
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va semna astăzi cu o firmă românească (UMB), contractul pentru proiectarea și execuția lotului de autostradă cu tuneluri dintre Lugoj și Deva, singura secțiune care lipsește pentru autostradă completă pe A1 de la Sibiu la Nădlac, la frontiera cu Ungaria. Contractul va fi semnat la Timișoara în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit unui anunț de presă. Lungimea celor două tuneluri va fi de aproximativ 2,13 kilometri. Tunelurile vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platforma de 11,25 de metri.
Contractul are o valoare de aproximativ 400 de milioane de euro și o durată de 45 de luni, din care 11 luni pentru proiectare și 34 pentru execuție. Vă reamintim că, în data de 22 septembrie, CNAIR a anunțat oficial desemnarea asocierii UMB – Euro Asfalt pentru contractul de 400 de milioane de euro, iar în data de 3 octombrie a fost termenul-limită pentru depunerea contestațiilor. Conform condițiilor din Acordului de mediu a fost prevăzută realizarea a două tuneluri în cadrul Secțiunii E în contextul evitării problemelor de stabilitate și a impactului negativ cu implicații majore asupra mediului. Este un lot de 9 kilometri, din care 2 kilometri cu tuneluri, practic singura secțiune care lipsește pentru ca șoferii să circule pe autostradă completă de la Sibiu la frontiera cu Ungaria de la Nădlac. Prin PNRR, contractul este finanțat cu aproape 200 de milioane de euro. Potrivit, euconomedia.ro, pentru respectarea criteriului de experiență la tuneluri, UMB s-a asociat cu Euro Asfalt, o firmă din Bosnia-Herțegovina cu portofoliu în tuneluri realizate pe Autostrăzile din Balcani.
Termenul din PNRR, august 2026, poate fi respectat, dar Compania de Drumuri trebuie să emită rapid ordinele pentru începerea proiectării și apoi intrării în șantier, iar constructorul să se mobilizeze rapid având în vedere numeroasele șantiere pe care deja lucrează.
După anularea licitației lansată încă din 2019, CNAIR a suplimentat valoarea contractului cu aproape un miliard de lei, până la aproape 2,5 miliarde lei, din care 1,5 miliarde reprezintă finanțare prin PNRR.