Connect with us
Data: 18/04/2024
.

Actualitate

CASA LE-A ARS DIN TEMELII! Au pierdut totul, dar au puterea să o ia de la capăt

Publicat

pe

Necazul s-a abătut asupra unei familii cu cinci copii din localitatea hunedoreană Hărău

Locuinţa lor, ridicată cu multă trudă, a fost cuprinsă de flăcări nimicitoare care nu au lăsat mai nimic în urmă, decât scrum şi o fundaţie din beton plină acum de cenuşă

AMINTIRI. Mircea Gavrilă (foto), în timp ce arăta cum erau poziţionate camerele copiilor, bucătăria, dar şi celelalte încăperi ale locuinţei

AMINTIRI. Mircea Gavrilă (foto), în timp ce arăta cum erau poziţionate camerele copiilor, bucătăria, dar şi celelalte încăperi ale locuinţei

O familie din localitatea hunedoreană Hărău a rămas pe drumuri, după ce casa le-a fost distrusă complet într-un puternic incendiu, izbucnit, se pare, de la coşul de fum. Flăcările au cuprins imobilul şi într-o jumătate de oră acesta a ars din temelii, focul lăsând în urmă doar scrum. Odată cu casa, focul a înghiţit şi toate lucrurile pe care le avea familia Gavrilă, începând de la mobilă, electronice, până la haine, caiete şi cărţi alte copiilor, documente importante şi aşa mai departe. Ei au reuşit să se salveze, privind neputincioşi de pe margine cum toată agoniseala lor din ultimii ani ardea, fără să mai poată face nimic. Degeaba s-au luptat pompierii să mai salveze ceva. Cum casa era construită din lemn, aceasta a ars ca o torţă, flăcările extinzându-se rapid.

Casa-incendiata-Harau-(3)Nenorocirea s-a petrecut la mijlocul săptămânii trecute, iar acum, la fix şapte zile de la producerea ei, soţii Gavrilăşi cei cinci copii ai lor locuiesc pe unde pot, la vecini şi la rude. Aruncat în pragul deznădejdii, capul familiei, Mircea Gavrilă, se gândeşte cum ar putea să construiască o altă căsuţă pentru cei dragi lui. Însă, pentru a-şi împlini acest vis, el are mare nevoie de ajutor.

INCENDIUL

Sprijinit de soţia sa, Mircea Gavrilă a muncit ani la rând pentru a-şi ridica o căsuţă la Hărău. Au reuşit să construiască o locuinţă pe placul lor, cu trei camere mari pentru ei şi cei cinci copii ai lor, şi o bucătărie utilată cu cele necesare. Doar că, un incendiu puternic le-a distrus absolut tot, într-o jumătate de oră.

Mircea Gavrilă era la serviciu când a primit vestea năucitoare. L-a sunat un vecin şi i-a zis la telefon că locuinţa lui a luat foc. Pur şi simplu, bărbatului nu i-a venit să creadăşi, într-un suflet, a pornit în drum spre casă să vadă dacă cele auzite într-adevăr se confirmă. Şi, din păcate, aşa era.

Advertisement

incendiu-harau-casa-familia-gavrila-(3)Când s-a dezlănţuit focul în casă era mezina familiei, fetiţa cea mică în vârstă de patru ani a soţilor Gavrilă, împreună cu bunica ei. Femeia a scos-o imediat afară pe cea mică, fără să mai apuce să mai ia ceva. „În casă se afla fetiţa cea mică, de patru ani, şi cu soacra mea, mama soţiei. Eu plecasem dimineaţa, la ora 05:00, la serviciu, la Zlatna, la o carieră. Şi, pe la ora 09:00 şi ceva, m-a sunat vecinul şi mi-a spus să vin repede că mi-a luat foc casa. Am crezut că e o glumă proastă, dar, din păcate, era chiar adevărat şi am plecat. Nu a durat o jumătate de orăşi a ars tot. Casa a fost distrusă în totalitate, după cum puteţi vedea. Nu s-a mai putut recupera nimic, nici măcar o lingură, niciun bun. Nimic. Tot ce era în imobil s-a distrus, haine, lucruri, acte. Asta a fost. Într-o jumătate de oră a ars în întregime şi ce a mai rămas se poate vedea, fundaţia şi cam atât”, povesteşte Mircea Gavrilă, în timp ce ne arată, creionând în aer spre betonul plin acum de cenuşă, unde erau dormitoarele copiilor, al lui şi al soţiei sale, bucătăria şi holul din faţă. „Aici era un coridor lung, iar în partea cealaltă bucătăria, camere de zi şi dormitoarele copiilor, toate parchetate şi mobilate. De altfel, mobila chiar o cumpărasem de vreo trei ani”, mărturiseşte bărbatul.

URMĂRI

incendiu-harau-casa-familia-gavrila-(2)Chiar dacă a trecut deja o săptămână, locul parcă încă mai miroase a ars. În dreapta, balansoarele copiilor stau pustii, legănate acum doar de vânt atunci când suflă cu putere. Grătarul construit în curte aminteşte de zilele bune, trecute, ale familiei, când totul părea aproape perfect, iar munca lor părea să îşi arate roadele, înainte ca focul să le distrugă tot. Mircea Gavrilă priveşte în gol. Spre casa arsă (sau ce a mai rămas din ea), spre colţul grădinii, apoi ne povesteşte cu câte eforturi a reuşit să construiască locuinţa şi cum a cumpărat terenul în urmă cu 11 ani. „O aveam (n.red. casa) de vreo 11 ani. Am construit-o, după ce am cumpărat acest teren. Nu a fost uşor. Eforturile au fost mari. Am luat bani cu împrumut pentru a-l putea cumpăra, fiindcă era numai un singur câştig lunar, soţia mea nelucrând fiind nevoită să aibă grijă de copii. Şapte persoane trăim din salariul meu de 840 de lei şi e destul de dificil, mai ales că am patru copii la şcoală, fata cea mare, de 16 ani, e la liceu la Deva şi trebuie să facă naveta (…) În momentul de faţă, după ce casa ne-a ars, locuim la nişte vecini, eu şi soţia, iar copiii mei la soacra mea, pe strada cealaltă. Chiar i-am spus şi soţiei mele că eu nu cred că o să mai reuşim să construim ceva, pentru că nu avem din ce. Deocamdată, asta e situaţia”, mai zice Mircea Gavrilă, oftând.

incendiu-harau-casa-familia-gavrila-(4)Bărbatul ţine în mână câteva fotografii în care apare locuinţa făcută scrum. Nu a avut curaj să calculeze cam la cât se ridică toată paguba. Cum casa nu era asigurată, nu a primit niciun leu drept despăgubire. „Am rămas cu fundaţia, cu betonul ăsta, şi atât”, spune bărbatul.

PERSPECTIVE

Cu agoniseala pierdutăşi cu cinci copii rămaşi pe drum, familia Gavrilă are de înfruntat acum o problemă care ar părea fără nicio rezolvare pentru mulţi. Soarta nu a fost de partea lor nici în urmă cu 11 ani, când au mai primit o altă „palmă”. Atunci locuiau într-o casă naţionalizată din Bălata de unde au fost evacuaţi. „Atunci am primit termen 15 zile să eliberăm imobilul. Şi atunci a fost o altă „încercare”, fiind puşi în situaţia să ieşim în drum cu doi copii. Nu aveam unde merge şi am pornit de la zero. Acum e mai greu să o luăm de la capăt, că sunt cinci copii, nu mai sunt doi, dar trebuie să nu ne descurajăm”, adăugă Mircea Gavrilă care, în ciuda necazului prin care trece, în momentul de faţă, împreună cu familia sa, încă mai are forţa şi energia de a o lua de la capăt. „Momentan, nu avem perspective de a ne mai construi o altă casă. Să vedem ce se va mai întâmpla pe parcursul timpului. Eu încerc cu forţe proprii. Mai am o speranţă că Dumnezeu mă va ajuta şi îmi va da sănătate să pot să o iau din nou de la capăt. Nu îmi pierd nădejdea”, mai spune Mircea Gavrilă.

[notification type=”standard”]

„Noi încercăm să le dăm o mână de ajutor. Trebuie să fim solidari în astfel de momente”

Advertisement

Ioan-Jibetean-Primar-HarauImediat ce s-a aflat de drama prin care trece familia Gavrilă, locuitorii din Hărău cu suflet mare, dar şi reprezentanţii primăriei le-au sărit, cum au putut, în ajutor. Viceprimarul comunei, Lucian Albu Weber, împreună cu preotul Petru Baluta, parohul bisericii din Hărău, au demarat o campanie de ajutorare a familiei aflată acum la ananghie. Prin bunăvoinţa unor oameni de suflet au reuşit să adune o sumă de bani, de 1.000 de lei, ce a fost donată familiei, iar campania continuă pentru ca soţii Gavrilă, împreună cu cei cinci copii ai lor, să treacă mai uşor peste acest necaz ce s-a abătut asupra lor.

La rândul lui, primarul comunei Hărău, Ioan Dorin Jibetean (foto), a declarat că îi va sprijini cu ce se poate. „Noi le vom da o mână de ajutor, pentru că trebuie să fim solidari în astfel de momente. Personal, am vorbit cu cineva să le facă proiectul pentru viitoarea casă fără bani. Îi vom sprijini, în limita posibilităţilor, cu tot ce vom putea”, a spus primarul comunei Hărău.

[/notification]

 

Actualitate

„Citești și câștigi!” la a X-a ediție

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, după zece ani de la debut, putem afirma cu mândrie că acest concurs, „Citești și câștigi!”, inițiat și organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Complexul Deva Mall și Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara, și cu ajutorul unor sponsori generoși: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva, a devenit marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, ceea ce dovedește originalitatea, importanța și calitatea ridicată a concursului. Suntem mândri de acest statut și suntem conștienți că va trebui să ridicăm și mai mult ștacheta calității lui și fiecare ediție să fie mai bună decât precedenta.

Sigur, este un concurs dotat cu premii valoroase, premii care stimulează spiritul de emulație al concurenților, frumusețea și emoțiile competiției. Dar câștigul nu este doar acesta, premianții concursului nu sunt doar colegiile/ liceele care au urcat pe podium. Câștigători sunt toți elevii care au participat, câștigători sunt toți cei care au citit, au căutat informații, s-au documentat din surse credibile astfel încât câștigul lor constă în plusul de cunoștințe pe care l-au dobândit, în noile „cărămizi” pe care au reușit să le pună la edificiul lor numit cultură generală. Peste ani, când vor fi oameni maturi și vor constata că pot susține cu succes o conversație cu persoane cu profesii și pregătiri din varii domenii își vor aminti că datorează o fărâmă din cultura lor și acestui concurs pe care noi l-am pregătit de fiecare dată cu dorința de a le oferi informații cât mai diverse și cât mai folositoare.

Și în această ediție le-am dat ocazia să afle informații dintr-o largă paletă de subiecte: scriitori români și străini, cinematografie și sport, geografia fascinantă a Americii de Sud, zborul ca vis al omului, muzica nemuritorilor The Beatles.

Dar subiectele cele mai importante pentru noi, transilvăneni, hunedoreni legați cu mii de fire de istoria neamului românesc, au fost tema numită Transilvania și, mai ales, cea axată pe figura monumentală a lui Avram Iancu de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 200 de ani. Includerea Crăișorului printre temele acestei ediții este una dintre dovezile admirației și prețuirii pe care le datorăm acestui erou-martir al neamului românesc.

Am constatat că de la o ediție la alta concursul a devenit tot mai palpitant, pe măsură ce gradul de dificultate a întrebărilor creștea, elevii se dovedeau a fi tot mai bine informați, mai bine pregătiți. Dar, și aici sunt valabile cuvintele ce caracterizează spiritul olimpic: „Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!” Aceste cuvinte trebuie să fie și deviza concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, iar micile înfrângeri aparente trebuie să devină imbolduri de a continua cu și mai mare ambiție competiția.

Advertisement

Sunt sigur că și următoarele ediții ale concursului nostru vor sta sub semnul sportivității și al dorinței de a afla, de a citi, de a cunoaște pentru ca, în final, toți să fie câștigători.

La această a zecea ediție a deja tradiționalului și îndrăgitului concurs „Citești și câștigi!” au luat parte 24 de colegii și licee din județul Hunedoara.

Concursul a fost câștigat de Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara, pe locul doi s-a clasat Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, iar locul al treilea a fost ocupat de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.

Mențiune – Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg,

Locul 5 – Colegiul Național „Decebal” Deva,

Advertisement

Locul 6 – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

Locul 7 – Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

Locul 8 – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

Locul 9 – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

Locul 10 – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani,

Advertisement

Locul 11 – Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria,

Locul 12 – Colegiul Economic „Hermes” Petroșani,

Locul 13 – Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara,

Locul 14 – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva,

Locul 15 – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani,

Advertisement

Locul 16 – Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie,

Locul 17 – Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva,

Locul 18 – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

Locul 19 – Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva,

Locul 20 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

Advertisement

Locul 21 – Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara,

Locul 22 – Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu,

Locul 23 – Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru

Locul 24 – Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara.

Premiul juriului a fost acordat concurenților de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, care a avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, a manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și a dovedit spirit de echipă și fair-play.

Advertisement

Am pus în joc următoarele premii: pentru locul I – 8 bărci pneumatice cu motor sprint, pentru locul al II-lea – 8 bărci pneumatice cu motor clasic, pentru locul al III-lea – 8 plăci de surf cu vâslă pentru ape stătătoare, pentru locul al IV-lea – 8 trotinete non-electrice și 8 căști de protecție, 192 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care au fost atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale: un ceas inteligent Galaxy Watch 6 Classic, o tabletă Galaxy Tab A9+ 5G., o undiță, trei invitații la restaurant pentru trei echipe, un tort pentru o echipă, două premii a câte 300 de lei fiecare, cinci ghiozdane cu rechizite și 40 de vouchere a câte o băutură răcoritoare pentru cinci echipe.

Premiile au putut fi oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al unor sponsori precum: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva.

Trebuie remarcat efortul deosebit al bibliotecarilor Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Daniel Oprean, Sorin Pascu, Diana Trif, Mihaela Țoța care, cu profesionalism și meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenți au oferit răspunsuri corecte.

Felicit în primul rând toate colegiile și liceele participante, îi felicit din toată inima pe minunații noștri liceeni care s-au pregătit cu seriozitate, cu ambiție și cu dorința de a afla lucruri noi din temele și domeniile pe care le-am propus atunci când am început această ediție a concursului.

Felicit din toată inima profesorii care s-au implicat cu entuziasm și cu responsabilitate în pregătirea și consilierea elevilor care au făcut parte din echipele concurente. Împărtășesc din plin bucuria elevilor și a dascălilor pentru frumoasele performanțe obținute, nu doar la această ediție, ci la toate edițiile la care au participat.

Advertisement

Sunt convins că elevii vor continua să fie la fel de competitivi, la fel de implicați în activități care îi determină să-și măsoare puterile, să își arate cunoștințele, toate acestea fiind dovezi limpezi ale faptului că cine a citit a câștigat.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva prelungește termenul de distribuire a tichetelor gratuite de călătorie, destinate persoanelor cu dizabilități

Publicat

pe

Redactat de

Direcţia de Asistenţă Socială Deva prelungeşte perioada de distribuire a tichetelor gratuite de călătorie pentru transportul public local, valabile în intervalul aprilie – iulie 2024 și destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Astfel, persoanele care se află în situaţii deosebite (internare, absenţă din localitate etc.) şi nu au posibilitatea să ridice tichetele gratuite de călătorie până vineri, 19 aprilie 2024, pot intra în posesia acestora începând de luni, 22 aprilie 2024.

Tichetele pot fi ridicate de la Compartimentul Monitorizare Asistenţi Personali, situat în clădirea Pieței Centrale Deva, etajul 1, Biroul nr. 21, după următorul PROGRAM:

– luni – miercuri, între orele 8:00-16:30

– joi, între orele 8:00-10:00 și 14:00-16:30

Advertisement

– vineri, între orele 8:00-14:00.

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local pot fi utilizate în perioada aprilie iulie 2024 și sunt destinate copiilor și adulților cu dizabilități, încadrați în grad de handicap grav sau accentuat, precum şi însoţitorilor/asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, încadrate în grad de handicap grav.

La ridicarea tichetelor este obligatorie prezentarea următoarelor documente:

– cartea de identitate sau certificatul de naştere (în cazul minorilor)

– legitimaţia de călătorie, eliberată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara

Advertisement

– certificatul de încadrare în grad de handicap

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local sunt valabile pentru 20 călătorii/lună, în municipiul Deva şi localităţile aparţinătoare (Sântuhalm, Archia, Bârcea Mică și Cristur).

INFORMAŢII SUPLIMENTARE se pot obţine la numerele de telefon 0755.878.918 şi 0737.036.004, în timpul programului de lucru.

Până în prezent, aproximativ 450 de persoane cu dizabilități și însoțitori sau asistenți personali ai acestora au ridicat tichetele gratuite de călătorie pentru perioada aprilie – iulie 2024, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din totalul beneficiarilor.

Sursa: Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mini – bursa locurilor de muncă, vineri, la Brad

Publicat

pe

Redactat de

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara (AJOFM) organizează, vineri, 19 aprilie, o mini -bursă a locurilor de muncă, la Brad.

Acțiunea va avea loc începând cu ora 10:00, la Casa de Cultură din Brad.

Evenimentul se adresează tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau a celor care doresc să se reorienteze profesional spre ocupații cu posibilități de menținere a raportului de muncă pe termen mediu și lung.

Până acum, 25 de agenți economici și-au anunțat participarea la eveniment, fiind puse la bătaie peste 300 de locuri de muncă.

Alte două acțiuni similare vor avea loc joi, 25 aprilie 2024, în orașul Hațeg – fosta Școală Generală “Ovid Densușianu”din Hațeg, iar vineri, 26 aprilie 2024, în municipiul Orăștie, la Sala ASTRA din Orăștie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate