Connect with us
Data: 19/09/2024
.

Actualitate

Caprele negre prezente în Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina

Publicat

pe

Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina este un habitat ideal pentru fauna și floră. Rangerii folosesc camerele de monitorizare pentru a colecta date și imagini care să ajute în înțelegerea mișcărilor și comportamentului caprelor negre.

Verificarea cu atenție a urmelor și monitorizarea traseelor folosite de animalele sălbatice pot oferi informații valoroase despre habitatul lor și pot contribui la luarea deciziilor cu privire la locurile de amplasare a camerelor de monitorizare.

”Rezultatele pe camerele de monitorizare montate de rangerii Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina nu contenesc să apară. Caprele negre nu mai sunt o apariție întâmplătoare pe teritoriul ariei naturale protejate, aflată în administrarea noastră. Verificarea cu atenție și monitorizarea urmelor animalele sălbatice și a trecătorilor folosite de acestea sunt foarte importante în alegerea locurilor de amplasare a camerelor de monitorizare”, arată reprezentanții Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina.

Aceste eforturi ar putea face parte din strategiile de conservare și gestionare a faunei sălbatice din parcul natural, având ca scop protejarea și menținerea biodiversității locale.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NATURAL GRADISTEA MUNCELULUI-CIOCLOVINA

Actualitate

“Un decennium de Proscenium” – eveniment omagial. 10 ani de experiență scenică a trupei de teatru a Centrului Cultural din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Trupa de teatru „Proscenium”, a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, împlinește 10 ani de activitate neîntreruptă, iar momentul va fi marcat printr-un eveniment omagial, care se va desfășura pe durata a trei zile, în reședința județului. „Un Decennium de Proscenium” cuprinde spectacole, întâlniri și vizionări dedicate educației teatrale adresate tinerei generații.

Evenimentul omagial „Un decennium de Proscenium”, organizat în perioada 20 -22 septembrie 2024, la Deva, este menit să celebreze 10 ani de neîntreruptă experiență scenică a trupei de teatru „Proscenium”, a Centrului Cultural ,,Drăgan Muntean” din Deva.

Trupa de teatru „Proscenium” este constituită din tinerii participanți la cursul intitulat „Teatrul, ca disciplină de viață” și coordonată de regizorul și profesorul Mihai Lungeanu.

“Cursurile de educație artistică intitulate ,,Teatrul ca disciplină de viață” își propun îmbogățirea teoretică și dezvoltarea practică, prin întâlniri și repetiții consecvente, a mijloacelor de comunicare personale, a abilităților naturale de reprezentare, a capacităților de creativitate și de orientare în mediile sociale în care elevii participanți din Deva sunt implicați. Acest moment cultural de excepție va cuprinde trei zile de evenimente, spectacole, întâlniri și vizionări dedicate educației teatrale adresate tinerei generații”, arată reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Evenimentul omagial debutează vineri, 20 septembrie, când, la ora 11:00, se va desfășura o conferință de presă, urmată de prezentarea invitaților și de un inedit moment teatral pregătit de Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva, iar la ora 18:00 va avea loc la premiera spectacolului „C’est la viu’ Vieții” de George Rusu, realizat de membrii trupei “Proscenium”.

Advertisement

Sâmbătă, 21 septembrie, la ora 11:00, publicul va avea prilejul de a urmări o emisiune despre “Proscenium” realizată de TVR Târgu Mureș, precum și filmul aniversar ,,Pprimii zece ani, realizat de Gabriel Santoro, iar apoi va avea loc un spectacol-lectură interpretat de toți membrii trupei prezenți, după textul „Călătoria lui Apolodor” de Gellu Naum. La ora 18:00 va bate gongul pentru cea de a doua premieră: „Regatul Alandala”, după Matei Vișniec, în interpretarea celor mai tineri membrii ai trupei PROSCENIUM.

Duminică, 22 septembrie, la ora 11:00 publicul este invitat la „Bolnava prefăcută” de Carlo Goldoni, spectacol realizat de trupa de teatru Dambla de la Palatul Copiilor din Alba Iulia.

Evenimentul ,,Un decennium de proscenium” se va încheia cu a treia premieră, la ora 18:00, care propune publicului „Istoria Paraponisitului”, un inedit monolog pregătit de actorul Alexandru Cinezan, după texte de Matei Millo și Vasile Alecsandri.

Intrarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Acțiune umanitară la ITM Hunedoara. Angajații s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe sinistrații din Galați

Publicat

pe

Redactat de

Personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara vine în sprijinul cetățenilor din județul Galați afectați de inundațiilor puternice provocate de ploile abundente aduse de ciclonul Boris.

În cadrul unei inițiative lansate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în parteneriat cu Inspecția Muncii, personalul I.T.M. Hunedoara, într-un gest de solidaritate și empatie față de persoanele afectate de recentele inundații din județul Galați, a demarat o acțiune umanitară de strângere de fonduri și achiziționare de produse necesare sinistraților.

“Angajații I.T.M. Hunedoara au răspuns prompt nevoilor stringente ale comunității din Galați, fondurile colectate fiind trimise către Inspecția Muncii, care coordonează spijinul pentru sinistrați. Este datoria noastră, atât ca instituție, cât și ca oameni, să oferim sprijin celor care se confruntă cu dificultăți. Prin această acțiune, ne dorim să fim alături de comunitățile care au fost grav afectate de dezastrele naturale și să le oferim o mână de ajutor pentru a depăși aceste momente grele”, a declarat Adrian Florin Bozdog, inspectorul șef al ITM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024”, la Deva, Hunedoara și Petrila – în 27 septembrie

Publicat

pe

Redactat de

„Noaptea Cercetătorilor Europeni”, eveniment dedicat cercetătorilor și pasionaților de știință, va avea loc, în acest an, pe 27 septembrie, în 21 de orașe din România, inclusiv în județul Hunedoara, la Deva, Hunedoara și Petrila.

La Deva, Colegiul Național “Decebal” va fi gazda evenimentului. Cei mai prietenoși cercetători îi așteaptă pe toți pasionații de știință, începând cu ora 17:00, să deslușească împreună tainele științei în cele cele mai inedite și captivante moduri. Activități interactive, experimente trăsnite, ateliere de lucru, demonstrații și prezentări, expoziții și dezbateri sunt pregătite pentru publicul de toate vârstele.

Și la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, pasionații de inginerie, mecanică, tehnologie și robotică sunt așteptați, pe 27 septembrie, de la aceeași oră, respectiv 17:00, cu activități ce le vor stârni curiozitatea.

La Exploatarea Culturală Petrila – Sala „Ladislau Schimdt”, în aceeași zi, tot de la ora 17:00, publicul va fi invitat să se implice activ în activități ce vizează abilitățile viitorului și, totodată, să interacționeze cu ceilalți pasionați de știință, toate întrebările găsindu-și răspunsurile în dialogul științific dintre inițiați și amatori.

Noaptea Cercetătorilor Europeni” este un eveniment ce se înscrie în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie și care atrage anual peste 1,5 milioane vizitatori, fiind apreciat de public, încă de la prima ediție în anul 2005. Ediția din acest an se organizează în 25 țări, iar peste 400 orașe din Europa și nu numai vor fi gazda evenimentului ce își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate