Actualitate
„CASTELUL BÂNTUIT”. Discovery a filmat la Hunedoara o producţie de groază, cu stafii şi alte apariţii misterioase
O echipă, de la cunoscutul post de televiziune Discovery Channel, formată din americani, englezi și germani, s-a aflat, timp de două zile, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, acolo unde au realizat o producție de realitate virtuală (VR). Filmările au început duminică și s-au încheiat aseară, iar materialul video realizat acolo, intitulat „Castelul bântuit”, va putea fi văzut la finele acestei luni, în preajma Halloween-ului, pe platforma Discovery VR, de pe Internet, dar și pe site-ul castelului.
După ce, în ultimii ani, a apărut în mai multe filme, unele chiar și de Hollywood, Castelul Corvinilor va putea fi văzut curând și într-o producție de realitate virtuală, marca Discovery, plină de mister și groază, cu fantome care se plimbă printre zidurile monumentului istoric și, în final, apariția înfricoșătoare a Nosferatului. Pe parcursul celor două zile cât a stat la Hunedoara, echipa Discovery „a turnat” șase secvențe, în mai multe încăperi ale cunoscutului edificiu din municipiul de pe Cerna. S-a filmat în Sala Dietei, în turnul mare, în capelă, dar și în exteriorul monumentului. De fapt, acolo, pe podul din fața castelului, s-au făcut primele înregistrări, cu ajutorul unor drone profesionale.
Din echipa prezentă la Hunedoara au făcut parte experți din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, dar, alături de aceștia, s-au aflat și români.
Filmările erau încă în plină desfășurare ieri, în jurul prânzului. „Atenție, acțiune!”, se auzea, în limba engleză, din spatele unei uși masive, aflată la capătul scărilor abrupte și întunecate din turnul mare al castelului.
O femeie, îmbrăcată într-o rochie albă, ca un giulgiu, se perinda prin încăperea slab luminată, în momentul filmării. „Fantoma” era, de fapt, o tânără nemțoaică, iar membrii staff-ului de producție au dezvăluit că ea nu este singura apariție stranie din producția realizată la castel, ci și Nosferatu, în rolul acestuia intrând un român, Ion Rizea, director la Teatrul Național din Timișoara.
„Aceste este un castel deosebit”
Materialul realizat, cu conținut video 360 de grade, va fi lansat online, după data de 24 octombrie, după cum spune Julie Dervin, director of digital media CEEMEA at Discovery Communications. „Este vorba despre un film de groază, realizat într-un format special, nou, pe care îl folosim pentru Discovery. Se numește realitate virtuală. Probabil, ați auzit de ea, e ceea ce permite celor care o urmăresc să vadă totul la 360 de grade. Când urmărești un film tradițional, vezi multe lumini, oameni sunete, în cazul acestui gen de material, fiind realizat la 360 de grade, noi, cei din staff-ul de producție, trebuie să eliberăm de îndată încăperea în care se filmează. Când se spune <Acțiune!>, trebuie să dispărem (n.red. zâmbește). (…) Am ajuns la Hunedoara ieri (duminică n.red.) . Am filmat pe tot parcursul zilei trecute și vom termina în această seară. Filmul va fi disponibil pe Discovery VR, pe rețelele de socializare, pe canalul Youtube și pe site-ul castelului, în preajma Halloween-ului”.
Difuzat și peste ocean
Mai mult, și o televiziune Discovery din Statele Unite, Destination America, va prelua o parte din conținutul video realizat, cu această ocazie, la Castelul Corvinilor, materiale de tip making of și interviuri cu echipa de filmare, precum și cu ghizii castelului. „(…) Suntem foarte norocoși că putem filma aici. Este un castel deosebit. Sunt foarte puține locuri ca acesta”, a mai spus, pentru “Servus Hunedoara”, Julie Dervin.
Administrația castelului s-a arătat foarte încântată de faptul că monumentul istoric a intrat în atenția canalului Discovery. „Este un moment unic pentru promovarea castelului pe toate rețelele pe care le deține canalul Discovery. Vom intra și noi în posesia materialului video realizat pe care îl vom utiliza, în scop necomercial, pe platformele noastre online. (…) Echipa nu este foarte mare, sunt vreo 15 oameni, din SUA, Marea Britanie și Germania, dar tehnica pe care o folosesc este, într-adevăr, impresionantă”, a declarat, la rândul său, Costin Tinca, directorului Castelului Corvinilor.
Pe perioada desfășurării filmărilor, edificiul istoric a fost închis pentru public.
Actualitate
Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.
„În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.
De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.
Actualitate
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.
Temperaturi 5 ianuarie
-19 grade Obârșia Lotrului
-18 grade Vf.Omu
-16 grade Bâlea Lac
-13 grade Bucin
-11 grade Topliţa
-11 grade Joseni
-11 grade Miercurea Ciuc
-10 grade Întorsura Buzăului
-9 grade Brașov
-8 grade Cluj-Napoca
-8 grade Rădăuţi
-7 grade Iași
-7 grade Suceava
-6 grade Bacău
-5 grade București Băneasa
Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus
Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.
Actualitate
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.
În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.
Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.
Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.
Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni
Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.
Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.
Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută