
S-au făcut că-l dau şi.. l-au dat prost!
Matematica a fost disciplina care le-a dat de furcă majorităţii celor „aproape” absolvenţi de liceu din judeţ
Au „dat-o-n bară”. Mai rău ca anul trecut. Rezultatele de la „simularea”, desfăşurată la începutul acestei luni în judeţul Hunedoara, au avut menirea de a releva faptul că nu toţi elevii sunt pregătiţi să înfrunte şi să obţină o notă de trecere la „Bac”. Doar 17,76 la sută din elevii ce s-au prezentat la probe au obţinut o medie peste „6”.
Conform calendarului stabilit de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara privind desfăşurarea examenelor simulate de Bacalaureat acesta s-a derulat în perioada 6-12 februarie.
Prezenţă, puţin peste jumătate
Potrivit reprezentanţilor IŞJ Hunedoara, la cele patru probe prevăzute pentru examenul de Bacalaureat şi, implicit, simulare, şi-au anunţat participarea 4.582 de elevi din clasele terminale. Însă, dintre aceştia, prezenţi, au fost doar 2.703 reprezentând aproape 60 la sută. „Din cei 2.703 elevi care au participat la probele simulate pentru Bacalaureat, doar 480 au fost admişi. Adică, au obţinut o medie peste 6, fiind prezenţi la toate probele (…). Alţi 2.220 de elevi din cei înscrişi au fost respinşi, iar trei au fost eliminaţi pe motiv de fraudă (examenele s-au desfăşurat întocmai ca şi cele ce vor avea loc în vară). În general, matematica a fost disciplina din cauza căreia s-au obţinut notele mici”, a spus Marta Mate, inspector şi purtător de cuvânt în cadrul IŞJ Hunedoara.
Ce e de făcut?
Potrivit acesteia din cele 36 de licee din judeţ, cu tot cu cele particulare, nouă din acestea, tehnologice, au reuşit „performanţa” de a obţine zero promovabilitate. În aceste condiţii, IŞJ Hunedoara va stabili un plan de măsuri ameliorative. „Unităţile şcolare din judeţ vor trebui să adopte nişte măsuri în vederea suplimentării orelor de pregătire pentru elevi. La fel, şi reprezentanţii IŞJ vor face inspecţii de specialitate la clase, în special la materiile de studiu pentru Bacalaureat. Nu în ultimul rând, părinţii ar trebui să contribuie la stimularea elevilor care ar trebui să conştientizeze că e în joc viitorul şi cariera lor”, a mai spus Marta Mate.
Promovabilitate slabă şi în 2012
Anul trecut, doar 25,62 la sută dintre elevii hunedoreni participanţi au luat notă de trecere la simularea examenului de bacalaureat. Din cei 4.021 de elevi înscrişi au decis să participe practic doar 3.063 de elevi de clasele a XII-a, seral sau fără frecvenţă. Cei care au primit o notă de trecere au fost doar 785 elevi.
Potrivit calendatului prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an are loc în perioada iunie – iulie, candidaţii putând să se înscrie în perioada 27-31 mai. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a se vor încheia în 31 mai.
[notification type=”standard”]
Examene de formă şi la „a opta”
Nici elevii claselor a VIII-a nu scapă de simularea examenelor pentru Evaluarea Naţională. Potrivit graficului desfăşurării testelor, simularea la limba şi literaturăromână a avut loc ieri, urmând cea la matematică, mâine, 21 februarie. Elevii care fac parte din grupurile de minorităţi astăzi vor simula şi proba de limba şi literaturămaternă.
[/notification]