Actualitate
Cavaleri și domnițe, demonstrații de lupte, jonglerii cu foc, la „Deva Medieval Fest”
Atmosferă medievală, la sfârșitul acestei săptămâni, în reședința județului Hunedoara, unde se va desfășura „Deva Medieval Fest”. Cavaleri și domnițe, lăncieri, zâne, toboșari vor fi prezenți în orașul de la poalele Cetății, în perioada 16 – 18 septembrie. Evenimentul, organizat de Primăria Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, va avea loc în Parcul „Cetate” din municipiu.
Devenii şi turiştii care vor vizita capitala judeţului Hunedoara, în weekendul care urmează, vor fi martorii unor reprezentații inedite, oferite de Lăncierii și Arcașele Cetății Ardud, Ordinul Castelul din Carpați, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Toboșarii din Asserculis, Garda Cetății Deva, Zânele Silvane, Cimpoierii din Transilvania, Peregrinii, Deep Six Project, Compania Dragonului, Ansamblul de Dansuri Renaissance, Musica Profana, Ordinul Arcașilor, Medieval Art și Garda de Mercenari Sigismund de Luxemburg.
“Activități și ateliere de muzică medievală, concursuri interactive pentru copii și adulți de tir cu arcul, călătorii în lumea zânelor tămăduitoare, atelier de percuție medievală, demonstrații de luptă, mânuirea armelor, tabere cavalerești, ateliere și jocuri interactive pentru copii, atelier de magie, atelier de pictură heraldică, teatru de păpuși și jocuri cu picioroange cu bufonul Igor, concerte de muzică medievală, bucătărie medievală, ateliere de meșteșugărit, dansuri medievale, workshop medieval și activități medievale sunt doar câteva dintre atracţiile evenimentului care va recrea o atmosferă de zile mari, trăită de-a lungul veacurilor de voievozi, principi, conți și ducese”, au informat reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean”.
PROGRAMUL EVENIMENTULUI:
VINERI, 16 septembrie 2022
18:00 – Cimpoierii din Transilvania – Atelier de muzică medievală
18:50 – Ordinul Castelul din Carpați – Concurs interactiv pentru copii de tir cu arcul
19:30 – Zânele Silvane – Călătorie în lumea zânelor tămăduitoare
19:50 – Toboșarii de Asserculis – Spectacol de percuție
20:20 – Garda Cetății Deva – Salutul de bun venit al cavalerilor
SÂMBĂTĂ, 17 septembrie 2022
10:00 – Parada cavalerilor și domnițelor (Piața Victoriei – Parcul Cetate)
10:45 – Garda Cetății Deva – Povestea sigiliului orașului
11:05 – Ordinul Castelul din Carpați – Concurs de tir cu arcul
11:15 – Zânele Silvane – Călătorie în lumea zânelor tămăduitoare
11:35 – Toboșarii de Asserculis – Spectacol de percuție
12:00 – Garda Cetății Deva – Școala de magie
12:20 – Lăncierii și Arcașele Cetății Ardud – Schimb de gardă
12:30 – Prezentarea Companiei Dragonului (Wagenburg)
13:00 – Garda de Mercenari Sigismund de Luxemburg – Demonstrație de luptă
13:30 – Zânele Silvane – Inițiere în arta Zânelor Silvane
13:50 – Cimpoierii din Transilvania – Concert de muzică medievală
14:40 – Garda Cetății Deva – Legenda Corbului
15:00 – Ordinul Arcașilor – Scurtă lecție de istorie a arcului
15:20 – Ordinul Cavalerilor de Hunedoara – Momente medievale
15:45 – Peregrinii – Carnivale – Spectacol de muzică medievală, istorică est-europeană, otomană și balcanică
16:20 – Zânele Silvane – Dansuri, vrajă și descântec
16:30 – Garda Cetății Deva – Tehnici de luptă, mânuirea armelor
16:50 – Bufonul Igor – Teatru de păpuși, picioroange, jonglerii și jocuri pentru copii
17:50 – Toboșarii de Asserculis – Spectacol cu tobe
18:20 – Garda de Mercenari Sigismund de Luxemburg și Compania Dragonului – Scenetă de luptă
18:50 – Zânele Silvane – Legenda prințesei blestemate (spectacol de teatru și dans)
19:30 – Pregătirea de Luptă – Zvonuri de asediu, echiparea oștenilor pentru marea înfruntare
20:00 – Marea Bătalie – Oșteni din toate taberele participante
20:30 – Deep Six Project & Peregrinii – Cronici de foc (Concert de muzică istorică live însoțit de teatru pirotehnic)
21:00 – Concert Hara
22:00 – Lăncierii și Arcașele Cetății Ardud – Focul Cavalerilor
DUMINICĂ, 18 septembrie 2022
10:00 – Salutul Cavalerilor
10:15 – Ordinul Arcașilor – Prezentare tehnici de tragere. Inițiere în tir cu arcul
10:35 – Garda Cetății Deva – Tehnici de luptă, mânuirea armelor
10:55 – Zânele Silvane – Zânele și forța lor tămăduitoare
11:05 – Toboșarii de Asserculis – Spectacol de percuție
11:30 – Prezentarea Companiei Dragonului (wagenburg)
12:00 – Garda Cetății Deva – Povestea sigiliului orașului
12:20 – Bufonul Igor – Teatru de păpuși, picioroange, jonglerii și jocuri pentru copii
13:20 – Ansamblul de dansuri Ranaissance
13:40 – Musica Profana – Concert de muzică medievală
14:20 – Zânele Silvane – Inițiere în arta Zânelor Silvane
14:40 – Garda Cetății Deva – Școala de magie
15:00 – Garda de Mercenari Sigismund de Luxemburg – Demonstrație de luptă
15:30 – Cimpoierii din Transilvania – Concert de muzică medievală
16:10 – Garda de Mercenari Sigismund de Luxemburg și Compania Dragonului – Scenetă de luptă
16:40 – Peregrinii – Amurgul Castelanior – Cântece inspirate din vechile basme și legende ale Transilvaniei și Balcanilor
17:10 – Zânele Silvane – Poiana Zânelor
17:20 – Toboșarii de Asserculis – Spectacol de percuție
17:30 – Marea Bătalie – Oșteni din toate taberele participante
18:00 – Salutul de rămas bun al cavalerilor
Actualitate
Noutăți din comuna Pui
Din luna octombrie administrația publică locală din comuna Pui și-a preluat atribuțiunile. Prezent, săptămâna trecută, în emisiunea SPUNE CE CREZI, deifuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu, noul primar al comunei Pui, Ovidiu Ciolea, a vorbit despre lucrurile cu care se confruntă la început de mandat, dar și despre planurile de viitor.
Datoriile se vor stinge, iar proiectele începute vor fi finalizate
În prima parte a emisiunii, Ovidiu Ciolea a vorbit despre problemele existente în comună și modalitățile de rezolvare, fiind vorba despre datorii și de proiecte nefinalizate, dând asigurări că aceste aspecte vor fi reglementate. “Avem datorii, ca și mai toate UAT-urile, mai mari sau mai mici. Deci cam peste tot sunt probleme. Nu vreau să vorbesc de sume, dar datoriile sunt destul de consistente la Pui, dar îmi doresc să le reglăm în timp. Sunt și unele proiecte nerealizate. Mai avem de făcut recepții la unele proiecte. Este vorba despre proiecte bune, care ajută la dezvoltarea comunei. Avem, de exemplu, grădinița cu program prelungit, lucrare începută de mult timp, dar e bine că s-a încheiat și putem da drumul activității începând cu anul școlar viitor. De asemenea, mai este canalizarea în Hobița, Uric și Râu Bărbat, la fel un proiect foarte bun, dar nerecepționat, însă este în termen și îl vom finaliza. Ar mai fi căminul cultural de la Ponor, care mai trebuie finalizat și recepționat. De asemenea, mai sunt și câteva drumuri, lucrările la acestea nefiind recepționate de prin 2028 – 2019, dar sperăm să le finalizăm. Le luăm pe rând, pe fiecare”, a spus Ovidiu Ciolea.
Rezolvarea problemei terenurilor întăbulate greșit, o prioritate
Primarul din Pui a vorbit și despre o chestiune ce trebuie rezolvată urgent, fiind vorba de corectarea întăbulării terenurilor, care nu este conformă cu realitatea. „În momentul de față ne confruntăm cu o problemă ce necesită o rezolvare destul de urgentă, fiind vorba despre terenuri. Mai exact de terenurile care au fost întăbulate la lucrările de la conducta de gaz BRUA ce trece prin comună. Acolo sunt decalaje foarte mari, mai ales în ce privește suprapunerea unor suprafețe. Este vorba despre circa 500 de terenuri, care trebuie remăsurate. Întăbularea a fost făcută greșit. Fără a acuza fosta conducere a comunei, din ce am vorbit cu oamenii, dar și cu firma care a executat măsurătorile și cu angajații Primăriei, a fost o lipsă de comunicare. Dacă se comunica, nu cred că se ajungea aici. Este o problemă pe care va trebui să o rezolvăm cu prioritate”, a precizat primarul din Pui.
Este nevoie de colaborare în Consiliul Local pentru dezvoltarea așezării
Ovidiu Ciolea a mai vorbit și despre proiecte de viitor, subliniid că este nevoie de colaborare în Consiliul Local, așa cum există cu angajații Primăriei, pentru dezvoltarea comunei. „Oamenii din Primărie își fac treaba destul de bine și nu sunt probleme în acest sens. Lucrez cu aceeași angajați, care au răms pe posturile lor, și colaborez foarte bine cu dânșii și, din câte am înțeles, acest lucru este reciproc. În ce privește Consiliul Local am oarece probleme, fiind în minoritate, legate de unele proiecte, dar sper că cei care sunt majoritari vor vota pentru binele comunei. Sunt proiecte care trebuie derulate în viitor. Unul dintre acestea este introducerea gazului metan, iar când se va deschide sesiunea de proiecte pe acest domeniu vom depune documentația. De asemenea, avem încă drumuri neasfaltate sau care necesită pietruire. La fel este și cu alimentarea cu apă, aproape jumătate din satele comunei nefiind legate la rețea. La acest capitol problemele cele mai mari sunt în Fizești și Federi. Satele de munte ale comunei, unde trebuie să găsim o sursă de captare a apei. Când este secetă, cum a fost și în vara acestui an, locuitorii de acolo s-au confruntat cu lipsa apei. Sper ca toate aceste probleme să le putem rezolva în viitor. Îmi doresc ca în viitor să atragem și investitori, pentru crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri”, a declarat Ovidiu Ciolea.
Pregătiți de iarnă și de sărbători
Primul din Pui a discutat și despre subiecte de sezon, precum venirea iernii și pregătirile de sărbători. „Încălzirea se face, în general, cu lemne, și nu cred că vor fi probleme. Cu siguranță, însă, nu vor fi probleme la instituțiile publice, în special la școli. De asemenea, suntem pregătiți și pentru deszăpeziri și nu cred că iarna ne va lua prin surprindere. Legat de sezonul rece, în decembrie așteptăm, cu toții, sărbătorile. În comună va fi iluminat festiv, vor fi brazi împodobiți și sperăm ca micuții să primească și cadouri de Crăciun din partea administrației. Le doresc concetățenilor mei toate cele bune și sărbători cu multe bucurii și îi asigur de colaborare și sprijin total din partea mea, a precizat Ovidiu Ciolea, primarul comunei Pui, în emisiunea SPUNE CE CREZI difuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV.
Actualitate
CCR a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea, pe 8 decembrie
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc duminică, 8 decembrie.
“În ziua de 2 decembrie 2024, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României, precum și în respectul votului popular exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:
– respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș;
– confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024;
– organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 8 decembrie 2024, la care participă domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine. Hotărârile sunt definitive și general obligatorii.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.
Actualitate
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
Potrivit ultimelor rezultate, Partidul Național Liberal va avea trei parlamentari în județul Hunedoara: doi deputați – Vetuța Stănescu și Daniel Răducanu, și un senator – Călin Petru Marian.
Aceste date rezultă după centralizarea a 99,99 la sută dintre secții de vot.
Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara în perioada 2020-2024, a deschis lista pentru Senat din partea PNL Hunedoara, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Reamintim că, structura noului Legislativ al țării include nouă parlamentari hunedoreni: șase deputați și trei senatori.
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 5 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00