Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Campionii mondiali la robotică din Hunedoara, răsplătiți de comunitate

Publicat

pe

Sunt campioni mondiali la robotică, într-o țară în care, oficial, nu se organizează o astfel de competiție. Copiii Hunedoarei sunt cei mai buni din lume la robotică. Echipa „RobotX”, alcătuită din Răzvan Vîrtan, Darius Lorinczi, Andrei Cunțan, Cristi Budiul, Radu Cînda, bucureșteanul Andrei Preda și coordonată de profesorul de fizică, informatică și astro-fizică Mircea Nistor, a luat aurul la competiţia mondială de robotică, care s-a desfășurat, în luna august, în Mexic. Elevii de la „RobotX” Hunedoara au învins reprezentând, cu cinste, România la cea de-a doua ediţie a competiţiei globale de robotică FIRST Global Competition (for Science, Technology, Engineering, and Mathematics). Pentru „olimpiada mondială de robotică” s-au pregătit așa cum nicio altă echipă nu a făcut-o și au lăsat în urmă peste 160 de nații, dominând competiția mondială la toate secțiunile, de la un capăt la altul.

După trei zile de concurs și 12 meciuri câștigate, echipa României a fost onorată cu aur, în cel mai mare concurs de robotică din lume pentru licee. Pentru concurs, atât dascălul, direcțiunea, cât și elevii aceștia care și-au mâncat toată vacanța de vară în laboratorul de informatică nu au precupețit niciun efort. Au pus ban pe ban și au construit chiar în sala de clasă un podium similar cu ceea ce avea să-i aștepte în Mexic. Au venit și părinții să-i ajute, iar hunedorenii au reprodus, la milimetru, cu o lună înainte de a pleca peste Ocean, chiar în sala de informatică de la Hunedoara, terenul de robotică de la competiția mondială.

S-au întors acasă cu 21 de medalii din aur

La „olimpiada mondială de robotică” au lăsat în urmă, la zeci de locuri distanță, echipe precum cea a Chinei, Japoniei și a Germaniei. Statele Unite a rămas în urmă cu 2.000 de puncte, din 7.000, iar echipa de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara a adus acasă 21 de medalii de aur. Cu robotul lor, ar fi putut să depășească orice record. I-au tras în urmă, însă, tocmai echipele aliate. Echipe ale căror roboți, de multe ori, nu s-au mișcat deloc. „Ce s-a întâmplat acolo ne arată că, puși în exact aceleași condiții materiale cu restul lumii, cu multă muncă și antrenament, putem fi cei mai buni!”, a spus profesorul de fizică și informatică Mircea Nistor. „Pe parcursul anilor, echipa noastră a avut numeroase realizări remarcabile. De la concursuri naționale de proiecte științifice câștigate an de an și până la rezultatele remarcabile din primele două sezoane ale campionatului național de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania, echipa noastră a încercat și a reușit mereu să obțină cele mai bune performanțe. De departe însă, cea mai mare realizare a noastră a fost câștigarea celor 5 medalii de aur la competiția mondială FIRST Global Challenge, în fața a peste 160 de națiuni. Această victorie a fost rezultatul muncii continue depuse pe parcursul a ani de zile, atât în domeniul tehnic, prin construcția robotului, cât și în cel non-tehnic, prin redactarea unei documentații științifice profesionale și prin implicarea pe care am avut-o mereu în comunitatea noastră. Suntem bucuroși că am putut să ne reprezentăm țara cu mândrie la cel mai înalt nivel și sperăm ca această performanță să reprezinte o sursă de inspirație pentru ca tinerii din România să abordeze domeniul roboticii. De asemenea, sperăm să determinăm cât mai mulți oameni să susțină ceea ce facem, deoarece am demonstrat că, având resursele necesare, putem fi primii la nivel mondial!”, a mărturisit profesorul Mircea Nistor, coordonatorul echipei „RobotX”, un alt protagonist al campaniei „Premianții fără premii”.

Premiați, sâmbătă, în centrul Devei

Advertisement

Tinerii elevi din “RobotX” Hunedoara vor fi prezenți, sâmbătă, pe 29 septembrie, în Piața Victoriei din centrul Devei, acolo unde vor fi răsplătiți simbolic, printr-o diplomă, un buchet de flori și o strângere caldă de mână, de societatea civilă din oraș, pentru tot exemplul lor de perseverență și munca lor, care a adus atâtă onoare și bucurie.

Campania „Premianții fără premii” ajunge, săptămâna aceasta, la ediția cu numărul 146. Aceasta aduce, în fiecare săptămână, în fața opiniei publice, oameni de valoare care pot fi considerați un exemplu pentru comunitate.

Advertisement

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate