Actualitate
Atmosferă de poveste la cea de-a patra ediție a Festivalului “DEVAră”

De patru zile pline de manifestări culturale, printre care proiecții de filme, prelegeri, expoziții și concerte, a avut parte publicul din Deva, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului „DEVAră”, care s-a încheiat duminică seară. Analia Selis, Taxi, Mircea Baniciu și alți invitați au urcat pe scena din Piața Unirii, din centrul istoric al orașului, iar atmosfera a fost una de poveste.
Organizat pentru al patrulea an consecutiv în orașul de la poalele Cetății, Festivalul „DEVAră” a atras un public numeros. Tema acestei ediții a fost „Regina Maria, Regalitate și Democrație”, iar devenii au avut prilejul de a participa la mai multe activități interesante și diverse, desfășurate între 1 și 4 august, care s-au încheiat, în fiecare seară, cu concerte susținute de artiști îndrăgiți.
Prima zi a Festivalului “DEVAră” a debutat la Palatul Magna Curia, în Sala Șemineului, cu proiecția filmului documentar „Inima Reginei”, regizor Camelia Csiki, și a continuat cu prelegerea “Regina Maria pe înțelesul tuturor”. Prof. univ. Adrian Cioroianu, invitat special, împreună cu istoricul și muzeograful Nicolae Pepene, au oferit publicului larg detalii neștiute despre Regina Maria. Apoi, cei prezenți au fost invitați să urmărească piesa de teatru “Adevărata poveste a Spânului”, cu Cristina Bordeanu, Programul primei zile s-a încheiat seara, în Piața Unirii, cu proiecția filmului “Amsterdam”, în regia lui David O. Russell.
Tangoul interbelic românesc “a învăluit” Piața Unirii
Festivalul “DEVAră” a continuat, a doua zi – vineri, cu alte evenimente care s-au bucurat de aprecierea publicului. La Palatul Magna Curia, în Sala Șemineului, a avut loc proiecția filmului documentar „The King”, regia Karin af Klintberg, Suedia 2023, urmat de prelegerea „Familia Regală română și începuturile sporturilor în România”. Istoricul Nicolae Pepene a povestit, probabil în premieră în România, despre legătura dintre Familia Regală Română și începuturile sporturilor în România. După aceea, Paul Tihan și Andra Andriucă i-au cucerit prin muzica lor pe cei prezenți în Piața Unirii, „învăluită”, apoi, de tangoul interbelic românesc, concert susținut de Analia Selis și pianistul Ștefan Doniga. Seara s-a încheiat cu proiecția filmului „Emily”, regia Frances O’Connor, Marea Britanie 2022.
Concert electrizant susținut de TAXI
Sâmbătă, a treia zi a Festivalului „DEVAră”, a fost una cu un public la fel de numeros. Ziua a început cu proiecția filmului „The King’s Choice”, regia Erik Poppe, Norvegia, și a continuat, la Palatul Magna Curia – Sala Șemineului, cu prelegerea „Regalitatea și România aeriană”, invitat fiind dr. Daniel Nazare, urmată de proiecția filmului 1898: Our Last Men in the Philippines, regia Salvador Calvo, Spania și de proiecția filmului documentar „The Lost Leonardo”, regia Andreas Koefoed, Danemarca 2021. De la ora 20:00, în Piața Unirii, trupa TAXI a susținut un concert electrizant. Seara s-a încheiat cu o proiecție de film “Dragoste la foc mic”, regia Tran Anh Hung, Franța 2023.
Mircea Baniciu Band a încântat publicul, în ultima seară a festivalului
Duminică, în ultima zi a Festivalului „DEVAră”, în Sala „Pro Arte” a Colegiului Național „Decebal” a avut loc proiecția filmului „The woman king”, regia Gina Prince-Bythewood, SUA 2022. Seria prelegerilor de la cea de-a patra ediție a Festivalului „DEVAră” s-a încheiat, ca un dineu de gală, cu prelegerea “Viața cotidiană la Curtea Regală a României: mese și meniuri regale (1866-1930)” susținută de dr. Ștefania Dinu, director științific Muzeul Național Cotroceni. Apoi, tot la Colegiul Național „Decebal”, în Sala „Pro Arte”, a avut loc proiecția filmului „Rosaline”, regia Karen Maine, SUA 2022.
De la ora 19:00, trupa „Riff” a performat în fața publicului prezent în Piața Unirii, iar momentul culminant al serii a fost concertul oferit de Mircea Baniciu Band.
Mircea Baniciu, Lucian Teofil Boar și Vlady Cnejevici au încheiat, într-o notă fermecătoare, cea de-a patra ediție a Festivalului „DEVAră”. La finalul serii, cei prezenți au putut asista la proiecția filmului „Un an dificil”, regia Olivier Nakache și Éric Toledano, Franța 2023.
Concertele în aer liber, din Piața Unirii, au fost prezentate de colega noastră Ioana Popescu.
De asemenea, pe perioada derulării festivalului, devenii au avut prilejul de a admira două expoziții istorice, organizate în Piața Unirii: „Regina Maria, ambasador irezistibil al României” și „Regalitatea română în bandă desenată”.
Organizat prima dată în 2021
Festivalul „DEVAră” este un eveniment organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, cu sprijinul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva.
Festivalul a avut loc prima dată, la Deva, în 2021, fiind inspirat din Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, și s-a bucurat de un real succes la fiecare ediție.
Sursa foto: Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva
Actualitate
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan

Șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au participat la Finala Campionatului National de Karate fudokan, cu rezultate excelente, aceștia cucerind 17 medalii.
Cele mai bune rezultate le-a obținut Maya Suciu, care a devenit triplă campioană națională. Totodată, Robert Andonache a devenit triplu vicecampion național, iar Ianis Sărmășan a cucerit cinci medalii, una de argint și patru de bronz. De asemenea, Luca Mureș a cucerit un argint și un bronz, Robert Andrei a fost de trei ori pe locul al treilea, iar Luca Gălățeanu a urcat, într-un rând, pe ultima treaptă a podiumului de premiere. Prin aceste rezultate toți cei șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au obținut calificarea la Campionatul Mondial de karate fudokan din Polonia.
Practicanții de arte marțiale de la clubul hunedorean sunt pregătiți de Janos Simo, 6 DAN, care este și vicepreședinte al Federației de Karate Fudokan și Discipline Asociate din România.
Actualitate
Ștafetă de bronz

Zilele trecute au avut loc, la București, Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori U13 și U14.
Printre tinerii atleți prezenți în Capitală s-au numărat și cei legitimați la ACS Triathletic Hunedoara, unde sunt antrenați de profesorul Florin Bucur. Hunedorenii, care au concurat la categoria U13, au avut o evoluție remarcabilă, reușind cucerirea unei medalii de bronz la ștafeta de 4X2 tururi fete, care le-a avut în componență pe Lorena Foca, Sara Beiu, Afrodite Poenar și Antonia Bucur. De asemenea, Aidan Popa a fost pe patru la 60 plat și al cincilea la 200, în vreme ce Antonia Bucur a fost a opta în finala de la 200 de metri.
Actualitate
Cel mai performant mamograf din România, operațional la Hunedoara

Femeile din Hunedoara și împrejurimi vor avea acces la investigații medicale de înaltă precizie, fără a mai fi nevoite să parcurgă zeci de kilometri. Cel mai modern mamograf din România devine operațional începând de astăzi, în Ambulatoriul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.
Aparatul, achiziționat cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, a reprezentat o investiție de aproximativ 500.000 de euro și este destinat atât pacientelor programate în ambulatoriu, cât și celor internate în spital, la recomandarea medicului curant.
Cum pot beneficia pacientele de investigații gratuite?
Mamografiile 2D sunt disponibile pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în timp ce pentru mamografiile 3D este necesar un bilet de trimitere de la un medic specialist. De asemenea, ecografiile de sân pot fi efectuate cu trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist.
Programări și orar de funcționare
Programările se fac luni și miercuri, între 13:00 și 14:00, la numărul de telefon 0757.070.792.
Mamografiile vor fi realizate conform următorului program:
Luni și miercuri: 08:00 – 14:00
Joi: 14:00 – 20:00
Sprijin pentru sănătatea hunedorencelor
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a subliniat importanța acestei investiții pentru comunitate: „Am răspuns pe loc afirmativ solicitării de sprijin formulate de Spitalul Municipal când a venit vorba despre nevoia unui mamograf la Hunedoara. Susținerea domeniului sănătății a fost mereu prioritară pentru mine. Mă bucur că avem aici cel mai modern mamograf din România și anticipez că acesta va deservi nu doar orașul, ci și o bună parte a județului Hunedoara. Felicit echipa de conducere a Spitalului Municipal pentru implicare și sunt sigur că și această nouă investiție va salva vieți”.
Noua dotare reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor medicale locale, facilitând accesul rapid la investigații esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu o zi in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara
- Actualitatecu 3 zile in urma
Sancțiuni aplicate pentru nereguli în gestionarea și comercializarea materialului lemnos în municipiul Brad