Connect with us
Data: 26/06/2024
.

Actualitate

Atenție la trichineloză! Testați carnea de porc sau de mistreț

Publicat

pe

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara vin cu recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu trichineloză, având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, precum și perioada în care se sacrifică porci în gospodării. În ultimii cinci ani, la nivelul județului Hunedoara au fost confirmate două cazuri de îmbolnăviri la om, unul dintre acestea în 2020, iar altul în 2023. Recomandarea fermă este de testare a cărnii de porc sau de mistreț.

Trichineloza este o boală infecțioasă, cauzată de Trichinella spiralis care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată, în principal de porc. Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare, cu prepararea termică insuficientă (prepararea “în sânge”, sărare, afumare și uscare), achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, tăierea clandestină a animalelor.

Evoluția bolii cuprinde perioadă de incubaţie, cu durată între 2 și 28 zile, perioada asimptomatică corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulți, la nivelul intestinului subțire. Un stadiu intestinal, manifestat prin diaree însoțită sau nu de febră, dureri abdominale, anorexie; un stadiu de invazie musculară, corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striată; este caracterizat mialgii, tumefacţia maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feţei, erupţii urticariene, febră 38-40°C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm); o perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi.

“Decembrie este luna în care se sacrifică porci în gospodăriile țărănești, iar apoi se consumă carnea sub diferite forme. Metodele de sărare, uscare, afumare sau procesare cu microunde a cărnii nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim minus 15 grade Celsius. Larvele se distrug și în cazul prelucrării termice a cărnii la o temperatură de peste plus 70 de grade Celsius. Înainte de a prepara toba, caltaboșul, sângeretele, cârnații sau alte produse, este necesară realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella spp”, au transmis reprezentanții DSP Hunedoara.


Recomandări pentru populație

  • achiziționarea de animale de la unități avizate sanitar;
  • achiziționarea cărnii numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;
  • trimiterea probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru examen trichineloscopic și respectarea recomandărilor autorităților;
  • la tocarea cărnii de porc/vânat, folosirea unei mașini de tocat destinată acestei activități și curățarea acesteia înainte și după folosire, precum și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite;
  • înaintea gătirii, în vederea distrugerii chisturilor, se recomandă congelarea cărnii la o temperatură între (-)15°C și (-)25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm;
  • în timpul gătirii, atingerea temperaturii de 71°C în toata masa de carne, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;
  • prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

Și DSVSA Hunedoara atrage atenția asupra obligației examinării cărnii de porc

Și reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara atrag atenția cu privire la necesitatea efectuării examenului trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii, precum și despre riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără și consumă carne de porc provenită din tăieri clandestine.

Recomandăm ca aprovizionarea consumatorilor să se facă doar din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Vă informăm că examenele trichineloscopice sunt efectuate pe toată durata premergătoare sărbătorilor de iarnă de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți organizați legal în CMVI (în toate municipiile, orașele și comunele județului) și care au programul de lucru afișat, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică”, se arată într-o informare a DSVSA Hunedoara.

Advertisement

Actualitate

Cod portocaliu de furtună: Localitățile vizate – Densuș și Sarmizegetusa. A fost emis Ro-Alert

Publicat

pe

Redactat de

Cod portocaliu

Localitățile Densuș și Sarmizegetusa, din județul Hunedoara, sunt vizate de o avertizare meteo Cod portocaliu, valabilă în intervalul orar 16:10- 17:10.

Se vor semnala averse torențiale 30- 40 l/mp, intensificări ale vântului.

A fost emis Ro-Alert de către IGSU.

Citeste mai mult ...

Actualitate

DAJ Hunedoara a virat ajutorul de stat pentru apicultori

Publicat

pe

Redactat de

Direcția pentru Agricultură (DAJ) Hunedoara a început plata ajutorului de stat acordat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite, anul trecut, în sectorul apicol.

Reprezentanții DAJ Hunedoara au anunțat, într-o informare, că au fost virați, astăzi, 26 iunie, banii în conturile a peste 500 de beneficiari.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Poliția Română scoate la concurs peste o mie de posturi

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Română scoate la concurs 1.053 de posturi de ofițeri de poliție, dintre care 600 de posturi de trecere din corpul agenților în corpul ofițerilor, precum și 453 de posturi, prin încadrare directă, din sursă externă.

Înscrierile se fac on-line, până la data de 05 iulie a.c., ora 16:00, inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior, nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acţiuni speciale, analiza informațiilor, arme, explozivi și substanțe periculoase, cabinet, cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative, cercetarea şi prevenirea criminalității, combaterea criminalității organizate, comunicații și informatică, cooperare polițienească internațională, criminalistică, financiar, implementarea proiectelor, informare şi relaţii publice, investigarea criminalității economice, investigații criminale, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, protecţia animalelor, protecția martorilor, psihosociologie, relații cu publicul, relații internaționale, resurse umane, rutieră, siguranță școlară, structura de securitate, transporturi, reţinere şi arestare preventivă și învățământ.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul https://hub.mai.gov.ro/ , secțiunea Carieră MAI.
În data de 20 iulie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, pentru candidații înscriși la una dintre următoarele specializări: acţiuni speciale, informare şi relaţii publice, operațiuni speciale, pregătire profesională și relații internaționale, urmând ca la data de 27 iulie, pentru specializările expuse, să fie organizată proba scrisă, de tip test grilă.

Pentru toate celelalte specializări, la data de 20 iulie 2024, va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate