
Reuniţi în amfiteatrul Poliţiei din Deva, oamenii legii din judeţ şi-au prezentat ieri rezultatele activităţii de anul trecut. La şedinţa de bilanţ au fost prezenţi mai mulţi reprezentaţi ai autorităţilor locale şi judeţene.
2012 a fost un an greu pentru poliţia hunedoreană, dar cu rezultate mulţumitoare, după cum a apreciat comisarul Liviu Dumitru Gabriel, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ). Faţă de 2011, la nivelul judeţului, a scăzut numărul infracţiunilor sesizate şi, în plus, şi cel al persoanelor cercetate e mai diminuat. Volumul criminalităţii, calculat la o sută de mii de locuitori a fost, anul trecut, de 3.750 de infracţiuni despre care poliţia hunedoreană a fost sesizată. La capitolul autori de infracţiuni identificaţi şi faţă de care s-a început urmărirea penală, poliţiştii hunedoreni se situează pe locul trei pe ţară, un număr de 1.280 de persoane depistate de oamenii legii din judeţ pe parcursul anului încheiat aflându-se acum în situaţia de a răspunde în faţa legii.
Tot în 2012, poliţiştii hunedoreni, sub coordonarea procurorilor, au reuşit identificarea autorilor în toate cazurile de infracţiuni cu violenţă cu urmări grave (respectiv omoruri, tentative de omor, lovituri cauzatoare de moarte, vătămări corporale grave), au destructurat patru grupări infracţionale care se ocupau cu şantaj, înşelăciuni, tâlhării şi spargeri de biserici. De asemenea, au localizat şi arestat 24 persoane urmărite internaţional de autorităţile altor state pentru furt, tâlhărie, înşelăciune, proxenetism, trafic de minori şi, totodată, au recuperat o mare parte din prejudiciul cauzat prin comitere diferitelor infracţiuni contra patrimoniului privat sau a patrimoniul cultural naţional. Este vorba despre icoane pictate pe lemn sau sticlă, două monede de aur tip koson, 25 monede de argint de tip denar, ce figurau în urmărire internaţională, precum şi peste 4.000 monede şi circa 500 de piese susceptibile că fac parte din patrimoniul cultural naţional, majoritatea furate din siturile arheologice. La acestea se mai adaugă, 22 tablouri pe pânză şi icoane pictate pe lemn, opere ale unor pictori italieni şi 17 cărţi vechi, toate datate din perioada secolelor XVI-XVIII, despre care s-a stabilit că au fost traficate ilegal din Italia.
Un alt fapt pozitiv, care a fost subliniat în şedinţa de bilanţ de ieri, este acela al scăderii numărului de evenimente grave înregistrate pe drumurile publice din judeţ, acesta fiind al treilea an consecutiv în care Serviciul Rutier Hunedoara înregistrează scăderi la toţi indicatorii de analiză a riscului rutier.