Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Actualitate

Caravana teatrală “Cultură’n Şură” revine în județ. Comedia „Schimbăm perdele!” se va juca în patru comune hunedorene

Publicat

pe

Cultură’n Șură”, caravana care duce teatrul de calitate în mediul rural, revine în județul Hunedoara. Patru comune hunedorene vor găzdui, în următoarele zile, spectacole de teatru.

Comedia „Schimbăm perdele!” se va juca la Baru, Sălașu de Sus, Râu de Mori (Suseni) și Luncoiu de Jos, în perioada 11-14 iulie, iar intrarea la spectacole este gratuită. Este pentru al patrulea an consecutiv în care, la invitaţia Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, “Cultură’n Şură” vine cu o stagiune de vară în zona rurală a judeţului Hunedoara.

Pe patru scene diverse ca localizare şi semnificaţie, dar fiecare reprezentativă pentru comunitatea locală – un cămin cultural care este, probabil, cea mai bună sală de teatru de la ţară din România (Baru), două gospodării (Sălaşu de Sus şi Luncoiu de Jos) şi o tabără amenajată într-un loc de poveste (Râu de Mori) vor urca actorii Florentina Năstase, actriţă a teatrului „Toma Caragiu” Ploieşti şi Mihai Smarandache, actor al Teatrului „Odeon” Bucureşti. În piesa „Schimbăm perdelele!”, ei vor spune o poveste de viaţă la care ne gândim în secret fiecare dintre noi: ce se întâmplă atunci când ţi se îndeplineşte unul dintre cele mai arzătoare visuri, să câştigi potul cel mare la loto. Cu umor, cei doi protagonişti ne vor arăta că nu e deloc simplu să fii bogat. Regia şi adaptarea textului original scris de Gyorgy Spiro sunt semnate de regizorul Victor Olăhuţ. Spectacolul de care se vor bucura hunedorenii în următoarele zile a avut premiera anul acesta la Festivalul Internaţional de Artele Spectacolului „Atelier”, unde Florentina Năstase a fost nominalizată pentru cea mai bună actriţă, iar Mihai Smarandache a fost premiat pentru cel mai bun actor”, au transmis reprezentanții Asociației “Cultură’n Șură”.

La toate cele patru reprezentaţii ale piesei „Schimbăm perdelele!” intrarea este gratuită, iar aceste vor avea loc după următorul program:

Joi, 11 iulie 2024, ora 20:00 – comuna Baru, la Căminul Cultural;

Advertisement

Vineri, 12 iulie 2024, ora 21:00 – comuna Sălaşu de Sus, la Liana şi Cristi a lu’ Cîndoni, casa nr. 141;

Sâmbătă, 13 iulie 2024, ora 21:00 – sat Suseni (comuna Râu de Mori), în Tabăra Emanuel (lângă Pensiunea Roben);

Duminică, 14 iulie 2024, ora 21:00 – comuna Luncoiu de Jos, în curte la Americanu’, casa nr. 75.

Caravana teatrală Cultură’n Şură” a mai fost prezentă în județul Hunedoara și în anii trecuți, prezentând în comunități rurale spectacole foarte apreciate de public.

“Cultură’n Şură” a confirmat calitatea artistică a spectacolelor sale prin numeroase premii şi nominalizări primite an de an. Ar fi de amintit premiul „Open Theatre” oferit de către British Council Romania în cadrul Galei Premiilor UNITER 2022 şi premiul pentru „Adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură” în cadrul Galei Premiilor AFCN 2020.

Advertisement

Spectacolele fac parte din proiectul „Teatru dincolo de oraşe” co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în care parteneri sunt Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Universitatea din Bucureşti prin Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, Asociaţia Arhaic, Centrul de Resurse pentru Acţiune Locală, primăriile comunelor Bănişor, Valcău de Jos (Sălaj) Baru, Râu de Mori, Sălaşu de Sus, Luncoiu de Jos (Hunedoara), Sălăţig.

Asociaţia “Cultură’n Şură” este o asociaţie culturală non-profit creată în anul 2013, la iniţiativa regizorului Victor Olăhuţ, cu scopul de a diminua diferenţele culturale dintre comunităţile urbane şi cele rurale. Până în prezent, asociaţia a produs 8 spectacole de teatru, a efectuat turnee în peste 80 de localităţi de la ţară din 14 judeţe şi a susţinut 142 de reprezentaţii.

Actualitate

Administrația din Sarmizegetusa lucrează în folosul comunității

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani.

Muncesc până la finele mandatului

Și în această comună au avut loc, luna trecută, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din Sarmizegetusa, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Actuala administrație a transmis un mesaj de felicitare către cea care îi va urma și dă asigurări că își va duce mandatul până la capăt lucrând, în continuare, în folosul comunității. „Mulțumesc tuturor sutelor de cetățeni ai comunei Sarmizegetusa care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi a acestuia pentru toți cetățenii comunei Sarmizegetusa, așa cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Sarmizegetusa să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate, până la finalul acestui mandat pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea”, a transmis primarul în funcție al comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Proiecte finalizate

Cele prezentate mai sus nu sunt spuse din complezență, administrația în funcție din Sarmizegetusa reușind, chiar în perioada de după alegerile locale, să finalizeze trei proiecte importante pentru comunitate. „Recent s-a făcut recepția la etapa 1 a lucrărilor de la rețeaua de canalizare din satele Sarmizegetusa, Hobița – Grădiște și Breazova, unde avem deja introdusă apa, investiția fiind realizată cu fonduri de pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Aici se va continua cu etapa 2 a obiectivului de investiții intitulat „Înființare sistem canalizare în localitățile Hobița-Grădiște, Sarmizegetusa, Breazova, comuna Sarmizegetusa, județ Hunedoara”, cu o valoarea totală de 7.224.464,60 lei, unde contractul de finanțare este semnat. De asemenea, a fost finalizată procedura de achiziție a celor prevăzute pentru dezvoltarea parcului de utilaje și a componentelor – anexă. Acest proiect, care s-a derulat cu finanțare prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte, a prevăzut achiziționarea de drujbe, motocositoare, vidanjă, picon pentru buldoexcavator, cupe de taluz și altele, necesare pentru creșterea calității activităților privind gospodărirea comunală. Și, nu în ultimul rând, doresc să menționez că s-a reușșit achiziționarea, cu fonduri provenite de la Administrația Fondului de Mediu (AFM), a unui autoturism electric care va deservi, în special, unitățile de învățământ”, a precizat Leontin Dorin Hibais, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Pompierii români, în sprijinul colegilor lor din Franța în stingerea incendiilor de vegetație. Printre ei, trei sunt din județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Cei 40 de pompieri români, trimiși în Franța pentru a-și ajuta colegii lor în lupta cu incendiile de vegetație uscată, au fost alertați astăzi și au intervenit în localitatea Elne.

Printre salvatorii din țara noastră, prezenți la misiunea din Franța, sunt și trei pompieri hunedoreni. Este vorba despre cpt. Petru Cibian – ofițer de legătură, sg.maj. Daniel Lupu și sg. maj. Adrian Mihăilă- conducători autospeciale.

Începând cu ora 16:40 (17:40 RO), modulul național specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost alertat de către omologii francezi pentru a interveni la stingerea unui incendiu de vegetație, în sprijinul CIS Elne, la aproximativ 10 km față de locația unde colegii noștri sunt pre-poziționați. Când salvatorii români au ajuns la locul de manifestare a incendiului, acesta era deja localizat de către echipajele locale de intervenție, iar pentru optimizarea misiunii de răspuns, componenții modulului au fost angrenați în dispozitivul de intervenție pentru alimentarea cu apă a mijloacelor tehnice utilizate de colegii francezi”, a informat, luni, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit informațiilor transmise, astăzi, 22 iulie a.c, nivelul riscului de producere a incendiilor de vegetație este moderat spre crescut, din cauza vântului.

„Începând cu ora 13:30, modulul României a fost dislocat în localitatea ELNE, cu posibilitate de relocare în localitatea Argeles sur Mer”, a mai transmis IGSU.

Advertisement

Reamintim faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), participă, în perioada 01 – 31 iulie 2024, cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.

„Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante. Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi”, a mai transmis IGSU.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tineri din Deva și Hunedoara, prinși cu substanțe interzise

Publicat

pe

Redactat de

Mai mulți tineri, din Deva și Hunedoara, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, au fost prinși de polițiști cu substanțe interzise.

Patru dintre aceștia au fost opriți de oamenii legii, în toiul nopții, într-o stație de autobuz din municipiul Deva. La vederea polițiștilor, unul dintre ei ar fi aruncat din mână, în zona verde, un dispozitiv tip „grinder”.

“La data de 20 iulie 2024, în jurul orei 03.50, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Deva au depistat, într-o stație de autobuz, din municipiul Deva, patru tineri, cu vârste între 16 ani și 18 ani, toți din municipiul Deva, care la vederea polițiștilor unul dintre tineri, având asupra sa un dispozitiv de mărunțit tip “grinder”, ce prezenta fragmente vegetale uscate, cu miros specific, l-ar fi aruncat din mână, într-o zonă verde, aflată în apropierea sa. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind preluate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, conform competenței”, a informat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Și la Hunedoara, polițiștii au depistat alți trei tineri, în interiorul unui autoturism lângă care aceștia se aflau, oamenii legii descoperind și două pungi ce conțineau substanță vegetală.

“La data de 20 iulie 2024, în jurul orei 23.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Hunedoara au depistat la intersecția străzilor Victoriei cu strada Chizid, trei tineri, cu vârste între 17 și 20 ani, care se aflau lângă un autoturism. În urma controlului efectuat de către polițiști asupra autoturismului, ce aparținea unui tânăr, de 20 ani, din municipiul Hunedoara, au fost descoperite în interiorul acestuia pe bancheta din spate o pungă de culoare verde conținând un mugur de substanță vegetală de culoare verzuie cu miros înțepător, o cutie de foițe pentru țigarete, un grinder de culoare verde, ce prezenta resturi de substanță vegetală, precum și un cântar electronic. De asemenea sub bancheta din partea dreaptă față a autoturismului a fost descoperită o pungă transparentă ce conținea aproximativ 20 de muguri de substanță vegetală de culoare verzuie. În cauză, a fost întocmit un dosar penal, cercetările fiind preluate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, conform competenței”, a mai informat IPJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate