Connect with us
Data: 22/01/2025
.

Actualitate

Castelul Corvinilor, preferat de turiști și în anul pandemiei. Peste 200.000 de vizitatori, în 2020

Publicat

pe

În 2020, an în care turismul din întreaga lume a fost îngenunchiat de pandemia de coronavirus, Castelul Corvinilor de la Hunedoara a reușit să treacă cu bine peste situația dificilă, chiar mai bine decât estimările iniţiale. Peste 200.000 de persoane au vizitat, anul trecut, fosta casă a lui Iancu de Hunedoara. Numărul turiștilor care au ales să treacă pragul spectaculosului castel medieval, considerat „legenda vie a Transilvaniei” a fost mai redus comparativ cu 2019, însă aproape de cel din 2014.

Deși a fost închis total vreme de două luni, iar turismul din întreaga lume a înregistrat pierderi masive în 2020, Castelul Corvinilor a depășit momentele dificile de anul trecut mai bine decât se prefigura la începutul pandemiei (în februarie – martie anul trecut). Peste 200.000 de persoane au vizitat, în 2020, cel mai important monument medieval din Transilvania, cu 50 la sută mai puține decât în 2019. Practic, numărul de vizitatori din 2020 a fost aproape de cel din 2014 (când s-au înregistrat 230.000). Alte obiective similare din țară au raportat scăderi de 70 la sută.

Diminuarea veniturilor Castelului a fost mai mică decât cea a numărului de turiști, de aproximativ 40 la sută (de la 7,6 milioane de lei în 2019, la 4,6 milioane de lei în 2020).

„Fără nicio îndoială, pandemia COVID-19 a fost singura cauză a scăderii numărului de turişti, la Castelul Corvinilor. Spun asta pentru că scăderile cele mai pronunţate, de 80 – 90 la sută, s-au înregistrat la vizitatorii străini și cei care veneau în grupuri organizate. Tocmai interdicția sau dificultatea organizării de excursii de grup a generat o mare parte din scăderea numărului de vizitatori. În ce privește numărul de turiști care au vizitat Castelul singuri, cu familia ori prietenii, diminuarea este mult mai mică decât în cazul grupurilor organizate, de aproximativ 30 la sută. Trebuie să ținem cont și de faptul că obiectivul a fost închis total, între 12 martie și 15 mai 2020. În aceeași perioadă a anului 2019, la Castel au fost în jur de 100.000 de turiști. O altă cauză a fost închiderea școlilor și, automat, anularea excursiilor școlare. Eu sunt însă extrem de încrezător că, de îndată ce intensitatea pandemiei va scădea, situația vizitatorilor la Castelul Corvinilor va reveni la normal și numărul lor va reintra pe trendul ascendent înregistrat până la nefericitul moment al apariției și răspândirii accelerate a SARS-CoV -2”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Reamintim faptul că, în această perioadă, la Muzeul Castelul Corvinilor se derulează lucrări de restaurare în cadrul unui amplu proiect cu finanțare europeană, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro.

Advertisement

Actualitate

Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean

Publicat

pe

Redactat de

Zilele trecute Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara a organizat o importantă sesiune de lucru. Sesiunea, intitulată “Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului județean”, a avut loc la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.

 

Se trece la alt nivel

Unul dintre principalele puncte dezbătute a fost legat de certificarea fotbalului amator, o etapă esențială pentru dezvoltarea și performanța echipelor afiliate la AJF. Astfel, s-a discutat despre importanța certificării, fără de care câștigătoarea Ligii a 4-a nu va putea participa la barajul pentru promovarea în Liga a 3-a. De asemenea, reprezentanții cluburilor au fost informați și despre imposibilitatea echipelor din Liga a 3-a de a se înscrie în sezonul 2025-2026 dacă nu îndeplinesc cerințele minime pentru categoria Bronz. Totodată, cei de la AJF Hunedoara se raliază politicii Federației Române de Fotbal (FRF) în ce privește reducerea birocrației și trecerea la digitalizare. „Ne aliniem procedurilor FRF și susținem digitalizarea fotbalului prin eliminarea fișelor sportivilor în format fizic și alocarea vizelor, legitimarilor și transferurilor exclusiv în format digital, iar din sezonul următor trecem la raportul electronic, un pas înainte pentru eficiență și transparență! Mulțumim tuturor participanților pentru implicare și Facultății de Inginerie din Hunedoara pentru sprijinul acordat. Împreună ducem fotbalul din județul nostru la un nou nivel!”, au transmis cei de la AJF Hunedoara.

Mingi pentru cluburi

La finalul acțiunii „Pași importanți pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”, au fost distribuite mingile achiziționate prin proiectul finanțat de FRF, intitulat „Împreună pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”. Acest sprijin oferit de FRF este o contribuție valoroasă pentru echipele din județ, demonstrând un angajament ferm pentru dezvoltarea fotbalului la nivel local. Mulțumim FRF pentru parteneriatul constant și tuturor celor implicați în creșterea fotbalului hunedorean!”, au anunțat reprezentanții AJF Hunedoara.

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Barza Domnului Ministru”, o comedie spumoasă cu o distribuție de excepție, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Piesa de teatru „Barza Domnului Ministru” se va juca la Deva, într-o distribuție de excepție. Actorii Adriana Trandafir, Mihai Ciucă, Laura Cosoi/Monica Vîlcu, Ioana Ancea și Gabriel Fătu vor urca pe scena Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

Spectacolul va avea loc în data de 10 martie 2025, de la ora 19:00, în sala mare a instituției culturale. „Noua premieră a Teatrului Principal din București este o adaptare după André Roussin, în regia lui Lucian Iancu, scrisă în anul 1951, care înlănţuie o suită de situaţii pline de haz, în care qui-pro-quo-urile se succed rapid, iar personajele dau replici scânteietoare, într-o comedie explozivă. În ,,Barza Domnului Ministru”, intrăm în familia Jaquet, care urmează a fi blagoslovită cu noi membri. Olympe, soția politicianului Charles, rămâne însărcinată exact când acesta ia măsuri legislative în direcția drepturilor sexuale și reproductive. Georges, băiatul celor doi, așteaptă un copil cu secretara tatălui său. Thèrése, fata în casă, este și ea însărcinată, la fel și Annie Jaquet, fiica politicianului și a lui Olympe. Teatrul Principal propune una dintre cele mai spumoase comedii ale repertoriului francez, plină de încurcături, cu tot soiul de aventuri şi năzbâtii ale personajelor”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de la sediul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, după următorul program: luni și vineri, între orele 11:00 – 14:00, și miercuri, între orele 14:00 – 17:00, precum și online de pe www.teatrulprincipal.ro. Informații la telefon: 0721.055.037

Citeste mai mult ...

Actualitate

În căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animale, în Parcul Național Retezat

Publicat

pe

Redactat de

Rangerii din Parcul Național Retezat au pornit în căutarea urmelor lăsate în zăpadă de animalele sălbatice care viețuiesc în această arie protejată. Acțiunea de monitorizare se desfășoară în această perioadă.

“În această perioadă a anului, în Parcul Național Retezat se desfășoară activități de monitorizare a urmelor în zapadă pentru carnivorele mari și alte specii de faună sălbatică de interes conservativ. Aceste monitorizări contribuie la înțelegerea dinamicii populațiilor și a distribuției speciilor în habitatele naturale din Retezat, oferind date importante pentru managementul biordiveristății din Parcul Național Retezat. Aceste eforturi asigură o mai bună înțelegere a relației dintre fauna sălbatică și habitat, contribuind la menținerea echilibrului ecologic al unuia dintre cele mai valoroase parcuri naturale din Europa. Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată”, au informat reprezentanții Administrației Parcului Naționaț Retezat (APNR).

Parcul Naţional Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva. Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23 la sută din mamiferele terestre ale Europei.

Foto: APNR
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate