Actualitate
Atenție la consumul de ciuperci! Șase cazuri de intoxicații s-au înregistrat, anul trecut, în județ
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara atrag atenția populației asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din pădure sau cumpărate de la particulari. Chiar dacă cele comestibile pot fi deosebite de cele otrăvitoare, acestea pot fi foarte dăunătoare pentru organism, provocând intoxicații grave și chiar decesul. Anul trecut, o familie întreagă, cu patru copii mici, din localitatea Archia, de lângă Deva, a ajuns la spital în stare gravă, după ce a mâncat ciuperci culese din pădure.
„Având în vedere că este posibilă o evoluție gravă, uneori letală a bolii, intoxicația cu ciuperci trebuie considerată o urgență medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului 112 și prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgență. În județul Hunedoara, din păcate, avem în fiecare an, cazuri de intoxicație cu ciuperci”, spune medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.
În 2016, în județ, au fost înregistrate șase cazuri de intoxicații cu ciuperci, mai multe cu trei comparativ cu anul 2015 și mai puține față de 2014, când au fost consemnate 11 astfel de situații.
Reamintim că, la finele lunii mai a anului trecut, o familie întreagă, cu patru copii mici, din Archia, a ajuns la spital în stare gravă, după ce a mâncat ciuperci culese din pădure, despre care se bănuia că ar fi fost otrăvitoare. Mama, tatăl, dar și micuții, între care trei fetițe și un băiețel, cu vârste cuprinse între 2 și 9 ani, au fost duși la “Urgența” din Deva, iar medicii au făcut eforturi să le salveze viața.
Simptomele apar rapid sau tardiv
Medicii spun că, intoxicațiile cu ciuperci otrăvitoare pot fi împărțite după debutul bolii în intoxicații cu debut rapid (30 de minute-6 ore) și intoxicații cu debut tardiv (6-48 ore). Majoritatea simptomelor intoxicaţilor cu ciuperci, cu perioadă scurtă de incubare, se manifestă, în principal digestiv (principii laxative sau purgative) și/ sau nervos. Sindroamele provocate de intoxicaţiile, cu perioadă lungă de incubaţie, sunt cu mult mai periculoase decât cele cu debut rapid, deoarece toxinele au timp să actioneze asupra diferitelor organe și sisteme încă înainte de apariţia primelor simptome (la debut: 6 – 48 ore voma şi diareea sunt atât de intense încât pot aduce moartea prin colaps şi deshidratare). Către a treia sau a patra zi de la debutul primelor simptome, survine cea de-a doua agresiune, aceea hepatică – hepatita citolitică se agravează şi se complică, asociindu-se cu tulburări renale şi pulmonare grave, zic specialiștii.
În România, există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute. Cazurile de otrăviri involuntare cu ciuperci sunt cauzate, de obicei, de ignoranţa persoanelor care le culeg sau al celor care le procură de la persoane necunoscute.
Actualitate
Proiect economic în Petrila: hale de producție și servicii pe teren concesionat
Consiliul Local Petrila a aprobat, în cadrul ședinței din 28 noiembrie 2024, concesionarea prin licitație publică a unui teren de 5.105 mp, situat în intravilanul orașului. Decizia deschide calea pentru dezvoltarea unei hale de producție și a unor servicii conexe, răspunzând solicitării venite din partea SC C&F WALNUTS S.R.L.
Compania intenționează să își extindă capacitatea de procesare prin construcția unor facilități moderne, care vor include spații de birouri și o parcare destinată activităților specifice. Terenul, înscris în Cartea Funciară nr. 66518 și clasificat ca „curți construcții,” face parte din domeniul privat al Unității Administrativ-Teritoriale Petrila.
Licitația va porni de la o redevență anuală minimă de 5.436,2 lei (fără TVA), iar contractul de concesiune va avea o durată inițială de 25 de ani, cu posibilitatea prelungirii până la 49 de ani.
Planul SC C&F WALNUTS S.R.L. prevede construirea unei unități de procesare a materiei prime pentru realizarea de produse inovatoare, continuând activitățile deja existente pe o parcelă vecină, aflată în concesiunea companiei.
Proiectul a primit toate avizele necesare, inclusiv cele ale comisiilor economice, juridice și de urbanism, și a fost susținut de un raport de evaluare realizat de un expert autorizat. De asemenea, Agenția Națională pentru Resurse Strategice a confirmat că terenul nu este implicat în infrastructura națională de apărare, eliminând orice restricții legale.
Această investiție promite să dinamizeze economia locală, oferind noi oportunități de dezvoltare industrială în Petrila.
Actualitate
Încălțăminte de peste 320.000 de lei depistată în trei autoutilitare pe autostrada A1 (Nădlac- Deva) și pe DN 7 (Arad-Nădlac)
Peste 6.500 de perechi de încălțăminte, aduse în Slovacia, au fost confiscate de polițiștii de frontieră împreună cu lucrători ai Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Deva, în urma unui control efectuate pe A1 Nădlac -Deva și pe DN 7 Arad -Nădlac.
Polițiștii aveau suspiciuni cu privire la legalitatea transportului și au luat legătura cu reprezentanți ai Direcției Regionale Antifraudă Deva, mărfurile fiind confiscate.
“Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac împreună cu lucrători din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Deva au reținut în vederea confiscării 6.520 de perechi de încălțăminte transportate de trei cetățeni români. În data de 07.01.2025, pe comunicația DN7 Arad-Nădlac, respectiv pe A1 Nădlac – Deva, sensul de mers din Ungaria către România, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac au efectuat controale nesistematice și aleatorii. În cadrul acestora, au fost opriți pentru control trei cetățeni români, șoferi ai unor autoutilitare înmatriculate în România, ce transportau încălțăminte din Slovacia în România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, colegii noștri au luat legătura cu reprezentanți ai Direcției Regionale Antifraudă Deva, care au procedat la reținerea în vederea confiscării a 6.520 de perechi de încălțăminte, în valoare estimată de 326.000 RON”, a informat Poliția de Frontieră.
Actualitate
Cod galben de vânt și viscol la munte
Meteorologii au emis noi atenționări de intensificări ale vântului și viscol la munte, printre județele vizate fiind și Hunedoara.
Prima avertizare Cod galben este valabilă vineri, 10 ianuarie, de la ora 06:00 până la 14:00. „Local și temporar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și vestul Olteniei. În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol”, a informat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
A doua atenționare este în vigoare vineri, 10 ianuarie, de la ora 14:00 până la ora 23:00. Vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…70 km/h în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…90 km/h și va fi viscol.
ANM notează că în a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie) vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze de 40…50 km/h la munte, precum și în sudul și estul teritoriului.
De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ, ninsori la munte, în vigoare vineri dimineață, de la ora 06:00 până la ora 10:00. „În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie în zona joasă din Banat, Crișana și Moldova, mixte în Maramureș și Transilvania și predominant ninsoare în zonele de deal și munte unde se va depune strat nou de zăpadă. În celelalte regiuni vor fi ploi slabe și doar pe alocuri lapoviță sau ninsoare.Temperaturile maxime vor scădea semnificativ, vineri (10 ianuarie) în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar sâmbătă (11 ianuarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative”, a mai informat ANM.
-
Actualitatecu o zi in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Actualitatecu o zi in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Stiri nationalecu 23 de ore in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu o zi in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu o zi in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu o zi in urma
Aproximativ 380 de misiuni și intervenții, în prima săptămână din 2025. 10 incendii, înregistrate