Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Actualitate

Au început “Zilele Culturii și Credinței”. Părintele Zaharia Zaharou, din Essex – Anglia, a conferenţiat la Deva

Publicat

pe

Părintele Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, a revenit, la Deva, unde a susținut o conferință, manifestarea religios – culturală având loc marți seară, în deschiderea evenimentului „Zilele Culturii și Credinței”, organizat de Episcopia Devei și Hunedoarei.

La conferința, desfășurată în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, începând cu ora 18:00, au participat Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, preoți, monahi, monahii și credincioși din eparhie.

“După rugăciunea de început şi arhiereasca binecuvântare Părintele Radu Trifon, consilier pentru învățământ la Centrul Eparhial din Deva, a citit textul conferinței, intitulată „Setea după veșnicia lui Dumnezeu biruiește chiar și amenințarea morții”. În continuare, Părintele Zaharia a răspuns, prin intermediul Preacuviosului Părinte Simeon Scorţea, în calitate de traducător, la numeroasele întrebări adresate de către cei prezenţi. La final Părintele consilier Radu Trifon a prezentat o nouă carte semnată de Părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou intitulată „Rugăciunea Ipostatică. Măsura desăvârșirii”, apărută la editura mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia”, a informat Episcopia Devei și Hunedoarei.

Evenimentul religios -cultural continuă

Evenimentul „Zilele Credinței și Culturii la Deva”, ediția a IX-a, se desfășoară în perioada 25-29 iunie 2024, fiind prilejuit de praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitori ai Catedralei Episcopale din Deva, dar și ocrotitori spirituali ai orașului Deva.

În această seară, începând cu ora 18:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, va avea loc concertul folcloric intitulat „Cântece din satul părintesc”, susținut de corala preoțească „Sacerdotes” și de tineri artiști de folclor din mai multe zone ale țării, acompaniați de orchestra Ansamblului profesionist „Drăgan Muntean” din Deva.

Advertisement

Mâine seară, (27 iunie 2024), începând cu ora 19:00, la Sala Teatrului de Artă din Deva, se va desfășura un spectacol de teatru intitulat „Avram Iancu – Puterea dăinuirii”, susținut de Compania de teatru Civic Art din București.

Manifestarea cultural -religioasă continuă sâmbătă, 29 iunie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, începând cu ora 09:00, la Catedrala Episcopală din Deva, unde se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.

Sursa foto: Episcopia Devei și Hunedoarei

Actualitate

Festivalul „Dac Fest – Sub semnul lupului”, în perioada 30 august – 1 septembrie 2024, la Măgura Uroiului

Publicat

pe

Redactat de

Ediția din acest an a celui mai renumit festival de reconstituire istorică de la noi din țară „Dac Fest – Sub semnul lupului”, va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie 2024.

Evenimentul, ce reunește, la Măgura Uroiului, lângă Simeria, numeroase trupe de reenactment din țară și din străinătate, dar și foarte mulți pasionați de istorie antică, ajunge în acest an la ediția a XIV-a.

Detalii despre programul și activitățile din cadrul evenimentului vor fi publicate în următoarele săptămâni.

Sursa foto: Festivalul Dac Fest/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mașina unei șoferițe din Deva, acroșată într-o parcare din Alba – Iulia de un alt autoturism condus de un bărbat băut

Publicat

pe

Redactat de

Accident soldat cu pagube materiale. Mașina unei șoferițe din Deva a fost lovită de un alt autoturism condus de un bărbat care s-ar fi aflat sub influența băuturilor alcoolice. S-a întâmplat, aseară, într-o parcare din Alba -Iulia.

Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Alba, la data de 22 iulie 2024, în jurul orei 18.00, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au fost sesizaţi, prin SNUAU 112, de către o femeie de 49 de ani, din municipiul Deva, cu privire la producerea unui accident rutier.

“Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat, în vârstă de 43 de ani, din Alba Iulia, care, în timp ce conducea un autoturism, într-o parcare din Alba Iulia, ar fi acroşat un autoturism condus de o femeie de 49 de ani, rezultând doar pagube materiale. În urma testării conducătorilor auto, cu aparatul etilometru, a rezultat valoarea de 0,91 mg/ l alcool pur în aerul expirat, în cazul bărbatului, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei, iar în cazul femeii,rezultatul a fost negativ”, au informat reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Definitivat 2024. Peste 120 de dascăli hunedoreni sunt așteptați, miercuri, la proba scrisă

Publicat

pe

Redactat de

Peste 120 de cadre didactice din județul Hunedoara sunt așteptate miercuri, 24 iulie, să susțină proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ – sesiunea 2024. Testarea se va desfășura începând cu ora 09:00, în centrul de examen organizat la Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva.

Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde două etape. Prima etapă, eliminatorie, constă în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă. A doua etapă, cea finală, realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.

„La nivelul județului Hunedoara, dintre cei 125 de candidați înscriși la începutul anului școlar la 28 de discipline de examen, au fost admiși la proba scrisă 122 de candidați, care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea stagiului de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Foarte bine” sau „Bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective)”, au informat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara.

În vederea susținerii probei scrise, candidații vor avea acces în sălile de examen, cel mai devreme, la ora 7:30 și, cel mai târziu, la ora 8:00, în baza unui document de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore.
Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităților naționale la solicitarea candidaților, precum și baremele de evaluare sunt asigurate de către Centrul National de Politici și Evaluare în Educație și vor fi afișate, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro și la avizierele centrelor de examen.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro.

Advertisement

Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 iulie, după afișarea rezultatelor, și pe 31 iulie, până la ora 12:00.
Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 6 august 2024.
Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Informații suplimentare despre organizarea și desfășurarea examenului național de definitivare în învățământ, precum și despre programele specifice pentru examen sunt disponibile pe site-urile:
• definitivat.edu.ro
• viewforum.php?f=141

Citeste mai mult ...

Actualitate