Connect with us
Data: 22/01/2025
.

Actualitate

Armata modifică contractul cu APIA

Publicat

pe

În urma unui audit extern efectuat în 2010 la APIA, Comisia Europeană(CE) a constatat ‘proasta gestionare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, parte a Sistemului de Informații Geografice(cu abrevierea în engleză, LPIS-GIS), ceea ce‚ a determinat multe nereguli și a transformat sistemul IACS(Sistem Integrat de Administrare și Control) într-unul deficitar’. CE a recomandat României să actualizeze hărțile APIA, din trei în trei ani și nu din cinci în cinci ani, datorită schimbărilor dramatice de relief.

BF modifica LPIS

Schimbarea de relief modifică limitele blocurilor fizice. Limitele blocurilor fizice se modifică prin expropieri pentru construcții noi, prin drumuri modificate natural sau artificial, invadarea limitelor blocurilor fizice de către vegetație nedorită, schimbarea categoriei de folosință a terenurilor,etc. Modificarea limitelor blocurilor fizice determină și modificarea limitelor parcelelor declarate și digitizate de către fermier în cererea de subvenție. Or, dacă tu, stat român, vii și modifici hărțile vechi cu unele noi și digitizezi blocurile fizice, după ce fermierul si-a depus și închis cererea, automat apar suprapuneri și supradeclarări de blocuri fizice, care-i măresc sau micșorează parcelele, fără voia lui. Ceea ce înseamnă o încălcare a legii. Îl faci debitor pe fermier, adică hoț, fără să aibă vreo vina, apoi îl dai pe brațele vânjoase ale justiției din România.

Ce fac prim-miniștrii?

Emil Boc, prim-ministru în 2010, a solicitat ca executarea serviciilor de aerofotogrammetrie și realizarea ortofotoplanurilor pe teritoriul României-actualizarea și digitizarea LPIS, într-un cuvânt-, să se realizeze de către Ministerul Apărării Naționale, Direcția Topografică Militară(DTM) în baza OUG nr. 21/2010, modificată prin Legea nr. 136/2010, cu modificările și completările ulterioare.

În data de 28.06.2016, Dacian Ciolos a mai scos un OUG care să modifice OUG nr.21/2010: ‘ca urmare a diminuării personalului responsabil din cadrul MAPN, există riscul ca activitatea de digitizare și actualizare LPIS pe anul 2016 să nu se poată realiza la timp, iar întârzierile ce decurg putând atrage penalităti aplicate de Comisia Europeană pentru neactualizarea LPIS între 2% și 30% din pachetul financiar alocat României pentru plătile directe. Întârzierile sunt constatate de misiunile de audit ale Comisiei Europene care au loc cel târziu o dată la doi ani și vizează anul curent și anul anterior de cerere de plată.’

Advertisement

Ce s-a întâmplat la APIA?

Dacian Ciolos nu ne spune ce s-a întâmplat din 2010 până acum, deși, la vremea respectivă era comisar european și ‘simplifica’ la greu noua politică agricolă europeană, așa numita PAC 2014-2020.

În perioada 2010-2012 l-a adus , prin intermediul ministrului agriculturii de atunci, Valeriu Tabără, în poziția de dir. gen. APIA, pe Florin Faur. Faur este actualmente din nou numit provizoriu dir. gen. APIA.

Auditul extern a plecat în 2010, ne-a sancționat și a lăsat ceva recomandări. De toate acestea știa și Achim Irimescu, pe vremea aceea șeful secției române de pe lângă CE.

Direcția Topografică Militară a făcut ortofotoplanuri noi și a digitizat blocurile fizice.

Advertisement

În momentul când stratul geografic cu digitizările fermierilor, pentru cererea din 2011, s-a suprapus pe hărțile noi și digitizările noi ale blocurilor fizice făcute de armată, parcelele fermierilor apăreau la APIA suprapuse sau supradeclarând noile blocuri fizice.

Disperat, Faur a ordonat funcționarilor APIA, imediat după încheierea datei de depunere a cererilor de subvenție în 9.06.2010, să intervină ilegal pe cererile fermierilor, fără acordul lor, în așa fel încât, să elimine supradeclarările și suprapunerile.

Totul s-a ‘aranjat’ iar fermierii și-au luat subvențiile.

Unii dintre ei. Cei de la controlul prin teledetecție au observat că au sancțiuni, suprafața și cultura declarate inițial nu mai corespundeau cu cele de pe hărțile colorate. La fel s-a întâmplat și la controlul clasic pe teren, când inspectorii au descărcat în GPS parcelele ‘digitizate’ de către funcționari și le-au comparat prin măsurare cu cele existente pe teren.

Haosul creat s-a perpetuat și în anul următor în declarațiile fermierilor, pentru ca, în 2016, o prevedere europeană ce se referea la ‘identificarea fără echivoc’ a parcelelor să fie scoasă din regulamentele APIA. Sintagma obliga fermierul să-și identifice corect parcela, stopând astfel digitizarea neautorizată a cererii de către funcționarul APIA.

Advertisement

Armata mai e cu noi!

În acest context, DTM s-a trezit în 2016 că își făcea treaba corect de atâția ani iar la APIA parcelele ‘refuzau’ să se încadreze în blocurile fizice. Vina nu poate fi sub nicio formă a DTM. Dar nici a fermierilor pentru că aceștia nu s-au născut topografi.

Cadastrarea teritoriului este imperios necesară, astfel încât, fermierul să declare pe viitor o parcelă în coordonate geografice numai după ce vor fi fost efectuate actualizările și digitizările LPIS.

Conform ordonanței lui Ciolos ‘Actul normativ prevede ca, în perioada iulie 2016-decembrie 2020, suprafața anuală care urmează a fi digitizată de către Ministerul Apărării Naționale, să fie de cel mult 21.000 km2, urmând că suprafața rămasă, ce o depăşeşte pe cea care revine în sarcină MAPN, să se realizeze de Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cu personal din structurile sale de specialitate, structuri ce vor fi consolidate pentru a desfăsura întreaga activitate reglementată de digitizare și actualizare a LPIS.’

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean

Publicat

pe

Redactat de

Zilele trecute Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara a organizat o importantă sesiune de lucru. Sesiunea, intitulată “Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean”, a avut loc la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

 

Se trece la alt nivel

Unul dintre principalele puncte dezbătute a fost legat de certificarea fotbalului amator, o etapă esențială pentru dezvoltarea și performanța echipelor afiliate la AJF. Astfel, s-a discutat despre importanța certificării, fără de care câștigătoarea Ligii a 4-a nu va putea participa la barajul pentru promovarea în Liga a 3-a. De asemenea, reprezentanții cluburilor au fost informați și despre imposibilitatea echipelor din Liga a 3-a de a se înscrie în sezonul 2025-2026 dacă nu îndeplinesc cerințele minime pentru categoria Bronz. Totodată, cei de la AJF Hunedoara se raliază politicii Federației Române de Fotbal (FRF) în ce privește reducerea birocrației și trecerea la digitalizare. „Ne aliniem procedurilor FRF și susținem digitalizarea fotbalului prin eliminarea fișelor sportivilor în format fizic și alocarea vizelor, legitimarilor și transferurilor exclusiv în format digital, iar din sezonul următor trecem la raportul electronic, un pas înainte pentru eficiență și transparență! Mulțumim tuturor participanților pentru implicare și Facultății de Inginerie din Hunedoara pentru sprijinul acordat. Împreună ducem fotbalul din județul nostru la un nou nivel!”, au transmis cei de la AJF Hunedoara.

Mingi pentru cluburi

La finalul acțiunii „Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”, au fost distribuite mingile achiziționate prin proiectul finanțat de FRF, intitulat „Împreună pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”. Acest sprijin oferit de FRF este o contribuție valoroasă pentru echipele din județ, demonstrând un angajament ferm pentru dezvoltarea fotbalului la nivel local. Mulțumim FRF pentru parteneriatul constant și tuturor celor implicați în creșterea fotbalului hunedorean!”, au anunțat reprezentanții AJF Hunedoara.

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Barza Domnului Ministru”, o comedie spumoasă cu o distribuție de excepție, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Piesa de teatru „Barza Domnului Ministru” se va juca la Deva, într-o distribuție de excepție. Actorii Adriana Trandafir, Mihai Ciucă, Laura Cosoi/Monica Vîlcu, Ioana Ancea și Gabriel Fătu vor urca pe scena Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

Spectacolul va avea loc în data de 10 martie 2025, de la ora 19:00, în sala mare a instituției culturale. „Noua premieră a Teatrului Principal din București este o adaptare după André Roussin, în regia lui Lucian Iancu, scrisă în anul 1951, care înlănţuie o suită de situaţii pline de haz, în care qui-pro-quo-urile se succed rapid, iar personajele dau replici scânteietoare, într-o comedie explozivă. În ,,Barza Domnului Ministru”, intrăm în familia Jaquet, care urmează a fi blagoslovită cu noi membri. Olympe, soția politicianului Charles, rămâne însărcinată exact când acesta ia măsuri legislative în direcția drepturilor sexuale și reproductive. Georges, băiatul celor doi, așteaptă un copil cu secretara tatălui său. Thèrése, fata în casă, este și ea însărcinată, la fel și Annie Jaquet, fiica politicianului și a lui Olympe. Teatrul Principal propune una dintre cele mai spumoase comedii ale repertoriului francez, plină de încurcături, cu tot soiul de aventuri şi năzbâtii ale personajelor”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de la sediul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, după următorul program: luni și vineri, între orele 11:00 – 14:00, și miercuri, între orele 14:00 – 17:00, precum și online de pe www.teatrulprincipal.ro. Informații la telefon: 0721.055.037

Citeste mai mult ...

Actualitate

În căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animale, în Parcul Național Retezat

Publicat

pe

Redactat de

Rangerii din Parcul Național Retezat au pornit în căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animalele sălbatice care viețuiesc în această arie protejată. Acțiunea de monitorizare se desfășoară în această perioadă.

“În această perioadă a anului, în Parcul Național Retezat se desfășoară activități de monitorizare a urmelor în zapadă pentru carnivorele mari și alte specii de faună sălbatică de interes conservativ. Aceste monitorizări contribuie la înțelegerea dinamicii populațiilor și a distribuției speciilor în habitatele naturale din Retezat, oferind date importante pentru managementul biordiveristății din Parcul Național Retezat. Aceste eforturi asigură o mai bună înțelegere a relației dintre fauna sălbatică și habitat, contribuind la menținerea echilibrului ecologic al unuia dintre cele mai valoroase parcuri naturale din Europa. Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată”, au informat reprezentanții Administrației Parcului Naționaț Retezat (APNR).

Parcul Naţional Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva. Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23 la sută din mamiferele terestre ale Europei.

Foto: APNR
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate