Connect with us
Data: 14/07/2024
.

Actualitate

Aproape 50 de hunedoreni s-au intoxicat cu ciuperci. Niciunul nu a murit

Publicat

pe

În patru zile

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Valea Jiului, iar medicii din judeţ avertizează asupra riscului mare de deces 

Ploile din ultima perioadă au favorizat răspândirea ciupercilor de pădure, al căror consum se poate dovedi riscant în condiţiile în care multe sunt otrăvitoare, aproximativ 50 de specii din cele peste patru mii cunoscute. Iar numărul lor creşte de la an la an din cauza mutaţiilor genetice, fenomen derutant chiar şi pentru cunoscători.

Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara au emis o avertizare privind consumul de ciuperci culese din cipuerci-2mediul natural – pădure, câmp, fâneţe -, care pot produce intoxicaţii grave ce pot duce până la deces.

Urgenţă medicală

Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă din cauza frecvenţei crescute în perioadele bogate în precipitaţii. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale, deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii. În judeţul Hunedoara până în prezent s-au înregistrat 45 de cazuri, cele mai multe provenind din Valea Jiului. „În aceste ultime patru zile la unitatea de primiri urgenţe a Spitalului din Petroşani s-au prezentat 30 de persoane care au prezentat simptomatologia de intoxicaţie, după consumul de ciuperci. Alte cinci cazuri similare s-au înregistrat la Vulcan, câte patru cazuri la spitalele din Deva şi Orăştie, iar două la Hunedoara. Îmbucurător este faptul că nu s-a înregistrat niciun deces, toate formele de intoxicare fiind cu debut rapid”, susţine directorul executiv adjunct al DSP Hunedoara, Cecilia Birău. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă a bolii, intoxicaţia cu ciuperci otrăvitoare trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.

Advertisement

Simptome diverse

Simptomatologia intoxicaţiei, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de toxina conţinută şi de durata perioadei de incubaţie. În genere, se manifestă prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap, transpiraţie abundentă sau simptome asmatice destul de grave. Acestea pot apărea la o perioadă relativ scurtă de la ingestia ciupercilor. Pentru a evita astfel de situaţii, hunedorenii sunt sfătuiţi să se aprovizioneze cu ciuperci numai din unităţile autorizate, depozite alimentare, magazine de tip hiper şi supermarket, în genera; din unităţi de alimentaţie publică în care se comercializează ciuperci cultivate în locuri specializate. Mai mult specialiştii atrag atenţia că substanţele toxice conţinute de ciuperci nu pot fi anihilate prin spălarea sau curăţarea învelişului exterior, nici prin prepararea termică, congelare sau conservare.

Actualitate

Minerul Lupeni, în finala fazei regionale a Cupei României

Publicat

pe

Redactat de

Câștigătoarea fazei județene a Cupei României, Minerul Lupeni, și-a confirmat statutul de favorită în grupa regională din care face parte, câștigând-o fără probleme.

După ce în primul meci al grupei cei de la Lupeni au învins, acasă, cu 4-0, reprezentanta Gorjului, Jiul Rovinari, trupa pregătită de Dan Voicu s-a impus și în cea de-a doua rundă.

Formația din Vale, deși a jucat în deplasare, a câștigat, cu 4-2, pe terenul celor de la Viitorul Severin, și, deși va sta în ultima rundă, este, deja, calificată în finala fazei regionale.

În meciul care va decide echipa ce va evolua în primul tur al fazei naționale, Minerul Lupeni va juca, pe teren propriu, cu Păulișana Păuliș, din județul.

Meciul va avea loc sâmbătă, 20 iulie, de la ora 17:30.

Advertisement

În primul tur al fazei naționale din Cupa României la fotbal, pe lângă cele șapte câștigătoare ale etapelor regionale vor intra în competiție și echipe care, sezonul trecut, au evoluat în Liga 3, fără a ajunge, însă, în play-off.

Ca și în întrecerea regională, și în primele etape ale fazei naționale meciurile vor fi stabilite pe criterii geografice.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dosar de cercetare penală pentru infracțiunea de lipsire de libertate

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Orașului Hațeg a primit o sesizare din partea unui bărbat de 53 de ani, din comuna Sântămăria-Orlea. Acesta a raportat că, în aceeași zi, la ora 12:00, fiica sa minoră, în vârstă de 16 ani, a plecat împreună cu un tânăr de 18 ani din comuna Totești către o destinație necunoscută.

Minora a contactat telefonic familia, informându-i că se află în compania tânărului și că se îndreaptă spre o locație necunoscută, fără a oferi alte detalii. După ce au fost depistați pe DN 14, la intrare în localitatea Daneș, județul Mureș, minora a declarat polițiștilor că a fost luată împotriva voinței sale de către tânăr.

”La data de 13 iulie 2024, în jurul orei 16:00, Poliția Orașului Hațeg a fost sesizată de către un bărbat de 53 ani, din comuna Sântămăria-Orlea, cu privire la faptul că, în data de 13 iulie 2024, în jurul orei 12:00, fiica sa minoră în vârstă de 16 ani, a plecat împreună cu un tânăr de 18 ani, din comuna Totești, spre o destinație necunoscută. Minora a luat legătura telefonic cu familia comunicând faptul că, se deplasează împreună cu tânărul de 18 ani, spre o destinație necunoscută fără a da alte detalii. Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hațeg de îndată ce au primit această sesizare, în urma activităților operative și investigative efectuate de către aceștia, sprijiniți de către polițiștii Secției nr. 10 Sighișoara, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, au reușit să localizeze și să identifice minora, in timp ce se deplasa în calitate de pasager, cu autoturismul condus de către tânărul de 18 ani, pe DN 14, la intrare în localitatea Daneș, județul Mureș. Minora a declarat polițiștilor că a fost luată împotriva voinței sale de către tânăr. Persoanele în cauză, au fost conduse la sediul subunității de poliție, urmând a fi preluate de către polițiștii Formațiunii de Investigaţii Criminale din cadrul Poliției Orașului Hațeg în vederea continuării activităților procedurale. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „lipsire de libertate””, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alertă în fața caniculei: Măsuri stricte pentru prevenirea incendiilor în perioadele de secetă

Publicat

pe

Redactat de

Într-un context de temperaturi extrem de ridicate și risc crescut de incendii de vegetație uscată, autoritățile atrag atenția asupra necesității unei vigilențe sporite și respectării riguroase a măsurilor preventive.

Folosirea focului deschis este strict interzisă în perioade de secetă și caniculă, pentru a minimiza riscul de propagare a incendiilor. De asemenea, aruncarea necontrolată a resturilor de țigări este interzisă, fiind o cauză frecventă de incendii în astfel de condiții.

Este imperativ ca orice activitate care implică focul să fie desfășurată doar în zone special amenajate și sub stricta supraveghere a persoanelor responsabile. Este esențială evitarea utilizării focului deschis în păduri sau în apropierea construcțiilor, depozitelor, sau a altor materiale inflamabile.

În plus, echipamentele agricole trebuie verificate cu atenție pentru a preveni eventualele surse de aprindere accidentală. Fiecare vehicul agricol ar trebui să fie echipat cu stingătoare adecvate și alte mijloace de intervenție rapidă în caz de incendiu. Astfel de măsuri tehnice și preventive sunt esențiale pentru a minimiza riscul de incendii devastatoare în aceste condiții meteorologice extreme, transmite ISU Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate