Odată cu încălzirea vremii au apărut și țânțarii. Aceștia nu doar că sunt enervanți, dar sunt și periculoși pentru sănătate.
”Neuroinfecţia cu virus West Nile este o boală infecţioasă produsă de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin înţepătură de ţânţar. La om, în majoritatea cazurilor (80%), infecţia are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic şi severitatea pot fi foarte variate. Persoanele în vârstă şi persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala neuroinvazivă West Nile. Nu există profilaxie sau tratament specific împotriva bolii la om”, arată DSP Hunedoara.
Ce trebuie să ştim despre ţânţari
Ţânţarii transmit agenţi patogeni care produc îmbolnăviri la om şi la animale. Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre aceste făcând parte şi infecţia cu virusul West Nile.
Pentru a-şi depune ouăle femelele de ţânţari se hrănesc cu sânge. În timp ce se hrănesc cu sânge ele se infectează cu agenţi patogeni de la animale sau om sau îi transmit acestora.
Ţânţarii trăiesc şi se dezvolta în preajma noastră, unde îi găsim fie sub formă de larve (ouă), fie sub forma adultă.
Ţânţarii, pentru a se hrăni cu sânge, intra în locuinţe prin ferestrele lăsate deschise, prin casa scărilor, prin orificiile de aerisire unde pot rămâne peste noapte. În timpul zilei se adăpostesc în locuinţe, subsoluri, poduri, coteţe, grajduri, magazii, frunzişul copacilor.
Cum evităm îmbolnăvirea
”Cel mai bun mod de a preveni boala cu virusul West Nile este evitarea mușcăturilor de țânțari:
- Folosiți substanţe repelante (aplicate pe piele şi haine) când mergeți în aer liber.
- Purtați mâneci lungi și pantaloni în zori și amurg. • Reparați sau instalați paravane pe ferestre și uși.
- Folosiți aer condiționat, dacă îl aveți.
- Îndepărtați sursele de țânțari din jurul casei dvs.
Acum la începutul calendaristic al verii un număr mare de persoane îşi petrec zilele libere „în natură, la iarbă verde”, considerăm util să transmitem către populaţia judeţului următoarele recomandări: pentru a preveni înţepăturile de căpuşe şi consecinţele neplăcute şi uneori grave ale acestora. Encefalita de căpuşe care este cauzată de virusul encefalitei de căpuşe dar şi Borelioza (boala Lyme sau boala celor 1000 de feţe) sunt exemple a unor boli care pot să fie transmise de către aceşti vectori.Principalele gazde sunt rozătoarele mici, animalele mari; omul fiind gazdă accidentală. Transmiterea agentului patogen se face în principal pe cale cutanată, prin muşcătura de căpuşă infectată.
Este de preferat să se evite contactul direct cu solul şi iarbă, fie cea din curte sau din pădure. Se recomandă protejarea periodică a animalului de companie (câine sau pisică) prin aplicarea unor soluţii speciale anti-paraziţi externi, precum căpuşele sau puricii. Este indicată dezinsecţia curţilor şi grădinilor”, arată DSP Hunedoara.
Sursa FOTO: DSP Hunedoara
