Actualitate
Atelierele pentru copii „Oul împistrit și cântecul de toacă”, organizate la Brad
Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, prin intermediul Muzeului de Istorie Locală și Etnografie Brad și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează o serie de acțiuni derulate sub titulatura „Oul împistrit și cântecul de toacă”. Cele două ateliere, aflate la prima ediție, se desfășoară în această săptămână și toți copiii interesați să învețe cum să împistrească ouăle pentru Paște, dar și cum se bate toaca, se pot adresa muzeografului Monica Dușan, din cadrul Muzeului de Istorie Locală și Etnografie din Brad.
Reprezentanții Muzeului de Istorie Locală și etnografie din Brad vă invită să participați în această perioadă la o serie de acțiuni derulate sub titulatura „Oul împistrit și cântecul de toacă”. Este vorba despre două ateliere „de bătut toaca” și „de împistrit ouă” care se vor desfășura la sediul instituției din municipiul Brad, situat pe strada Cloșca, numărul 4. „Organizăm aceste ateliere pentru a atrage cât mai mulți tineri spre mediul muzeal și pentru a ne aminti de satul zărăndean de altădată. Pe vremuri, în Postul Paștelor prin grădini și pe dealuri se auzea glas de toacă, iar bunicile noastre împistreau cu multă migală și îndemânare ouăle atunci luate din cuibare, dându-le o nouă înfățișare, îmbrăcându-le în haine noi și colorate cu care să se poată prezenta și ele la biserică în ziua de Înviere”, precizează Monica Dușan, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Locală și Etnografie Brad. Muzeograful Monica Dușan speră ca aceste obiceiuri să nu fie uitate, tocmai de aceea încearcă din răsputeri să organizeze astfel de ateliere. „Îmi amintesc atunci când eram copil că se făceau concursuri în sat de bătut toaca, iar cei mai mici, care aveam între 10 și 14 ani, se întreceau cu bunicii. Erau obiceiuri frumoase, care prevesteau Învierea Domnului Iisus Hristos și în fiecare gospodărie se împistreau ouăle. Aceste lucruri, însă, nu mai sunt atât de des întâlnite în prezent. Am discutat și la unele școli din zonă și vor veni elevi însoțiți de cadrele didactice, pentru a participa la aceste ateliere. Mâine (astăzi-n.red.) am fost solicitați să mergem noi în localitatea Stănija, deoarece elevilor de acolo le este destul de dificil să se deplaseze la Brad. Noi ne dorim să vină cât mai mulți copii care să învețe cum se împistrează ouăle, dar și cum se bate toaca. În acest demers suntem sprijiniți și de angajați ai muzeului, dar și de preoți din zonă”, a precizat Monica Dușan.
Programul atelierelor este următorul:
Atelierul „de bătut toaca”: începând cu data de 28 martie 2017 și până în data de 14 aprilie între orele 13.00-15.00.
Atelierul „de împistrit ouă”: în zilele de 28, 29, 30 și 31 martie 2017 și 6-7 aprilie 2017, între orele 13.00-15.00.
Împistrirea ouălor
Procedeul împistririi ouălor consta în desenarea cu ceară fierbinte a unor modele pe oul fiert, cu instrumentul numit pistia. Modelele sunt geometrce, florale, stele, soare, unelte agricole. După desenare se colorează desenul în diverse culori, care se acoperă cu ceară, după care oul se introduce în culoarea de fond. După ce se usucă, oul este încălzit și ceara ștearsă, rezultând oul împistrit.
Se apropie și festivalul de bătut toaca, de la Ribița
Festivalul-concurs de bătut toaca se desfăşoară încă din 2013, în fiecare an, de Florii, la iniţiativa părintelui paroh Ioan Petru Diniș. Copiii, îmbrăcaţi în straie tradiţionale, învaţă să bată toaca şi împărtăşesc, apoi, credincioşilor veniţi la biserică, cântecul străbun al lemnului. Prin acest spectacol oferit de cei mici se continuă tradiţia strămoşească. Evenimentul este un succes în fiecare an, iar credincioșii, care participă în număr mare, sunt mai mult decât încântați că cei mici duc mai departe tradiția cântecului bisericesc și portul popular.
Actualitate
Deveanul acuzat de instigare publică în mediul online, pus sub control judiciar
Bărbatul de 53 de ani, din Deva, acuzat de instigare publică în mediul online, a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, bărbatul ar fi folosit rețeaua de socializare pentru a lansa un apel public la comiterea de acțiuni îndreptate în vederea suprimării vieţii persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadru Curţii Constituţionale.
“Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara efectuează cercetări într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunii de instigare publică, prev. de art. 368 alin. (1) din Codul penal, constând în aceea că suspectul B.M.L. a folosit reţeaua de socializare FACEBOOK pentru a lansa un apel direct şi public la comiterea de acţiuni îndreptate în vederea suprimării vieţii persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadru Curţii Constituţionale. Astfel, în data de 06.12.2024, inculpatul B.M.L, utilizând contul de FACEBOOK, a publicat un material video prin care instigă publicul la comiterea unor acte de violenţă extremă împotriva persoanelor din cadrul Curţii Constituţionale. În acest clip video, inculpatu1 B.M.L. a solicitat public omorârea personalului Curţii Constituţionale prin executarea „la zid” şi a cerut în mod direct sprijin pentru a obţine arme de foc necesare asasinatului, spunând că doreşte să realizeze personal execuţia”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
În cauză, au fost efectuate două percheziţii domiciliare, bărbatul fiind, în prima fază, reținut pentru 24 de ore. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a dispus în cazul său luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.
„Punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie”, precizează procurorii.
Actualitate
Deva: Începe plata pentru personalul din secțiile de votare, de la alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024
Începând de marți, 17 decembrie 2024, va începe plata indemnizațiilor și a indemnizațiilor de protocol pentru președinții, locțiitorii, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator ai acestora și informaticienii, aferente participării la alegerile pentru președintele României, Senat și Camera Deputaților din anul 2024, au informează reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.
“Între 17 și 20 decembrie 2024, Primăria Municipiului Deva va efectua plățile pentru cele 46 de secții de votare care au funcționat în cadrul alegerilor menționate. Plățile vor fi realizate atât prin transfer electronic, cât și pentru persoanele care au optat să își ridice personal banii de la casieria Primăriei Municipiului Deva, situată în Piața Unirii, nr. 4, în camerele nr. 21 și nr. 23”, arată reprezentanții Primăriei Deva.
Reprezentanții Primăriei Deva mai transmit că indemnizațiile vor fi eliberate personal pe baza actului de identitate valabil (în original), sau, după caz, pe baza procurii notariale, în cazul în care persoana care ridică indemnizația nu este cea înscrisă în statul de plată. Persoana împuternicită va trebui să prezinte actul de identitate.
Programul pentru plata indemnizațiilor:
- Marți, 17 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
- Miercuri, 18 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
- Joi, 19 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
- Vineri, 20 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
Actualitate
Firmele de top din județul Hunedoara, premiate de Camera de Comerț și Industrie
Camera de Comerț și Industrie Hunedoara a premiat, la sala de evenimente Imperial Events din Deva, cele mai performante firme din județ. Evenimentul a avut loc în cadrul GALEI EXCELENȚEI ÎN AFACERI – TOPUL FIRMELOR DIN JUDEŢUL HUNEDOARA, Ediția 2024.
„Premiem afaceri care fac bine”
Ediția din acest an a fost organizată sub titlul PREMIEM AFACERI CARE FAC BINE! Cu această ocazie s-au prezentat, în fața comunității locale și a participanților, pe lângă performanțele economice ale firmelor care au înregistrat rezultate financiare foarte bune în anul precedent, și proiecte și inițiative sociale susținute de mediul de afaceri local. Aceste proiecte au avut un impact pozitiv asupra comunității și au fost derulate prin ONG-uri și GAL-uri, fiind, totodată, și inițiative individuale. „Sunt bucuroasă că am putut să organizăm acest eveniment, mai ales că trecem printr-o perioadă destul de dificilă pentru mediul de afaceri. Totuși, mediul de afaceri a răspuns pozitiv invitației noastre și ne bucurăm că la acest eveniment avem peste 80 de firme premiate. Le transmit tuturor multă sănătate și un An Nou mult mai bun, pentru că știm care au fost datele financiare. Acestea au fost bune, dar ne dorim să fie și mai bune. În același timp, îi îndemn pe toți să se alăture inițiativei pe care am avut-o la această ediție a Topului Firmelor Hunedorene, „Premiem afaceri care fac bine!”. Credem că este important ca, împreună cu mediul de afaceri, cu ONG-urile și cu autoritățile publice, să construim o entitate în care să se simtă solidaritatea, iar resursele pe care le avem să le folosim pentru proiecte sociale, care pot să aducă progres comunității”, a spus Crinela Gafton, directorul Camerei de Comerț și Industrie Hunedoara.
Este nevoie de o legislație fiscală simplificată
Pe de altă parte, cel mai important eveniment de business din județ – TOPUL FIRMELOR 2024, aflat la cea de-a XXXi-a sa ediție, reprezintă nu doar cadrul perfect pentru sărbătorirea succesului financiar, dar contribuie și la stabilirea unor relații mai puternice între companii și partenerii sociali din județ, încurajând și alte firme să investească în comunitate. Cu această ocazie s-au trimis și mesaje clare către decidenții politici, prin care se cere o legislație fiscală simplificată, care ar aduce doar beneficii. „Ne bucurăm că avem succes cu această acțiune. Suntem la a XXXI-a ediție și avem la fel de mulți participanți ca la ediția aniversară, cea de anul trecut. Mesajul pe care îl transmitem noi, Camerele de Comerț, către decidenții politici, în principal, este cel de a asigura o legislație fiscală mai simplificată. În ultimele 84 de luni am avut 554 de modificări ale Codului Fiscal prin 107 Hotărâri de Guvern și Ordonanțe de Urgență. E nevoie de predictibilitate și mediul de afaceri a dovedit că se poate descurca chiar și când nu i se asigură toate condițiile. Eu sunt optimist și mă bucur că județul Hunedoara are, și în Topul Național, peste 100 de firme care sunt între primele zece locuri pe domenii de activitate. Sper ca, și în continuare, să asistăm la aceeași tendință de dezvoltare a județului Hunedoara”, a declarat Viorel Arion, președintele Camera de Comerț și Industrie Hunedoara.
Pentru dezvoltarea economică și socială a județului
Organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, acest Top constituie un mijloc eficient de a promova activ firmele locale, care au obţinut în fiecare an rezultate economice foarte bune. Cei prezenți au opinat că aceste rezultate duc la o dezvoltare nu doar economică, ci și socială, a județului Hunedoara. „Este un eveniment deosebit. Este un eveniment festiv și sunt onorat că particip. Este un lucru încurajator pentru toate firmele din județul Hunedoara și firmele care au câștigat sunt un exemplu demn de urmat pentru toate societățile comerciale. Camera de Comerț cultivă un mediu concurențial pentru firme și pentru dezvoltarea județului Hunedoara. Sunt prezent la acest eveniment pentru a aduce salutul și mulțumirile Consiliului Județean și al președintelui Laurențiu Nistor și promitem că suntem alături de mediul de afaceri pentru dezvoltarea acestor firme, dar și pentru dezvoltarea economică și socială a județului Hunedoara. Este ceva deosebit ce se petrece la această acțiune, eu participând în premieră la un astfel de eveniment, și sper să vin și în viitor. Am fost impresionat de numărul mare de firme care au fost premiate cu acest prilej”, a transmis Ioan Demeter, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.
Motorul economiei
Clasamentul firmelor premiate a fost realizat pe baza rezultatelor financiare ale fiecărei firme pe anul 2023, înregistrate la Ministerul Finanţelor Publice. Reprezentanții autorităților publice și-au exprimat gratitudinea față de aceste firme de top, care reprezintă motorul economiei. „Îi felicit pe organizatori. De asemenea, felicitări și întreaga gratitudine pentru toți antreprenorii care au participat la acest eveniment pentru că, până la urmă, ei sunt motorul economiei noastre și trebuie ca fiecare reprezentant al autorităților statului să fie foarte atent la nevoile pe care acești oameni le au”, a menționat Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara.
Sprijin pentru parteneriatele public – privat
Criteriile de grupare au fost stabilite în funcţie de domeniile de activitate şi mărimea firmei, iar indicatorii de eficienţă au luat în considerare cifra de afaceri, profitul de exploatare, rata profitului curent, eficienţa utilizării resurselor umane, efortul de dezvoltare și eficienţa utilizării capitalului angajat. Acești indicatori de eficiență ar putea crește prin dezvoltarea parteneriatelor public-privat, pe care autoritățile declară că doresc să le sprijine. „Cel mai important lucru este ca noi, administrațiile locale, să fim alături de tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri privat. Felicităm acest mediu pentru performanță și pentru faptul că se străduie ca, de-a lungul timpului, să dezvolte business-ul din județul Hunedoara și să crească numărul de angajați, ceea ce este extrem de important pentru noi, ca administrație locală și județeană. Mesajul pe care trebuie să-l dăm cu toții este acela că acest parteneriat public – privat poate strânge forțele împreună pentru crea lucruri bune, constructive, pentru viitorul tuturor, a precizat Lucian Rus, primarul municipiului Deva.
Momente deosebite
La întocmirea clasamentului din acest an au participat 12.805 societăţi comerciale hunedorene, societăţi cooperative/organizaţii cooperative, institute de cercetare şi regii autonome, dintre care, după aplicarea criteriilor eliminatorii, au fost selecţionate conform metodologiei 4.372 firme, 1.155 dintre acestea fiind clasate în top pe primele 3 locuri. Evenimentul s-a încheiat prin momente artistice deosebite, prezentate de către Dubașii de la Vețel și Nicole Cherry.
TOP 10 al celor mai bune firme din județul Hunedoara
1. ARCELORMITTAL HUNEDOARA SA
2. SEWS ROMANIA SRL
3. FARMACEUTICA REMEDIA DISTRIBUTION & LOGISTICS SRL
4. ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS PRODUCTION ROMANIA SRL
5. BESSER ROMANIA SRL
6. AMER SPORTS RO SRL
7. T&O PRODCOM SRL
8. ADACONI SRL
9. DRUPO SRL
10. LABORATOARELE FARES BIOVITAL SRL
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
-
Economiccu 2 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis