Cultură
„Arta Adulterului”, jucată, în premieră, pe scena Teatrului din Deva
Piesa „Arta Adulterului” va fi jucată, în premieră, pe scena Teatrului de Artă din Deva, vineri, 20 decembrie, începând cu ora 19:00.
Spectatorii vor avea ocazia să urmărească o poveste nebună. În ultimul moment vila de lux este transformată într-o pensiune de către cei doi îndrăgostiți care sunt în pericol de a fi prinși!
Timp de zece ani, Jean-Francois Moncey își minte soția că este îndrăgostit de munca lui care se desfășoară la o pensiune de pe Riviera Franceză, de fapt el își petrece timpul alături de amanta lui Magali care are o vilă superbă în sud. Soția lui Jean-Francois decide la un moment, să petreacă weekend-ul împreună cu soțul ei și îl anunță telefonic că ajunge într-o oră la pensiune. Totul se transformă în haos din acel moment, vila de lux ajunge pensiune iar Magali se transformă în recepționeră. O nouă producție a Teatrului de Artă Deva, Arta Adulterului, regia și scenografia Marius Oltean. „Adulterul a evoluat de ceva timp, aproape că a devenit o ştiinţă. Ce spun eu o ştiinţă, o artă! Poţi foarte bine să duci o viaţă paralelă şi să rămai totuşi elegant. Uite, ne întâlnim de-aproape un an şi nevasta-mea nu a aflat nimic, sunt cuvintele lui Jean Francois personajul principal al acestei piese, interpretat cu mult aplomb de Mihai Panaitescu, alături de Andreea Pascu, Roxana Olşanschi, Isabela Haşa, Mihai Feier, Cristina Lazăr, Daniel Dobruţchi, Eugen Moraru, Delie Leontin. Regizorul Marius Oltean reuşeste cu mult talent să pună în scenă acest best seller care s-a bucurat de un enorm succes pe tot mapamondul. Cu rădăcini în farsa medievală, acest tip de comedie bulevardieră şi-a însuşit rolul de a propaga râsul, utilizând pentru asta o gamă largă de mijloace: situaţii comice abile, confuzii şi comic de limbaj. Această reţetă, este aplicată cu ingeniozitate de către regizor în Arta Adulterului, adaptare dupa Pierre Chesnot”, se arată în comunicatul de presă remis de Teatrul de Artă Deva.
Prețul unui bilet este de 30 de lei iar elevii și pensionarii beneficiază de reducere de 50 la sută.
Actualitate
Spectacolul “Fierarii”, care se va juca la Deva, își modifică ora de începere. Patru mari actori, pe scena Centrului Cultural
Spectacolul de teatru „Fierarii”, care se va juca în Sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, marți, 17 septembrie, își modifică ora de începere.
Astfel, spectacolul va începe la ora 20:00 și nu la ora 19:00, cum a fost anunțat inițial, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Deva și cei ai Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Măsura a fost luată de către organizatorii evenimentului.
Piesa „Fierarii” se va juca la Deva într-o distribuție de excepție. Marii actori Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Mihăiță și Valentin Teodosiu, vor urca pe scena Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
„Textul original, al dramaturgului Milos Nikolic, redă povestea unui fierar neamț care descoperă, după multă vreme, că fiul său e copilul unui român. Regizorul spectacolului, Horațiu Mălăele, adaptează subiectul și fierarul Grigorie este un român care descoperă că fiul său este copilul ungurului Peter, acesta, la rândul său, află că și fiul său are drept tată pe rusul Ivan, iar Ivan constată că și fiul său aparține lui Grigorie! Această brambureală genetică este o consecință a războiului pentru că toți bărbații, fierari de meserie, au fost și soldați pe front”, arată reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Actualitate
Vernisaj: Salonul de toamnă al artiștilor plastici, la Castelul Corvinilor
O expoziție de artă care reunește lucrările unor artiști plastici remarcabili din România, dar și din străinătate, va putea fi admirată la Castelul Corvinilor. Este vorba despre „Salonul de toamnă al artiștilor plastici”, al cărui vernisaj va avea loc astăzi, 7 septembrie, de la ora 15:00.
Organizată de Asociația Culturală “Fain Art”, această expoziție oferă o platformă atât pentru artiști consacrați, cât și emergenți, să își prezinte cele mai recente creații la Castelul Corvinilor, în Sala Cavalerilor.
“Salonul de toamnă reprezintă o oportunitate pentru publicul larg de a se conecta cu tendințele contemporane din arta și de a aprecia bogăția și diversitatea culturală. Evenimentul va include Recital Ligia Ghilea-Nichitean-soprană și Ligia Ghilea-pianistă de la Academia Națională de muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca Andrei Dumitru Arhip, un tânăr și talentat pianist din Hunedoara, care a cucerit deja inimile publicului cu interpretările sale pline de pasiune și virtuozitate. În această atmosferă plină de eleganță, invitații vor avea ocazia să aprecieze operele de artă, în timp ce se vor bucura de muzică live și vor degusta vinuri rafinate oferite spre degustare de Crama Cricova, una dintre cele mai renumite crame din Republica Moldova, faimoasă pentru vastele sale galerii subterane și vinurile de calitate. Pentru cei mici, dar nu numai, va fi pregătit și un atelier de pictură”, au transmis organizatorii.
Actualitate
Proiect inedit: Bilete „uitate” în cărți, la Biblioteca Municipală Hunedoara
Cititorii care împrumută cărți de la Biblioteca Municipală din Hunedoara pot avea frumoasa surpriză să găsească în volumele alese bilete cu diverse mesaje, lăsate între coperți. Micuțele răvașe sunt „uitate” în interiorul cărților, iar găsitorul este invitat să lase un altul pentru următorul cititor. Totul face parte dintr-un proiect inițiat de Cercul de lectură „ÎN-SEMNĂRI” al Colegiului Economic „Emanuil Gojdu” din Hunedoara, coordonat de prof. Mariana Stoica.
Proiectul „Un bilet într-o carte”, inițiat de Cercul de lectură “ÎN-SEMNĂRI” de la Colegiul Economic „Emanuil Gojdu”, continuă la Biblioteca Municipală Hunedoara, au anunțat reprezentanții instituției de carte.
„Fetița care a găsit biletul în „Recreația mare”, a lui M. Sântimbreanu, când va înapoia cartea va lăsa un bilet pentru următorul cititor”, au explicat reprezentanții Bibliotecii Municipale Hunedoara.
Provocarea de a lăsa bilete în cărți a fost lansată de Cercul de lectură „ÎN-SEMNĂRI” al Colegiului Economic ”Emanuil Gojdu”. Anul acesta, de „Ziua Internațională a Cărții”, membri ai acestui cerc de lectură au “uitat” câte “un bilet într-o carte”, la Biblioteca Municipală Hunedoara, la rândul lor, cititorii fiind invitați să scrie „bilete pe care le-ar „uita” într-o carte anume, care le-a marcat copilăria, le-a influențat devenirea sau un bilet care poate fi uitat în oricare carte”, după cum a spus prof. Mariana Stoica.
Ideea de a lăsa bilete cu impresii în cărțile pe care le vor împrumuta alți viitori cititori a fost foarte bine primită de toată lumea. Copiii care vin la Biblioteca Municipală Hunedoara sunt impresionați de micile surprize descoperite între coperți. Un băiețel, care a deschis „Olguța și un bunic de milioane”, de Alex Moldova, a găsit uimit biletul. Entuziasmată a fost și mama micului cititor care a promis că va înapoia volumul cu un mesaj lăsat de fiul ei. Un alt cititor a găsit impresionat, în „Legendele Olimpului”, de Alexandru Mitru, biletul în care era elogiat Zeus.
Proiectul inedit “Un bilet într-o carte”, participant la concursul “Lecturiada elevilor” 2024, continuă la Biblioteca Municipală Hunedoara, iar Cercul de lectură „ÎN-SEMNĂRI” al Colegiului Economic “Emanuil Gojdu” și-a propus să-l extindă la nivel județean.
Surse foto: Mariana Stoica/ Biblioteca Municipală Hunedoara – Facebook
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Drumul spre casă – acces greoi. Apelul fiicei unui hunedorean din satul Crișan către autorități: „Vă rog frumos să găsiți o soluție”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Weekend încărcat pentru pompierii hudedoreni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Județul Hunedoara, sub Cod galben de ploi, pe parcursul zilei de astăzi
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Spectacol impresionant, la Țebea. Regal folcloric oferit publicului numeros de nume consacrate ale muzicii populare și tineri interpreți
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Cinci persoane rănite în urma unui accident produs pe DJ 687, la Peștișu Mare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare hidrologică. Este vizat și județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
O nouă școală, sub egida Episcopiei Devei și Hunedoarei, și-a deschis porțile, din această toamnă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Zi de sărbătoare duminică, pe 8 septembrie, pentru rutenii și românii din satele Pojoga și Sălciva, comuna Zam