Connect with us
Data: 28/05/2024
.

Actualitate

CASA LE-A ARS DIN TEMELII! Au pierdut totul, dar au puterea să o ia de la capăt

Publicat

pe

Necazul s-a abătut asupra unei familii cu cinci copii din localitatea hunedoreană Hărău

Locuinţa lor, ridicată cu multă trudă, a fost cuprinsă de flăcări nimicitoare care nu au lăsat mai nimic în urmă, decât scrum şi o fundaţie din beton plină acum de cenuşă

AMINTIRI. Mircea Gavrilă (foto), în timp ce arăta cum erau poziţionate camerele copiilor, bucătăria, dar şi celelalte încăperi ale locuinţei

AMINTIRI. Mircea Gavrilă (foto), în timp ce arăta cum erau poziţionate camerele copiilor, bucătăria, dar şi celelalte încăperi ale locuinţei

O familie din localitatea hunedoreană Hărău a rămas pe drumuri, după ce casa le-a fost distrusă complet într-un puternic incendiu, izbucnit, se pare, de la coşul de fum. Flăcările au cuprins imobilul şi într-o jumătate de oră acesta a ars din temelii, focul lăsând în urmă doar scrum. Odată cu casa, focul a înghiţit şi toate lucrurile pe care le avea familia Gavrilă, începând de la mobilă, electronice, până la haine, caiete şi cărţi alte copiilor, documente importante şi aşa mai departe. Ei au reuşit să se salveze, privind neputincioşi de pe margine cum toată agoniseala lor din ultimii ani ardea, fără să mai poată face nimic. Degeaba s-au luptat pompierii să mai salveze ceva. Cum casa era construită din lemn, aceasta a ars ca o torţă, flăcările extinzându-se rapid.

Casa-incendiata-Harau-(3)Nenorocirea s-a petrecut la mijlocul săptămânii trecute, iar acum, la fix şapte zile de la producerea ei, soţii Gavrilăşi cei cinci copii ai lor locuiesc pe unde pot, la vecini şi la rude. Aruncat în pragul deznădejdii, capul familiei, Mircea Gavrilă, se gândeşte cum ar putea să construiască o altă căsuţă pentru cei dragi lui. Însă, pentru a-şi împlini acest vis, el are mare nevoie de ajutor.

INCENDIUL

Sprijinit de soţia sa, Mircea Gavrilă a muncit ani la rând pentru a-şi ridica o căsuţă la Hărău. Au reuşit să construiască o locuinţă pe placul lor, cu trei camere mari pentru ei şi cei cinci copii ai lor, şi o bucătărie utilată cu cele necesare. Doar că, un incendiu puternic le-a distrus absolut tot, într-o jumătate de oră.

Mircea Gavrilă era la serviciu când a primit vestea năucitoare. L-a sunat un vecin şi i-a zis la telefon că locuinţa lui a luat foc. Pur şi simplu, bărbatului nu i-a venit să creadăşi, într-un suflet, a pornit în drum spre casă să vadă dacă cele auzite într-adevăr se confirmă. Şi, din păcate, aşa era.

Advertisement

incendiu-harau-casa-familia-gavrila-(3)Când s-a dezlănţuit focul în casă era mezina familiei, fetiţa cea mică în vârstă de patru ani a soţilor Gavrilă, împreună cu bunica ei. Femeia a scos-o imediat afară pe cea mică, fără să mai apuce să mai ia ceva. „În casă se afla fetiţa cea mică, de patru ani, şi cu soacra mea, mama soţiei. Eu plecasem dimineaţa, la ora 05:00, la serviciu, la Zlatna, la o carieră. Şi, pe la ora 09:00 şi ceva, m-a sunat vecinul şi mi-a spus să vin repede că mi-a luat foc casa. Am crezut că e o glumă proastă, dar, din păcate, era chiar adevărat şi am plecat. Nu a durat o jumătate de orăşi a ars tot. Casa a fost distrusă în totalitate, după cum puteţi vedea. Nu s-a mai putut recupera nimic, nici măcar o lingură, niciun bun. Nimic. Tot ce era în imobil s-a distrus, haine, lucruri, acte. Asta a fost. Într-o jumătate de oră a ars în întregime şi ce a mai rămas se poate vedea, fundaţia şi cam atât”, povesteşte Mircea Gavrilă, în timp ce ne arată, creionând în aer spre betonul plin acum de cenuşă, unde erau dormitoarele copiilor, al lui şi al soţiei sale, bucătăria şi holul din faţă. „Aici era un coridor lung, iar în partea cealaltă bucătăria, camere de zi şi dormitoarele copiilor, toate parchetate şi mobilate. De altfel, mobila chiar o cumpărasem de vreo trei ani”, mărturiseşte bărbatul.

URMĂRI

incendiu-harau-casa-familia-gavrila-(2)Chiar dacă a trecut deja o săptămână, locul parcă încă mai miroase a ars. În dreapta, balansoarele copiilor stau pustii, legănate acum doar de vânt atunci când suflă cu putere. Grătarul construit în curte aminteşte de zilele bune, trecute, ale familiei, când totul părea aproape perfect, iar munca lor părea să îşi arate roadele, înainte ca focul să le distrugă tot. Mircea Gavrilă priveşte în gol. Spre casa arsă (sau ce a mai rămas din ea), spre colţul grădinii, apoi ne povesteşte cu câte eforturi a reuşit să construiască locuinţa şi cum a cumpărat terenul în urmă cu 11 ani. „O aveam (n.red. casa) de vreo 11 ani. Am construit-o, după ce am cumpărat acest teren. Nu a fost uşor. Eforturile au fost mari. Am luat bani cu împrumut pentru a-l putea cumpăra, fiindcă era numai un singur câştig lunar, soţia mea nelucrând fiind nevoită să aibă grijă de copii. Şapte persoane trăim din salariul meu de 840 de lei şi e destul de dificil, mai ales că am patru copii la şcoală, fata cea mare, de 16 ani, e la liceu la Deva şi trebuie să facă naveta (…) În momentul de faţă, după ce casa ne-a ars, locuim la nişte vecini, eu şi soţia, iar copiii mei la soacra mea, pe strada cealaltă. Chiar i-am spus şi soţiei mele că eu nu cred că o să mai reuşim să construim ceva, pentru că nu avem din ce. Deocamdată, asta e situaţia”, mai zice Mircea Gavrilă, oftând.

incendiu-harau-casa-familia-gavrila-(4)Bărbatul ţine în mână câteva fotografii în care apare locuinţa făcută scrum. Nu a avut curaj să calculeze cam la cât se ridică toată paguba. Cum casa nu era asigurată, nu a primit niciun leu drept despăgubire. „Am rămas cu fundaţia, cu betonul ăsta, şi atât”, spune bărbatul.

PERSPECTIVE

Cu agoniseala pierdutăşi cu cinci copii rămaşi pe drum, familia Gavrilă are de înfruntat acum o problemă care ar părea fără nicio rezolvare pentru mulţi. Soarta nu a fost de partea lor nici în urmă cu 11 ani, când au mai primit o altă „palmă”. Atunci locuiau într-o casă naţionalizată din Bălata de unde au fost evacuaţi. „Atunci am primit termen 15 zile să eliberăm imobilul. Şi atunci a fost o altă „încercare”, fiind puşi în situaţia să ieşim în drum cu doi copii. Nu aveam unde merge şi am pornit de la zero. Acum e mai greu să o luăm de la capăt, că sunt cinci copii, nu mai sunt doi, dar trebuie să nu ne descurajăm”, adăugă Mircea Gavrilă care, în ciuda necazului prin care trece, în momentul de faţă, împreună cu familia sa, încă mai are forţa şi energia de a o lua de la capăt. „Momentan, nu avem perspective de a ne mai construi o altă casă. Să vedem ce se va mai întâmpla pe parcursul timpului. Eu încerc cu forţe proprii. Mai am o speranţă că Dumnezeu mă va ajuta şi îmi va da sănătate să pot să o iau din nou de la capăt. Nu îmi pierd nădejdea”, mai spune Mircea Gavrilă.

[notification type=”standard”]

„Noi încercăm să le dăm o mână de ajutor. Trebuie să fim solidari în astfel de momente”

Advertisement

Ioan-Jibetean-Primar-HarauImediat ce s-a aflat de drama prin care trece familia Gavrilă, locuitorii din Hărău cu suflet mare, dar şi reprezentanţii primăriei le-au sărit, cum au putut, în ajutor. Viceprimarul comunei, Lucian Albu Weber, împreună cu preotul Petru Baluta, parohul bisericii din Hărău, au demarat o campanie de ajutorare a familiei aflată acum la ananghie. Prin bunăvoinţa unor oameni de suflet au reuşit să adune o sumă de bani, de 1.000 de lei, ce a fost donată familiei, iar campania continuă pentru ca soţii Gavrilă, împreună cu cei cinci copii ai lor, să treacă mai uşor peste acest necaz ce s-a abătut asupra lor.

La rândul lui, primarul comunei Hărău, Ioan Dorin Jibetean (foto), a declarat că îi va sprijini cu ce se poate. „Noi le vom da o mână de ajutor, pentru că trebuie să fim solidari în astfel de momente. Personal, am vorbit cu cineva să le facă proiectul pentru viitoarea casă fără bani. Îi vom sprijini, în limita posibilităţilor, cu tot ce vom putea”, a spus primarul comunei Hărău.

[/notification]

 

Actualitate

Starea drumurilor de acces în Parcul Național Retezat – Informații actualizate

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Retezat au oferit informaţii actualizate, la data de 28 mai 2024, despre accesul cu maşina în aria protejată.

„Starea drumurilor se poate modifica de la o zi la alta în funcție de condițiile meteo. Vă rugăm să aveți în vedere informările meteorologice date de către Administratia Nationala de Meteorologie RA”, au transmis reprezentanții Administrației Parcului Național Retezat.

Administrația Parcului Național Retezat nu deține și nu administrează drumuri în sau lângă parc.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fotbalistele de la CSM Deva au terminat sezonul cu victorii

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul intern din fotbalul feminin a ajuns la final. Printre participante la competiție s-a numărat și CSM Deva, clubul de la poalele Cetății fiind la primul său sezon competițional în fotbalul feminin.

Senioarele, pe locul secund

Echipa de senioare a evoluat în Liga 3, unde a terminat pe un meritoriu loc doi în serie. În ultimul meci, decisiv pentru ocuparea locului al doilea, devencele, pregătite de către Alina Mardare, au învins, cu 1-0, pe CFR Cluj, unicul gol al meciului de pe teren propriu fiind înscris de Delia Grecu. În acest meci pentru CSM Deva au evoluat Amalia Săndulescu, Andrada Niculescu, Roxana Antemie, Andreea Marina, Delia Grecu, Andreea Cărmăzan, Maria Jurj, Irina Brătean, Teodora Narița, Diana Nemțuc, Sarah David, Alexandra Costache și Alexandra Ianc. Seria a fost câștigată de UTA, iar după devence s-au clasat Academia Florești, CFR Cluj și Olimpia Satul Mare.

Junioarele, scor-fluviu

Echipa de junioare U15 a evoluat într-una din seriile Campionatului Național rezervat acestei categorii de vârstă. După un început bun de sezon, fetele pregătite de Alina Mardare au avut, apoi, o evoluție mai modestă și, chiar dacă au revenit pe final de campionat, au terminat pe poziția a cincea, după Interstar Sibiu, Alma Sibiu, Student Sport Alba Iulia și Hermannstadt Sibiu. În ultimul meci jucat, pe teren propriu, devencele au reușit un scor fluviu, 8-0, cu Hermannstadt, prin golurile înscrise de Cătălina Circo (4), Maia Toderesc (3) și Andreea Toderesc. Pentru CSM Deva au evoluat Patricia Popescu, Florina Popa, Andreea Toderesc, Alexia Muntean, Karina Ahămoaie, Maia Toderesc,

Advertisement

Alessia Dreghici, Iulia Szabo, Melania Marfici, Cătălina Circo, Rebeca Brînda și Maia Feier.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Handbalistele au ratat promovarea în Liga Florilor

Publicat

pe

Redactat de

După ce au ratat accederea în Liga Florilor la turneul de la Iași, handbalistele de la CSM Deva au jucat în al doilea baraj la Mioveni. Din păcate, nici cea de-a doua tentativă de revenire în primul eșalon valoric al handbalului românesc nu a fost una încununată de succes.

Devencele au pierdut primele două jocuri, 22-27 cu HC Zalău și 27-28 cu CSM Târgu Jiu, aceste formații păstrându-și locurile în Liga Florilor. În ultimul meci de la Mioveni, unul fără miză, CSM Deva a remizat, scor 34-34 cu Activ Ploiești, și a terminat turneul pe poziția a treia. La Mioveni, ca și la Iași, antrenorii Valentina Ardean Elisei și Olovia Nanu le-au folosit în poartă pe Flavia Lima, Ana Inculeț și Andreea Nastasă iar în câmp pe Bianca Cherecheși, Teodora Popescu, Nika Matavs, Diana Șamanț, Orsolya Mozes, Tatiana Sutranova, Alexandra Orșivschi, Sarah Darie, Zsofia Csavar, Nicoleta Deaconu, Andreea Tetean, Fanta Diagouraga și Lavinia Florea, după toate probabilitățile fiind, pentru toate, ultima prezență în tricoul Devei.

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 21240063

Cod mandatar AEP 23240001

Vând

  • Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

 

  • Vând sobe teracotă vrac(cahle) calitatea 1, mai multe modele, sobe dormitor, bucătărie, șeminee, prețuri cele mai mici. Livrare la domiciliu, detalii la numărul de telefon 0730241017.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate