că viitorul familiilor noastre, al copiilor noștri, al părinților noștri, al locurilor de muncă și al unei vieți sigure și decente depinde de fiecare dintre noi.
Pe 18 ianuarie, ne dăm din nou întâlnire la Deva, într-un protest care are același scop: să cerem o țară dreaptă, liberă și demnă. România are nevoie de noi toți, iar prin curaj, determinare și implicare putem readuce națiunea noastră acolo unde ne dorim cu toții – un loc de cinste și respect.
Doamne, ajută! Împreună putem învinge!
Suntem poporul care face dreptate. Suntem România!”, a declarat Tiberiu Claudiu Bârstan, Deputat AUR Hunedoara.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Ormindea
-
Actualitatecu o zi in urma
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie
-
Actualitatecu o zi in urma
UPDATE| O tânără de 17 ani și fiica ei în vârstă de nicio lună, date dispărute
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Registrul Agricol – termene înregistrare: Devenii care au în proprietate terenuri agricole sau silvice și utilaje, obligați să le declare
-
Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, 2-2 la transferuri
-
Actualitatecu o zi in urma
Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea
-
Actualitatecu o zi in urma
Peste 70 de turiști, salvați de pe munte, în ultimele 24 de ore. Cinci apeluri pentru Salvamont Lupeni