Hotărâre luată de Guvern
Brăţările dacice din aur, despre care se presupune că au fost sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, recuperate până în prezent de statul român, împreună cu o serie de monede antice, furate din acelaşi loc, în perioada anilor 1998 – 2004, vor fi înscrise în inventarul bunurilor din domeniul public şi vor intra în administrarea Muzeului Naţional de Istorie. Totul, în urma unei decizii luată de Guvern în şedinţa sa de marţi, 4 iunie.
Hotărârea adoptată de Executiv vizează înscrierea acestor artefacte în inventarul centralizat al bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii, urmată de transmiterea în administrarea Muzeului Naţional de Istorie a României.
13 din 24
Reamintim că, până în prezent statul român a reuşit să recupereze 13 brăţări dacice, despre care se spune că au fost sustrase din Munţii Orăştiei de inculpaţii din dosarul „Aurul dacic”, aflat în prezent pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, unde se judecă apelul formulat de cei 13 hunedoreni condamnaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 7 şi 12 ani. În prima fază, s-a crezut că a existat un singur tezaur traficat pe piaţa neagră internaţională, constituit din 15 brăţări spiralice de aur, însă, ulterior, specialiştii au ajuns la concluzia că există cel puţin cinci astfel de tezaure, iar numărul total al acestor artefacte ar fi de 24.
Pe lângă brăţările dacice, sute de kosoni din aur sau argint, piese de podoabă, unelte, şi alte obiecte de patrimoniu cultural naţional, s-au furat din “pământul dacilor. O bună parte dintre piesele sustrase au fost recuperate de poliţişti, şi fac acum obiectul unor litigii, însă altora li s-a pierdut urma.