Connect with us
Data: 14/12/2024
.

Actualitate

BULETIN INFORMATIV UDMR – Editat de Biroul de Presă al UDMR

Publicat

pe

***Sistemul de protecție specială a copilului trebuie construit pe un parteneriat bazat pe încredere

Parlamentul European a găzduit, marți, la Bruxelles, la inițiativa deputatului european Iuliu Winkler, masa rotundă cu tema ”Sistemul de protecție specială a copilului – Schimb de bune practici la nivelul UE”.

Sistemul de protecție socială se află în competența statelor membre, dar cu toate acestea este bine să cunoaștem bunele practici care ar putea oferi soluții pentru problemele cu care se confruntă, mai ales după 2012, reprezentanții societății civile din România care activează în domeniul protecției copilului, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, în deschiderea dezbaterilor. Potrivit acestuia, prima mare problemă rezultă din faptul că nu este clară relația dintre stat și societatea civilă. ”Statul nu are încredere nici în cetățenii săi, nici în ONG-uri. Statul crede că este doar o chestiune de timp până se adeverește că cetățenii săi au încălcat legea, iar ONG-urile au chiar motive ascunse în activitatea lor. Statul predă foarte greu din responsabilitățile sale din domeniul social, pe care, de altfel, nu poate să-l coordoneze într-un mod eficient. Iar atunci când, totuși, predă din responsabilități, se uită cu suspiciune la ONG-uri, la biserici, nu asigură fondurile necesare și printr-o birocrație inumană subminează activitatea acestora. Böjte Csaba (preot franciscan, fondatorul Fundației <<Sfântul Francisc>> din Deva – n.n.) are o zicală bună: nu poți să aștepți ca statul să se decidă dacă ai voie să dai de mâncare unui copil care stă în fața porții tale și căruia îi este foame, pentru că acesta va muri de foame așteptând decizia. Practic, în România, nu există o tradiție în privința relației dintre stat și societatea civilă, și nici ultimii 27 de ani nu au adus clarificări în această relație astfel încât statul să vadă un partener în societatea civilă, în biserici”, a precizat Kelemen Hunor. El a mai arătat că a doua mare problemă o reprezintă legislația. „Legislația din domeniul social a fost foarte haotică timp de 27 de ani. Nu există o strategie pe baza căreia să se fi putut lucra sau pe care clasa politică să o fi putut folosi eficient. Este nevoie de reforme radicale în sistemul social. De aceea, este foarte important să cunoaștem care sunt procedurile și practicile în statele europene. Nu trebuie să inventăm noi roata. Există bune practici care merită să fie preluate, iar printr-un astfel de proces se pot consolida niște valori fără de care nu se pot pune bazele unei relații noi între statul român și sfera civilă. Este nevoie de un parteneriat bazat pe încredere, este nevoie ca statul să aibă încredere în sfera civilă, iar pe lângă responsabilități, să aloce și resurse financiare care pot fi utilizate rapid și eficient. Considerăm că în domeniul social nu trebuie folosit același proces de achiziții publice ca pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru că nu pot fi supuse acelorași reglementări îngrijirea copiilor săraci sau bolnavi și construirea autostrăzilor”, a explicat Kelemen Hunor

În intervenția sa, Maria Estebanez, expert al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), a subliniat importanța creșterii gradului de implicare a organizațiilor societății civile și a sectorului privat, ca furnizor de servicii, în sistemul de protecție a copilului. Potrivit expertului FRA, statul ar trebui să încurajeze organizațiile societății civile să dezvolte alternative la sistemul public de protecție și îngrijire a copiilor aflați în situații de vulnerabilitate (orfani, din familii defavorizate, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate etc.). Maria Estebanez a mai arătat că, din păcate, de multe ori politicile naționale în domeniul protecției și drepturilor copilului nu sunt acompaniate de planuri concrete de acțiune sau de alocări financiare adecvate la nivel local și regional. Ea a adăugat că, în curând, vor apărea versiunile în română și maghiară ale Manualului de legislație europeană în privința drepturilor copilului realizat de FRA.

La rândul său, Böjte Csaba a vorbit despre importanța pe care o are un mediu familiar și iubitor în dezvoltarea armonioasă a unui copil și în pregătirea lui pentru a deveni un adult responsabil. El a prezentat diferitele domenii în care activează Fundația ”Sfântul Francisc” din Deva. Astfel, aceasta sprijină copiii nevoiași care trăiesc în propriile lor familii, organizează programe after-school în centre de zi pentru copiii care provin din familii sărace și îi ia în îngrijire în căminele fundației pe cei cărora familiile nu le pot oferi nici un sprijin. În opinia părintelui franciscan, abia la acest nivel, al ocrotirii copiilor în cămine, este nevoie de implicarea statului. ”Cu ce drept vin autoritățile și contestă inițiativele noastre bine intenționate”, s-a întrebat Böjte, acuzând o birocrație sufocantă care îngreunează procesul de ajutorare a copiilor aflați în situații limită din punct de vedere al vulnerabilității sociale. ”Dacă iau copilul (instituționalizarea lui într-un cămin al fundației – n.n.) după septembrie, acesta pierde anul școlar, așa prevede legislația”, a dat părintele franciscan un exemplu cu privire la birocrația excesivă. ”Nu numai orfanii sunt orfani. (…) Dacă un copil este în pericol din punct de vedere psihic, fizic sau moral, atunci, acel copil este orfan și trebuie ajutat de organizații civile sau instituții publice. (…) Fundația <<Sfântul Francisc>> din Deva așteaptă și o soluție ca să poate da burse copiilor care trăiesc în condiții grele, nu sunt orfani, dar au nevoie de sprijin”, a mai spus Böjte Csaba.

Advertisement

Europarlamentarul Csáky Pál, membru în Intergrupul pentru Drepturile Copilului, a vorbit, în intervenția sa, despre criza morală pe care o traversează Europa. Referindu-se la tema mesei rotunde, el a spus că meritul întâlnirii constă, în primul rând, în faptul că cei prezenți pot să se asigure că activitatea lor este importantă și că lucrează pentru un viitor mai bun.

În calitatea sa de gazdă și moderator al discuțiilor, Iuliu Winkler a subliniat că masa rotundă cu privire la sistemul de protecție specială a copilului este un bun exemplu al faptului că UDMR își urmărește obiectivele la toate cele trei niveluri politice, respectiv la Bruxelles, la București, dar și la nivel local.

Din punct de vedere al protecției copilului, statul român are filozofia, potrivit căreia, aceștia trebuie să crească în propriile familii sau în familii adoptive. Tocmai de aceea, majoritatea ONG-urilor care se ocupă de protecția copiilor sunt prinse într-o birocrație excesivă. La aceasta se adaugă și un cadru legal depășit, care este foarte rigid în privința situației juridice a unui minor care devine orfan sau trăiește în condiții grele”, a afirmat, la rândul său, deputatul UDMR Molnár Zsolt. El a adăugat că UDMR a lansat o inițiativă legislativă care ar rezolva problemele legate de statutul juridic al copiilor care trăiesc în cămine și ar introduce o nouă instituție – internatul social – care ar putea oferi educație copiilor care nu sunt orfani, dar provin din familii cu probleme sociale. ”UDMR a propus mai multe măsuri, cum ar fi reducerea TVA-ului și impozitele pentru familiile cu mai mulți copii pentru a scădea riscul excluziunii sociale”, a mai arătat deputatul de Timiș.

Széll Lőrincz, directorul executiv al DJST Hunedoara, a vorbit despre programele și taberele sociale care intră în competența instituției pe care o coordonează. ”Participanții la aceste tabere sociale sunt elevii care provin din familii sărace sau trăiesc în sistemul de protecție a copilului. În Hunedoara, trăiește o comunitate maghiară sub 5% din populația județului, iar în ultimii ani, am reușit să asigurăm participarea proporțională pentru copiii maghiari nevoiași în tabere sociale. Copiii provin din familii sărace sau se află sub ocrotirea Fundației <<Sfântul Francisc>> din Deva și învață la Liceul <<Téglás Gábor>> din Deva”, a spus Széll Lőrincz.

La masa rotundă ”Sistemul de protecție specială a copilului – Schimb de bune practici la nivelul UE” au participat reprezentanții a nouă organizații nonguvernamentale din Transilvania care lucrează în domeniul social și protecția copilului.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

FOTO| Târg caritabil de Crăciun, la CNP „Regina Maria” din Deva. Fondurile strânse, dăruite unei fetițe care are nevoie de o operație

Publicat

pe

Redactat de

A fost atmosferă de sărbătoare, vineri, în curtea Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, unde a avut loc tradiționalul târg de Crăciun, organizat în scop caritabil. Și în acest an, evenimentul a adus împreună copii, părinți și bunici, alături de cadrele didactice. Decorațiuni, care mai de care mai frumoase, realizate cu multă imaginație, dar și delicii dulci și alte bunătăți de sezon, au fost scoase la vânzare. Toți banii strânși vor fi dăruiți unei fetițe de 10 ani, elevă la această unitate de învățământ, care are nevoie de o intervenție chirurgicală în străinătate.

 

 

 

Elevii au pregătit bunătăți dulci, ornamente de Crăciun și alte produse specifice sărbătorilor de iarnă

Bazarul lui Moș Crăciun” s-a deschis în curtea Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva aproape de orele prânzului. Felicitări, oameni de zapădă, globuri, căsuțe, podoabe pentru bradul de Crăciun, confecționate de copii, cu mâinile lor și cu multă creativitate, din diferite materiale, dar și multe alte ornamente și decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă au umplut standurile claselor.

Advertisement

 

 

De la târg, nu au lipsit merele caramelizate, turta dulce, ceaiul cald, prăjiturile împachetate, ciocolată caldă cu bezele și multe alte bunătăți de sezon, iar copiii și-au făcut reclamă la propriile produse cum au știut ei mai bine. Elevi, profesori și părinți, toată lumea s-a implicat. S-au purtat negocieri, iar vânzarea a mers ca pe roate.

Eveniment cu o misiune nobilă

Toate fondurile rezultate în urma vânzării produselor în cadrul evenimentului vor fi direcționate pentru ajutorarea unei fetițe de 10 ani, elevă în clasa a treia, care are nevoie de o operație realizată în Turcia. Micuța Elena a fost diagnosticată cu Sindromul Pfeiffer, o afecțiune rară și complicată, iar intervenția chirurgicală este singura șansă pentru a avea o viață fără suferință. Cazul ei a fost prezentat și de Asociația Umanitară „Speranță pentru România”.

Pe lângă târgul organizat în curtea instituției de învățământ, luni seara va avea loc și un concert caritabil susținut de elevi și profesori ai Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva. Intitulat „Colindăm pentru oameni, dăruim pentru vieți”, concertul se va desfășura începând cu ora 18:00, la Teatrul de Artă din Deva.

Advertisement

 

 

Ne bucurăm de prezența atâtor oameni făcători de bine în această perioadă a anului. Am organizat acest târg caritabil de Crăciun sau bazar, ca în fiecare an. Anul acesta, ne-am îndreptat atenția către o elevă din clasa a treia, pe care dorim să o sprijinim în demersurile sale medicale. În plus de această activitate, luni, organizăm un concert caritabil la Teatrul de Artă și, pe această cale, invit părinții și toți oamenii de bine care doresc să sprijine și să salveze o viață. Ne dorim ca în fiecare an să profităm de aceste momente frumoase, momente minunate, care ne aduc mai aproape de Dumnezeu și ne fac să îndeplinim ceea ce ne-am propus, iubirea față de oameni și ajutorarea lor”, a declarat, pentru SERVUS HD TV, profesorul Gabriel Tripa, directorul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.

 

 

Advertisement

 

 

Târgul caritabil de Crăciun de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva se organizează în fiecare an, înaintea sărbătorilor de iarnă, și este un eveniment îndrăgit de cei mici, cât și de cei mari, în cadrul căruia magia Crăciunului se împletește cu generozitatea și dorința de a dărui.

 

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Deveanul acuzat de instigare publică în mediul online, pus sub control judiciar

Publicat

pe

Redactat de

Bărbatul de 53 de ani, din Deva, acuzat de instigare publică în mediul online, a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, bărbatul ar fi folosit rețeaua de socializare pentru a lansa un apel public la comiterea de acțiuni îndreptate în vederea suprimării vieţii persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadru Curţii Constituţionale.

“Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara efectuează cercetări într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunii de instigare publică, prev. de art. 368 alin. (1) din Codul penal, constând în aceea că suspectul B.M.L. a folosit reţeaua de socializare FACEBOOK pentru a lansa un apel direct şi public la comiterea de acţiuni îndreptate în vederea suprimării vieţii persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadru Curţii Constituţionale. Astfel, în data de 06.12.2024, inculpatul B.M.L, utilizând contul de FACEBOOK, a publicat un material video prin care instigă publicul la comiterea unor acte de violenţă extremă împotriva persoanelor din cadrul Curţii Constituţionale. În acest clip video, inculpatu1 B.M.L. a solicitat public omorârea personalului Curţii Constituţionale prin executarea „la zid” şi a cerut în mod direct sprijin pentru a obţine arme de foc necesare asasinatului, spunând că doreşte să realizeze personal execuţia”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

În cauză, au fost efectuate două percheziţii domiciliare, bărbatul fiind, în prima fază, reținut pentru 24 de ore. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a dispus în cazul său luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile.

„Punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi luarea măsurii preventive a controlului judiciar reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie”, precizează procurorii.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Deva: Începe plata pentru personalul din secțiile de votare, de la alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024

Publicat

pe

Redactat de

Începând de marți, 17 decembrie 2024, va începe plata indemnizațiilor și a indemnizațiilor de protocol pentru președinții, locțiitorii, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatorii de calculator ai acestora și informaticienii, aferente participării la alegerile pentru președintele României, Senat și Camera Deputaților din anul 2024, au informează reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.

 

“Între 17 și 20 decembrie 2024, Primăria Municipiului Deva va efectua plățile pentru cele 46 de secții de votare care au funcționat în cadrul alegerilor menționate. Plățile vor fi realizate atât prin transfer electronic, cât și pentru persoanele care au optat să își ridice personal banii de la casieria Primăriei Municipiului Deva, situată în Piața Unirii, nr. 4, în camerele nr. 21 și nr. 23”, arată reprezentanții Primăriei Deva.

 

Reprezentanții Primăriei Deva mai transmit că indemnizațiile vor fi eliberate personal pe baza actului de identitate valabil (în original), sau, după caz, pe baza procurii notariale, în cazul în care persoana care ridică indemnizația nu este cea înscrisă în statul de plată. Persoana împuternicită va trebui să prezinte actul de identitate.

Advertisement

Programul pentru plata indemnizațiilor:

  • Marți, 17 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
  • Miercuri, 18 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
  • Joi, 19 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
  • Vineri, 20 decembrie 2024, între orele 8:30 – 17:00
Citeste mai mult ...

INFORMARE

Această informare este efectuată de:

S.C. GEOMAR RESOURCES S.R.L., Orăștie, str. Târgului nr. 25, jud. Hunedoara, CUI RO 49298717,intenționează obțină emiterea acordului de mediu, conform Legii nr. 292/2018 cu modificările ulterioare, pentru obiectivul: “Stație concasare, sortare și concentrare hidrogravitațională a substanțelor minerale utile” comuna Certeju de Sus, loc. Certeju de Sus (amplasamentul fostei uzine de preparare II E.M. Certej), JUD. HUNEDOARA, identificat cu CF nr. 147 Certeju de Sus.

​Ca rezultat al acestei măsuri se vor produce următoarele:

sortarea agregatelor minerale brute cu concasarea fractiei mari, concomitent fiind supuse spalarii cu apa tehnologica
la final sorturile obținute sunt depozitate în depozitele de produse finite, amenajate la sol, de unde sunt încărcate în mijloace auto și transportate la beneficiari.

Persoanele care doresc să obțină informații suplimentare sau care intenționează să transmită observații, sugestii șirecomandări se pot adresa solicitantului la adresamenționate începând cu data de 13.12.2024.

e-mail:  petrecristea71@yahoo.com, tel. 0755795457

Prin reprezentant,

S.C. GEOMAR RESOURCES S.R.L.

Administrator Petre Criste

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate