Actualitate
Casele o iau la vale, iar oamenii sunt evacuați de aproape două luni
De aproape două luni, câțiva oameni care locuiesc în partea de Nord a municipiului Petroșani, pe strada Măgurii, trăiesc un adevărat coșmar. Dealul pe care au casele a pornit-o la vale, așa cum a plecat și un stâlp de curent și nici până acum, din 20 iunie, nimeni nu a venit să îi ajute să își consolideze aleea pe care urcă spre casă.
Este vorba despre o bătrână care abia mai poate ieși din casă, dar și despre o familie, care din iunie a fost evacuată din propria-i casă și oamenii nici nu mai au voie să intre, ori o fac pe riscul lor. O altă familie se teme că, dacă nu va cădea stâlpul de curent în casă, atunci sigur aluviunile o îi ia casa cu totul. „Au venit oficialitățile, au constat, a venit și o comisie de la Deva, a evaluat problema și de atunci așa a rămas totul. Sunt cinci metri până la casă, de la alunecarea de teren, în urma ploilor. A trecut viitura prin curte și a luat dealul. Noi suntem evacuați de aici și asta de vreo două luni. Numai ce am investit, nici nu am achitat tot și nu avem voie să ne bucurăm de ceea ce avem. Mai sunt încă două familii care mai locuiesc aici, dar cu toții suntem disperați”, a povestit Ciprian Lungu, locatar de pe strada Măgurii.
„A venit dealul la mine în curte, pe casă, pe gard”
Când a venit viitura, casa lui Ciprian Lungu aproape a coborât spre casa vecinului de mai jos, iar omul stă și acum cu frica în sân, pentru că oricând întreg dealul s-ar putea prăbuși peste locuința sa. „A venit dealul la mine în curte, pe casă, pe gard. Ne-am dus la primărie, au promis că vin, că fac. De trei sau patru săptămâni am tot umblat și nimic. Am copil mic, mama mea e cu handicap de gradul I și vă dați seama, să umblu, să o car în spate pe aici, că dacă vine viitura, vine direct pe casa mea. Sigur stau cu frică și acum îmi vine mereu în curte apă”, susține și vecinul Francisc Pușcariș, locatar pe aceeași stradă. Mai mult, omul spune că își ajută vecinii atât cât poate, pentru că pe acel drum, care cândva avea scări, nu se mai poate circula. „Sunt oameni bătrâni care nu pot să coboare. Este o femeie de 90 de ani, care locuiește mai sus, dar nu poate să coboare pe aici, trebuie eu să o ajut tot timpul. Când o văd aici, mă duc de jos, o iau, o car până jos, ca să plece să își facă și ea cumpărăturile. Nu are altă cale de acces și asta este stradă, în mod normal”, mai spune domenul Francisc.
Se va realiza un zid de sprijin
Toți cei care locuiesc în acest loc cer acum ajutor autorităților locale, pentru că știu că ploile de toamnă vor face mult mai rău și există oricând riscul ca întreg dealul să o ia la vale. Cei din primărie, însă, spun că au un plan pentru acest loc. „Știm situația. În urma ploilor pe care le-am avut la Petroșani, este o alunecare de teren. Noi am făcut toate documentele, toate situațiile au fost trimise la Deva. Ni s-a alocat o parte din bani. Se lucrează în acest moment la proiectare, așa încât să putem să realizăm un zid de sprijin necesar în ziua respectivă”, a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
În ultima vreme a plouat din nou și oamenii spun că au observat că dealul coboară din nou. Dacă nu se va interveni la timp, ei cred că totul se va nărui și, după două luni de la inundații, cred că acesta este momentul în care ar trebui să se intervină. Mai ales că stâlpul de curent, nici el nu a fost prea bine consolidat.
Actualitate
Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.
„În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.
De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.
Actualitate
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.
Temperaturi 5 ianuarie
-19 grade Obârșia Lotrului
-18 grade Vf.Omu
-16 grade Bâlea Lac
-13 grade Bucin
-11 grade Topliţa
-11 grade Joseni
-11 grade Miercurea Ciuc
-10 grade Întorsura Buzăului
-9 grade Brașov
-8 grade Cluj-Napoca
-8 grade Rădăuţi
-7 grade Iași
-7 grade Suceava
-6 grade Bacău
-5 grade București Băneasa
Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus
Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.
Actualitate
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.
În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.
Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.
Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.
Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni
Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.
Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.
Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută