Connect with us
Data: 01/12/2024
.

Actualitate

Campanie: „Luna Națională de Informare despre Vaccinare”. Acoperirea vaccinală la nivelul județului Hunedoara – în procente

Publicat

pe

O acoperire vaccinală antirujeolică de aproximativ 70 la sută, la nivel urban, și circa 71 la sută, în mediul rural, în județul Hunedoara. Un procent mai ridicat de imunizare se înregistrează în cazul altor tipuri de vaccin, cum este, de exemplu, BCG, utilizat, în principal, împotriva tuberculozei. Datele au fost prezentate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, având în vedere că, în perioada 21-27 aprilie, este marcată „Săptămâna Europeană a Vaccinării”.

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului (DSP) Hunedoara, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), directorii unităților de învățământ, profesorii diriginți, medicii și asistentele medicale din cabinetele medicale școlare, medicii de familie, asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari romi, desfășoară pe parcursul lunii aprilie 2024 activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei “Luna Națională de Informare despre Vaccinare”.

“Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele contaminate timp de până la 2 ore. Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală, la un anumit moment dat în viață se poate infecta. Erupția cutanată reprezintă cel mai vizibil simptom, în timp ce complicațiile pot include orbire, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie. Pe termen lung, o persoană care a suferit de rujeolă poate dezvolta o complicație foarte severă, panencefalita sclerozantă subacută. În plus, rujeola este o boală care slăbește sistemul imunitar și îl poate face „să uite” cum să se protejeze împotriva altor infecții comune. Sugarii, femeile însărcinate, persoanele cu boli care slăbesc sistemul imunitar sunt la risc de a dezvolta forme severe de rujeolă. Pentru a proteja inclusiv aceste persoane care nu pot fi vaccinate împotriva rujeolei, este importantă vaccinarea persoanelor din jurul lor cu atingerea unor acoperiri vaccinale înalte. Vaccinarea protejează atât persoana vaccinată, cât și persoanele din jur! Deși rujeola este o boală propusă către eliminare în majoritatea regiunilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inclusiv în Regiunea Europeană, în prezent, Regiunea Europeană a OMS se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri și de decese prin rujeolă. În perioada ianuarie-decembrie 2023, au fost raportate 58.114 de cazuri de rujeolă de către 41 dintre cele 53 de State Membre ale regiunii (cu peste 60 de ori mai multe comparativ cu anul 2022). 10 țări, printre care se află și România au raportat 98% din numărul total de cazuri (57.111). Creșterea numărului de cazuri s-a accelerat în ultimele luni, iar această tendință este de așteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea în continuare. În acest context, în perioada 21 – 27 aprilie 2024, în Regiunea Europeană a OMS se celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării. Scopul acestei campanii este de a crește acoperirea vaccinală prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța imunizării”, se arată într-un comunicat transmis de DSP Hunedoara.

Conform datelor oferite de DSP Hunedoara, la nivelul județului Hunedoara, acoperirea vaccinală antirujeolică era, în luna august 2023, de 70,7 la sută, în mediul urban, și de 71,05 la sută, în mediul rural. Procentul este mai mic comparativ cu luna august 2022, când acoperirea vaccinală în cazul vaccinului ROR era 74,5 la sută în mediul urban, respectiv 86,11 la sută în mediul rural.

Advertisement

“În România, în perioada 01.01.2023-05.03.2024, au fost notificate 7.243 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 8 decese. Cazurile confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de județe și în Municipiul București. Cea mai mare incidență este raportată în județele Brașov, Mureș, Covasna și Giurgiu. Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare, și se poate efectua gratuit la medicul de familie. În perioada 06.12.2023-03.03.2024, conform datelor extrase din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), au fost vaccinați împotriva rujeolei 89.478 de copii, dintre care 14.494 în cadrul campaniei suplimentare de vaccinare antirujeolică inițiată în context epidemic (adresată copiilor cu vârste între 9 și 11 luni). Campania Națională de Informare Educare Comunicare (IEC) “Luna Națională de Informare despre Vaccinare” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţia de Sănătate Publică a județului Hunedoara. Pe teritoriul național, sub sloganul: „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!” se vor derula activităţi de implicare a personalului medical și de informare a populației. Se va sublinia riscul de reapariție a unor boli infecțioase (de exemplu, poliomielita, difteria) și pericolul reprezentat de epidemia de rujeolă, reamintindu-le părinților să-și vaccineze copiii și încurajând dialogul dintre părinți și personalul medical, pentru a răspunde întrebărilor sau preocupărilor legate de vaccinare”, se mai arată în comunicatul transmis de DSP Hunedoara.

Actualitate

Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat

Publicat

pe

Redactat de

Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a încheiat, vineri la miezul nopții, în județul Hunedoara.

Cele peste 170.000 de voturi au fost renumărate în totalitate, rezultatele urmând să fie comunicate Biroului Electoral Central duminică seară, 1 decembrie, la ora 22:00.

„Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi a celor nule din cadrul celor 524 de secţii de votare din județul Hunedoara, desfășurat în conformitate cu cerințele Deciziei nr. 205D/28.11.2024 a Biroului Electoral Central privind modul de soluţionare a solicitării formulate de Curtea Constituţională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024, s-a încheiat în data de 29.11.2024, ora 24:00. La acest moment se desfășoară operațiunile de centralizare a datelor din procesele-verbale întocmite pentru fiecare dintre cele 524 de secții de votare din județul Hunedoara. Rezultatele centralizării se vor comunica, în conformitate cu cele din conținutul Deciziei susmenționate, Biroului Electoral Central, în data de 1 decembrie 2024, ora 22,00. Numai după această dată, rezultatele centralizării vor putea fi date publicității”, se arată într-o informare transmisă, sâmbătă după-amiază, de BEJ Hunedoara.

Reamintim faptul că, plenul Curții Constituționale a României (CCR) a cerut, joi, reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule de la primul tur al alegerilor prezidențiale, de duminică, 24 noiembrie 2024.

În județul Hunedoara, la primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 170.330 de persoane, dintre cele 363.541 înscrise pe listele permanente, prezența la urne fiind de 46,85 la sută.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Un ceremonial public dedicat „Zilei Naționale a României”, va avea loc duminică, pe 1 Decembrie, începând cu ora 12:00, în municipiul Deva.

În conformitate cu legile și regulamentele militare aflate în vigoare, ceremonialul se va desfășura, în acest an, la locul de odihnă al celor care au luptat pentru națiunea română – Cimitirul Eroilor (str. Călugăreni)”, au informat reprezentanții Instituției Prefectului -Județului Hunedoara.

Programul manifestărilor cuprinde salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios și rostirea de alocuțiuni. Ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.

Foto: arhivă

 

Advertisement

Citiți și: Trafic rutier închis temporar, de “Ziua Națională a României”, pe strada Călugăreni din Deva

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, până duminică seara. Este vizată și zona de sud a județului Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului și viscol, valabilă începând de sâmbătă dimineață (30 noiembrie), ora 10:00, până duminică seara (1 decembrie), ora 20:00.

Avertizarea vizează și zona de sud a județului Hunedoara.

În intervalul menționat, local și temporar vântul va avea intensificări în Dobrogea, Muntenia, Oltenia și în sudul Banatului, cu viteze în general de 50…60 km/h. În vestul Carpaților Meridionali și în Munții Banatului vor fi rafale de 70…90 km/h, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (30 noiembrie), va ninge și va fi viscol”, a informat ANM.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate