Connect with us
Data: 05/12/2024
.

Actualitate

Atelier de gastronomie antică la DacFest

Publicat

pe

În cadrul ediției DacFest care stă să debuteze vor putea fi degustate preparate din gastronomia antică, ingrediente inedited sau chiar și băuturi aromate.

Asociaţia Terra Dacica Aeterna va prezenta câteva feluri de mâncare gătită cur ar fi pastă de brânză amestecată cu usturoi, pui cu salvie fiert în garum, desert prăjit cu miere și semințe de mac sau piper.

Pentru a vă putea delecta cu toate aceste bucate alese trebuie doar să luați parte la DacFest.

”Unul dintre atelierele preferate de public dar şi de reenactori la Dac Fest, este cel de bucătărie antică. Asta pentru că aici pot fi degustate tot felul de preparate de origine dacică, romană sau sarmată, gătite după reţeţe antice bine conservate prin intermediul unor texte scrise (după traducerile lui Cato Maior, a lui Publius Vergilius Maro, dar mai ales din celebra De re coquinaria sau Ars Magirica a gastronomul Marcus Gavius Apicius, păstrată în limba latină şi considerată cea mai veche carte de bucate din Europa), picturi sau mozaicuri (unde des sunt redate scene din bucataria antică, cu diverse vase, ustentile sau ingrediente folosite la acea vreme). Atelierul de gastronomie antică este mereu surprinzător cu preparatele lui gustoase, ingrediente inedit combinate (desert cu miere şi piper) şi chiar băuturi aromate. Câteva dintre felurile de mâncare gătite des de către Asociaţia Terra Dacica Aeterna și pe care le puteți degusta și voi la Dac Fest, sunt: MORETVM (pastă de brânză amestecată cu usturoi, ulei, ierburi aromate şi servită pe pâine prăjită), PVLLVS TRACTOGALATVS (pui cu salvie fiert în garum, ulei şi vin, condimentat cu coriandru, ierburi aromatice şi piper), GLOBI (desert prăjit cu miere și semințe de mac sau piper, din făină, brânză și ulei), TERCI DE OVĂZ (cu lapte, scorţişoară şi fructe), MIED (băutură fermentată din fructe sau cereale cu miere). Decorul acestui atelier este de asemenea unul special. Aici puteți admira diverse obiecte de recuzita (din lut, lemn, metal, piatra sau os,) atent reconstituite de meşteşugarii Terra Dacica Aeterna după surse antice şi adulmeca mirosurile fructelor, legumelor, al condimentelor şi ingredientelor folosite”, arată cei de la Discover Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK DISCOVER HUNEDOARA

 

Advertisement

Actualitate

Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae

Publicat

pe

Redactat de

Copiii își lustruiesc ghetuțele, în această seară, în așteptarea lui Moș Nicolae. Cei cuminţi vor găsi dulciuri şi jucării, iar cei obraznici nuieluşe. Se spune că, în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine, punctual, lăsându-le celor mici în cizmuliţe daruri. Spre deosebire, de Moş Crăciun, acesta nu se arată niciodată. Povestea darurilor împărţite pe furiş în noaptea de Sfântul Nicolae începe din vechime.

 

Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia), Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.

Legendele povestesc despre dragostea lui pentru copii, despre bunătatea lui şi despre miracolele pe care le-a făptuit. Probabil, cea mai cunoscută poveste este aceea care dă ştire despre felul în care a ajutat trei surori. Se spune că, Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără să fie văzut. Cele trei fete trăiau într-o sărăcie lucie, motiv pentru care tatăl lor plănuia să le vândă, crezând că astfel se va îmbogăţi. Plânsetele şi rugăminţile fetelor nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet hain. Sfântul Nicolae a aflat despre suferinţa lor şi noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în odaia fetei celei mai mari. Astfel, ea a reuşit să se mărite. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar celelalte două fete au reuşit să se aşeze şi ele la casele lor.

Povestea lui a ajuns şi în «Ţara lui Moş Crăciun»

Advertisement

Cu şase sute de ani mai târziu, ţarul rus Vladimir a vizitat Constantinopolul şi auzind de toate aceste poveşti frumoase despre episcopul Nicolae a decis să-l proclame sfântul Rusiei. Poveştile au ajuns chiar şi până în Laponia, la oamenii care călătoresc cu saniile trase de reni. Cei trei saci cu aur, pe care i-a dăruit Nicolae celor trei surori, l-au făcut să ajungă în atenţia comercianţilor din Italia de Nord. El era reprezentat în statui şi imagini, ţinând în mâini cei trei săculeţi cu aur, iar mai târziu, când a devenit sfântul comercianţilor, sacii au devenit mingi de aur, care îi reprezentau pe cămătari.

Dacă în ghetuţele copiilor cuminţi, Moş Nicolae lasă dulciuri şi jucării, micuţii neastâmpăraţi găsesc şi câte o nuieluşă. Ideea nuieluşei care pedepseşte are la bază un episod din viaţa marelui ierarh din secolul al IV –lea, la sinodul de la Niceea când blândul Nicolae l-a pălmuit pe ereticul Arie, poate chiar cu mâna aflată astăzi în biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, din Bucureşti. Palma Sfântului Nicolae este închipuită în zilele noastre în tradiţionala nuieluşă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Ecouri medievale “ – expoziție personală a artistei Inga Edu, la Castelul Corvinilor

Publicat

pe

Redactat de

Lucrări realizate de talentata artistă Inga Edu vor putea fi admirate la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Expoziția, intitulată „Ecouri medievale”, va fi vernisată mâine după-amiază.

“Vineri, 6 Decembrie, ora 15:00, vă invităm cu drag la vernisajul expoziției “Ecouri medievale “ realizată de artista Inga Edu. Pe pânzele etalate în Castelul Corvinilor veți regăsi o serie de peisaje medievale transilvănene și nu numai, surprinse de ochiul sensibil al artistei. Vă așteptăm cu drag!”, au transmis reprezentanții Muzeului Castelul Corvinilor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul, pe FRF TV

Publicat

pe

Redactat de

De vineri și până marți se dispută meciurile etapei a XVI-a din Liga de fotbal. Runda debutează vineri, 6 decembrie, cu partidele FC Bihor (locul XVIII, cu 11 puncte și golaveraj – 7 din 14 jocuri) – Chindia Târgoviște (XIV, 16 p, 14j), de la ora 13:30, și FCU Craiova (XII, 20p, – 2, 14j) – AFC Câmpulung (XX, 7p, 14 j).

Joacă la Slatina

Singura reprezentantă a județului nostru în competiție, Corvinul Hunedoara, locul VI, de play-off, care, din 14 jocuri, a adunat 24 de puncte (golaveraj + 3), va juca pe terenul celor de la CSM Slatina (XIII, 19p, 14 j). Meciul este programat sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 11:00, și poate fi urmărit, în direct pe online, pe FRF TV. În aceeași zi și de la aceeași oră mai sunt programate meciurile CSC Dumbrăvița (XV, 15p, 15j) – CS Afumați (VIII, 23p, + 2, 15j), CSM Focșani (XIX, 11p, – 11, 15 j) – CSC Șelimbăr (XVII; 13p, 14j) și Concordia Chiajna (XI, 20p, – 1, 14j) – CS Mioveni (XXI, 6p, 14j). Este de menționat că echipa din Mioveni, care este în pragul desființării, a fost penalizată cu 2 puncte. Tot sâmbătă, dar de la ora 12:00, este programat meciul ACSM Reșița (V, 27p, 15j) – FC Voluntari (VII, 23p, + 7, 14 j). Duminică, 8 decembrie, de la ora 11:00, sunt programate alte două întâlniri, respectiv Metalul Buzău (IX, 22p, + 5, 15j) – Ceahlăul Piatra Neamț (X, 22p, + 4, 14 j) și Steaua București (II, 31p, 15j) – Unirea Ungheni (XVI; 14p, 14j). Runda, penultima programată în acest an și una în care stă FC Argeș (V, 24p, + 5, 15j) din cauza retragerii celor de la Viitorul Târgu Jiu, se încheie marți, 10 decembrie, de la ora 17:00, cu meciul AFKC Miercurea Ciuc (I; 35p, 14j) – Metaloglobus București (III, 29p, 14j).

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate