Connect with us
Data: 18/07/2024
.

Actualitate

Baloo, ursul- mascotă din Straja, împlineşte 13 ani

Publicat

pe

Sărbătorit printr-un festival

Copiii aflaţi mâine în staţiune vor putea participa la concursuri şi jocuri pe zăpadă şi vor afla şi povestea lui „Moş Martin”, atracţia turiştilor care urcă în Masivul Vâlcan

baloo 2

Ursul Baloo (foto) va avea parte de o aniversare pe cinste, pusă la cale de cei care îl îngrijesc cu mare drag. Cadoul pentru el va fi un tort imens cu multe fructe, pe care îl va putea savura, aşa cum a primit în fiecare an de ziua lui

Mâine va fi sărbătoare mare la Straja. Ursul Baloo, mascota staţiunii, aflată în Masivul Vâlcan, împlineşte 13 ani, iar momentul va fi marcat printr-un festival organizat de cei care îl îngrijesc. Intitulat „Povestea lui Baloo”, festivalul va cuprinde un concurs de schi pentru copii, dar şi întreceri pe zăpadă, care mai de care mai amuzante. La final, cei mici se vor putea aduna în zona unde se află cel mai mare şi mai poznaş urs crescut în captivitate, care, de ziua lui, va fi răsfăţat cu o surpriză pe gustul lui. Va primi un tort cu fructe delicioase, preferatele lui, şi i se va cânta „La mulţi ani!”.

Ursul Baloo din Straja a avut parte de aniversări încă din vremea când era doar un mic ghemotoc cu blană, însă, anul acesta, omul de afaceri Emil Părău, cel care îl îngrijeşte de când era pui, s-a gândit să îi dea momentului o amploare mai mare şi a pus la cale un festival, dedicat, în special, celor mici. Astfel, de ziua lui Baloo, copiii aflaţi în staţiune vor avea parte de întreceri pline de distracţie. În plus, aceştia îl vor putea vedea „pe viu” şi pe urs şi vor afla povestea lui exact aşa cum e ea.

„Cadorisit” cu tort

baloo-semitifetFestivalul va debuta începând cu ora 11:00, cu un concurs de schi. „Va fi o competiţie pentru cei mici, pe categorii de vârstă, de la 2 la 12 ani. De asemenea, vor fi şi jocuri pe zăpadă, între care alergatul cu oul în lingură, trasul de funie şi multe altele la fel de amuzante. La finalul acestora, va avea loc şi o festivitate de premiere”, spune omul de afaceri Emil Părău, în grija căruia se află ursul. El a mai adăugat că, totodată, cu acest prilej, se va lansa şi un filmuleţ de desene animate, precum şi o carte de poveşti, ce îl au ca protagonist pe nimeni altul decât „sărbătoritul” zilei, ursul Baloo. Apoi, va urma momentul cel mai aşteptat de către cei mici, întâlnirea cu „Moş Martin”, atracţia turiştilor din Straja. „Îi vom duce un tort cu fructe şi îi vom cânta „La mulţi ani!”. Sperăm să-l momim să vină, să-l vadă cei mici”, a mai spus Emil Părău.

Are o poveste amuzată

Advertisement

Ursul Baloo a ajuns la Straja pe când era doar un pui de câteva luni. Povestea lui e una amuzantăşi începe în anul 2000, când a fost găsit de un pădurar de la Ocolul Silvic Petroşani în zona Polatişte, căzut lângă o stâncăşi rănit grav. Pădurarului i s-a făcut milă de el şi l-a transportat la spital, unde medicii l-au băgat în perfuzii, iar o bună perioadă de timp a fost hrănit cu biberonul. După ce şi-a revenit, Baloo a fost luat de omul de afaceri Emil Părău, care l-a dus la Straja. Timp de o perioadă, simpaticul urs a fost lăsat liber prin staţiune. Dormea într-o sală de sport. Era cuminte şi blând, iar oamenii au început să se ataşeze de el. Când a mai crescut puţin, a început să facă numai pozne care îi amuza teribil pe turiştii aflaţi în staţiune. Intra prin camerele cabanelor şi golea sticlele de suc găsite, pe care le desfăcea cu o adevărată măiestrie. Văzând asta, Emil Părău a decis să-i construiască un ţarc numai al lui, mare de câteva sute de metri pătraţi şi care să corespundă tuturor cerinţelor.

Emil-ParauBaloo trăieşte „bine-mersi” şi acum acolo, având toate condiţiile şi fiind răsfăţat mai ceva ca un urs de la grădina zoologică. Are un bârlog propriu, spaţii de refugiu şi chiar piscină. „Baloo nu este un animal chinuit, chiar dacă este crescut în captivitate. Are toate condiţiile, este hrănit bine şi îngrijit şi are la dispoziţie un spaţiu foarte mare”, mai zice Emil Părău.

Turiştii care merg la Straja s-au obişnuit cu el şi aproape că nu există împătimit al muntelui care să nu ştie de existenţa lui şi să nu treacă pe la ţarcul lui atunci când ajunge în staţiune.

Actualitate

Multe proiecte aflate în derulare în comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Realizări importante

În ultima perioadă, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Zam au finalizat mai multe investiții, cu fonduri atrase din diverse surse de finanțare. De asemenea, edilii din Zam au fost foarte receptivi și la solicitările cetățenilor legate de chestiuni juridice, în special în ceea ce privește dreptul de proprietate și punerea în posesie. „Suntem într-o perioadă situată între două mandate. Referitor la mandatul care este spre final, pot spune că am avut unele realizări importante. Aici aș aminti asfaltare străzi în satele Zam, Sălciva și Pojoga, amenajarea unei capele mortuare în satul Sălciva, o grădiniță cu două săli de grupă în satul Zam, readucerea Dispensarului medical uman în proprietatea Comunei Zam, renovarea interioară a Căminului Cultural Sălciva, renovarea interioară a Căminului Cultural Pogănești sau dotarea cu echipament IT a Primăriei Zam. De asemenea, am venit în sprijinul locuitorilor comunei în chestiuni legate de intabulări de parcele, fiind vorba de circa 1.300, iar operațiunea continuă, ori eliberarea a unei părți importante de titluri de proprietate, aici fiind vorba de sute, iar aceste activități se apropie de final. Totodată, am soluționat zeci de cereri pe parte de fond funciar și am eliberat mii de adeverințe și alte documente adminstrative, multe dintre acestea chiar pe loc”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul reales al comunei hunedorene Zam.

În implementare

Pe raza comunei Zam avem șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». Administrația din Zam își propune ca acestea să fie cât mai bine puse în valoare, în acest sens fiind în diverse stadii de implementare mai multe proiecte. „Este normal să ne punem cât mai bine în valoare zona în care trăim, dar și să creștem gradul de confort pentru locuitorii comunei, dar și pentru cei care ne vizitează. În acest sens avem în implementare mai multe proiecte. În mod concret, este vorba despre canalizare menajeră și stație de epurare în satul Zam, reabilitare și dotare Școală Gimnazială Zam, reparații capitale Cămin Cultural Pojoga, semnalizare rutieră și acostamente pe DC 163 Zam–Almaș Săliște, amenajare pistă de biciclete Tămășești—Godinești, achiziționare miniexcavator pentru activități utilitar–gospodărești, reparații capitale Cămin Cultural Almaș-Săliște, asfaltare stradă Zam Sat–Tămășești și alimentare cu apă în localitatea de reședință și în satele aparținătoare Sălciva și Pojoga”, a mai spus primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul merge mai departe în Europa League!!!

Publicat

pe

Redactat de

După un 4-0 în tur, obținut pe terenul echipei maghiare FC Paks, Corvinul Hunedoara a jucat meciul retur.

Echipa din țara vecină s-a impus în meciul de la Sibiu cu 2-0, prin golurile înscrise pe final de Konyves (78) și Bode (89) însă, cu scorul general de 4-2, Corvinul s-a calificat în turul al doilea din Europa League.

În această fază echipa hunedoreană va juca cu croații de la NK Rijeka, meciul tur urmând a se juca tot la Sibiu, pe 25 iulie, iar returul pe 1 august.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cărbunele, salvatorul Sistemului Energetic Național. Sebastian Burduja: Vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune și continuarea exploatărilor miniere

Publicat

pe

Redactat de

În contextul unui consum național de energie electrică ce depășește 8200 MW, România se confruntă cu provocarea de a-și acoperi nevoile energetice în principal din producția internă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat recent importanța crucială a Complexului Energetic Oltenia (CEO) și a regiunii Valea Jiului în menținerea stabilității și securității energetice a țării.

Complexul Energetic Oltenia, una dintre principalele surse de energie pe bază de cărbune din România, a reușit să depășească pragul de 1250 MW în producția de energie electrică, chiar și în condițiile tehnice dificile și la temperaturi ridicate. Eforturile remarcabile ale echipelor de specialiști au fost esențiale pentru menținerea acestei producții ridicate. În acest moment, patru grupuri de producție sunt în funcțiune, urmând ca mâine să fie cinci, distribuite astfel: două la Turceni, două la Rovinari și unul la Ișalnița.

Ministrul Burduja a vizitat recent Gorjul și Valea Jiului, întâlnindu-se cu muncitorii și observând condițiile dificile în care aceștia își desfășoară activitatea. În contextul actual, acești oameni reprezintă adevărații eroi ai sectorului energetic, asigurând funcționarea continuă a termocentralelor și, implicit, furnizarea necesarului de energie pentru români.

”Un gând special pentru oamenii minunați de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) și din Valea Jiului. Depășim la această oră 1250MW producție în termocentralele pe cărbune. În condiții tehnice deosebit de dificile, cu multe echipamente vechi, la temperaturi caniculare, echipele de specialiști au găsit mereu soluții. Au repornit grupuri, au rezolvat în timp record avariile apărute, au muncit ore suplimentare pentru a da României energie. Paroșeniul funcționează bine, la CEO avem patru grupuri în funcțiune și mâine vom avea cinci (două la Turceni, două la Rovinari, unul la Ișalnița).
Am fost și la Gorj, și în Valea Jiului. I-am cunoscut pe unii dintre acești oameni și am văzut condițiile în care muncesc zi și noapte. Pentru mine, ei și toți cei din sectorul energetic românesc, din producție, transport și distribuție, din Dispeceratul Energetic Național – Transelectrica și mulți alții sunt eroii acestor zile.
În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor și trebuie să o spunem răspicat. Pentru securitatea energetică a românilor, vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune și continuarea exploatărilor miniere. Am început deja acest demers la Bruxelles încă de anul trecut, cu onestitate și responsabilitate, și îl vom continua, cu toate argumentele pe masă. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Este prioritate zero”, a scris Sebastian Burduja, ministrul Energiei, pe Facebook.

Valea Jiului, un loc emblematic pentru industria minieră din România, joacă un rol vital în această ecuație. Cu o tradiție îndelungată în exploatarea cărbunelui, această regiune continuă să fie un pilon al securității energetice naționale. În ciuda echipamentelor vechi și a numeroaselor provocări, minerii din Valea Jiului continuă să lucreze neobosit pentru a susține producția de cărbune necesară termocentralelor.

Advertisement

În contextul eforturilor continue de prelungire a termenelor pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune și a exploatărilor miniere, România își reafirmă angajamentul față de securitatea energetică. Demersurile inițiate la Bruxelles încă de anul trecut reflectă responsabilitatea și onestitatea cu care autoritățile abordează această problemă. Potențialul energetic al României trebuie valorificat în interesul românilor, iar cărbunele, deși contestat pe plan internațional pentru impactul său asupra mediului, rămâne o resursă crucială în asigurarea independenței energetice.

Prin eforturile continue ale muncitorilor din Valea Jiului și ale specialiștilor din întreaga industrie energetică, România poate asigura un echilibru între dezvoltarea durabilă și necesitatea de a furniza energie pentru toți cetățenii săi. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a evidențiat importanța strategică a sectorului energetic și a reiterat angajamentul guvernului de a sprijini și dezvolta capacitățile interne de producție.

În concluzie, cărbunele și Valea Jiului reprezintă elemente esențiale în strategia de securitate energetică a României, iar eforturile și dedicația celor implicați în acest sector sunt esențiale pentru a asigura un viitor energetic stabil și sigur pentru toți românii.

FOTO: Facebook@Sebastian Burduja

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate