Connect with us
Data: 13/06/2024
.

Actualitate

Blestem sau ghinion în familia italianului care şi-a ucis tatăl într-o casă din Sântandrei?!

Publicat

pe

DEZVĂLUIRI

Se pare că problemele lui Gianmarco Morelli au început pe vremea când acesta avea doar 14 ani, când şi-a pierdut fratele mai mare  într-un cumplit accident. Atunci ar fi intrat într-o perioadă de declin, care a culminat cu o crimă sinistră

Luna viitoare se împlineşte aproape un an de la o crimă care a şocat micuţa comunitate din satul Sântandrei, situat la doar câţiva kilometri de Deva. În august 2012, Gianmarco Morelli, un tânăr italian, acum în vârstă de 25 de ani, şi-a omorât propriul tată cu mai multe lovituri de cuţit, asasinatul având loc în vila în care părintele său locuia împreună cu o femeie alături de care îşi refăcuse viaţa. Bărbatul ucis, Gianfranco Morelli (61 de ani), îşi lăsase în urmă traiul din Italia. A divorţat de soţia sa, Rosella, şi a venit în România, stabilindu-se la Sântandrei, unde a „dat drumul” şi la o afacere. Ruperea căsătoriei cu mama sa, asta, se pare că, nu a putut ierta fiul lui Gianmarco, care i-a aplicat părintelui său o „pedeapsă” cumplită: i-a luat viaţa şi nu oricum, ci înfingând în trupul său cuţitul cu o cruzime greu de descris.

Destrămaţi de moarte

Criminal-ItalianNecazurile în viaţa lui Gianmarco Morelli (acum închis într-un penitenciar din România pentru uciderea tatălui său), se pare că, au început în perioada adolescenţei sale. Cel puţin asta scrie presa din Italia, care îi descrie familia ca fiind una nefericită, ce a avut parte de multe evenimente nefavorabile şi la uşa căreia „moartea a bătut de mai multe ori”. Conform jurnaliştilor din peninsulă, declinul pentru Gianmarco Morelli a debutat în 1998, pe când acesta avea doar 14 ani. Atunci, şi-a pierdut fratele mai mare, pe Gianluca, acesta decedând într-un tragic accident de maşină pe o autostradă din Italia. În acea vreme, Gianmarco stătea în Villanuova pe Clisi (Brescia), localitate în care, potrivit presei italiene, familia sa îşi are rădăcinile de cel puţin trei generaţii. Gianmarco a trecut cu greu, se pare, peste pierderea fratelui său, însă şi mai tare l-ar fi afectat divorţul părinţilor săi. Tatăl lui, Gianfraco, era un cunoscut antreprenor în Italia. Copleşit de moartea fiului său mai mare -mai scrie presa din peninsulă, bărbatul ar fi început treptat să-şi piardă interesul pentru tot, afacerile începuseră să stagneze, aşa că ar fi luat decizia să închidă tot. În anul 2007, în timpul unei călătorii, Gianfranco a cunoscut o româncă de care s-a îndrăgostit cu care a hotărât să îşi refacă viaţa. S-a separat de soţia lui, Rosella, şi a decis să emigreze la mii de kilometri distanţă, stabilindu-se, cu noua sa parteneră de viaţă, lângă Deva. Divorţul a fost o nouă „lovitură” pentru fiul lui, Gianmarco. Jurnaliştii italieni mai scriu că, cel mai probabil, tânărul a început să-şi urască tatăl, pentru faptul că s-a separat de mama lui şi s-a mutat în România, alături de o altă femeie, împreună cu care a făcut o fetiţă. Între cei doi au început să apară mai multe dispute. Apropiaţii lui Gianfranco au povestit, la un moment dat, că italianul era o persoană foarte apreciată, dar că nu se înţelegea aproape deloc cu fiul lui, Gianmarco. Degeaba ar fi încercat „să-i intre pe sub piele”, oferindu-i un loc de muncă la firma pe care o avea şi să-l integreze în noua familie a sa, fiindcă tânărul avea aceeaşi atitudine ostilă faţă de el, după cum spuneau cei care i-au cunoscut. În vara anului trecut, Gianmarco a venit în România să-şi viziteze tatăl. Atunci l-a şi omorât.

„L-am ucis pe Diavol!”

Advertisement

În noaptea omorului, tânărul italian a intrat în camera în care se afla tatăl lui şi, fără nicio remuşcare, s-a năpustit asupra părintelui său şi a lovit cu cuţitul, aplicându-i zeci de lovituri de cuţit, până l-a lăsat fără suflare. După crimă, a plecat, fiind găsit de poliţişti hoinărind prin Sântandrei, ca şi cum nu realizase ce făcuse. Gianmarco a fost arestat imediat, iar în timpul audierilor i-a făcut avocatului său o mărturisire şocantă:  „L-am ucis pe Diavol, nu pe tata!”. De asemenea, acesta ar mai fi declarat că i-a curmat viaţa tatălui său pentru că a auzit „voci” care i-au ordonat să îşi execute părintele.

După un proces care a durat câteva luni la Tribunalul Hunedoara din Deva, magistraţii au hotărât să-l condamne pe tânărul italian la 13 ani de închisoare, pedeapsă pe care să o ispăşească într-un penitenciar din România, iar la finalul ei să fie expulzat în ţara în formă de cizmă. Expertiza psihiatrică efectuată în cazul tânărului italian a arătat faptul că acesta suferea de tulburări mentale în momentul crimei, instanţa obligându-l ca pe toată durata executării pedepsei să urmeze un tratament medicamentos recomandat de specialişti.

Despre faptul că Gianmarco Morelli avea probleme psihice scrie şi presa italiană, conform cărora, înainte de a-şi vizita tatăl în România tânărul ar fi fost internat pentru tratament într-o clinică din peninsulă. Mai mult, jurnaliştii italieni mai zic că Gianmarco nu avea doar probleme psihologice, ci s-ar fi aflat şi într-un „război cu o dependenţă de droguri”.

13 ani de temniţă

Închis într-un penitenciar din România pentru uciderea tatălui său, Gianmarco Morelli a atacat, cu apel, decizia hotărârilor judecătorilor Tribunalului Hunedoara care l-au condamnat la 13 ani de închisoare. Apelul s-a judecat la Alba Iulia, dar magistraţii Curţii de acolo nu i-au dat italianului câştig de cauză, ei hotărând ca el să execute aceeaşi pedeapsă primită iniţial. Cum decizia instanţei din judeţul vecin nu a fost definitivă, tânărul s-a adresat mai departe Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Luna trecută, mai precis, în 19 iunie, Instanţa Supremă a dat verdictul final în acest caz şi a hotărât ca tânărul cetăţean italian să ispăşească 13 ani de temniţă pentru crima comisă.

Advertisement

Rudele bărbatului ucis, respectiv cei doi fraţi ai lui din Italia, respectiv Bortolo (un medic profesionist) şi Paul, au fost consternaţi de cele întâmplate. La fel şi comunitatea din localitatea Villanuova pe Clisi, din Italia. „O familie foarte nefericită”, declara, în presa italiană, Ermanno Comincioli, primarul localităţii respective. „Cum va găsi această femeie curajul de a înfrunta viaţa?”, se mai întreba acesta, referindu-se la fosta soţie a bărbatului ucis şi mamă a lui Gianmarco Morelli.

Actualitate

Proiecte în derulare ale administrației din Beriu

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

S-a ales continuitatea

În urma alegerilor locale desfășurate duminică, 9 iunie, în urma votului exprimat de locuitorii comunei Beriu, primarul în exercițiu, Emil Moise Bîc, va începe un nou mandat în fruntea acestei așezări, câștigând scrutinul cu o majoritate confortabilă. Le mulțumesc concetățenilor mei că mi-au acordat încrederea lor. De asemenea, le mulțumesc și celor care nu m-au votat și îi asigur, pe toți, că voi, în continuare, primarul tuturor locuitorilor comunei Beriu”, a declarat Emil Moise Bîc.

Investiții de peste 14 milioane de lei în perioada următoare

Bucuria succesului a fost una scurtă, în comuna Beriu fiind multe proiecte în curs de implementare. Nu avem mult timp pentru a sărbători, întrucât în comună avem multe proiecte în derulare, care nu pot fi neglijate. Astfel, pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny» avem două proiecte în derulare, fiind vorba despre «Modernizare străzi în comuna Beriu – Faza II» și, respectiv, «Refacere podeț în satul Căstău și amenajare albie pârîu Cucuiș». Cu fonduri de la bugetul local lucrăm intens la proiectul «Amenajare cabinete medicale la parter bloc 1 Beriu». De asemenea, avem în derulare un proiect finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM), fiind vorba despre cel intitulat «Stație de reîncărcare vehicule electrice în satul Beriu». Alte două proiecte aflate în derulare sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre «Dezvoltarea infrastructurii ITC/TIC în Beriu» și «Dotarea cu mobilier și materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale «Constantin Daicoviciu» Beriu». Tot cu finanțare prin PNRR și în colaborare cu Consiliul Județean (CJ) Hunedoara suntem parteneri în alte două proiecte. Unul dintre acestea, «Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național», așa cum îi spune și numele, se derulează la nivelul întregii țări, iar cel de-al doilea, respectiv «Microbuz electric Școlar pentru Școala Beriu», este unul pe plan local. Valoarea însumată a acestor proiecte pe care le derulăm, în prezent, în localitatea noastră, depășește suma de 14 milioane de lei”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Iuliu Winkler a mulțumit pentru votul de încredere acordat UDMR în alegerile din 9 iunie

Publicat

pe

Redactat de

Hunedoreanul Iuliu Winkler a fost ales, din partea UDMR, pentru un al cincilea mandat de parlamentar european. Europarlamentarul a susținut, miercuri, o conferință de presă la Deva.

Mesaj clar de prietenie și colaborare, atât către București, cât și către Bruxelles

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mulțumit pentru votul de încredere pe care Uniunea l-a primit din partea cetățenilor în cadrul scrutinului electoral din 9 iunie. ”Vreau să exprim mulțumiri pentru rezultatul foarte bun pe care UDMR l-a obținut la aceste alegeri. Este un rezultat pe care noi nu l-am mai avut în ultimii 20 de ani. (…) Am avut zone extrem de grele cum ar fi Satu Mare sau Târgu-Mureș, unde am păstrat funcțiile primar, am păstrat cele patru județe din Transilvania care au rămas verzi pe harta politică, deci continuăm să conducem cele 4 județe, respectiv Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare. Am câștigat Odorheiul Secuiesc cu un primar extraordinar de bun. (…) Avem rezultate bune, de aceea primul meu gând este de mulțumire în primul rând pentru alegători, care au decis să ne sprijine într-un procent mult mai mare decât în ultimii ani. Alegătorii au decis să dea un mesaj atât către București, cât și către Bruxelles. Acest mesaj este legat de faptul că atunci când alegerile sunt foarte importante așa cum au fost cele de acum, atunci comunitatea noastră se strânge în jurul UDMR, iar UDMR este cea care reprezintă interesele comunității maghiare din România. Evident că acest mesaj este unul de prietenie și colaborare atât către București, cât și către Bruxelles”, a declarat Iuliu Winkler, miercuri, la Deva, într-o conferință de presă.

Rezultat bun al organizației din județul Hunedoara

Deputatul european a mulțumit organizațiilor locale și județene ale UDMR, comunicatorilor, voluntarilor, pentru mobilizarea exemplară pe parcursul campaniei electorale. ”Suntem recunoscători, iar recunoștința noastră o vom manifesta prin muncă atât la nivel local, cât și european”, a afirmat Winkler. Liderul UDMR Hunedoara s-a declarat mulțumit de rezultatul alegerilor locale din județul Hunedoara, amintind faptul că în Deva UDMR a câștigat 2 mandate în consiliul local, a recâștigat prezența în consiliul local Hunedoara cu 2 mandate și alte 6 mandate de consilieri locali în comune din județ. Iuliu Winkler a precizat că reprezentanții UDMR din administrațiile locale din județul Hunedoara vor lucra, la fel ca până acum, pentru dezvoltarea și prosperitatea întregii comunități hunedorene. Liderul UDMR Hunedoara i-a felicitat pe toți câștigătorii alegerilor din județul Hunedoara.

Advertisement

Au fost și români care au votat cu UDMR

Iuliu Winkler a ținut să mulțumească și alegătorilor din comunitatea românească care au votat UDMR la aceste alegeri, afirmând că atât el, cât și colegii săi sunt extrem de onorați de aceste voturi. ”Dacă observați procentul obținut de noi este ușor superior procentului etnic. Cred că acest lucru se datorează faptului că am reușit o mobilizare mai bună decât mobilizarea generală pe țară, lucru care nu a fost deloc ușor, precum și voturilor pe care le-am primit din partea alegătorilor din comunitatea majoritară. La Deva, Hunedoara, dar și în Maramureș, la Reșița, în Timișoara sau la Brașov, acolo unde noi suntem în organizații minoritare, cu siguranță am beneficiat de voturi românești. Pe mine în județul Hunedoara, pe colegii mei, ne onorează aceste voturi, pentru că aceasta înseamnă că sunt alegători, membri ai comunității românești, care observă conduita noastră, munca noastră, strădania noastră”, a mai spus Winkler.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ministrul Familiei, Natalia -Elena Intotero, mesaj de „Ziua Internațională împotriva exploatării prin muncă a copiilor”

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, de Ziua Internațională împotriva exploatării prin muncă a copiilor, gândul nostru se îndreaptă spre cei peste 200 de copii din țara noastră care anul trecut au fost exploatați prin muncă, majoritatea chiar de către familiile lor, care ar fi trebuit să îi îngrijească, să îi protejeze și să le asigure o copilărie fericită.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero:

Doresc să atrag atenția asupra acestei grave probleme a copiilor obligați de propria familie sau de către alți adulți să muncească, timp în care sunt și victime ale violenței fizice și psihice. Copiii trebuie lăsați să fie copii și să meargă la școală, nu folosiți drept instrumente pentru a face bani în mod facil. Condamn toate aceste fapte și consider că exploatarea copiilor prin muncă reprezintă o urgență națională, iar pentru soluționarea acestei probleme este ncesar ca statul să colaboreze îndeaproape cu comunitatea, fie că vorbim de preoți, dascăli, sau simpli cetățeni care constată că în apropierea lor se petrec astfel de fapte.”.

Cifrele oficiale arată o scădere cu aproximativ 20 la sută a numărului cazurilor de copii din România care au fost exploatați prin muncă. Astfel, în 2023 au fost înregistrate 210 astfel de cazuri, față de 268 în anul precedent:

Din cei 210 copii exploatați prin muncă anul trecut :

Advertisement

9 aveau vârsta de sub un an

21 aveau vârsta între 1 și 2 ani

39 între 3-6 ani

32 între 7-9 ani

61 între 10 și 13 ani

Advertisement

48 între 14 și 17 ani.

Majoritatea acestor copii, respectiv 143, au fost exploatați prin muncă de propriile familii, ceea ce este de netolerat.

În prezent, 145 dintre cazurile de anul trecut sunt încă în lucru, 65 au fost închise, iar în 15 cazuri s-a început urmărirea penală a agresorului. Cel mai des vorbim despre cazuri în care minorii au fost folosiți pentru cerșetorie, faptă pe care Codul Penal o pedepsește cu închisoarea.

Astfel, articolul 214 din Codul Penal prevede că fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiază de foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă acceastă faptă este săvârșită de părinte, tutore, curator ori de către cel care are în îngrijire persoana, închisoarea este de la 1 la 5 ani. De asemenea, același Cod Penal prevede, la articolul 215, că persoana majoră care apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezenţa unui minor, este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Cred cu tărie că ar fi utilă creșterea pedepselor pentru astfel de cazuri

De asemenea, Legea Educației adoptată anul trecut prevede măsuri prin care statul se asigură că dacă la o școală există elevi supuși exploatării prin muncă astfel de cazuri sunt aduse rapid la cunoștiința autorităților competente.

Advertisement

În ceea ce ne privește, prin intermediul ANPDCA intervenim rapid atunci când există astfel de cazuri. Atunci când situația o impune, DGASPC-ul de pe raza județului în care are loc fapta dispune plasamentul în regim de urgență și / sau oferă alte servicii copiilor victime ale exploatării prin muncă, precum: consiliere psihologică, psihoterapie și alte terapii, servicii medicale, ajutor pentru reintegrarea școlară, consiliere și asistență juridică.

Fac un apel către toți cetățenii acestei țări să dea dovadă de spirit civic și să sesizeze autoritățile ori de câte ori au cunoștiință de cazuri în care copiii sunt exploatați prin muncă. De asemenea, victimele acestor fapte au la dispoziție Telefonul Copilului – 119 unde pot suna, iar statul va interveni rapid pentru ajutorarea lor.

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor a fost lansată de către Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), în 2002. În 2024, se marchează 25 de ani de la adoptarea Convenţiei OIM nr. 182 privind cele mai grave forme de muncă a copiilor (1999), care, în 2020, a fost prima convenţie OIM care a fost ratificată universal. Anual, ziua de 12 iunie este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copiilor, pentru a atrage atenţia asupra extinderii globale a fenomenului şi asupra eforturilor necesare pentru a-l elimina.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate