Actualitate
Ce schimbări aduce anul 2024 în domeniul gestionării deșeurilor. Eforturi pentru creșterea gradului de reciclare în județ

Se fac, în continuare, eforturi în vederea creșterii gradului de colectare selectivă a deșeurilor, la nivelul județului Hunedoara. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor” – A.D.I. – S.I.G.D. Hunedoara și operatorul Supercom au derulat, începând din toamnă, o campanie amplă de informare a populației cu privire la importanța colectării selective. Totul, pentru ca mesajul de responsabilizare să ajungă la cât mai mulți cetățeni.
Demarată încă din luna septembrie a acestui an, campania de conștientizare publică privind importanța colectării selective a deșeurilor a avut ca obiectiv principal informarea și creșterea gradului de implicare a populației în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor.
Zeci de mii de materiale informative – pliante, afișe și autocolante au fost distribuite populației, prin intermediul primăriilor, a monitorilor A.D.I. – S.I.G.D. Hunedoara și ai operatorului de salubritate.
“Campania nu este o noutate, pentru că nu este prima pe care o desfășurăm, este a patra sau a cincea, în ultimii ani. O desfășurăm, de regulă, sezonier, primăvara – toamna, când găsim intervalul propice pentru a explica populației, autorităților publice, necesitatea de a depune separat deșeurile pentru a putea colecta separat și pentru a avea, în final, un rezultat mai bun în ceea ce înseamnă gradul de reciclare a deșeurilor care se produc, se reciclează, se tratează, în județul Hunedoara (…) Am tipărit 100.000 de exemplare de pliante, ce conțin informații detaliate despre selectarea deșeurilor, separarea corectă a acestora, obligațiile legale care ne revin nouă, ca cetățeni (…) Grija este să încercăm să separăm aceste deșeuri, iar pliantul nostru tocmai asta arată, unde să pui deșeurile, ce trebuie aruncat în fiecare container sau fiecare pubelă, ce nu ai voie să pui în ele și așa mai departe. Am avut și o serie de întâlniri cu populația, monitorii noștri, de la A.D.I. Deșeuri, și ai operatorului, au mers în orașe și au împărțit pe stradă aceste pliante, au stat de vorbă cu cetățenii. În zona rurală, au vorbit cu oamenii, le- au explicat de ce primesc aceste pliante, de ce sunt atașate de sacul galben și de cel albastru (…) Am mai făcut 10.000 de exemplare de afișe foarte mari, pe care le-am pus în scările blocurilor, în magazine, la primării și, de asemenea, alte în jur de 20.000 de autocolante, pe care le-am dat operatorului”, a declarat Dan Stoian, directorul executiv al A.D.I. – S.I.G.D. Hunedoara.
El a explicat ce se întâmplă în cazul în care deșeurile nu sunt depuse în mod corect. „Operatorul când vine să ridice la reciclabil, trebuie să se uite la containerul galben și la cel albastru. Cele două containere pot fi luate și împreună, cum și sacul poate fi luat împreună, pentru că în stația de sortare ajung împreună și acolo se resortează pe bandă. Nu este o problemă, sunt deșeuri reciclabile, este în regulă. Problema este când, în containerul galben sau în cel albastru, apar câteva pungi de rezidual care sunt aruncate acolo pentru că omul nu știe, pentru că nu-l interesează sau pentru că așa simte el nevoia. În acel moment, acel deșeu devine infestat și nu îl mai poți lua ca reciclabil, pentru că-l duci în stație și infestezi toată stația”, a explicat directorul executiv al A.D.I. – S.I.G.D. Hunedoara, Dan Stoian.
Colectarea și transportul deșeurilor, mai scumpe de anul viitor
Anul 2024 aduce modificări în domeniul gestionării deșeurilor, iar serviciile de salubritate vor fi mai scumpe din cauza dublării taxei pe economia circulară și creșterea cheltuielilor.
Taxa pe economia circulară va crește, de la 1 ianuarie 2024, de la 80 de lei pe tonă, cât este în prezent, la 160 de lei pe tonă, majorare care va afecta cea mai mare parte a României. „La ora actuală, există o taxă pe economia circulară care înseamnă 80 de lei pe fiecare tonă de deșeu care ajunge direct în celula ecologică. Această penalitate o plătește cetățeanul, prin tarif, operatorul o încasează și o dă mai departe Fondului de Mediu (…) Problema este că, începând cu 1 ianuarie 2024, penalitatea crește, de la 80 de lei pe tonă, la 160 de lei pe tonă. (…) Banii aceștia ajung direct la Fondul de Mediu, însă, din păcate, în deșeuri nu s-au prea întors bani din AFM. Am avut o discuție cu președintele AFM-ului și l-am întrebat, în primul rând, de ce s-a majorat această taxă, mi s-a spus că așa este dispoziția de la Uniunea Europeană și, în al doilea rând, acești bani care vin din deșeuri ar trebui să se întoarcă în deșeuri, ca un aport al agenției pentru anumite proiecte, fiindcă sunt o grămadă de lucruri care ar putea fi îmbunătățite în sistemul de management, de la a completa arsenalul de pubele, containere, platforme, până la alte dotări sau alte investiții care ne-ar duce la un grad mai mare de reciclare sau de deviere de la depozitare”, a mai spus Dan Stoian, directorul executiv al A.D.I. – S.I.G.D. Hunedoara.
Valori mici de reciclare, mai mult, în zonele de plurifamilial, în orașe
În ceea ce privește gradul de reciclare a deșeurilor, probleme sunt mai mult la regimul plurifamilial, în orașe. „Pe partea de domeniu rezidențial și domeniu rural, în această zonă merge destul de bine, putem spune, spre foarte bine, în sensul că, în toate UAT-urile din județ, atât pentru mediul rural, cât și mediul rezidențial, funcționează sacul galben și sacul albastru foarte bine (…) Problema cea mai mare, care ne duce la valori foarte mici de reciclare, se înregistrează pe zonele de plurifamilial, unde este concentrarea de populație, unde avem blocurile și cantități mari de deșeuri care sunt operate (…) Noi, în județul Hunedoara, avem un sistem funcțional. Încercăm, poate mai mult decât în alte părți, să conștientizăm populația și să sensibilizăm autoritățile că doar printr-o acțiune comună putem să avem rezultate care să ne ducă, în primul rând, la creșterea gradului de reciclare (…) Sistemul nostru este un sistem funcțional de peste patru ani și sunt puține județe în România care au un astfel de sistem funcțional (…) Zonele 1 – Brad, zona 2 – Hațeg și zona 3 – Centru am reușit să le unim, suntem într-o licitație nouă și, sperăm ca, în câteva luni, să avem un operator, indiferent cine, care să opereze o singură zonă. La Brad avem o stație veche construită pe fonduri PHARE. Consiliul Județean va investi acolo, în perioada următoare, și va face o stație nouă. La Hațeg, tot așa, vom construi o stație de transfer nouă. Pentru zona de centru, facilitatea înseamnă CMID de la Bârcea Mare, cu stație de sortare, cu tot ansamblul investițional acolo. În zona 4 – Valea Jiului avem o investiție foarte mare, totul este nou făcut acolo. Pe de altă parte, UAT-urile au atras investiții în platforme digitalizate. Pe finalul anului viitor, vom avea în județul Hunedoara undeva la 400 -450 de platforme digitalizate care, cu siguranță, vor schimba peisajul. (…) Aceste facilități, împreună cu ce avem acum, cu ce gândește Consiliul Județean ca investiții, dacă toate se vor uni, se vor întâlni, la un moment dat, într-un punct, atunci sistemul ar trebui să suporte o îmbunătățire”, a conchis Dan Stoian, directorul executiv al A.D.I. – S.I.G.D. Hunedoara.
Actualitate
Pompierii alpiniști din Hunedoara, în elita salvatorilor europeni: participare la „Rescue Great Day 2025” în Spania

Două dintre cele mai bine pregătite cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, plutonier adjutant șef Spătaru Iulian și plutonier adjutant șef Albu Marian, reprezintă România la prestigioasa competiție internațională „Rescue Great Day 2025”, care se desfășoară în perioada 24-27 aprilie în Sevilla, Spania.
Cei doi pompieri alpiniști fac parte din lotul național de intervenție al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), format din 12 salvatori de elită proveniți din județele Alba, Botoșani, Brașov, Cluj, Sibiu, Timiș, București-Ilfov și Hunedoara. Prezența lor la acest eveniment confirmă nivelul ridicat de pregătire profesională și recunoașterea de care se bucură în rândul specialiștilor din domeniul salvărilor din medii dificile.
„Rescue Great Day” este una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate alpinismului de intervenție, reunind experți și echipe de salvare din întreaga lume. Scenariile tactice propuse de organizatori simulează situații reale de risc, în care participanții trebuie să demonstreze măiestria în aplicarea tehnicilor de acces în coardă, salvare și evacuare a victimelor din spații greu accesibile – de la înălțimi și structuri metalice, până la puțuri, șanțuri, râuri sau arbori.
Participarea salvatorilor hunedoreni la această competiție nu este doar un motiv de mândrie locală, ci și o validare a investițiilor continue în pregătirea profesională a personalului ISU. „Este o onoare pentru noi ca doi dintre colegii noștri să participe la un astfel de eveniment internațional. Este dovada concretă a profesionalismului și dedicării lor”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.
Competiția nu doar că testează limitele fizice și psihice ale participanților, ci și consolidează cooperarea internațională în domeniul intervențiilor în situații de urgență.
ISU Hunedoara le urează mult succes colegilor lor și își exprimă încrederea că vor reprezenta România cu demnitate și curaj în fața celor mai experimentate echipe de salvatori din lume.
FOTO: FACEBOOK ISU HUNEDOARA
Actualitate
FOTO+VIDEO: Pompierii hunedoreni au salvat viața a două suflete neajutorate

Astăzi, pentru pompierii hunedoreni, misiunile de salvare a doi cățeluși aflați în pericol au avut un final fericit. După două operațiuni atente, pompierii Detașamentelor din Deva și, respectiv, Petroșani au salvat o cățelușă și un cățel care se aflau în medii ostile vieții.
Salvatorii din Deva au scos dintr-un canal aflat în curtea unei gospodării din localitate o cățelușă care a căzut de la o înălțime de 2 metri și era în pericol să se înece.
Intervenția a fost destul de dificilă pentru că deschiderea la suprafață a canalului era prea mică pentru ca un pompier să poată să pătrundă în interior și să ajungă la cățelușa speriată și care lătra fără încetare, cerând ajutor. În final, salvatorii au reușit să o scoată teafără la suprafață.
La Petroșani, aproximativ în același timp, pompierii au salvat un cățel rămas blocat într-un gard metalic. Pentru a putea fi eliberat, echipajul a folosit echipament specific intervențiilor pentru descarcerare.
Intervenția rapidă a salvatorilor a dus la recuperarea în siguranță a cățelului care se afla în pericol să nu mai poată respira. Și această misiune de salvare a unui animal aflat într-o situație care ar fi putut să-i pună viața în pericol, s-a încheiat cu succes.
Când pleacă în astfel de misiuni, pompierii acționează cu profesionalismul și dedicarea care-i caracterizează, pentru că: ”Nicio viață nu trebuie să rămână în pericol!”
FOTO+VIDEO: ISU Hunedoara
Actualitate
Lucrări de salubrizare pe străzile municipiului Deva

La Deva, se desfășoară o acțiune de salubrizare a străzilor din oraș.
Reprezentanții municipalității au anunțat că vineri, 25 aprilie, se intervine pentru curățarea carosabilului pe următoarele tronsoane:
–Strada Mihai Eminescu – între Strada Carpați și Piața Victoriei, în intervalul orar 07:00 – 14:00,
-Strada Gheorghe Barițiu – între Bulevardul Iuliu Maniu și Strada Simion Bărnuțiu, în intervalul orar 12:00 – 17:00.
Lucrările vor fi realizate de operatorul SC Salubritate SA.
Autoritățile locale roagă cetățenii să evite parcarea autovehiculelor în zonele menționate, în timpul desfășurării lucrărilor de salubrizare. „Vă rugăm să evitați parcarea autovehiculelor pe aceste tronsoane de drum, în intervalele orare menționate. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniențe și vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare!”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Deva.
Foto: Primăria Deva/arhivă
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Accident în Defileul Jiului: Femeie rănită, după ce s-a răsturnat cu mașina. Un pompier aflat în trafic, în timpul liber, i-a acordat primul ajutor
- Actualitatecu o zi in urma
Se caută personal medical la Penitenciarul Deva. Care sunt condițiile
- Actualitatecu o zi in urma
Un tânăr din Orăștie a intrat cu mașina într-un imobil
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de instabilitate atmosferică. Este vizat și județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Vreme extremă în vestul și centrul țării: ploi torențiale, vijelii și grindină anunțate pentru 23 aprilie
- Actualitatecu o zi in urma
Tânăr de 22 de ani, reținut de polițiștii din Ilia pentru conducere fără permis și suspiciuni de deținere de substanțe interzise
- Actualitatecu 2 zile in urma
Complexul Energetic Valea Jiului lansează licitația pentru proiectarea lucrărilor de închidere și ecologizare a unităților miniere
- Comunitatecu 22 de ore in urma
Vești bune din comuna hunedoreană Zam