Connect with us
Data: 13/12/2024
.

Actualitate

Autobergamo şi CNS Cetate au meciuri uşoare acasă

Publicat

pe

Sâmbătă şi duminică, microbiştii vor avea parte de mult fotbal pe stadioanele din judeţ, dar şi de un meci din Liga I de futsal.

Deşi de regulă când evoluază acasă CNS Cetate deschide week-endu-ul fotbalistic în judeţ, devenii vor juca, de această dată sâmbătă.

Liga a III-a, sâmbătă

După înfrângerea aşteptată din Cupa României, la un scor prea sever, însă, faţă de realitatea din teren, 1-7 în faţa prim – divizionarei Gaz Metan Mediaş, CNS Cetate Deva va juca, sî,bătă, de la ora 15.00, pe teren propriu în etapa a noua din seria a IV-a a Ligii a III-a de fotbal. Devenii, pe locul 12 acum, care, teoretic, poate fi retrogradabil, întâlnesc „lanterna roşie”, UTA BD II, şi au prima şansă în această întâlnire. Dacă nu vor trece nici de arădeni, atunci situaţia se complică rău de tot, iar de promovare nici nu mai poate fi vorba.

Petrila se poate detaşa

Advertisement

Dar primele meciuri ale week-end-ului sunt programate sâmbătă, de la ora 11.30, când se vor disputa partidele etapa a IX-a a Ligii a IV-a. Runda programează meciuri de văzut, cel mai interesant fiind cel dintre campioana Hercules Lupeni, locul doi, şi câştigătoarea fazei judeţene a Cupei, Şoimul Băiţa, acum pe cinci. Alt joc interesant este cel dintre ocupantele locurilor trei şi patru, Aurul Certej şi Victoria Călan. De un joc favorabil al rezultatelor din aceste partide poate profita liderul Inter Petrila, carese poate detaşa în fruntea clasamentului, având un meci uşor acasă, cu penultima clasată, Metalul Crişcior Brad. Etapa mai programează un duel al amintirilor, dintre Aurul Brad şi CS Hunedoara (locurile cinci şi şase), un derby de Valea, între antepenultima şi ultima clasată, U Petroşani şi Minerul Uricani, dar şi un joc în căutarea vremurilor mai bune, care va opune Retezatul Haţeg (locul opt) şi Jiul Petroşani (locul nouă). Înaintera acestor jocuri, de la ora 9.30, se vor disputa, după acelaşi program, partidele juniorilor, competiţie în care Jiul are un avans de cinci puncte în faţa Haţegului şi Hunedoarei.

Şansă pentru Măgura Pui

Duminică se va disputa etapa a zecea a Ligii a V-a, toate partidele începând la ora 11.00, şi aici liderul Măgura Pui având şanse să se distanţeze în clasament, urmând a întâlni acasă Ponorul Vaţa, locul 13, având prima şansă la victorie. În schimb a doua clasată, Dacia Orăştie, se deplasează la echipa de pe locul patru, dar şi cu un meci mai puţin, restanţa cu Vaţa, Comunal Ilia, fiinmd greu de dat un pronostic. La fel se întâmplă şi în jocul dintre vicecampioana ediţiei trecute, Beraianul Beriu, de pe opt, şi revelaţia campioantului, AS Sântămăria Orlea, locul cinci. În schimb, însă, a treia clasată, Mureşul Pricaz, campioana în exerciţiu, pare a avea un meci mai uşor, chiar dacă e în deplasare, la locul nouă, Sargeţia Bretea Română. Zarandul Crişcior, locul şase, poate urca în clasament, fiind favorită în întâlnirea de acasă cu CSM Vulcan, penultima în ierarhie. În schimb, este greu de dat un proonostic la întâlnirea dintre ocupantele poziţiilor 12 şi 11, Dacia Boşorod şi Victoria Dobra, acestea fiind despărţite doar de golaveraj. Meci tare se anunţă şi în derby-ul pădurenilor, în care Cerna Lunca Cernii, de pe şapte, îi întâlneşte pe vecinii de la CS Ghelari, poziţia a zecea. Şi la fel de interesant este şi derby-ul suferinţei, dintre ultimele două clasate, Agrocompany Băcia şi Santos Boz, gazdele fiind la „cota zero” în clament, dar „lanterna roşie” o deţin oaspeţii, care sunt la minus trei, din cauza unei penalizări.

Trei puncte pentru Autobergamo

Week-end-ul fotbalisticse încheie duminică, la Sala Sporturilor din Deva. Acolo, cu începere de la ora 18.30, a doua clasată în Liga I de futsal, Autobergamo Deva, câştigătoarea Cupei şi a Supercupei României, întâlneşte CFF Clujana Cluj. Devenii, care runda trecută au suferit prima înfrângere în campionat, la Căşăraşi, pierzând, astfel, poziţia de lider, pe care este acum Galaţiul, sunt favoriţi cerţi în jocul cu Clujul, echipa de pe penultimul loc, punându-se doar problema scorului cu care va câştiga Autobergamo.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Festin muzical oferit și în acest an, în pragul Crăciunului, de elevii și profesorii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva oferă publicului devean momente muzicale pregătite cu mult entuziasm și dăruire.

Astfel, astăzi, 13 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Biserica Catolică „Sf. Anton” din Deva, va avea loc Concertul de Crăciun susținut de orchestra de chitare „Rozeta”, coordonată de prof. Csaba Varga, formată din elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” și elevii Parohiei Romano-Catolice. Ansamblul propune spre audiție publicului un program format din opusuri din literatura muzicală universală și colinde, precum și miniaturi muzicale, solo-uri și duete.

Marți, 17 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Concertul de Crăciun va aduce pe scenă ansablurile vocal-intrumentale de muzică ușoară „Art Adventure” și „Art Band alături de Orchestra Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

„Art Adventure” reunește elevi talentați de la secțiile instrumentale și canto muzică ușoară, sub atenta coordonare a prof. Lorant Bravyak și, alături de trupa „Art Band” – compusă din profesorii: Lorant Bravyak (chitară), Lucian Mârza (bas), Delia Ștefoni (clape), Gabriel Hărăguș (colaborator – tobe) și eleve de la clasa de canto muzică ușoară a prof. Andreea Bogdan, Maria Copăcian și Florentina Pârva- , vor oferi publicului un program divers din repertoriul internațional. “Orchestra, înființată de regretatul profesor Radu Stan, coordonată în prezent de prof. Bianca Pienariu, reunește elevii claselor 6-12 de la secțiile coarde, suflători și pian și interpretează în cadrul acestui eveniment adaptări ale unor lucrări din repertoriul clasic și al muzicii de film, orchestrate cu dăruire și talent de însuși inițiatorul orchestrei, prof. Radu Stan. Prin marea varietate a repertoriului și genurilor abordate, Concertul de Crăciun promite să-și poarte ascultătorii într-o atmosferă de excepție”, spune prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

Mult așteptatul concert al corurilor liceului, la Biserica „Immaculata” din Deva

În ziua următoare, miercuri, 18 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, Biserica Greco-Catolică „Immaculata” Deva va găzdui mult așteptatul Concert de Crăciun al Corurilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță”.

Advertisement

“Corul de copii „Arlechino”, pregătit de hăruitele profesoare Florentina Pârva și Delia Ștefoni, împreună cu corurile „Lira” și „Orfeu”, dirijate de talentatul prof. Adrian Vinars și acompaniate la pian de prof. Delia Ștefoni își vor uni glasurile și vor înălța sufletele ascultătorilor prin colinde ale căror mesaj purtător de speranță străbate veacurile. Spre deliciul publicului, concertul coral va fi presărat cu momente instrumentale oferite de elevii și profesorii Liceului. Apreciem întregul colectiv de elevi și profesori pentru dăruirea și efortul investite în pregătirea acestor concerte și mulțumim instituțiilor care sprijină Liceul de Arte „Sigismund Toduță” în desfășurarea lor: Primăria și Consiliul Local Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Biserica Catolică „Sf. Anton”și Biserica Greco-Catolică „Immaculata””, a mai transmis prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Guvernul alocă peste 2,5 miliarde de lei pentru investiții, energie termică și cultură

Publicat

pe

Redactat de

Executivul a aprobat în ședință alocarea a 2,175 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a asigura continuitatea unor programe de investiții esențiale și a serviciilor publice. Deciziile vin în sprijinul dezvoltării comunităților, modernizării infrastructurii și susținerii instituțiilor culturale din țară.

Investiții strategice prin programe naționale

Din suma totală, 1,435 miliarde de lei vor fi direcționați către proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, vizând modernizarea infrastructurii locale. Alte 380 milioane de lei sunt destinate implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar 360 milioane de lei vor finanța proiecte de interes public sau social, gestionate de Compania Națională de Investiții.

„Continuarea proiectelor de dezvoltare în toate comunitățile este esențială pentru creșterea calității vieții oamenilor. Alocările aprobate astăzi răspund cererilor de transfer pentru investiții vitale,” a declarat ministrul dezvoltării, Marcel Boloș.

Sprijin pentru energia termică

Pentru asigurarea continuității serviciilor de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, Guvernul a alocat 136,4 milioane de lei. Fondurile vor sprijini 19 unități administrativ-teritoriale unde energia termică este produsă din surse diverse, inclusiv gaze naturale, cărbune, păcură și biomasă.

Advertisement

Finanțare pentru cultură

Un alt act normativ aprobat vizează alocarea a 203,9 milioane de lei pentru 72 de instituții de cultură din 33 de județe. Suma, reprezentând 2% din impozitul pe venit colectat la nivel județean între 1 august și 6 decembrie 2024, va sprijini funcționarea și continuarea investițiilor în teatre, filarmonici, opere și alte instituții culturale subordonate unităților administrativ-teritoriale.

„Această măsură sprijină unitățile care nu au capacitatea financiară de a acoperi cheltuielile necesare funcționării și dezvoltării infrastructurii culturale,” a subliniat ministrul interimar al dezvoltării.

Județele beneficiare

Printre județele care vor primi finanțare pentru instituțiile culturale se numără Arad, Cluj, Hunedoara, Iași, Timiș și Sibiu. Decizia reflectă angajamentul Guvernului de a susține infrastructura culturală ca parte integrantă a dezvoltării comunităților locale.

Advertisement

Prin aceste alocări semnificative, Guvernul reafirmă prioritățile naționale legate de modernizare, sustenabilitate și acces la servicii de calitate pentru cetățeni.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Investiții pentru turism în Regiunea Vest: Fonduri de peste 65 de milioane de euro disponibile prin Programul Regional 2021-2027

Publicat

pe

Redactat de

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a anunțat demararea procesului de preselecție a proiectelor pentru investiții finanțabile în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, în cadrul intervenției regionale „Turism și calitatea vieții.” Programul vizează modernizarea și dezvoltarea infrastructurii turistice din stațiunile de interes național și local atestate din Regiunea Vest, atât din mediul urban, cât și din cel rural.

Ce tipuri de proiecte vor fi finanțate?

Autoritățile publice locale din stațiunile turistice vor putea propune proiecte care includ:

Amenajarea obiectivelor turistice naturale;

Dezvoltarea parcurilor și grădinilor publice;

Crearea de trasee pentru activități recreative, sportive sau de aventură;

Advertisement

Construirea refugii montane, posturi salvamont sau baze sportive și de tratament;

Dezvoltarea spa-urilor, infrastructurii pentru sporturi de iarnă și vară, spații pentru activități culturale sau parcuri de distracții.

Toate proiectele propuse trebuie să respecte condițiile detaliate în ghidul solicitantului, disponibil odată cu lansarea apelului de proiecte.

Fonduri alocate și distribuția pe județe

Pentru această intervenție regională, Programul Regional Vest pune la dispoziție peste 65 de milioane de euro, distribuiți astfel:

Advertisement

Arad: 12,37 milioane euro;

Caraș-Severin: 27,40 milioane euro;

Hunedoara: 13,44 milioane euro;

Timiș: 11,95 milioane euro.

Calendarul preselecției

Advertisement

Perioada de depunere a fișelor de proiect a fost stabilită între 16 decembrie 2024 și 31 ianuarie 2025. ADR Vest invită autoritățile publice locale din stațiunile turistice să participe activ în procesul de preselecție, pentru a beneficia de aceste fonduri dedicate dezvoltării turismului și creșterii calității vieții în Regiunea Vest.

Oportunități pentru dezvoltarea turismului

Aceste finanțări reprezintă o șansă importantă pentru stațiunile turistice din Regiunea Vest, care pot atrage turiști și îmbunătăți condițiile oferite prin modernizarea infrastructurii și diversificarea serviciilor. Prin astfel de investiții, regiunea poate deveni un punct de atracție major pentru turismul intern și internațional.

Pentru mai multe informații și acces la ghidul solicitantului, reprezentanții autorităților locale sunt îndemnați să contacteze ADR Vest sau să consulte platforma oficială a Programului Regional.

FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate