Actualitate
Campanie de ecologizare a zonei „Dealul 700” din Deva, cu sprijinul operatorului Brai Cata

Aproximativ o tonă de deșeuri au adunat tinerii voluntari din cadrul Colegiului Național „Decebal”, sâmbătă, din zona „Dealul 700, din municipiul Deva, în cadrul unei campanii de ecologizare susținută de companiile de salubritate din județ. Voluntarii s-au „înarmat” cu mănuși și saci de gunoi, puse la dispoziție de operatorul Brai Cata, și au luat-o la pas prin natură. Nu mare le-a fost mirarea când au descoperit, aruncate la voia întâmplării, canapele, vase de toaletă, chiștoace de țigări, PET-uri, chiar și oale. Toate deșeurile adunate au fost transportate cu ajutorul mașinii puse la dispoziția participanților, de către operatorul de salubritate din zona de centru a județului.
Evenimentul a fost organizat de Leo Club Deva Sarmizegetusa, Leo-Lions Club Deva Decebal și Interact Club Deva, cu susținerea companiilor de salubritate care activează în județul Hunedoara și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I. Hunedoara).
Ca de fiecare dată, operatorul de salubritate din zona 3 Centru, Brai Cata, a participat la eveniment cu voluntari și a susținut colectarea și transportul deșeurilor, la finalul operațiunii.
„Operatorul Brai Cata a venit în sprijinul voluntarilor care au desfășurat o campanie de ecologizare a mediului înconjurător. De fiecare dată când se desfășoară astfel de acțiuni vom fi alături de cei care le organizează. Vreau să transmit tuturor celor care aruncă gunoaie în natură să nu o mai facă, să respecte mediul înconjurător, pentru că astfel se respectă pe ei. Noi le-am pus la dispoziție saci pentru gunoi, mănuși și mașina care să transporte deșeurile strânse. Îi îndemnăm pe toți să colecteze separat deșeurile, pentru că operatorul de salubritate Brai Cata pune la dispoziția tuturor recipiente speciale pentru fiecare fracție în parte”, a declarat Amira Apostolescu, reprezentant Brai Cata SRL.
„Această acțiune de ecologizare a luat ființă în urma unor informații apărute în mass-media. Elevii din cadrul Cluburilor Leo Deva Sarmizegetusa, Leo Lions Decebal Deva și Interact Deva, din care fac parte, în special școlari ai Colegiului Național „Decebal”, au hotărât să își dedice câteva ore protecției mediulu. Pe mine mă bucură foarte mult această inițiativă, de aceea sunt și eu aici, alături de ei, pentru a-i încuraja. Este o lecție de viață, pentru comunitate. Cu cât vom avea mai multe astfel de activități, vom fi mai bogați sufletește, vom trăi într-un mediu cât mai sănătos și ne vom bucura de viață”, a precizat prof. Marin Florin Ilieș, directorul Colegiului Național „Decebal” Deva.
„Este o acțiune lăudabilă și binevenită pentru toți, pentru că transmite un mesaj pozitiv. Trebuie să facem noi ceva pentru comunitate nu să așteptăm să ni se dea cadou ceva. Este important ca și tinerii noștri să înțeleagă acest lucru. Inițiativa a plecat de la elevi. Invitația a fost lansată de către copiii care fac parte din Clubul Leo, aceștia invitând toată clasa la care eu sunt dirigintă. Toți cei care nu au avut program sâmbăta aceasta au răspuns prezent la această invitație și au făcut-o cu drag. Ne-am implicat cu toții fără să ezităm. Am găsit multe mucuri de țigări, șervețele, cioburi, sticle, PET și multe altele”, a menționat profesor Adriana Pop, Colegiul Național „Decebal” Deva.
„Mi-aș dori ca astfel de acțiuni să se desfășoare constant. Problema este că oricât de mult încercăm noi să ecologizăm anumite zone, e atât de mult gunoi în natură, încât e destul de dificil să putem curăța tot. Dar, cu toate acestea, acțiunea de astăzi mi s-a părut necesară. Am găsit de la canapele, la prezervative, o toaletă, foarte multe chiștoace, inclusiv oale. Nu îi înțeleg de ce aruncă acești indizivi gunoaie în natură, mai ales că avem tomberoane unde pot face acest lucru în mod civilizat. Nici nu știu ce aș putea să le transmit celor care recurg la acest gest. Problema este că nu ni se oferă o educație necesară ca să înțelegem că aceste lucruri pe care le aruncăm o să fie pentru mulți ani tot acolo, în natură, poate pentru câteva generații. Poate ar fi bine ca în școli să existe anumite cursuri care să îi ajute pe copii să învețe cu trebuie să arunce gunoiul”, a spus Marius Călin Orșa, Clubul Leo Sarmizegetusa Deva.
„Ne bucurăm foarte mult că am reușit să participăm și noi, și să organizăm, în colaborare cu Leo, o acțiune de acest fel. Mi se pare extraordinar de utilă o astfel de acțiune și ar trebui să se organizeze cât mai des. Păcat că trebuie să le face și că nu există intermedii prin care să nu se mai arunce atâtea gunoaie și să nu se mai producă atâtea deșeuri în zona aceasta. Am găsit foarte, foarte multe mucuri de țigară, pachete de țigări, doze, sticle, caserole, ambalaje”, a explicat Edeltraut Stănășel, Clubul Interact Deva.
„M-am alăturat acestei campanii de ecologizare, deoarece este un loc frecventat, unde foarte mulți tineri vin să se relaxeze, dar, din păcate, este plin de gunoaie. Consider că astfel de locuri ar trebui să fie curate, pentru a crește imaginea orașului. Am mai organizat astfel de acțiuni și în zona Bejan și nu ne vom opri. O să mai facem, probabil, și la Cozia. Această acțiune a fost un bun prilej și pentru noi să ne revedem, pentru că de mai bine de un an nu am mai fost la o astfel de întâlnire cu atât de mulți oameni”, a precizat Dan Radu Jeflea, Leo-Lions Club Deva Decebal.
Echipa cotidianului Servus Hunedoara și a televiziunii online Servus HD TV a susținut, și va susține în continuare, astfel de demersuri.
Actualitate
Oseminte ce par a proveni de la două persoane, descoperite în urma unui incendiu la Meria

Descoperire tragică în localitatea Meria, comuna Lunca Cernii de Jos, în urma unui incendiu care a mistuit o casă din lemn, aflată într-o zonă greu accesibilă. Pompierii au găsit, în zona construcției devastată de flăcări, oseminte care ar putea proveni de la două persoane.
Incendiul, despre care se presupune că a avut loc în cursul nopții, nu a fost anunțat la numărul unic de urgență 112. Pompierii au intervenit, în această dimineață, în urma unei sesizări primită din partea autorităților locale. La sosirea acestora, focul era deja stins.
„Pompierii Detașamentului Hunedoara s-au deplasat, în această dimineață, în localitatea Meria, comuna Lunca Cernii de Jos, în urma unei sesizări a autorităților locale, referitoare la producerea unui incendiu la o casă de lemn, aflată într-o zonă greu accesibilă. Incendiul, care s-a produs, cel mai probabil, în cursul nopții, nu fusese anunțat la numărul unic pentru situații de urgență, 112. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul era stins, astfel că s-a acționat pentru răcirea perimetrului, îndepărtarea elementelor de construcție arse, dar și pentru stabilirea pagubelor și a cauzei probabile a izbucnirii flăcărilor. Din cercetarile efectuate la locul producerii evenimentului au fost identificate oseminte provenite, posibil, de la două persoane”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
În continuare, instituțiile abilitate vor efectua cercetări pentru identificarea persoanelor.
Foto: Arhivă
Actualitate
Verificări ale polițiștilor privind respectarea legislației silvice, în județ. Amenzi și material lemnos confiscat

Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu reprezentanții ai Gărzii Forestiere Timișoara, au desfășurat, în perioada 08 -13 mai 2025, acțiuni de control pe linia respectării legislației privind gestionarea, depozitarea și transportul materialului lemnos. Acțiunile de verificare au avut loc pe raza municipiului Lupeni și a comunei Pui, iar la finalizarea acestora au fost constatate mai multe nereguli, sancționate conform prevederilor legale în vigoare.
În municipiul Lupeni, un operator economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 lei, conform Legii nr. 171/2010, pentru nerespectarea prevederilor legale privind marcarea și informarea privind parchetele aflate în exploatare.
În comuna Pui, au fost identificate mai multe nereguli. Astfel, un transportator profesionist de material lemnos a fost sancționat cu amendă de 3.000 lei pentru neutilizarea receptorului GPS pe toată durata transportului.
La un depozit de materiale lemnoase au fost constatate abateri privind evidența stocurilor – o diferență în minus de 1,988 mc și o diferență în plus de 17,495 mc, cu o valoare totală estimată de peste 6.488 de lei. În acest caz, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională de 10.000 lei și au dispus măsura complementară de confiscare valorică a 1,988 mc de material lemnos. De asemenea, a fost constatată o infracțiune prevăzută de Legea nr. 331/2024 privind deținerea ilegală a unui volum de material lemnos ce depășește pragul legal, raportat la stocul scriptic.
Pentru neregulile constatate, polițiștii au luat măsura complementară de confiscare fizică a 17,495 mc de lemn rotund de fag.
Polițiștii continuă acțiunile de verificare în vederea asigurării unui management legal și responsabil al resurselor forestiere, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.
Foto: arhivă
Actualitate
Două săptămâni până la expirarea cardurilor de 2.000 de lei, pentru nou -născuți

Mămicile care au beneficiat de cardurile pentru nou – născuți, emise în noiembrie 2024 și distribuite în luna decembrie a aceluiași an, mai au la dispoziție 14 zile pentru utilizarea sumelor încărcate. Banii pot fi folosiți până în data de 28 mai 2025, inclusiv, au anunțat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.
Cardurile, în valoare de 2.000 de lei, sunt susținute din fonduri externe nerambursabile și se acordă, la cerere, o singură dată – până în anul 2027. “Sprijinul material de 2.000 de lei este destinat copiilor în vârstă de până la 3 luni, ale căror mame fac parte din următoarele 6 categorii sociale defavorizate: mame care beneficiază de venit minim de incluziune; mame cu dizabilități; mame minore; mame aflate temporar în situații critice de viață, stabilite prin anchetă socială (ex.: victime ale calamităților, ale violenței domestice etc.); mame care nu dețin acte de identitate; mame cetățeni străini sau apatrizi care provin din zone de conflict armat și dețin permis de ședere temporară”, arată reprezentanții DAS Deva.
Cererile pentru acordarea cardurilor se depun la Direcția de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etajul 1) – Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială, de luni până joi, între orele 8:00 – 16:30 sau vineri, între orele 08:00 – 14:00.
Lista mamelor și nou-născuților, din municipiul Deva, care pot beneficia de cardurile în valoare de 2.000 de lei este actualizată lunar de Direcția de Asistență Socială Deva.
Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0799.992.311 și 0254.218.030 / Tasta 1 (Serviciul Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială), în timpul programului de lucru.
Sursa foto: DAS Deva
- Actualitatecu 3 zile in urma
Descoperire de substanțe interzise într-un bar din Ilia: Doi bărbați, prinși în flagrant de polițiști
- Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier pe DN 76, la Fornădia: Pompierii au intervenit pentru salvarea unui șofer
- Actualitatecu o zi in urma
FOTO| Grădinița P. P. Nr. 7 din Deva și structurile aparținătoare și-au deschis porțile pentru viitorii preșcolari
- Actualitatecu 3 zile in urma
„Poteca de poveste de la Cetatea Colț” – Primul traseu tematic din România cu benzi desenate prinde contur în Geoparcul Țara Hațegului
- Actualitatecu 3 zile in urma
Fără permis, cu alcoolemie ridicată și vehicule neînmatriculate, incidente în traficul hunedorean
- Actualitatecu 17 ore in urma
Mașină incendiată pe o stradă din Orăștie, în miez de noapte
- Actualitatecu 3 zile in urma
Minerul Lupeni păstrează șanse la primul loc
- Actualitatecu 3 zile in urma
Argint național la senioare la doar 17 ani!