Connect with us
Data: 12/12/2024
.

Actualitate

Campanie de donare de sânge, la Ilia. „E un act atât de nobil, mi se pare unul dintre cele mai înalte, să salvezi din viața ta o altă viață”

Publicat

pe

Aproape 30 de persoane au donat sânge în cadrul unei campanii care a avut loc sâmbătă, 28 octombrie, în comuna Ilia. Preoți și enoriași s-au mobilizat pentru a contribui la salvarea de vieți, în contextul nevoii de sânge din spitale. Oameni frumoși au răspuns apelului și au dăruit, cu inima deschisă, lichid vital pentru cei aflați în suferință a căror nu doar sănătatea, ci și chiar viața lor depind de fiecare picătură de sânge. A fost pentru a treia oară când la Ilia a avut loc o astfel de acțiune.

Sânge pentru viață”, sub această deviză s-a desfășurat acțiunea care a avut loc, sâmbătă, în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ilia, la Casa Parohială nr. 2 (str. Ștefan cel Mare – Sala de mese), gazdă pentru a treia oară, în tot atâția ani, a acestei campanii.

Acțiunea a fost organizată la inițiativa preoților din zonă și s-a desfășurat sub binecuvântarea Episcopiei Devei și Hunedoarei, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara -Deva și cu Primăria comunei Ilia. În această campanie au fost implicați preoții din Cercul Pastoral Ilia, alături de credincioși.

O donare de sânge poate salva trei vieți

Preotul paroh Silviu Bota, care a vegheat la bunul mers al acțiunii, consideră că donarea de sânge este „un act atât de nobil, unul dintre cele mai înalte, să salvezi din viața ta o altă viață”.

A fost a treia acțiune de acest fel organizată la Ilia. Noi am început din anul 2020. Cu preoții, credincioșii, cu toată lumea din jur, ne-am adunat forțele și ne-am dorit să facem un act creștinesc și solidar. Am dorit să venim și în mediul rural cumva să încercăm să facem cât mai mulți oameni să conștientizeze importanța acestui gest, benefic atât pentru semenii noștri, cât și pentru noi. Le mulțumim tuturor, doamnelor de la Centrul de Transfuzie, care au fost atât de drăguțe și deschise, tuturor celor care ne susțin în demersurile noastre, celor care au venit să doneze. A fost o acțiune reușită și avem o mulțumire că a fost bine. Am avut parte și de căldură fizică și sufletească. Toți cei care au venit, au venit cu drag, cu bucurie, cu inima deschisă. (…) Ne-am dori să conștientizeze cât mai multă lume că, prin acest act, ajuți pe cel de lângă tine, fără ca ție să ți se aducă vreun prejudiciu. Cu o donare de sânge se pot salva trei vieți. E un gest umanitar pe toate părțile. E un act atât de nobil, mi se pare unul dintre cele mai înalte, să salvezi din viața ta o altă viață”, a spus părintele Silviu Bota, preotul paroh la Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Ilia.

Acțiunea a reunit mai multe persoane, însă doar 26 dintre acestea au putut dona. „Noi am anunțat în bisericile noastre cu o duminică înainte. Au venit oameni care ar fi vrut și de fiecare dată au donat sânge, însă, de data aceasta, nu le-a permis starea de sănătate. Am avut și donatori la 60 de ani și la 20 și ceva de ani”, a mai spus părintele Silviu Bota.

Gest umanitar dublat: tichetele de masă, donate unor cazuri sociale

Gestul umanitar de a dona sânge a fost dublat, majoritatea tichetelor de masă de care au beneficiat donatorii fiind donate de către aceștia unor cazuri sociale. „A fost un fel de dublă donație: o donare de sânge, pe de o parte, dar și o donare a tichetelor. Majoritatea celor care au venit le-au lăsat pentru cazuri sociale. Tichetele le-am împărțit la patru familii care au nevoie de alimente. De fiecare dată, când am făcut campania am dublat-o, să spunem așa. Ideea aceasta a pornit tot din dorința de a ajuta. (…) Chiar am rămas surprins că cei care au donat sânge au fost încântați să facă și acest gest”, a adăugat părintele Silviu Bota.

Advertisement

Acțiuni de acest gen vor continua în comuna Ilia, ori de câte ori este posibil, oferind șansă la viață persoanelor care se confruntă cu grave probleme de sănătate. “Noi mai încercăm să organizăm, și cu domnul primar, am spus că ne dorim să avem mai multe acțiuni de felul acesta. Colaborăm împreună, domnul primar fiind tot timpul alături de noi”, a mai spus părintele Silviu Bota, preotul paroh la Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Ilia.

Actualitate

Handbalistele de la CSȘ Petroșani termină anul pe primul loc

Publicat

pe

Redactat de

Campionatele naționale de handbal juvenil au ajuns la finalul turului sezonului regular. În aceste competiții județul Hunedoara are reprezentante în întrecerile junioarelor.


Cu punctaj maxim

La junioare II, în seria G, CSȘ Petroșani a terminat turul pe primul loc, cu 14 puncte, maximul posibil. În ultima etapă, în derby-ul seriei, petroșănencele s-au impus, cu 40-39, pe terenul celei de-a doua clasate, Millenium Giarmata, echipa din Timiș rămânând cu 10 puncte. Pe locurile III și IV, cu câte 9 puncte fiecare, sunt, în ordine, Banatul Timișoara și Unirea Sînicolau Mare, departajarea fiind făcută de golaveraj, +25 și, respectiv, +7. Pe cinci este Cîțu Timișoara, cu 8 puncte, iar apoi clasamentul se rupe. Pe șase și șapte, cu câte două puncte fiecare, sunt Alpha Oradea și Traian Vuia Reșița, și în acest caz diferențierea fiind făcută de golaveraj, bihorencele având un pasiv de – 49, în vreme ce fetele din Caraș Severin – 57. Pe ultimul loc sunt cele la Beldiman Arad, cu – 1 punct, fiind penalizate pentru o neprezentare la un meci.

Campionatul se reia în ianuarie

Campionatul se va relua în jurul datei de 29 ianuarie 2025, cu etapa a VIII-a, prima a returului. Fetele de la CSȘ Petroșani vor juca acasă, în derby-ul rundei, cu Banatul Timișoara. Celelalte meciuri din prima etapă de anul viitor  din seria G a Campionatului Național de handbal pentru junioare II sunt Alpha Oradea – Millenium Giarmata, Unirea Sînicolau Mare – Câțu Timișoara și Traian Vuia Reșița – Beldiman Arad. La finalul sezonului regular primele două clasate din cele opt serii ale competiției se vor califica în turneele semifinale.

Au o jucătoare la lot

Advertisement

Chiar dacă s-a intrat în pauza competițională, nu toate handbalistele de la Petroșani au intrat în vacanță. Una dintre acestea, centrul Iulia Niță, este convocată la lotul național de junioare, format din sportive născute în 2008 și 2009, care, după un stagiu de pregătire centralizată de la Mioveni, va participa la un turneu internațional de pregătire. Acesta se va desfășura în capitala Franței, Paris, în perioada 12-16 decembrie, iar la acest patrulater, în care se va juca fiecare cu fiecare, alături de handbalistele din țara gazdă și cele tricolore vor mai participa reprezentativele de junioare din Danemarca și Elveția.


CSM Vulcan joacă acasă

Dacă junioarele Ii au intrat în vacanță, în competiția junioarelor III începe returul, în seria I evoluând și două echipe din județul Hunedoara, CSȘ Petroșani și CSM Vulcan. La finalul turului, fetele de la CSM Vulcan se situează pe poziția a doua, cu 9 puncte, la egalite cu cea de-a treia clasată, Jiul Rovinari, fetele din Vale având golaveraj mai bun decât cele din Gorj, +17 față de +14, și la doar două „lungimi” de liderele seriei, una cu 7 echipe, fiind vorba despre echipierele de la CSM Târgu Jiu, dar la aceeași distanță și de formația de patru, CSȘ Turnu Severin. CSȘ Petroșani ocupă poziția a cincea, cu 4 puncte, ultimele două locuri fiind ocupate de formații cu câte un singur punct, LPS Târgu Jiu și CS Novaci, prima echipă menționată având golaveraj – 39, iar cea secundă de – 41. În prima etapă a returului, una în care stă CSȘ Petroșani, CSM Vulcan va juca, în deplasare, la LPS Târgu Jiu, partida fiind programată duminică, 15 decembrie, cu începere de la ora 12:00, celelalte meciuri ale rundei fiind CSȘ Turnu Severin – CSȘ Târgu Jiu și, respectiv, CS Novaci – Jiul Rovinari. În ultima etapă din acest an, programată la mijlocul săptămânii viitoare și una în care va sta CSȘ Turnu Severin, va avea loc derby-ul județului Hunedoara, CSM Vulcan – CSȘ Petroșani. Celelalte meciuri ale etapei a IX-a din seria I a Campionatului Național de handbal pentru junioare III sunt Jiul Rovinari – LPS Târgu Jiu și CSM Târgu Jiu – CS Novaci. Primele meciuri din 2025 sunt programate în jurul datei de 25 ianuarie. 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Schimbări în Consiliul Local al Municipiului Deva: noii consilieri locali supleanți au depus jurământul

Publicat

pe

Redactat de

În ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Deva care a avut loc miercuri, 11 decembrie 2024, au depus jurământul consilierii locali supleanți ale căror mandate au fost validate de către Judecătoria Deva, respectiv: Borsai Zoltan-Cristian și Tabac Octavian-Cristinel.

Aceștia au fost validați ca urmare a vacantării locurilor de consilieri locali, după demisiile doamnei Anamaria Gavrilă (POT) și a domnului Domokos Balazs (UDMR).

,,Sunt convins că noii consilieri locali vor aduce un aport semnificativ în activitatea consiliului local și că experiența lor va contribui la dezvoltarea comunității noastre. Fiecare voce, fiecare idee și fiecare propunere vor conta, iar deciziile pe care le vom lua împreună vor avea un impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor din municipiul nostru. Împreună cu toți consilierii locali, ne vom asigura că administrația publică locală este transparentă, responsabilă și eficientă.” a declarat Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva.

Începând cu 11 decembrie 2024, Borsai Zoltan-Cristian și Tabac Octavian-Cristinel preiau oficial atribuțiile de consilieri locali, iar Consiliul Local al Municipiului Deva își continuă activitatea în componență completă, având ca scop dezvoltarea orașului și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Consiliului Local al Municipiului Deva are în componență 21 de consilieri locali: 7 consilieri PSD, 4 consilieri locali PNL, 3 consilieri AUR, 2 consilieri locali POT, 2 consilieri locali USR, 2 consilieri locali UDMR și un consilier local FD.

Advertisement

Compartimentul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţăşi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondateVăii Mureșului.

Modernizarea rețelei de infrastructură

În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Această creștere a gradului de confort se datorează, în primul rând investițiilor făcute în ultima vreme în rețeaua de infrastructură. Aceste investiții vor continua și în viitor, doar în ultimul trimestru din acest an administrația din Pestișu Mic, reconfirmată în funcție și care a preluat noul mandat în cursul lunii octombrie semnând câteva contracte importante. Unele dintre aceste proiecte vizează modernizarea rețelei de infrastructură.A fost primită decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul cu titlul „Realizare noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum – Comuna Pestișu, Județul Hunedoara”. Acest proiect este finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, cu o valoare totală a obiectivului de investiții 672.094,69 lei inclusiv TVA. Prin acest proiect se urmărește eficientizarea costurilor legate de iluminatul public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, s-au aprobat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului de investiție „Modernizare DC 120D: CD 120 – Nandru – Ciulpăz – DJ 687J, de la km 0+000 la km 1+200, comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”, în valoare de 1.266.472,78 lei”, a declarat primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Dobruțchi.

În sprijinul fermierilor

alte proiecte de dezvoltare semnate de administrația din Pestișu Mic sunt specifice zonelor rurale, acestea venind în sprijinul fermierilor din comună. A fost publicată Lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 2 – Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile – Subinvestiția I2.A-B – Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. Această listă cuprinde și obiectivul de investiție depus de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Comuna Pestișu Mic. Proiectul se intitulează „Sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd – UAT Comuna Pestișu Mic, Județul Hunedoara”, iar valoarea sa este de 3.384.606,94 lei, inclusiv TVA. Obiectivul de investiții este unul complex. Astfel, pe de-o parte, acesta prevede un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd compus din mai multe elemente, fiind vorba, mai exact, despre o platformă comunală și 7 platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii din comuna Pestișu Mic, respectiv pentru cei care dețin până la 100 Unități Vită Mare (UVM). Totodată, proiectul prevede și achiziționarea de echipamente pentru gestionarea compostului, respectiv încărcător frontal, tractor, remorcă, mașină de împrăștiat gunoiul de grajd și cisternă vidanjă. Totodată, a fost semnat contractul de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR, pentru proiectul ,,Realizare infrastructură de acces agricol în comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”, intervenția DR-27 – drumuri agricole; valoarea contractului de finanțare este de 4.975.600,00 lei. Lungimea infrastructurii de acces agricolă modernizată de pe raza comunei noastre prin proiect este de 14,38 km”, a precizat primarul din Pestișu Mic, Daniel Dobruțchi.

 

Târg de Crăciun

Primarul din Pestișu Mic mai vine cu o veste bună, una specifică perioadei Sărbătorilor de Iarnă. „Școala Primară Valea Nandrului organizează în 17 și 18 Decembrie 2024, începând cu ora 16.30, Târgul de Crăciun. Târgul de Crăciun va avea loc în curtea școlii din satul Valea Nandrului, iar elevii vă așteaptă cu mare drag să participați”, a spus Daniel Dobruțchi, primarul din Pestișu Mic. Pe lângă acest eveniment, cei care trec prin Pestișu Mic pot vedea multe alte lucruri interesante. Principalul punct de atracție este Schitul “Sfântul Nectarie” de la Nandru, cel care a dat numele așezământului fiind considerat ocrotitorul bolnavoilor de cancer, iar locul este foarte vizitat de către credincioși. Cei ce vin spre schit pot admira superba priveliște oferită de Valea Roatei, dar mai sunt și alte obiective interesante pe raza comunei. Astfel, la Cutin, dar și la Almașu Mic sunt două vechi biserici de lemn. De asemenea, la Nandru sunt două peșteri, Peștera Curată și Peștera Spurcată, precum și un sit arheologic. Și, ca un aspect inedit, aici găsim, probabil, cel mai mare număr de apicultori pe metrul pătrat, toate acestea fiind motive suficiente de a vizita comuna Pestișu Mic, una pe care cei care au trecut pe aici o păstrează, cu drag, în suflet.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate