
Ceapa roșie de Bărăști a fost “vedeta” unui eveniment de tradiții, organizat, ieri, la Școala de Dinozauri și Meserii din satul Sânpetru, comuna Sântămărie – Orlea. Doamnele care fac parte din Asociația Femeilor din Sântămărie -Orlea, parteneră a Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, s-au reunit și au prezentat… „Tradiții în foi de ceapă”.
Evenimentul „Tradiții în foi de ceapă” a coincis cu „Ziua Mondială a Alimentației” și a fost organizat împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Sântămăria-Orlea și Agenția Națională a Zonei Montane. Manifestarea a reunit participanți de toate vârstele care au aflat de la doamnele ce activează în Asociația Femeilor din Sântămărie-Orlea poveștile cepei. Și nu orice fel de ceapă, ci una specială: ceapa roșie de Bărăști, zemoasă, dulce și înmiresmată.
În cadrul evenimentului, au fost organizate ateliere de vopsit lână și ouă cu foi de ceapă, un concurs de împletit funii de ceapă, dar și alte activități interesante. Cei prezenți au putut afla informații practice, iar cei mici au putut lua parte la desene și jocuri propuse de tinerii voluntari ai Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Participanții la eveniment au fost invitați să guste din preparatele tradiționale cu ceapă de Bărăști. Pâine cu untură și ceapă a fost printre deliciile culinare.
De ce ceapa de Bărăști?
De ce este atât de specială ceapă roșie de Bărăști explică doamnele din Asociația Femeilor din Sântămărie – Orlea. „Pentru aroma și virtuțile deosebite, pentru că erau cultivate câmpuri nesfârșite de ceapă. Era o mândrie a fiecărei familii să obțină cele mai bogate și mai frumoase recolte. Era o importantă sursă de venit (…) Povestea începe cu obținerea semințelor care se făcea cu o grijă deosebită. Sămânța era semănată în februarie în pământul mustind de apa zăpezii topite. Plăntuțele erau răsădite în răzvoare care umpleau câmpuri nesfârșite. Ajunsă la maturitate, era recoltată și uscată.Urma, apoi, drumul final care era mândria și răsplata celor care trudeau pentru a obține cea mai savuroasă ceapă: împletirea în cununi pentru a fi dusă la târg. Întreaga familie era implicată în împletirea cununilor care trebuiau să fie cât mai frumoase. În noaptea de Sfânta Parascheva, întregul sat se umplea de forfotă, aproape din fiecare casă plecau care sau căruțe încărcate cu ceapă spre Târgul de la Pui. Datorită calității deosebite recunoscută în toată Țara Hațegului și Depresiunea Petroșani, se vindea întreaga cantitate de ceapă, iar ciclu urma să fie reluat cu aceeași implicare. Era, deci, o tradiție care este pe cale să se piardă. De aici, dorința noastră de a reînvia tradiția cultivării și promovării cepei roșii de Bărăști”.