Connect with us
Data: 23/04/2024
.

Actualitate

Cardul de energie. Precizări importante pentru devenii care beneficiază de ajutorul de 1.400 de lei. Cine și când se poate adresa DAS

Publicat

pe

Cinci categorii de persoane vulnerabile beneficiază, anul acesta, de un ajutor în valoare de 1.400 de lei, din fonduri europene, pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 166/2022. Ajutorul are forma unui card, emis pe suport de hârtie și este acordat în două tranșe a câte 700 lei/semestru (în lunile februarie și septembrie 2023).

Cardul de energie poate fi utilizat, de la începutul acestei săptămâni, pentru plata totală ori parțială a facturilor curente sau restante – doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Cine beneficiază de cardul de energie: pensionarii care au împlinit 60 de ani și au venituri sub 2.000 de lei, inclusiv, pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, care au venituri sub 2.000 de lei, inclusiv, persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv, familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, conform Legii nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, familiile și persoanele singure care beneficiază de ajutor social, conform Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare

Persoanele care se încadrează în una dintre categoriile de beneficiari enumerate, dar în cazul cărora au fost identificate situații de neeligibilitate, vor fi înștiințate, prin poștă, cu privire la aceste situații (de exemplu, sunt luate în calcul veniturile unei persoane care, în fapt, nu mai locuiește la adresa respectivă, dar figurează în documente).

După primirea înștiințării, acestea pot solicita Direcției de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, telefon 0254.218.030 / Tasta 1) efectuarea unei anchete sociale pentru stabilirea numărului și persoanelor care locuiesc, în fapt, la adresa locului de consum. Rezultatul anchetei sociale va fi transmis, în termen de 10 zile, de către solicitant, la Compania Națională „Poșta Română”, în vederea actualizării listei beneficiarilor.

Cardul de energie se distribuie și se comunică beneficiarilor prin Compania Națională „Poșta Română” S.A. – prin trimitere de corespondență cu confirmare de primire. Aceeași instituție poate reemite documentul, în cazul furtului, deteriorării sau pierderii acestuia.

Advertisement

Cardul de energie poate fi utilizat pentru plata facturilor la energie în următoarele perioade: pentru tranșa I – valoare 700 lei, în perioada 20 februarie – 30 iunie 2023, pentru tranșa II – valoare 700 de lei, în perioada septembrie – 27 decembrie 2023

Persoanele care nu au fost eligibile pentru tranșa I, dar vor deveni la momentul întocmirii listelor pentru tranșa II, vor primi cardul de energie în luna septembrie 2023.

Sprijinul pentru compensarea prețului la energie, acordat categoriilor de persoane vulnerabile nu se consideră venit și, ca atare, nu influențează ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie.

Informații detaliate cu privire la emiterea, distribuirea și valabilitatea cardului de energie, calitatea de beneficiar al cardului de energie, modalități de plată a facturilor la energie și de decontare a lemnelor de foc etc. se pot obține la numărul de telefon 031.9966 (serviciu call-center pus la dispoziție de Poșta Română).

Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement

Actualitate

Pentru siguranța turiștilor, Podul natural din Scocul Urzicarului a fost reamenajat

Publicat

pe

Redactat de

Lucrările de reamenajare ale Traseul turistic tematic Podul natural din Scocul Urzicarului, au fost finalizate.

Aceste lucrări au fost efectuate pentru ca turiștii care aleg zona, să fie în siguranță, iar pentru acest lucru iubitorii muntelui și-au dat mâna.

”Traseul turistic tematic Podul natural din Scocul Urzicarului vă așteaptă să-l vizitați. Mai frumos, mai sigur. Felicitări tuturor care au participat la reamenajare: echipele Salvamont Uricani, Salvamont Valea Jiului, Out2Trek, Comexim R, Parcul Național Retezat National Park și voluntarii de la VisitUricani”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate

Un tânăr de 21 de ani, găsit decedat pe o stradă din Orăștie

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr, în vârstă de 21 ani, a fost găsit fără viață pe o stradă din municipiul Orăștie.

Polițiștii spun că, din primele cercetări efectuate cu privire la circumstanţele în care a survenit decesul nu au reieşit indicii că tânărul ar fi fost victima vreunei infracţiuni.

„Din primele cercetări, nu suspiciuni de comitere a vreunei fapte penale, însă necropsia va stabili cu exactitate cauza morții”, a transmis, marți dimineață, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara. 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cărbunele, transportat pe cale rutieră

Publicat

pe

Redactat de

Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ) a inițiat procesul de licitație pentru încheierea unui contract vital pentru transportul cărbunelui energetic către S.E. Paroșeni prin mijloace de transport rutier.

Acest contract este crucial pentru furnizarea combustibilului necesar centralelor din zonă și pentru menținerea unei producții constante de energie.

Conform specificațiilor din caietul de sarcini nr. DG 2023/05.03.2024, cantitatea de cărbune ce urmează să fie transportată variază între 124.000 și 208.000 de tone de huilă energetică. Valoarea estimată a contractului se situează între 1.798.080 și 3.057.680 de lei.

Procedura de licitație se concentrează pe serviciile de transport al cărbunelui energetic cu mijloace auto pe distanțele aproximative calculate de la punctele de încărcare din silozurile de cărbune ale Exploatărilor Miniere către punctul de descărcare de la platforma sau depozitul de cărbune al S.E. Paroșeni.

Detaliile despre aceste curse tur-retur includ rute precum cea de la EM Lonea Bandă de Încărcare până la SE Paroșeni, pe un drum betonat de 50 de kilometri, sau de la EM Vulcan Siloz Încărcare la SE Paroșeni, pe o distanță de 10 kilometri.

Cantitățile estimate de cărbune pentru fiecare beneficiar din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului pentru perioadele până la 31 decembrie 2024 și, respectiv, între 1 ianuarie 2025 și 30 aprilie 2025, sunt detaliate în documentația licitației.

Advertisement

Această licitație este crucială pentru asigurarea continuității alimentării cu cărbune energetic a centralelor și pentru menținerea operațiunilor la capacitate maximă în cadrul Complexului Energetic Valea Jiului.

Citeste mai mult ...

Actualitate