Actualitate
Ca lea ferată de la Simeria la Vinţu de Jos va fi reabilitată.Circa 280 de milioane de euro, „nota de plata”
Contractul pentru execuţia lucrărilor pe acest tronson a fost semnat, a informat Ministerul Transporturilor-
Calea ferată de la Simeria la Vinţu de Jos (judeţul Alba) va fi reabilitată în baza unui contract, în valoare de 1,255 miliarde lei, fără TVA (circa 280 de milioane euro), ce a fost semnat deja, după cum a informat Ministerul Transporturilor (MT).
O asociere de firme, FCC Construccion – Alpine Bau – Azvi – Straco Grup, se va ocupa de execuţia lucrărilor de construcţii şi instalaţii, operaţiuni care au ca şi termen 30 de luni, la care se mai adaugă perioada de garanţie a lucrării, de 24 de luni. Proiectul cuprinde lucrări de reabilitare şi, respectiv, modernizare a infrastructurii feroviare, care să asigure viteze maxime de 160 kilometri la oră (km/h) pentru trenurile de călători şi 120 km/h pentru cele de marfă. Între operaţiunile ce urmează să fie executate sunt cuprinse lucrări la infrastructură şi suprastructură, de electrificare şi energoalimentare (inclusiv, reabilitarea/modernizarea a două substaţii de tracţiune electrică), de telecomunicaţii feroviare, de construcţii civile (reabilitarea clădirilor şi spaţiilor aferente instalaţiilor tehnologice şi publicului călător peroane, copertine, amenajări/dotări acces persoane cu dizabilităţi), dar şi lucrări de protecţia mediului.
Bani europeni, în proporţie de 85 la sută
În urma discuţiilor purtate de către ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, cu reprezentanţii consorţiului, acesta le-a dat asigurări că va întreprinde toate demersurile necesare pentru rezolvarea exproprierilor din zonă, astfel încât lucrările de reabilitare pe acest tronson, Simeria -Vinţu de Jos, să demareze în scurt timp.
Porţiunea de cale ferată ce se doreşte să fie reabilitată asigură legătura feroviară între centrul şi vestul ţării şi face parte din tronsonul Coşlariu -Simeria. Toată investiţia, despre care reprezentanţii ministerului afirmă că „va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice pe plan regional pentru judeţele Alba şi Hunedoara, prin legături directe şi rapide pe calea ferată”, va fi finanţată din fonduri nerambursabile primite de la Comisia Europeană, în proporţie de 85 la sută. Restul banilor vin de la bugetul de stat.
Actualitate
Stranierii Hunedoarei iau lecții de limba română
Jucătorii străini sosiţi în această vară la Corvinul Hunedoara, respectiv croatul Predrag Vladic, nord – macedoneanul Kristijan Ackovski, belgianul Mehdi Lehaire și nigerienii Goodnews Chuku, Jimmy Otega și Odejobi Babatunde, au început, în această săptămână, cursuri de limba română.
Acest lucru se face pentru ca acomodarea lor să decurgă mult mai repede şi mult mai bine şi pentru ca ei, stranierii Corvinului, să se simtă, realmente, #AcasălaHunedoara. “Prilej cu care le mulţumim pentru deschidere şi disponibilitate doamnei directoare Dana Vişovan şi colectivului de profesori de la Şcoala Gimnazială Nr. 1. Aceştia se vor asigura că Predrag, Kristijan, Mehdi, Chukwu, Jimmy şi Odejobi vor comunica mult mai uşor şi, sperăm noi, cât mai fluent, în limba română. Spor băieţi”, au scris, pe pagina lor oficială de Facebook, cei de la FC Corvinul 1921 Hunedoara.
Foto: Facebook FC Corvinul 1921 Hunedoara
Actualitate
37 de trenuri electrice noi vor intra în circulație. Vor deservi și rute din județ
Un număr de 37 de trenuri electrice vor intra în circulație, începând din noiembrie 2024, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Noile trenuri electrice vor circula și pe rute din județul Hunedoara.
ARF a anunțat că a semnat un act adițional ce modifică prevederile contractului aferent proiectului care prevede achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri, încheiat între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de furnizor, pe de altă parte.
“Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România. Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025”, se arată într-o informare a ARF.
Serviciile de mentenanță vor fi prestate pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice.
Contract de 1,7 miliarde de lei
ARF reamintește că valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează: 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor( FEDR); 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului; 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
Pe ce rute vor circula
Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.
Sursa foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară – ARF/Facebook
Actualitate
Cod galben de vânt în sudul județului. Ploi, în următoarele zile
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de vânt. Avertizarea, care vizează și zona de sud a județului Hunedoara, intră în vigoare la noapte, la ora 23:00, și este valabilă până mâine seară (4 octombrie), la ora 21:00.
„Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h”, a informat ANM.
Meteorologii anunță și ploi, în următoarele zile. „Până în dimineața zilei de sâmbătă (05 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei. Sâmbătă (05 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (06 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului. Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp. În regiunile vestice, sud-vestice și estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40…50 km/h”, a mai informat ANM.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu o zi in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu o zi in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție
-
Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Peste 4000 de pensionari au ieșit din categoria celor care beneficiau de indemnizația socială minimă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări programate. Se sistează apa pe mai multe străzi din Deva, în noaptea de 2 spre 3 octombrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Predare de ștafetă” la Biroul de Presă al IPJ Hunedoara