Transportatorii care depăşesc încărcătura maximă admisă – buni de plată
Noua taxă vine în urma distrugerii unor tronsoane de drumuri judeţene din Hunedoara, de către cei care au transportat materiale pentru construcţia autostrăzii Deva-Orăştie
Şoferii care vor circula pe tronsoanele de drumuri judeţene din Hunedoara cu autovehicule ce transportă bunuri provenite din exploatarea balastierelor, carierelor sau alte activităţi, cu o masă maximă admisă pe axă mai mare de 5,5 tone vor fi nevoiţi să achite o taxă specială stabilită de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.
Potrivit autorităţilor hunedorene, în ultima perioadă anumite porţiuni ale drumurilor judeţene au fost folosite intens de transportatori care efectuau lucrări la construcţia autostrăzii. Tronsoanele de drumuri vizate au avut de suferit, aceştia circulând şi cu o încărcătură pe axă mai mare cu 30 de tone decât masa maxim admisă. „În ultimul timp am constatat că drumurile judeţene au fost supuse unui asediu al transportatorilor din alte judeţe. Cetăţenii care locuiesc în Brănişca, Şoimuş, Rapolt, Geoagiu, Simeria şi alte localităţi au de suferit pentru că tronsoanele de drum sunt distruse din cauza depăşirilor de greutate admisă de până la 30 de tone, aproape dublul masei maxime admise ale acelor autovehicule. Am fost nevoiţi să adoptăm urgent un regulament în care este prevăzută o taxă pentru cei care încarcă cu nesimţire maşina”, susţine vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint.
Tarife pentru transporatorii conştienţi
Taxele speciale de utilizare a drumurilor judeţene sunt stabilite în funcţie de masa maximă admisă pe axă pentru autovehiculele destinate transportului de mărfuri divizibile. Acestea pot fi achitate de transportatorii conştienţi că vor depăşi frecvent limitele admise. Specialiştii din CJ Hunedoara au creat trei tipuri de astfel de taxe, prima denumită A1 pentru cele cuprinse între 5,5 şi 7,5, al cărei preţ variază între 300 de lei pentru 15 zile şi 5.000 de lei pentru 12 luni. În a doua categorie se încadrează maşinile de marfă cu o capacitate de până în 10 tone pentru care se va plăti o taxă cuprinsă între 1.500 de lei şi 25 de mii, în funcţie de durata efectuării transportului de marfă. Cea de-a treia categorie de tarifare vizează autovehiculele care transportă încărcături ce depăşesc masa maximă admisă pe axă mai mare de 10 tone, aici se va plăti 1.000 de lei pentru cinci zile sau 40 de mii de lei pentru 12 luni.
Banii folosiţi pentru repararea drumurilor
Instituirea taxei speciale de utilizare a drumurilor publice judeţene rezultă din necesitatea acoperirii prejudiciilor cauzate de traficul greu, care, în bună parte, depăşeşte limitele legale stabilite pentru drumurile respective. Aceste taxe urmează a fi introduse pentru suplimentarea şi asigurarea sursei de finanţare a lucrărilor de întreţinere, reparare şi reabilitare a drumurilor judeţene în scopul asigurării securităţii şi siguranţei rutiere precum şi pentru prevenirea evenimentelor rutiere. „Drumurile judeţene nu sunt făcute să reziste la asemenea încărcături şi atunci am pus o taxă. Este alegerea transportatorului dacă respectă greutatea admisă pe drumurile judeţene sau dacă plăteşte taxa. Aceasta se va constituii la fondul special pentru reabilitarea drumurilor judeţene iar din banii obţinuţi vom reabilita aceste drumuri, nu tot din banii cetăţenilor să plătim stricăciunile pe care le fac autovehiculele din alte judeţe”, susţine Balint.