Connect with us
Data: 11/12/2024
.

Actualitate

Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae

Publicat

pe

Copiii își lustruiesc ghetuțele, în această seară, în așteptarea lui Moș Nicolae. Cei cuminţi vor găsi dulciuri şi jucării, iar cei obraznici nuieluşe. Se spune că, în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine, punctual, lăsându-le celor mici în cizmuliţe daruri. Spre deosebire, de Moş Crăciun, acesta nu se arată niciodată. Povestea darurilor împărţite pe furiş în noaptea de Sfântul Nicolae începe din vechime.

 

Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia), Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe.

Legendele povestesc despre dragostea lui pentru copii, despre bunătatea lui şi despre miracolele pe care le-a făptuit. Probabil, cea mai cunoscută poveste este aceea care dă ştire despre felul în care a ajutat trei surori. Se spune că, Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără să fie văzut. Cele trei fete trăiau într-o sărăcie lucie, motiv pentru care tatăl lor plănuia să le vândă, crezând că astfel se va îmbogăţi. Plânsetele şi rugăminţile fetelor nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet hain. Sfântul Nicolae a aflat despre suferinţa lor şi noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în odaia fetei celei mai mari. Astfel, ea a reuşit să se mărite. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar celelalte două fete au reuşit să se aşeze şi ele la casele lor.

Povestea lui a ajuns şi în «Ţara lui Moş Crăciun»

Advertisement

Cu şase sute de ani mai târziu, ţarul rus Vladimir a vizitat Constantinopolul şi auzind de toate aceste poveşti frumoase despre episcopul Nicolae a decis să-l proclame sfântul Rusiei. Poveştile au ajuns chiar şi până în Laponia, la oamenii care călătoresc cu saniile trase de reni. Cei trei saci cu aur, pe care i-a dăruit Nicolae celor trei surori, l-au făcut să ajungă în atenţia comercianţilor din Italia de Nord. El era reprezentat în statui şi imagini, ţinând în mâini cei trei săculeţi cu aur, iar mai târziu, când a devenit sfântul comercianţilor, sacii au devenit mingi de aur, care îi reprezentau pe cămătari.

Dacă în ghetuţele copiilor cuminţi, Moş Nicolae lasă dulciuri şi jucării, micuţii neastâmpăraţi găsesc şi câte o nuieluşă. Ideea nuieluşei care pedepseşte are la bază un episod din viaţa marelui ierarh din secolul al IV –lea, la sinodul de la Niceea când blândul Nicolae l-a pălmuit pe ereticul Arie, poate chiar cu mâna aflată astăzi în biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, din Bucureşti. Palma Sfântului Nicolae este închipuită în zilele noastre în tradiţionala nuieluşă.

Actualitate

Sfârșit de an cu vești bune din comuna Hărău

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Hărău este o așezare rurală din județul Hunedoara, situată pe Valea Mureșului. Cei circa 2.500 de locuitori ai comunei Hărău, care are o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați, trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.

Proiecte în derulare și planuri de viitor

Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. În atare condiții este firească atenția pe care administrația publică locală din comuna hunedoreană Hărău o acordă pentru dezvoltarea rețelelor de utilități și de infrastructură. Administrația publică din Hărău a demarat lucrările de modernizare a iluminatului public. „În prima etapă se vor schimba toate corpurile de iluminat în localitățile Bârsău și Hărău urmând ca anul viitor să fie schimbate în Banpotoc și Chimindia. Promisiunile se respectă! De asemenea, avem și proiecte de viitor în ceea ce privește creșterea gradului de confort al locuitorilor. Astfel, ne propunem ca, în viitor, să înființăm un parc fotovoltaic, să realizăm o infrastructură de drumuri agricole, să continuăm modernizarea drumurilor de interes local și a străzilor, să construim o bază sportivă tip 2 în Bârsau și, nu în ultimul rând, să înființăm rețele de distribuție pentru gazul metan, a declarat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei hunedorene Hărău.

Educația la loc de cinste

Și tânăra generație este, în mod firesc, în atenția administrației din Hărău. Elevii din comună fac schimburi de experiență cu cei de prin alte părți, iar procesul educativ se desfășoară la standarde moderne, prin investițiile realizate, dar și prin cele ce vor urma. Am participat, cu mare plăcere la o întâlnirea a elevilor din Hărău cu colegi de-ai lor de la Colegiul Național ,,Decebal” din Deva. Cu această ocazie, echipa ,,Decebal Tech” ne-a demonstrat, cu Robotul Viitorului, că cele mai profunde experiențe vor apărea din tehnologia de mâine. Legat de educație doresc să mai anunț și că elevii din comuna Hărău vor beneficia de un microbuz electric nou.
Acest microbuz este complet electric, cu o autonomie de 294 km și o capacitate de 16 locuri, incluzând spații dedicate persoanelor cu dizabilități. Vehiculul este dotat cu sisteme moderne de siguranță, încălzire și aer condiționat, fiind gândit pentru a oferi confort și siguranță
”, a precizat Lucian Mihael Albu Weber, primarul comunei Hărău.

Termen prelungit pentru facilități fiscale

Vești bune vin și pentru contribuabilii din comuna Hărău. Anunțam, nu cu mult timp în urmă, că, în conformitate cu Ordonanța Guvernului 107/2024 și Hotârârea Consiliului Local Hărău 51/2024 se instituie unele faciltăți fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Termenul inițial de plată a acestor impozite și taxe restante era de 25 noiembrie 2024, însă a fost prelungit până pe 19 decembrie anul curent. Astfel, contribuabilii pot achita impozitele și taxele restante până la data de 19.12.2024, perioadă în care vor beneficia de toate reducerile prevăzute în actele normative mai sus enunțate, iar cei interesați pot depune cereri în acest sens la sediul Primăriei comunei Hărău. Menționez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a transmis primarul comunei Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.

Administrația, în formulă completă

Mai este de menționat și faptul că administrația publică din Hărău este, acum, în formulă completă. Astfel, a fost validat un consilier local pe un loc rămas vacant și, de asemenea, a fost ales viceprimarul comunei, în cazul acestuia, ca și al primarului, fiind vorba despre o realegere. Cu ocazia primei ședințe ordinare a noului Consiliu Local al comunei Hărău, cea din luna noiembrie, a depus jurământul și ultimul dintre consilierii locali nou aleși, Dumitru Gelu Neculai, care a ocupat locul rămas vacant în urma retragerii mele, conform legii, din această postură de consilier. De asemenea, a fost ales și viceprimarul comunei, acesta fiind colegul meu Petru Moga, care își continuă activitatea în această funcție. Totodată, au fost stabilite și cele trei comisii care vor funcționa în cadrul Consiliului Local, respectiv cea economică-financiară, cea de învățământ-sănătate și cea de administrație publică”, a spus primarul comunei hunedorene Hărău, Lucian Mihael Albu Weber.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Autoturisme electrice pentru municipiul Hunedoara, prin AFM

Publicat

pe

Redactat de

Șase autoturisme electrice, marca Dacia Spring, vor deservi Primăria Municipiului Hunedoara și instituțiile din subordine. Acestea au fost obținute prin Programul „Rabla Plus” – secţiunea dedicată instituţiilor publice şi unităţilor administrativ-teritoriale.

Reprezentanții municipalității hunedorene au explicat că, în această secţiune a programului, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), nu a fost nevoie de predarea unor maşini vechi pentru a obţine un eco-tichet ci, pur şi simplu, s-au acordat eco-tichete primăriilor, cu principala condiţie de a se achiziţiona autoturisme ecologice. În cazul instituţiilor publice s-a aplicat şi principiul „primul venit – primul servit”. S-a procedat apoi la parcurgerea procedurii legale de achiziţie publică, fiind achiziționate astfel cele șase autoturisme.

„La Primărie aveam până acum doar două maşini, ambele de producţie autohtonă, una din 2014, cealaltă din 2019. Nu am dorit niciodată să cheltuim bani pe autoturisme, dar, dacă tot s-a ivit posibilitatea de la obţine gratuit prin programul derulat de Administraţia Fondului de Mediu, ne-am spus că nu ar strica deloc. Ca să se înţeleagă foarte clar, Primăria Hunedoara nu a plătit niciun leu pentru achiziţionarea acestor maşini, ci doar a întocmit o serie de documente. Trei dintre aceste maşini vor fi folosite de Poliţia Locală, una este în uzul Direcţiei de Asistenţă Socială, o alta va fi folosită de administraţia Castelului Corvinilor iar cea de-a şasea va fi folosită de Direcţia Proiecte cu Finanţare Europeană din cadrul Primăriei”, a explicat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

 

Sursa foto: captură video Primăria Hunedoara/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Etapă a oaspeților în Liga 4

Publicat

pe

Redactat de

În Liga 4 de fotbal Hunedoara s-au disputat meciurile etapei a XVI-a a sezonului regular, penultima programată în acest an. Runda a fost una a oaspeților, gazdele reușind doar un singur punct în meciurile disputate.

Derby nedisputat

Spunem de partide disputate, întrucât o partidă, Gloria Geoagiu – CFR Simeria, văzută un derby al rundei, nu s-a disputat, oaspeții motivând neprezentarea lor la joc prin apariția unor probleme tehnice la mijlocul de transport cu care se deplasau la meci. În ședința de joi comisiile de specialitate ale Asociației Județene de Fotbal Hunedoara, cea care organizează competiția vor lua o decizie cu privire la acest joc. Pe de altă parte, în celălalt derby al etapei, Dacia Orăștie a câștigat, oarecum surprinzător, cu 3-1 pe terenul celor de la Aurul Brad. Liderul clasamentului, Unirea DMO, s-a impus, conform așteptărilor, cu 8-1, pe terenul celor de la CSM Deva. Dintre echipele aflate în prima jumătate a clasamentului Retezatul Hațeg a obținut un egal, în deplasare, la Inter Petrila, scor 1-1, formația din Vale fiind singura gazdă care a cucerit un punct pus în joc. Apoi, într-o partidă fără implicații majore pentru partea superioară a clasamentului, CSM Vulcan a câștigat, cu 3-0, pe terenul celor de la Victoria Călan. În fine, într-un alt joc în care s-au întâlnit echipe din partea inferioară a ierarhiei, Șoimul Băița s-a impus, cu scorul de 2-0, în deplasarea de la Minerul Uricani.

Clasamentul se strânge

În urma acestor rezultate, clasamentul s-a strâns în zona podiumului. Astfel, pe primul loc, cu 43 de puncte, se află Unirea DMO, iar Gloria Geoagiu, cu 37 de puncte, își păstrează poziția secundă, chiar dacă are un meci mai puțin disputat. Iar de aici încolo începe lupta mare pentru Final Four, unde vor merge primele patru clasate la finele sezonului regular. Pe trei este Retezatul Hațeg și pe patru Aurul Brad, ambele echipe având având 30 de puncte, departajarea fiind făcută de golaveraj, respectiv +23 față de +17, iar pe cinci, cu 29 de puncte, este Dacia Orăștie. Prima parte a clasamentului este încheiată, cu 26 de CFR Simeria, care are un meci mai puțin disputat, dar de această zonă se apropie CSM Vulcan, cu 24 de puncte. Pe opt cu 19 puncte, dar și cu un meci mai puțin disputat, este Inter Petrila, iar ultimele patru clasate sunt, în ordine, Victoria Călan, cu 14 puncte, Șoimul Băița, cu 13, dar cu un meci în minus, CSM Deva, cu 6, și Minerul Uricani, singura fără puncte acumulate în campionat.

Advertisement

Ce urmează

Etapa viitoare, cea de-a XVII-a și ultima programată în acest an, este programată la sfârșitul săptămânii în curs. Capul de afiș al rundei este meciul Retezatul Hațeg – Gloria Geoagiu, dar extrem de interesante se anunță a fi și jocurile CSM Vulcan Aurul Brad și, respectiv, Dacia Orăștie – Inter Petrila. În celelalte meciuri ale etapei, adică Unirea DMO – Victoria Călan, CFR Simeria – Minerul Uricani și Șoimul Băița – CSM Deva, echipele gazde sunt cotate ca mari favorite.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate