Actualitate
Capra neagră, simbol al zonelor alpine, își găsește refugiul în Parcul Național Retezat
Reprezentanții Parcului Național Retezat au oferit noi informații despre capra neagră (Rupicapra rupicapra), unul dintre cele mai spectaculoase mamifere care trăiesc în peisajele montane din Europa. Adaptată perfect la viața în zonele stâncoase și izolate, capra neagră se remarcă prin musculatura puternic dezvoltată și copitele despicate, care îi permit să se deplaseze cu ușurință în teritorii inaccesibile altor specii. Aceste trăsături îi oferă un avantaj crucial pentru supraviețuire, facilitându-i accesul la hrană și refugiul în fața prădătorilor.
Dietele caprelor negre variază în funcție de sezon. În perioada caldă, ele consumă măceșe, muguri, vlăstari de foioase și conifere, dar și frunze ale diferitelor plante alpine. În sezonul rece, când resursele sunt limitate, acestea se hrănesc cu mușchi și licheni, adaptându-se la condițiile aspre ale iernii din zonele montane.
Parcul Național Retezat, situat în județul Hunedoara, este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Acesta reprezintă un habitat esențial pentru conservarea caprei negre, dar și a altor specii de floră și faună specifice ecosistemului alpin.
Cu peisaje spectaculoase, creste semețe și o biodiversitate impresionantă, Parcul Retezat este o adevărată bijuterie naturală a României, fiind unul dintre cele mai apreciate obiective turistice și științifice pentru iubitorii de natură.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Exercițiu complex de intervenție în zona de triaj a Gării din Petroșani. A fost simulat un incendiu la locomotiva unui marfar
Un exercițiu complex de intervenție s-a desfășurat, ieri, în zona de triaj a Gării din municipiul Petroșani. Salvatorii și-au imaginat producerea unui incendiu la locomotiva unui tren de marfă, cu două persoane surprinse, conform scenariului.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, a fost vorba despre un exercițiu intern județean, care a urmărit modul de gestionare a situațiilor de urgență generate de accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport produse periculoase.
„Exercițiul, cu forțe și mijloace în teren, a avut drept scop angrenarea structurilor de intervenție din cadrul ISU Hunedoara privind capacitatea de răspuns cu utilizarea reală a sistemelor de comunicații și pregătire a structurilor de coordonare, conducere și de management a intervenției. Conform scenariului, la ora 12:00, ISU Hunedoara a fost sesizat; prin intermediul numărului unic pentru situații de urgență 112, despre producerea unui incendiu la locomotiva unui tren de marfă, aflat în zona triaj a Gării din Petroșani. Conform apelului, două persoane au fost surprinse de incendiu. Tot din informațiile primite de la apelant, trenul de marfă transporta deșeuri radiologice și exista posibilitatea de extindere a incendiului, de la locomotivă, la vagoanele încărcate cu deșeuri radioactive. La locul producerii situației de urgență, împreună cu pompierii au acționat și echipaje ale Poliției și Jandarmeriei. Au fost, de asemenea, prezenți și specialiști de la Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, dar și echipaje medicale ale Ambulanței și de la Spitalul de Urgență din Petroșani”, a declarat Lucian Morogan, purtător de cuvânt la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Sursa foto: ISU Hunedoara
Actualitate
Proiect inedit pentru promovarea lecturii. Elevi de la școlile din Hunedoara i-au scris lui Moș Crăciun, recomandându-i o carte
Proiect inedit pentru promovarea lecturii, la Hunedoara. Elevi de la școli din oraș i-au scris lui Moș Crăciun, recomandându-i o carte pe care să o citească. Răvașele adresate celui mai iubit personaj au ajuns la Biblioteca Municipală, cele mai frumoase fiind premiate.
„Băiatul care a îmblânzit vântul”, de William Kamkwamba, Bryan Mealer, „Singur pe lume”, de Hector Malot, „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, „Mica istorie a unui secol mare”, de Monica Onojescu, dar și multe alte titluri i-au fost recomandate spre lectură lui Moș Crăciun, în scrisorile frumos redactate de elevi.
Proiectul intitulat “Recomandă-i o carte lui Moș Crăciun”, s-a derulat pe parcursul a două săptămâni, fiind desfășurat de Cercul metodic al profesorilor de limba și literatura română – Zona Hunedoara, împreună cu Biblioteca Municipală și Primăria Hunedoara.
Fiecare școală a trimis câte 10 scrisori – gimnaziu, 10 – liceu, în plicuri, la Biblioteca Municipală Hunedoara. Câte doi -trei elevi pasionați de lectură, de la fiecare unitate școlară, au format juriul, care a ales câte trei scrisori de la altă școală, nu a lor. La premierea ce va avea loc miercuri, 18 decembrie 2024, la Biblioteca Municipală Hunedoara, câștigătorii vor primi, bineînțeles, cărți.
Sursa foto: Biblioteca Municipală Hunedoara
Actualitate
Ajutoarele cu epoleți ale lui Moș Crăciun. Daruri de la polițiștii hunedoreni, în prag de sărbători
Polițiștii hunedoreni au adus zâmbete pe fețele unor copii și familii aflate în dificulate. Însoțiți de Moș Crăciun în persoană, oamenii legii au mers și le-au oferit daruri, în spiritul generozității și al solidarității care definesc sărbătorile de iarnă.
Ajutoarele lui Moș Crăciun, cu uniformă de poliție, au adus bucurie în casele unor familii dintr-un bloc social din Deva, cărora le-au oferit alimente de bază și produse necesare, sprijinindu-i pe cei mici și mari care învață să își construiască un viitor mai bun.
Cei mici participă la cursurile unităților școlare din Deva, unde sunt „colegi” chiar cu părinții lor, care participă cu ambiție la programul educațional „A doua șansă”, dedicat continuării studiilor pentru persoanele care au abandonat școala.
Supriză pentru o familie monoparentală din Simeria
De asemenea, polițiștii Biroului pentru Protecție a Animalelor din cadrul IPJ Hunedoara, alături de colegii lor din Direcția pentru Protecție a Animalelor și sprijiniți de Clubul Sportiv Feroviar din Simeria, au făcut o surpriză emoționantă unei familii monoparentale, în care doi copii sunt crescuți cu greu doar de mamă, victimă a violenței domestice. Prin gestul lor, polițiștii nu doar că au oferit sprijin material, dar au transmis și un mesaj de solidaritate și empatie față de cei aflați în suferință.
Moșul încărcat cu daruri a poposit și la așezământul social din Săulești
După această acțiune, grupul s-a deplasat la un așezământ social din localitatea Săulești, unde 12 copii au avut parte de o vizită specială: Moșul a sosit încărcat de daruri. Drept răsplată, copiii l-au întâmpinat cu colinde tradiționale, transformând momentul într-unul plin de căldură și emoție.
Prin aceste gesturi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara a dorit să fie alături de comunitate nu doar prin asigurarea ordinii și siguranței publice, ci și prin implicare în susținerea celor care au nevoie de sprijin și încurajare.
“Sărbători liniștite, cu bucurie și speranță pentru toți!”, au transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
Sursa foto -video: IPJ Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi planificate pentru revizii și reparații în județul Hunedoara, 16 – 22 decembrie 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Președintele Ungariei, la Deva. A vizitat Fundația „Sfântul Francisc”, fondată de cunoscutul părinte Böjte Csaba
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Seri magice la „Târgul de Crăciun” din Deva. Cântece și colinde tradiționale, aduse în dar de îndrăgiți interpreți și grupuri de colindători
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Magia Crăciunului, pe două roți. Ciclo-Moșii revin pe străzile Hunedoarei să împartă cadouri copiilor
-
Actualitatecu o zi in urma
13 milioane de euro disponibile pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din județ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Monitorizări de carnivore mari în Parcul Național Retezat: Eforturi pentru conservarea biodiversității
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer fără permis, prins la volan în Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Administrația din Densuș nu este cu gândul la vacanță