Connect with us
Data: 16/06/2024
.

Actualitate

Cei doi medici oncologi, Elisabeta Mezo şi Alina Maura Popa, cu contractele de muncă suspendate

Publicat

pe

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva a decis să ia măsuri în cazul doctoriţelor arestate preventiv în urma scandalului cu reţete false pentru bolnavii de cancer

Hotărârea a fost luată ieri dimineaţăşi făcută publică de managerul Călin Mircea Laza, care a ţinut să precizeze că unitatea medicală pe care o conduce nu este implicată în niciun fel în acest dosar anchetat de organele legii

arestateContractele individuale de muncă ale celor doi medici oncologi, Elisabeta Mezo şi Alina Maura Popa, arestaţi preventiv în dosarul reţetelor false cu medicamente pentru bolnavii de cancer, au fost suspendate. De asemenea, doctorul Elisabeta Mezo a fost revocat din funcţia pe care o deţinea de şef interimar la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, în locul său fiind numit un alt medic pe acest post.

Decizia a fost luată, ieri dimineaţă, de conducerea unităţii medicale. „Astăzi (n.red. ieri) am fost nevoit să semnez câteva decizii. Am suspendat contractele individuale de muncă ale medicilor Elisabeta Mezo şi Alina Popa, până la revocarea măsurilor de arestare preventivă, conform prevederilor Codului Muncii. Totodată, în cazul medicului Elisabeta Mezo, imediat după suspendarea contractului individual de muncă, am mai semnat şi o decizie de revocare din funcţia de şef interimar la Oncologie”, a declarat Călin Mircea Laza, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.

„Acţiunea celor doi doctori a fost una cu caracter personal”

Calin-Laza-Director-Spital-Deva-(8)Acesta a anunţat că doctorul Tiberiu Rugea a fost numit şef interimar la „Oncologia” spitalului judeţean în locul Elisabetei Mezo, ţinând, totodată, să precizeze că unitatea medicală la „cârma” căreia se află nu este implicată în niciun fel în dosarul în care sunt achetaţi cei doi medici oncologi. „Doresc să delimitez clar activitatea celor doi doctori de cea a spitalului. În acest moment, spitalul din Deva nu este cercetat în acest dosar, nu i se aduce nicio vină. Nu răspundem în faţa legii pentru că nu avem pentru ce. Ca atare, acţiunea celor doi medici a fost una cu caracter personal. Ceea ce au făcut a fost pe cont propriu. Spitalul nu are niciun prejudiciu în acest caz, poate doar faptul că, în momentul de faţă, am rămas cu personal foarte puţin în Secţia de Oncologie. Acum, mai avem doar doi medici care trebuie să se ocupe de pacienţii acestei secţii”, a mai spus managerul spitalului, Călin Mircea Laza.

Tiberiu Rugea

Tiberiu Rugea

Potrivit acestuia, în Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva sunt trataţi lunar în medie circa 600 de bolnavi. În condiţiile actuale, de pacienţi se vor ocupa doar ceilalţi doi medici rămaşi în secţia respectivă. „Activitatea secţiei trebuie dusă la bun sfârşit. Prin urmare, depunem eforturi susţinute să mai aducem un medic cât mai repede posibil pentru a nu prejudicia pacienţii din această secţie”, a mai adăugat Mircea Laza.

Referitor la activitatea celor două doctoriţe, managerul spitalului judeţean a spus că nu are ce să le reproşeze din punct de vedere profesional. „Ne pare rău pentru ce s-a întâmplat, pentru că erau medici buni, aveau o relaţie bună cu pacienţii. Nu am avut reclamaţii de la bolnavii de care au avut grijă şi, am înţeles, că sunt bine pregătite profesional”, a precizat Laza.

Advertisement

Oncologie-sectieÎn ceea ce priveşte acţiunea efectuată de poliţişti la sfârşitul săptămânii trecute (n.red. vineri, 5 aprilie), managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva a menţionat faptul că au fost făcute două percheziţii atât în cabinetul medical al doctorului Elisabeta Mezo, cât şi în cel al medicului Alina Maura Popa, de unde au fost ridicate înscrisuri, fişe şi condici medicale, ce conţineau date ale pacienţilor trataţi de acestea.

Medicul Elisabeta Mezo era angajată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva din martie 1982, în timp ce doctorul Alina Maura Popa lucra ca medic specialist, în cadrul aceleiaşi unităţi, din august 2008.

Au făcut recurs

Reamintim că, cele două doctoriţe au fost arestate preventiv pe o perioadă de 29 de zile, în noaptea de sâmbătă spre duminică, alături de alte şapte persoane implicate în acest dosar, cunoscut sub numele de „Mafia halatelor albe”. Acuzaţiile ce li se aduc celor nouă sunt de înşelăciune cu consecinţe grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Printre cei care au mai ajuns după gratii, în afara celor doi medici oncologi, se mai aflăşi Tatiana Făgădar, preşedintele Organizaţiei Muncipale a PC Hunedoara, care face parte şi din conducerea judeţeană a unui lanţ de farmacii, precum şi doi administratori de farmacii din oraşul de pe Cerna şi încă unul din Deva. De asemenea, s-a mai emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pentru un fost consilier local din Hunedoara, în mandatul trecut din partea PC, Mihai Drăgoescu, implicat şi el, conform anchetatorilor, în această înşelăciune de proporţii. Mandatele de arestare preventivă au fost emise la capătul unor audieri care s-au întins pe durata a peste 12 ore, în urma percheziţiilor ce au avut loc, vinerea trecută, la prima oră a dimineţii, în mai multe locaţii din judeţ, cât şi din Timiş şi Sibiu.

Ancheta în acest caz a durat un an, poliţiştii reuşind să afle, în urma investigaţiilor efectuate, cu ce se ocupau medicii şi farmaciştii implicaţi, mai precis, cum reuşeau aceştia „să stoarcă” o grămadă de bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara, în baza unor reţete pentru bolnavi de cancer, completate în fals, care nu se onorau niciodată, însă erau decontate. Prejudiciul în acest caz se ridică la peste trei milioane de lei (din care 1,3 milioane de lei –înşelăciune la casa de asigurări de sănătate, 1,4 milioane de lei – delapidare şi 140.000 de lei spălare de bani), însă anchetatorii spun că există indicii că acesta ar putea depăşi 11 milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, se pare că, cele două doctoriţe, alături de celelalte persoane arestate preventiv în acest dosar, au atacat cu recurs hotărârea judecătorilor hunedoreni prin care au ajuns după gratii. Recursul va fi judecat în zilele următoare la Curtea de Apel de la Alba -Iulia.

Advertisement

Actualitate

FOTO: Un autoturism a intrat sub un autocamion

Publicat

pe

Redactat de

Un autoturism a intrat sub un autocamion la % Brad.

În urmă cu puțin timp, pompierii brădeni au intervenit cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare și cu o ambulanță SMURD, la un accident rutier care a avut loc în municipiul Brad, la intersecția străzilor Avram Iancu cu Decebal.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion și au rezultat 3 victime (doi adulți si un minor), care au fost evaluate medical la fața locului de către paramedicii SMURD.

Ulterior, doar una dintre victime – o femeie în vârstă de 37 de ani – a fost transportată la spitalul din Brad, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat măsurile de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de situații.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Poliția Română, campanie anti-discriminare

Publicat

pe

Redactat de

Poliția Română a întreprins demersuri pentru îmbunătățirea capacității instituționale de prevenire, descoperire și investigare a faptelor antisociale cu mobil discriminatoriu.

O parte importantă dintre eforturile instituționale de a asigura aceste obiective s-a realizat în cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

Astfel, în perioada iunie – iulie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române desfășoară o campanie națională de informare, pentru prevenirea infracțiunilor motivate de ură, prin intermediul mijloacelor de informare în masă și social media, pentru a facilita diseminarea mesajelor împotriva infracțiunilor motivate de ură, în special împotriva minorității rome.

În cadrul campaniei, au fost realizate un spot video, unul radio, un afiș, precum și mai multe postări în social media, toate având ca principală temă, combaterea discriminării.

Mesajul acestor materiale este acela de a crește gradul de conștientizare a populației, la nivel național, în domeniul infracțiunilor motivate de ură, precum și promovarea unei culturi a toleranței în societate, sloganul campaniei fiind „STĂ ÎN PUTEREA NOASTRĂ SĂ DESCURAJĂM URA!”

În cadrul proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților rome și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc – PDP 3”, un interes deosebit a fost acordat dezvoltării capacităților de investigare atât ale structurii centrale specializate în investigarea infracțiunilor motivate de ură sau prejudecată, cât și ale ofițerilor de poliție cu atribuții similare, de la nivelul județelor sau subunităților de poliție din municipiul București.

Advertisement

Principalele activităţi din cadrul proiectului au fost înființarea unei unități specializate în investigarea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu la nivelul Direcției de Investigații Criminale, identificarea și implementarea de politici publice și standarde internaționale în ce privește prevenirea și combaterea infracțiunilor și discursurilor cu mobil discriminatoriu, precum și un transfer de expertiză pe tema combaterii infracțiunilor cu mobil discriminatoriu în arii specializate.

Totodată, printre principalele activități s-au numărat și informarea, educarea și creșterea gradului de conștientizare a publicului în privința infracțiunilor și discursului cu mobil discriminatoriu, un schimb de bune practici pentru prevenirea și controlarea fenomenului infracțiunilor cu mobil discriminatoriu și un studiu privind relația comunitate-poliție și victimizare.

Bugetul proiectului a fost de 2.823.529 de euro, dintre care 2.400.000 de euro finanţare nerambursabilă reprezentând 85%, şi 423.529 de euro contribuţie naţională, respectiv 15%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Transgaz, licitație majoră pentru conducta de gaze către CET Mintia. Investiție de peste 270 milioane de lei

Publicat

pe

Redactat de

Transgaz a demarat o licitație de amploare pentru realizarea unei conducte de transport gaze naturale destinată alimentării Centralei Termoelectrice Mintia.

Proiectul, evaluat la peste 270 de milioane de lei fără TVA, vizează construcția unei infrastructuri complexe ce include nu doar conducta propriu-zisă, ci și infrastructură de energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Valoarea estimată a contractului se împarte în aproximativ 182.850.967,94 lei fără TVA pentru materiale, utilaje și echipamente necesare, puse la dispoziție de către Transgaz. Proiectul va acoperi o zonă extinsă din județul Hunedoara, incluzând orașele Deva, Călan și Hunedoara, precum și mai multe comune din regiune.

Durata contractului este stabilită la 12 luni, cu posibilitatea de a extinde lucrările conform legislației în vigoare, cu până la 20%. Operatorii economici interesați au dreptul să solicite clarificări sau informații suplimentare până la 18 zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. Evaluarea financiară va fi efectuată pe baza valorii inferioare a estimării, respectiv 94.705.314,85 lei fără TVA.

Entitatea contractantă se angajează să ofere răspunsuri clare și complete la solicitările primite până la a 11-a zi înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor. Această inițiativă strategică reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale, contribuind semnificativ la securitatea și eficiența alimentării cu gaze naturale în zona menționată.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate