
Inflaţia continuã sã „muşte” din veniturile hunedorenilor
Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statisticã (INS) şi în luna februarie preţurile produselor alimentare au continuat sã creascã, inflaţia anualã fiind de 5,7 la sutã.
Cele mai mari scumpiri le-au înregistrat leguminoasele, cartoful şi fasolea conducând detaşat topul produselor alimentare cu creşteri de preţuri în luna februarie.
S-au ieftinit maşinile şi piesele auto
Ultimele date furnizate de INS aratã cã, deşi faţã de luna ianuarie rata anualã a inflaţiei a scãzut cu aproape 0,7 la sutã, în mare parte preţul produselor alimentare a continuat sã creascã, singurele alimente care au înregistrat scãderi de preţuri fiind ouãle, zahãrul şi uleiul. Astfel, în primele douã luni ale anului cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate la cartofi cu 13,16 la sutã, fasole boabe 6,19 la sutã respectiv la fructe proaspete cu scumpiri de 5,79 la sutã.
De asemenea, preţurile bunurilor nealimentare au crescut în primele douã luni cu 2,47 la sutã, cele mai mari scumpiri înregistrându-se la energie electricã 10,38 la sutã, la cãrţi, ziare, reviste 4,22 la sutã şi ţigãri 4,09 la sutã. În intervalul analizat, s-au ieftinit doar autoturismele şi piesele de schimb cu 0,13 la sutã şi energia termicã cu 0,21 la sutã.
Conform prognozei Bãncii Naţionale Române (BNR), rata inflaţiei va fi de 5-6 la sutã în prima jumãtate a anului, urmând ca apoi sã scadã, însã nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agriculturã.