Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Campionul mondial la Formula 1, la primul succes din 2013

Publicat

pe

Vettel, victorie „cu scântei” în MP al Malaeziei

Pilotul echipei RedBull s-a impus pe circuitul de la Sepang după o luptă încrâncenată cu coechipierul său, Mark Webber

Germanul Sebastian Vettel şi-a asumat riscuri mari pentru obţinerea victoriei cu numărul 3 din carieră la Sepang în Marele Premiu (MP) al Malaeziei. Plecat din pole position, campionul mondial de la Red Bull s-a luptat roată la roată cu Mark Webber, coechipierul său, pentru prima poziţie în cursă. Lewis Hamilton s-a clasat pe trei şi obţine astfel primul podium la Mercedes.

Alonso a abandonat

Sebastian Vettel s-a impus pentru a treia oară la Sepang

Sebastian Vettel s-a impus pentru a treia oară la Sepang

Toţi piloţii au pornit în cursă cu pneurile intermediare pe care au încheiat sesiunea de calificări de sâmbătă şi au avut toate motivele să facă acest lucru şi în cursă. O scurtă ploaie specifică zonei de la Sepang a udat circuitul cu puţin timp înainte de start. Aflat în al 38-lea pole position al carierei, Vettel a pornit foarte bine din grilă şi s-a menţinut în faţa celor doi piloţi Ferrari aflaţi în urmărirea sa. Fernando Alonso a încercat o depăşire la exterior în primul viraj, dar în acul de păr care a urmat în virajul doi, spaniolul l-a lovit uşor din spate pe german deteriorându-şi aripa faţă. Alonso a încercat să rămână cât mai mult pe circuit şi nu a intrat la boxe după primul tur, decizia fiind una total eronată, care avea să-l coste scump. Pe palierul de viteză din faţa boxelor aripa faţă s-a făcut bucăţi la un duel roată la roată cu Webber şi Alonso abandona cursa. Vettel rămânea astfel lider cu Webber pe urmele sale, în timp ce, în spate, piloţii Mercedes urcau în preajma podiumului, însă cursa era departe de a fi încheiată. După doar şase tururi Vettel intra la boxe pentru primul pit stop şi pierdea şefia cursei în faţa lui Webber. Germanul a riscat şi a trecut pe pneuri de uscat, iar în primele tururi „a dansat” serios pe circuit în căutarea aderenţei.

Hamilton a încurcat boxele

Advertisement

Rosberg a trecut la conducerea cursei după ce Webber şi Hamilton au schimbat la rândul lor în turul 8 din cele 56 programate. Britanicul de la Mercedes a oferit cu această ocazie faza cursei, intrând din obişnuinţă la boxa echipei McLaren pentru care a concurat timp de şase ani. După câteva momente de uluială generală, mecanicii echipei britanice l-au îndrumat pe Lewis spre standul Mercedes. Webber a revenit pe circuit în postura de lider cu un avans de 3.1 secunde în faţa lui Vettel şi avea să se menţină la conducere până în turul 20, când, din nou, a făcut schimb de locuri cu coechipierul său în urma unui pit stop. Situaţia avea să se inverseze începând cu turul 23, după a doua intrare a lui Vettel la boxe. Germanul a ieşit foarte aproape de Webber şi după cinci tururi în care a încercat fără succes să treacă de australian a izbucnit prin radio: ”Mark este prea lent. Faceţi ceva să se dea la o parte!”. Din standul de comandă Red Bull mesajul a fost cât se poate de clar: ”Ai răbdare, mai e mult până la finalul cursei”. Iar mesajul venit de la Christian Horner avea să-şi găsească răspuns în desfăşurarea ulterioară a cursei, deşi nu mult a lipsit ca cei doi echipieri de la Red Bull să se acroşeze.

Război rece în tabăra de la RedBull

În turul 33 Vettel a schimbat pentru a treia oară din postura de lider, dar o ezitare la revenirea pe circuit l-a făcut să piardă timp preţios şi, astfel, ajungea pe pistă în spatele lui Hamilton, iar Rosberg era pe poziţia a patra. Între timp, Webber îl depăşea pe Jenson Button (McLaren) şi revenea pe prima poziţie după un duel curat pe circuit. Ultima oprire a lui Webber a produs cel mai aprins duel intern văzut în Formula 1, fără nicio exagerare, poate de la marile bătălii Senna contra Prost. Australianul a ieşit la limită în faţa lui Vettel, iar timp de trei tururi cei doi s-au luptat roată la roată pentru prima poziţie. Ajutat de zona DRS, Vettel a trecut, în cele din urmă, în faţa lui Webber, determinând o reacţie vehementă din partea echipei: „E nebunie curată!”. Vettel s-a distanţat apoi în câştigător, dar cursa între cei doi echipieri Red Bull a continuat chiar şi după apariţia steagului în pătrăţele. Triplul campion mondial a fost băgat de inginerul şef Adrian Newey într-o scurtă şedinţă chiar înaintea podiumului, iar Webber a evitat să dea ochii cu Vettel.  Pe podium, australianul „a dat din casă” cele petrecute cu adevărat: „La ultimul pit stop de la boxe mi s-a spus că pentru mine cursa s-a încheiat şi nu am mai forţat”.

Onlinesport

Advertisement

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate