Connect with us
Data: 04/12/2024
.

Actualitate

Astăzi încep probele scrise la sesiunea de toamnă a bacalaureatului

Publicat

pe

Începe greul

Peste 1800 de absolvenţi hunedoreni s-au înscris pentru a doua sesiune din examenul maturităţii

Prima săptămână din cadrul bacului „de toamnă” a trecut fără prea mari bătăi de cap pentru absolvenţii de liceu întârziaţi. Examenele orale au fost în genere probe uşoare în primul rând pentru că nu puteau fi „picate”. Astăzi, însă, încep adevăratele emoţii pentru candidaţi, primul hop – proba la limba şi literatura română, scris.

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara un număr de 1.160 de candidaţi „recidivişti” în ale bacului sau corigenţi, vor susţine proba scrisă la română în sesiunea de toamnă a examenului maturităţii. La nivel de judeţ sunt organizate cinci centre de examen câte două în Deva şi Valea Jiului şi unul în municipiul Hunedoara. Examenul este programat să înceapă la ora 9:00 odată cu desigilarea plicurilor cu subiecte, însă liceenii trebuie să intre în sala de examen cu cel puţin jumătate de oră înainte.

Supraveghere video şi în toamnă

Advertisement

Potrivit reprezentanţilor IŞJ Hunedoara orice tentativă de fraudare a examenului va fi aspru predepsită supraveghetorii au primit indicaţie ca în acest sens să aibă toleranţă zero. Pe de altă parte candidaţilor li se va permite accesul în sălile de examen doar în baza actului de identitate şi este indicat să aibă asupra lor doar instrumentele de scris. Aceştia conform metodologiei de desfăşurare a examenului de bacalaureat nu pot intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale – indiferent dacă le-au folosit sau nu -vor fi eliminaţi din examen. Pentru a promova examenul candidaţii trebuie să treacă fiecare examen cu cel puţin nota 5, dar media finală trebuie să fie minim 6. Excepţia de la această regulă este în cazul candidaţiilor care obţin media generală 5,99, aceasta se va rontunji la 6.

[box type=”info”]

De la anul şi supraveghere audio la Bac

Potrivit ministrului educaţiei naţionale, Remus Pricopie, începând cu sesiunea de vară a examenului de bacalaureat 2014 candidaţii vor putea fi înregistraţi şi audio, nu doar video. „ Am insistat foarte mult ca înregistrarea video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală. Să existe monitorizare în timp real şi conservarea acelei înregistrări pentru eventualitatea în care avem vreo sesizare. Să se ia legătura cu furnizorii de energie electrică, să nu avem surprize că încep lucrări exact în perioada în care noi trebuie să ne ocupăm de examenul de bac”, susţine ministrul.

[/box]

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Ziua Națională, sărbătorită și la Sarmizegetusa

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucinești şi Zeicani.

Manifestare de suflet

Și în comuna Sarmizegetusa a fost sărbătorită Ziua Națională a României, printr-o manifestare aparte, în care în prim-plan au fost elevii din localitate. “Ca în fiecare an, suntem onorați să trăim acest moment unic în istorie – 1 Decembrie Ziua Națională a României! 106 ani de Românie întregită! Am primit binecuvântarea de a fi născuți în țara despre care se spune că este Grădina Maicii Domnului, iar noi o răsplătim cu recunoștință. Prin sacrificiu și dăruire, strămoșii noștri au dat contur României. Ne mândrim cu patria mamă pentru frumusețea din ea, pentru oamenii care au rămas în istorie și pentru trecutul nostru demn. Elevii noștri, îndrumați de cadrele didactice, Emilia Vlad, Alina Taurescu, Adelina Hordilă și Leleșan Loredana au sărbătorit Ziua Națională, preșcolarii și elevii din clasele primare au pregătit un mic montaj artistic și expoziție, iar elevii din clasele gimnaziale au realizat prezentări despre provinciile istorice care s-au unit în 1918 (istoric, obiceiuri, tradiții, mâncare specifică, personalități care au contribuit la Unire). Am fost onorată să fiu invitată la acest eveniment, pe care noi, ca administrație, l-am sprijinit din tot sufletul, dar și că alături de directorul școlii, profesorul Argentina Tonca, precum și de părinți, am putut ajuta la organizarea expoziției și pregătirea deserturilor tradiționale românești”, a declarat Gina Aurora Socaciu, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Verificarea măsurătorilor terenurilor după cadastrarea gratuită

Administrația publică locală din Sarmizegetusa, derulează, în mod firesc. Una dintre acestea este specifică zonelor rurale, fiind vorba despre terenuri agricole. „Îi invităm pe concetățenii noștri la Primăria comunei Sarmizegetusa, în zilele lucrătoare, între orele 9:00 – 15:00, pentru verificarea măsurătorilor efectuate în urma cadastrării gratuite. Cetățenii sunt rugați să aibă asupra lor un act de identitate, dacă sunt titularii cererii de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor. În cazul celor care sunt succesori ai titularului dreptului de proprietate este nevoie și de prezentarea de acte civile. Este vorba despre certificatul de deces al titularului ori certificat de succesor sau alte acte din care să rezulte calitatea de succesor. Mai multe informații se pot afla la sediul instituției noastre sau la numărul de telefon 0254.776.510”, a transmis primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Gina Aurora Socaciu.

Bonuri valorice pentru eficientizarea energetică a locuințelor

Reprezentanții administrației publice din Sarmizegetusa mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei. „Informăm, și pe această cale, că persoanele vulnerabile din comună, a căror listă este afișată pe pagina de Fascebook a Primăriei Sarmizegetusa și sunt proprietare cu extras CF în cotă de minim 50% a locuinței de domiciliu, pot beneficia de schema de granturi sub formă de bonuri valorice, pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor prin izolare termică ori anvelopare), și/sau pentru accelerarea utilizarii energiei din surse regenerabile, respectiv instalare de panouri fotovoltaice și/sau sistem de stocare a energiei. Mai multe detalii se pot afla la numerele de telefon 0732.895.791 sau 0254.776.510”, a precizat primarul din Sarmizegetusa, Gina Aurora Socaciu

Echipă completă în fruntea Primăriei.

Așa cum se știe, în luna octombrie a avut loc depunerea jurământului de către noii aleși locali. După acest eveniment primarii și consiliile locale și-au intrat în atribuțiuni și au început, în mod oficial, activitatea. Printre activități se numără și alegerea viceprimarilor, iar acest lucru s-a realizat la Sarmizegetusa. „Din a doua jumătate a lunii noiembrie, comuna Sarmizegetusa are viceprimar. Acesta este colegul meu Adrian Brăilă, aflat, ca și mine, de altfel, la primul său mandat în această calitate. În această formulă vom munci, cot la cot, pentru a ne atinge obiectivele propuse”, a mai spus Gina Aurora Socaciu, primarul din Sarmizegetusa.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Incendiu de proporții la Lupeni

Publicat

pe

Redactat de

Echipaje de stingere formate din 15 pompieri din Petroșani și Lupeni au intervenit, în această seară, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă a unei case din municipiul Vulcan.

La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta generalizat la construcția care era folosită ca bucătărie și dormitor. Flăcările s-ar fi putut extinde rapid la o altă construcție din curte și la un șopru cu lemne, dar localizarea rapidă a incendiului de către echipajele de stingere a eliminat aceste riscuri.

Pompieri militari au acționat cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară mecanică și un echipaj de prim ajutor.

Unei femei în vârstă de aproximativ 80 de ani, stabilă hemodinamic, i s-a acordat primul ajutor medical, apoi a fost preluată de echipajul SMURD și transportată la spitalul din Vulcan pentru investigații de specialitate.

Din informațiile primite de salvatori, în urma folosirii de către victimă a unui combustibil lichid pentru aprinderea focului în sobă, flăcările au izbucnit brusc și i-au cauzat arsuri ușoare, aceasta suferind, ulterior, un atac de panică.

După lichidarea incendiului, în urma căruia construcția a ars pe o suprafață de 100 metri pătrați, s-a stabilit că o cauză probabilă ar putea fi jarul si scânteile rezultate din soba de încălzit a cărei funcționare nu a fost supravegheată.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

UPDATE: Femeia de 55 de ani a fost găsită

Publicat

pe

Redactat de

Update:

Femeia în vârstă de 55 ani, din municipiul Hunedoara, a fost depistată.

Pe perioada dispariției, aceasta nu a fost victimizată.

Știrea inițială 
Politiștii fac verificări pentru depistarea unei femei, în vârstă de 55 de ani, plecată voluntar de la domiciliu.

Din primele verificări, Sălcuceanu Floarea (foto), domiciliată în municipiul Hunedoara, ar fi plecat de acasă azi, în jurul orei 12.00.

Semnalmente: 1,52 m, 65 kg, ochi căprui, păr tuns scurt, constituție normală.

La momentul dispariției, aceasta purta o geacă de culoare albastră, căciulă vișinie, pantaloni de culoare vișiniu cu alb, ghete crem cu maro.

Advertisement

Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea femeii dispărute, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate