Connect with us
Data: 13/05/2024
.

Actualitate

Castelul Corvinilor, preferat de turiști și în anul pandemiei. Peste 200.000 de vizitatori, în 2020

Publicat

pe

În 2020, an în care turismul din întreaga lume a fost îngenunchiat de pandemia de coronavirus, Castelul Corvinilor de la Hunedoara a reușit să treacă cu bine peste situația dificilă, chiar mai bine decât estimările iniţiale. Peste 200.000 de persoane au vizitat, anul trecut, fosta casă a lui Iancu de Hunedoara. Numărul turiștilor care au ales să treacă pragul spectaculosului castel medieval, considerat „legenda vie a Transilvaniei” a fost mai redus comparativ cu 2019, însă aproape de cel din 2014.

Deși a fost închis total vreme de două luni, iar turismul din întreaga lume a înregistrat pierderi masive în 2020, Castelul Corvinilor a depășit momentele dificile de anul trecut mai bine decât se prefigura la începutul pandemiei (în februarie – martie anul trecut). Peste 200.000 de persoane au vizitat, în 2020, cel mai important monument medieval din Transilvania, cu 50 la sută mai puține decât în 2019. Practic, numărul de vizitatori din 2020 a fost aproape de cel din 2014 (când s-au înregistrat 230.000). Alte obiective similare din țară au raportat scăderi de 70 la sută.

Diminuarea veniturilor Castelului a fost mai mică decât cea a numărului de turiști, de aproximativ 40 la sută (de la 7,6 milioane de lei în 2019, la 4,6 milioane de lei în 2020).

„Fără nicio îndoială, pandemia COVID-19 a fost singura cauză a scăderii numărului de turişti, la Castelul Corvinilor. Spun asta pentru că scăderile cele mai pronunţate, de 80 – 90 la sută, s-au înregistrat la vizitatorii străini și cei care veneau în grupuri organizate. Tocmai interdicția sau dificultatea organizării de excursii de grup a generat o mare parte din scăderea numărului de vizitatori. În ce privește numărul de turiști care au vizitat Castelul singuri, cu familia ori prietenii, diminuarea este mult mai mică decât în cazul grupurilor organizate, de aproximativ 30 la sută. Trebuie să ținem cont și de faptul că obiectivul a fost închis total, între 12 martie și 15 mai 2020. În aceeași perioadă a anului 2019, la Castel au fost în jur de 100.000 de turiști. O altă cauză a fost închiderea școlilor și, automat, anularea excursiilor școlare. Eu sunt însă extrem de încrezător că, de îndată ce intensitatea pandemiei va scădea, situația vizitatorilor la Castelul Corvinilor va reveni la normal și numărul lor va reintra pe trendul ascendent înregistrat până la nefericitul moment al apariției și răspândirii accelerate a SARS-CoV -2”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Reamintim faptul că, în această perioadă, la Muzeul Castelul Corvinilor se derulează lucrări de restaurare în cadrul unui amplu proiect cu finanțare europeană, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro.

Advertisement

Actualitate

Campanie antifumat, organizată de DSP Hunedoara, în unități de învățământ din județ

Publicat

pe

Redactat de

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara organizează, luna aceasta, o campanie de prevenire a consumului de tutun. Campania “De unde știi… adevărul despre produsele din tutun?”, derulată la nivel național în luna mai, are ca scop informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări  și utilizarea  dispozitivelor electronice (HTP) îl pot avea asupra sănătății.

Peste 900 de hunedoreni -diagnosticați cu BPOC, anul trecut

În județul Hunedoara, câteva mii de persoane suferă de boli cauzate de fumat. Numai anul trecut, la nivelul județului Hunedoara, 941 de persoane au fost diagnosticate cu bronhopneumopatie obstructivă cronică, pe scurt BPOC, iar 135 cu cancer de plămâni.

Sursa: DSP Hunedoara

„Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață, pierduți prin dizabilitate, au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun. Pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii. În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind  responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, și este totodată unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat. În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația, 1 din 5 persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează. Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este de asemenea îngrijorătoare. Vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. În acest context, limitarea consumului de tutun este, fără îndoială, una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine”, arată reprezentanții DSP Hunedoara.

La nivel național o reglementare nouă, aplicabilă din 3 aprilie 2024, Legea nr. 64/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, interzice fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun pentru elevii din toate unităţile de învăţământ. Pentru aplicarea acestei prevederi persoanele responsabile din unităţile de învăţământ trebuie să elaboreze și să pună în aplicare regulamente interne care să clarifice inclusiv sancțiunile pentru aceste abateri.

“Campania derulată la nivel național în luna mai are ca scop informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări  și utilizarea  dispozitivelor electronice (HTP) îl pot avea asupra sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Asociația Română Pentru Promovarea Sănătății, iar la nivel județean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în cadrul unităților de învățământ din județ”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mai multe afișe electorale au fost rupte, la Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

În data de 11 mai 2024, autoritățile din Petroșani au fost alertate cu privire la un incident ce a avut loc în centrul municipiului.

Potrivit informațiilor primite de la Poliția Municipiului Petroșani, persoane necunoscute au fost raportate că ar fi dezlipit afișe electorale de pe panoul central situat pe strada 1 Decembrie 1918. Sesizarea a venit din partea unui candidat la funcția de primar al municipiului Petroșani.

”La data de 11 mai 2024, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată cu privire la faptul că, persoane necunoscute ar fi dezlipit afișe electorale de pe panoul central situat pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Petroșani.
În acest caz polițiștii au demarat cercetări specifice, în vederea identificării autorilor faptei și luarea măsurilor legale ce se impun”, transmite IPJ Hunedoara.

Eforturile sunt concentrate în direcția identificării și sancționării celor implicați în această acțiune ilegală.

FOTO: Captură Mondo TV

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tradiția nedeilor a continuat la Petrila

Publicat

pe

Redactat de

Ieri, în Duminica Tomi, la Petrila a fost ultima nedeie cu ocazia sărbătorilor Pascale din acest an. Nedeia a fost organizată de către locuitorii din Cimpa.

”Hristos a înviat! Nici cimpenii nu se lasă mai prejos! În Duminica Tomi ei încheie salba nedeilor din orașul Petrila, cu ocazia sărbătoririlor pascale”, arată Vasile Jurca primarul orașului Petrila.

FOTO: FACEBOOK VASILE JURCA

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate