Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Azi se decide campioana judeţului

Publicat

pe

Cine merge la baraj?

Liga a IV-a hunedoreană îşi va afla laureata la capătul partidelor din ultima etapă

 Trei echipe pe un singur loc care nici măcar nu asigură prezenţa 100 la sută în Liga a III-a, ci doar participarea la meciul de baraj. Aceasta este miza pentru care luptă azi Universitatea Petroşani, Minerul Uricani şi Retezatul Haţeg, toate aflate la egalitate de puncte.

Lupta se dă indirect, toate cele trei candidate urmând să joace în deplasare la Orăştie, Brad şi Petrila. Optimismul răzbate în fiecare tabără, însă niciuna din grupări nu face o tragedie dacă ratează obiectivul.

La rezultate normale, „studenţii”, la baraj

Advertisement
Universitatea Petroşani (foto, în alb-albastru) joacă azi pe un terenul unde în tur au pierdut contra Gloriei Geoagiu

Universitatea Petroşani (foto, în alb-albastru) joacă azi pe un terenul unde în tur au pierdut contra Gloriei Geoagiu

Iubitorii fotbalului hunedorean nu-şi aduc aminte de când nu s-au mai întâlnit cu o situaţie similară înaintea ultimei etape de Liga a IV-a. Trei echipe în fruntea clasamentului, aflate la egalitate de puncte, în luptă pentru obţinerea titlului de campioană a judeţului şi pentru prezenţa la barajul de promovare în Liga a III-a, care va avea loc în 19 iunie. Toate cele trei formaţii sunt favorite conform calculelor hârtiei în meciurile ce le vor juca azi, iar în cazul în care toate obţin victoria, cea care va merge la baraj este Universitatea Petroşani, gruparea care are cel mai bun palmares la clasamentul în trei. Antrenorul „studenţilor”, Dan Voicu, îşi doreşte victoria în partida cu Dacia Orăştie, aşteptând totodată rezultate indirecte care să avantajeze echipa sa. „Mergem la victorie pentru că altceva nu ne avantajează. Singura care ne-ar putea încurca este Uricaniul, dar numai în cazul în care am fi la egalitate de puncte doar cu ei. Şi Haţegul este interesată să câştige pentru că e conştientă că atât noi, cât şi Uricaniul avem meciuri dificile. Sperăm să avem parte de un teren bun, pentru că cel pe care jucăm noi acasă este foarte prost şi asta ne-a costat multe puncte”, a spus Dan Voicu.

Susţinuţi de autorităţi

Optimism este şi la Uricani, preşedintele Vasile Scurtu afirmând că Minerul va avea tot sprijinul autorităţilor dacă va reuşi să promoveze în Liga a III-a. „Ar fi păcat să nu reuşim să ajungem la baraj pentru că ne dorim să jucăm în Liga a III-a. Am rămas singura echipă din Valea Jiului, sprijinită de autorităţi, şi nu am vrea să stricăm atmosfera. Primarul oraşului Uricani doreşte ca echipa să joace în Liga a III-a şi ne-a promis că ne va sprijini dacă vom ajunge acolo”, a declarat preşedintele grupării din Uricani, care astăzi evoluează la Brad, împotriva Aurului.

Haţegul nu face jocurile nimănui

Cu cele mai mici şanse de a obţine locul 1 în judeţ este Retezatul Haţeg, dezavantajată de rezultatele directe cu ambele rivale. Trupa lui Flaviu Itul are nevoie să obţină un rezultat superior în ultima etapă, în meciul cu Inter Petrila, faţă de celelalte două contracandidate. Chiar dacă e conştient că şansele Haţegului sunt destul de mici, antrenorul Retezatului afirmă că merge la victorie şi nu face jocurile nimănui. „Teoretic, dacă toate meciurile se joacă pe teren avem şanse. Dar eu zic că ele sunt între 5-10 la sută. Oricum, noi mergem să câştigăm la Petrila, nu facem jocurile nimănui. Nu e o tragedie dacă nu obţinem locul 1, nu eram pregătiţi în totalitate de Liga a III-a. Proiectul nostru e unul pe termen lung şi sperăm că dacă nu vom ajunge acum, să reuşim să o facem anul viitor”, a spus Flaviu Itul.

 

Advertisement

[notification type=”standard”]

Programul ultimei etape din Liga a IV-a,  azi de la ora 18.00

Dacia Orăştie – Universitatea Petroşani

Aurul Brad – Minerul Uricani

Inter Petrila – Retezatul Haţeg

Advertisement

CFR Simeria – Metalul Crişcior

Aurul Certej – Hercules Lupeni

Victoria Călan – Gloria Geoagiu

Şoimul Băiţa – Retezatul Râu de Mori 3-0*

CS Ghelari – Zarandul Crişcior 3-0*

Advertisement

Jiul Petroşani – CS Vulcan 0-3*

* La masa verde

[/notification]

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate