Connect with us
Data: 16/06/2024
.

Actualitate

Avram Iancu, comemorat la Țebea. Mii de români, prezenți la ceremonial, inclusiv premierul României

Publicat

pe

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 în localitatea Vidra de Sus. De profesie avocat, Avram Iancu a fost conducătorul Revoluției de la 1848 în Transilvania. Acesta a murit în 10 septembrie 1872. A fost înmormântat la Țebea pe 13 septembrie 1872, cu funeralii naționale, iar cortegiul funerar s-a întins de la Baia de Criș la Țebea, pe o distanță de câțiva kilometri.

 

Sâmbătă și duminică, mii de români au participat, cu mic, cu mare, la Serbările Naționale de la Țebea, în frunte cu autoritățile locale și județene, dar și cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și câțiva miniștri.

 

Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Hunedoara

„Este un onorant prilej de a-l cinsti pe Crăișorul Munților printr-un spectacol grandios, care s-a desfășurat pe platoul situat nu departe de locul în care își doarme somnul de veci. Prin cântecele lor, invitații speciali au adus un sincer și înălțător omagiu lui Avram Iancu, omul care și-a dedicat viața pentru un crez, acela de a-și vedea națiunea fericită. Suntem mândri să ne prețuim eroii care au sfinţit aceste locuri prin apartenenţa şi rădăcinile lor.”

 

Advertisement

 

 

Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara:

„Slujba de sfințire a fost una deosebită, oficiată de un sobor de preoți și Arhierei, în prezența Mitropolitului Ardealului, Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, a Episcopului Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Nestor, a Episcopului Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Andrei și a Episcopului Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Nicodim.

Totodată, a fost dezvelit bustul lui Avram Iancu, care a fost restaurat și poziționat în fața bisericii cu fața spre răsăritul soarelui.

Duminică, după Sfânta Liturghie, în acest loc în care se odihnește Crăișorul Munților, a avut loc ceremonialul militar și ceremonialul religios, cuprinzând slujba de pomenire a Eroului nostru și ceremonialul depunerii coroanelor comemorative. Sunt fericit că sunt prezent la un eveniment atât de important, precum sfințirea noii picturi a Bisericii la care veneam de mic copil, împreună cu familia mea. Sunt moț născut în Țebea și este un prilej pentru mine să fiu aici și în calitate de prefect al județului Hunedoara. Astfel, le transmit tuturor că trecutul nostru este la fel de important ca și viitorul, iar pentru ceea ce astăzi avem, este necesar să ne cinstim eroii.”

Advertisement

 

Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara:

„M-am simțit onorat să iau parte la un moment de mare încărcătură spirituală, slujba de sfințire a noii picturi, care s-a săvârșit în această dimineață în Țara Zarandului, la biserica de la Țebea. Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” s-a primenit și înnoit prin strădania tuturor celor care și-au dorit ca Sfântul lăcaș de cult, cu o istorie veche și bogată, să devină o casă luminoasă și primitoare pentru toți credincioșii care îi trec pragul.

Bucuria este cu atât mai mare cu cât slujba de sfințire a fost oficiată de înalți ierarhi ai Bisericii noastre. Mulțumesc Preasfințitului Părinte Episcop Nestor pentru distincția oferită cu acest prilej! Slujba de Sfințire oficiată la Țebea precede un alt moment important pentru comunitatea noastră, care s-a desfășurat duminică în Panteonul Moților. Printr-un ceremonial special, am omagiat 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, Eroul Național care își doarme somnul de veci în curtea bisericii de la Țebea.”

 

Natalia Intotero, deputat PSD

Advertisement

„Sfințirea noii picturi din Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” ne-a adus împreună într-un moment de mare încărcătură spirituală. A fost cu atât mai emoționant cu cât sâmbătă și duminică am marcat un moment istoric. Am adus un omagiu eroului național Avram Iancu la 150 de ani de la moartea acestuia, chiar în locul în care își doarme somnul de veci. Am participat cu emoție la ceremonialul la Panteonul Moților și am sărbătorit acest moment special împreună, cum știm noi în Țara Zarandului. Dragi români și dragii mei hunedoreni, energia de la Țebea răsună în toată țara! Dumnezeu să binecuvânteze România!”

 

Vetuța Stănescu, deputat PNL:

„Vegheați de mormântul Eroului Nostru Național Avram Iancu, pe care îl omagiem în aceste zile, am participat cu multă emoție, la slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea, oficiată de ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și un sobor de Arhierei și preoți. Mă bucur că Dumnezeu a îngăduit să fiu prezentă la acest eveniment de suflet găzduit de comunitatea parohială „Adormirea Maicii Domnului”, în biserica ce adăpostește clopotul de bronz din 1845 care a vestit trecerea în neființă a lui Avram Iancu. Eroii nu mor niciodată! Rămân alături de noi pentru a ne reaminti lecția patriotismului, a credinței, a sacrificiului și a demnității!”

Florin Oancea, primarul municipiului Deva

„Am fost prezent la Țebea, la slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitate. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, împreună cu Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Nestor și un sobor de Arhierei și preoți. Evenimentul face parte din manifestările celei mai importante sărbători a moților, ,,Serbările Naționale Țebea”, unde în fiecare an îl comemorăm pe Crăișorul Munților, Avram Iancu. Un eveniment organizat în semn de respect și aleasă prețuire față de Crăișorul Munților – Avram Iancu și de tot ceea ce reprezintă acest erou național pentru neamul românesc.”

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara:

„Am reprezentat municipiul Hunedoara la „Serbările Naţionale de la Ţebea”. Avram Iancu este unul dintre cele mai importante repere ale istoriei poporului român. Pentru mine şi pentru întreaga delegaţie a Hunedoarei, depunerea unei coroane la mormântul „Crăişorului moţilor”, astăzi, când s-au marcat 150 de ani de la moartea sa, a reprezentat mai mult decât o onoare.”

Advertisement

Pe scena de la Țebea au urcat nume importante ale folclorului românesc. Prin cântecele lor, invitații speciali au adus un sincer și înălțător omagiu lui Avram Iancu. Spectacolul a fost organizat de Consiliul Județean Hunedoara prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Actualitate

FOTO: Un autoturism a intrat sub un autocamion

Publicat

pe

Redactat de

Un autoturism a intrat sub un autocamion la % Brad.

În urmă cu puțin timp, pompierii brădeni au intervenit cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare și cu o ambulanță SMURD, la un accident rutier care a avut loc în municipiul Brad, la intersecția străzilor Avram Iancu cu Decebal.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion și au rezultat 3 victime (doi adulți si un minor), care au fost evaluate medical la fața locului de către paramedicii SMURD.

Ulterior, doar una dintre victime – o femeie în vârstă de 37 de ani – a fost transportată la spitalul din Brad, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de situații.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Poliția Română, campanie anti-discriminare

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Română a întreprins demersuri pentru îmbunătățirea capacității instituționale de prevenire, descoperire și investigare a faptelor antisociale cu mobil discriminatoriu.

O parte importantă dintre eforturile instituționale de a asigura aceste obiective s-a realizat în cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

Astfel, în perioada iunie – iulie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române desfășoară o campanie națională de informare, pentru prevenirea infracțiunilor motivate de ură, prin intermediul mijloacelor de informare în masă și social media, pentru a facilita diseminarea mesajelor împotriva infracțiunilor motivate de ură, în special împotriva minorității rome.

În cadrul campaniei, au fost realizate un spot video, unul radio, un afiș, precum și mai multe postări în social media, toate având ca principală temă, combaterea discriminării.

Mesajul acestor materiale este acela de a crește gradul de conștientizare a populației, la nivel național, în domeniul infracțiunilor motivate de ură, precum și promovarea unei culturi a toleranței în societate, sloganul campaniei fiind „STĂ ÎN PUTEREA NOASTRĂ SĂ DESCURAJĂM URA!”

În cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, un interes deosebit a fost acordat dezvoltării capacităților de investigare atât ale structurii centrale specializate în investigarea infracțiunilor motivate de ură sau prejudecată, cât și ale ofițerilor de poliție cu atribuții similare, de la nivelul județelor sau subunităților de poliție din municipiul București.

Advertisement

Principalele activităţi din cadrul proiectului au fost înființarea unei unități specializate în investigarea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu la nivelul Direcției de Investigații Criminale, identificarea și implementarea de politici publice și standarde internaționale în ce privește prevenirea și combaterea infracțiunilor și discursurilor cu mobil discriminatoriu, precum și un transfer de expertiză pe tema combaterii infracțiunilor cu mobil discriminatoriu în arii specializate.

Totodată, printre principalele activități s-au numărat și informarea, educarea și creșterea gradului de conștientizare a publicului în privința infracțiunilor și discursului cu mobil discriminatoriu, un schimb de bune practici pentru prevenirea și controlarea fenomenului infracțiunilor cu mobil discriminatoriu și un studiu privind relația comunitate-poliție și victimizare.

Bugetul proiectului a fost de 2.823.529 de euro, dintre care 2.400.000 de euro finanţare nerambursabilă reprezentând 85%, şi 423.529 de euro contribuţie naţională, respectiv 15%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Transgaz, licitație majoră pentru conducta de gaze către CET Mintia. Investiție de peste 270 milioane de lei

Publicat

pe

Redactat de

Transgaz a demarat o licitație de amploare pentru realizarea unei conducte de transport gaze naturale destinată alimentării Centralei Termoelectrice Mintia.

Proiectul, evaluat la peste 270 de milioane de lei fără TVA, vizează construcția unei infrastructuri complexe ce include nu doar conducta propriu-zisă, ci și infrastructură de energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Valoarea estimată a contractului se împarte în aproximativ 182.850.967,94 lei fără TVA pentru materiale, utilaje și echipamente necesare, puse la dispoziție de către Transgaz. Proiectul va acoperi o zonă extinsă din județul Hunedoara, incluzând orașele Deva, Călan și Hunedoara, precum și mai multe comune din regiune.

Durata contractului este stabilită la 12 luni, cu posibilitatea de a extinde lucrările conform legislației în vigoare, cu până la 20%. Operatorii economici interesați au dreptul să solicite clarificări sau informații suplimentare până la 18 zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. Evaluarea financiară va fi efectuată pe baza valorii inferioare a estimării, respectiv 94.705.314,85 lei fără TVA.

Entitatea contractantă se angajează să ofere răspunsuri clare și complete la solicitările primite până la a 11-a zi înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor. Această inițiativă strategică reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale, contribuind semnificativ la securitatea și eficiența alimentării cu gaze naturale în zona menționată.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate