Actualitate
Candidaţii liberali la „parlamentare” şi-au prezentat priorităţile
Organizaţia Judeţeană Hunedoara a PNL a susținut, joi, o conferinţă de presă, la care au participat principalii candidaţi de la apropiatele alegeri parlamentare.
Carmen Hărău, locul I la Senat, precum şi Lucian Heiuş, Dorin Gligor, Marcel Goia şi Oana Frânc, situaţi, în această ordine, pe lista pentru Camera Deputaţilor a PNL Hunedoara, şi-au prezentat priorităţile din activitatea parlamentară pe care speră că o vor avea în viitor, în cadrul unei conferinţe de presă.
La nivel naţional…
Întâlnirea cu presa a fost deschisă de Lucian Heiuş. „Îmi place să mă consider un specialist în finanţe şi îmi doresc să activez în comisia de buget – finanţe. Acolo doresc să rezolv actuala formulă de alocare a cotelor defalcate din TVA şi din impozitul pe profit. Formula actuală este nefericită, neţinând cont de specificul unor localităţi şi dezavantajează aşezările rurale cu populaţie mică. Pentru acestea voi propune, deoarece nu pot accesa, tocmai din cauza numărului redus de locuitori, finanţări europene, alocarea de resurse băneşti de la bugetul naţional”, a spus deschizătorul listei pentru Cameră al liberalilor hunedoreni. Al doilea de pe această listă, Dorin Gligor, are alte priorităţi. „Avem o mare problemă cu stocul de lemne pentru încălzirea populaţiei. La nivel naţional, PNL a adoptat o rezoluţie în acest sens, prin care cere Guvernului schimbarea legislaţiei, în sensul ca ROMSILVA să livreze direct lemne populaţiei şi să se acorde compensaţii celor care, deşi au păduri în proprietate, nu pot efectua tăieri, deoarece plantaţiile se află în arii protejate. Această criză a lemnelor încurajează tăierile ilegale, iar PNL doreşte protejarea pădurilor în interesul cetăţenilor”, a afirmat Gligor. „Dacă voi ajunge în Parlament, ţinând cont de experienţa mea profesională, din Ministerul de Interne, dar şi din administraţie, voi milita pentru trecerea amendamentelor din Codul de Procedură Penală prin Parlament, pentru a fi dezbătute acolo, şi nu trecute prin asumare ori prin ordonanţe, fiind vorba despre liberatatea oamenilor. De asemenea, consider că sunt necesare modificări şi la Codul Fiscal, legate de impozitarea terenurilor desub clădiri, fiind vorba despre o dublă taxare, ceea ce nu-i corect”, a precizat Goia, locul trei pe lista liberalilor de la Camera Deputaţilor.
…şi local
Oana Frânc, locul al patrulea la Cameră, a atins un subiect de interes local. „Actuala conducere a Consiliului Judeţean (CJ) nu a făcut nimic în ce priveşte deponeul ecologic, deşi promitea că, până la sfârşitul lunii august, va amenaja o platformă provizorie în Valea Jiului, nerealizată, însă, iar acum suntem în octombrie. Deşeurile sunt depozitate la platforma temporară din Deva, dar peste o lună aceasta nu le va mai putea prelua, şi vom avea o criză a gunoaielor. Solicit public CJ să prezinte banii alocaţi pentru platforma din Valea Jiului şi soluţiile pentru cea de la Deva”, a afirmat Oana Frânc. Deputatul Carmen Hărău, prima pe lista de la Senat, şi-a prezentat activitatea parlamentară din ultimul timp. „Am avut două iniţiative legislative, ambele legate de pensii. Prima vizează recalcularea pensiilor de după 1 ianuarie 2011 pentru cei care au lucrat în condiţii speciale şi deosebite, fiind diferenţe chiar şi de 1.000 de lei între cele anterioare şi cele de acum. Apoi am propus ca persoanele care au locuit, vreme de 30 de ani, în zone cu toxicitate ridicată, fiind vorba despre localităţile miniere din Valea Jiului şi Hunedoara şi Călan, cu combinate siderurgice, să beneficieze de o reducere cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără penalizări”, a menţionat Carmen Hărău. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie.
Actualitate
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale
În cursul zilei de ieri, polițiștii Serviciului Investigații Criminale și ai Biroului Investigații Criminale Deva, cu sprijinul Serviciului Criminalistic, au desfășurat două percheziții domiciliare pe raza municipiului Deva.
În urma activităților procedurale, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore față de un bărbat în vârstă de 53 de ani, domiciliat în municipiul Deva. Acesta este bănuit de comiterea infracțiunii de instigare publică, faptă prevăzută și sancționată de Codul Penal (art. 368, alin. 1).
Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în vederea luării măsurilor legale care se impun.
Polițiștii continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele în care a fost comisă fapta.
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara reafirmă angajamentul ferm de a preveni și combate orice fapte ce amenință ordinea publică sau siguranța comunității.
Actualitate
Festin muzical oferit și în acest an, în pragul Crăciunului, de elevii și profesorii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva
Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva oferă publicului devean momente muzicale pregătite cu mult entuziasm și dăruire.
Astfel, astăzi, 13 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Biserica Catolică „Sf. Anton” din Deva, va avea loc Concertul de Crăciun susținut de orchestra de chitare „Rozeta”, coordonată de prof. Csaba Varga, formată din elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” și elevii Parohiei Romano-Catolice. Ansamblul propune spre audiție publicului un program format din opusuri din literatura muzicală universală și colinde, precum și miniaturi muzicale, solo-uri și duete.
Marți, 17 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Concertul de Crăciun va aduce pe scenă ansablurile vocal-intrumentale de muzică ușoară „Art Adventure” și „Art Band alături de Orchestra Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.
„Art Adventure” reunește elevi talentați de la secțiile instrumentale și canto muzică ușoară, sub atenta coordonare a prof. Lorant Bravyak și, alături de trupa „Art Band” – compusă din profesorii: Lorant Bravyak (chitară), Lucian Mârza (bas), Delia Ștefoni (clape), Gabriel Hărăguș (colaborator – tobe) și eleve de la clasa de canto muzică ușoară a prof. Andreea Bogdan, Maria Copăcian și Florentina Pârva- , vor oferi publicului un program divers din repertoriul internațional. “Orchestra, înființată de regretatul profesor Radu Stan, coordonată în prezent de prof. Bianca Pienariu, reunește elevii claselor 6-12 de la secțiile coarde, suflători și pian și interpretează în cadrul acestui eveniment adaptări ale unor lucrări din repertoriul clasic și al muzicii de film, orchestrate cu dăruire și talent de însuși inițiatorul orchestrei, prof. Radu Stan. Prin marea varietate a repertoriului și genurilor abordate, Concertul de Crăciun promite să-și poarte ascultătorii într-o atmosferă de excepție”, spune prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Mult așteptatul concert al corurilor liceului, la Biserica „Immaculata” din Deva
În ziua următoare, miercuri, 18 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, Biserica Greco-Catolică „Immaculata” Deva va găzdui mult așteptatul Concert de Crăciun al Corurilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță”.
“Corul de copii „Arlechino”, pregătit de hăruitele profesoare Florentina Pârva și Delia Ștefoni, împreună cu corurile „Lira” și „Orfeu”, dirijate de talentatul prof. Adrian Vinars și acompaniate la pian de prof. Delia Ștefoni își vor uni glasurile și vor înălța sufletele ascultătorilor prin colinde ale căror mesaj purtător de speranță străbate veacurile. Spre deliciul publicului, concertul coral va fi presărat cu momente instrumentale oferite de elevii și profesorii Liceului. Apreciem întregul colectiv de elevi și profesori pentru dăruirea și efortul investite în pregătirea acestor concerte și mulțumim instituțiilor care sprijină Liceul de Arte „Sigismund Toduță” în desfășurarea lor: Primăria și Consiliul Local Deva, Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, Biserica Catolică „Sf. Anton”și Biserica Greco-Catolică „Immaculata””, a mai transmis prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Actualitate
Guvernul alocă peste 2,5 miliarde de lei pentru investiții, energie termică și cultură
Executivul a aprobat în ședință alocarea a 2,175 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a asigura continuitatea unor programe de investiții esențiale și a serviciilor publice. Deciziile vin în sprijinul dezvoltării comunităților, modernizării infrastructurii și susținerii instituțiilor culturale din țară.
Investiții strategice prin programe naționale
Din suma totală, 1,435 miliarde de lei vor fi direcționați către proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, vizând modernizarea infrastructurii locale. Alte 380 milioane de lei sunt destinate implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar 360 milioane de lei vor finanța proiecte de interes public sau social, gestionate de Compania Națională de Investiții.
„Continuarea proiectelor de dezvoltare în toate comunitățile este esențială pentru creșterea calității vieții oamenilor. Alocările aprobate astăzi răspund cererilor de transfer pentru investiții vitale,” a declarat ministrul dezvoltării, Marcel Boloș.
Sprijin pentru energia termică
Pentru asigurarea continuității serviciilor de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, Guvernul a alocat 136,4 milioane de lei. Fondurile vor sprijini 19 unități administrativ-teritoriale unde energia termică este produsă din surse diverse, inclusiv gaze naturale, cărbune, păcură și biomasă.
Finanțare pentru cultură
Un alt act normativ aprobat vizează alocarea a 203,9 milioane de lei pentru 72 de instituții de cultură din 33 de județe. Suma, reprezentând 2% din impozitul pe venit colectat la nivel județean între 1 august și 6 decembrie 2024, va sprijini funcționarea și continuarea investițiilor în teatre, filarmonici, opere și alte instituții culturale subordonate unităților administrativ-teritoriale.
„Această măsură sprijină unitățile care nu au capacitatea financiară de a acoperi cheltuielile necesare funcționării și dezvoltării infrastructurii culturale,” a subliniat ministrul interimar al dezvoltării.
Județele beneficiare
Printre județele care vor primi finanțare pentru instituțiile culturale se numără Arad, Cluj, Hunedoara, Iași, Timiș și Sibiu. Decizia reflectă angajamentul Guvernului de a susține infrastructura culturală ca parte integrantă a dezvoltării comunităților locale.
Prin aceste alocări semnificative, Guvernul reafirmă prioritățile naționale legate de modernizare, sustenabilitate și acces la servicii de calitate pentru cetățeni.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minori prinși pe stradă cu substanțe interzise, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
-
Economiccu 2 zile in urma
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Autoturisme electrice pentru municipiul Hunedoara, prin AFM
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic