Connect with us
Data: 03/12/2024
.

Actualitate

Cele mai haioase trocuri pe care le fac hunedorenii în mediul virtual

Publicat

pe

Schimbă ţuica pe porc, maşina pe oi, calul pe capre

porc+vinars„Vând iapă semi-grea, cuminte, merge la căruţă, la muncile câmpului, la orice. . . sau schimb cu capre, oi, vacă sau baloţi de lucernă sau fân”, sau „vând ţuică de prună, culoare şi gust deosebit, 38-40 de grade sau schimb cu un porc până într-o 120 de kilograme”. Acestea sunt doar câteva dintre haioasele schimburi „în natură” pe care le fac hunedorenii pe site-urile de profil.

În vreme de criză economică, când aproape nimic nu mai „mişcă” pe piaţa vânzărilor de orice bunuri, hunedorenii au revenit la una dintre cele mai vechi metode de afaceri: trocul. Şi cum prin târgurile de altădată bate vântul de cele mai multe ori, hunedorenii s-au reprofilat. Folosesc Internetul pentru a-şi comercializa bunurile. Astfel, pe lângă anunţurile clasice, pe site-urile de profil sunt postate o serie de anunţuri, care mai de care mai hilare.

„Schimb urgent femelă Amstaff cu telefon”

Caine+telefonÎntre zecile de schimburi pe care le fac hunedorenii în lumea virtuală se numără şi cel al unui bărbat care vrea să vândă o iapă, dar nu refuză niciun schimb echitabil. Anunţul sună cam aşa: „Vând iapă semi-grea, cuminte, merge la căruţă, la muncile câmpului, la orice. . .Vârsta 12 ani. Sau schimb cu, capre, oii, vacă sau baloţi de lucernă sau fân”. Preţul pe care-l cere vânzătorul este de 3.200 de lei. Un alt hunedorean dă „şase iepuroaice mature, foarte frumoase, la schimb cu găini de maxim un an de zile sau cocoşei sau puicuţe”. Când animalele îmbătrânesc, în unele cazuri, acestea nu mai sunt dorite de stăpâni. Acesta este şi cazul unor ţapi bătrâni pe care stăpânul lor îi dă la schimb pe … capre tinere. Unul dintre cele mai interesante schimburi este făcut de stăpânul unei femele Amstaff, pe care acesta este dispus să o dea pe … un telefon. Tot pe un telefon, dar nu orice telefon, ci un Iphone 4S, dă la schimb un hunedorean o femelă din rasa pitbull red nose.

Dă ţuica pe râtan şi autoturismul pe oi

Cum mai este puţin până la Ignat, iar porcul este musai să fie sacrificat, un hunedorean, care a scos o producţie bună de ţuică în acest an, s-a gândit să dea licoarea lui Bachus pe un râtan. Cu precizarea să nu depăşească 120 de kilograme. Un alt hunedorean, care a rămas „pe stoc” cu un „cărucior pentru copii, model clasic, dar super rezistent”, oferă acest bun la „schimb cu produse agricole, porumb, cartofi, găini, pomi fructiferi etc”.

Advertisement

Râvnite sunt şi oile. Astfel că, unul dintre precupeţii din lumea virtuală oferă un „Ford Maverick 2,7 tdi stare bune, acte de Anglia, valabile”, la schimb cu oi.

Lemnele de foc, la mare căutare

În plină iarnă, cele mai căutate produse par a fi şi lemnele pentru foc. Cum bani nu prea sunt, iar anotimpul rece e abia la început, oamenii au început să facă troc cu lucuri de care se pot lipsi din gospodărie. Acesta este cazul unui petroşenean, care vrea să dea autoturismul Dacia Nova la schimb cu lemne pentru foc. Tot la schimb cu lemne pentru foc se oferă şi gard metalic, dar şi un gater.

Pentru că nu a reuşit să vândă un teren situat între Balata şi râul Mureş, un devean s-a gândit că ar putea să accepte la schimb un autoturism, plus diferenţa de bani, dacă se impune.

[box type=”info”]

Advertisement

Cele mai haioase trocuri

  1. „Ceas vechi, pozele pe care le-am ataşat vă arată aşa cum este el. Este un ceas nemţesc din câte ştiu eu, foarte vechi, care are nişte ciocănele care cântă foarte frumos. Ştiu că are nevoie să i se schimbe un arc să funcţioneze la parametrii normali. Nu am vrut să-l dau, că ţin mult la el. Nu am un preţ pentru el, pentru că nu am experienţă şi nu am apucat să-l duc la un evaluator. Eu vreau să-l dau la schimb cu nu ştiu…orice : ) de preferat o chitară sau nu ştiu, mai discutăm”.
  2. „Vând set de baie, sau schimb cu lemne de foc. La bazinul de apă lipseşte capacul, stare bună”.
  3. „Vând maşină de spălat Indesit defectă. Nu ştiu ce are, s-a defectat dintr-odată, nu îşi mai trage apa, sau schimb cu alt ceva, preţ: 170 lei”.

[/box]

Advertisement

Actualitate

Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Orașului Hațeg organizează, pe 6 decembrie 2024, o expoziție de cabaline și ovine în incinta târgului de animale de pe strada Horea. Evenimentul, care promovează tradiția creșterii animalelor în județul Hunedoara, este deschis tuturor deținătorilor interesați să participe cu exemplarele lor.

”Vă aducem la cunoștință că, în data de 06 Decembrie 2024 se organizează EXPOZIȚIE DE CABALINE SI OVINE la Hațeg, pe strada Horea (incinta târgului de animale). Deținătorii ce doresc sa participe la EXPOZIȚIA DE CABALINE SI OVINE trebuie sa se înscrie pe lista deschisă la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP sau prin e-mail la primaria.hateg@yahoo.com, pănă JOI, 05.12.2024, ora 14:00. De asemenea, vă reamintim măsurile sanitar-veterinare care trebuie intreprinse cu ocazia acestui eveniment: Accesul animalelor se va face pe bază de tabel în care sunt înscrise date cu privire la numele proprietarului, codul de exploatație, adresa exploatației, numărul și mijlocul de identificare al animalelor. Animalele trebuie să provină de pe raza județului Hunedoara din exploatații indemne, libere de boli infectocontagioase, să nu provină din zone de protecție și supraveghere a focarelor active. Este interzisă cu desăvârșire comercializarea animalelor prezente la expoziție. Transportul animalelor din cadrul exploataților de origine la locul organizării evenimentului se va face cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar veterinar după o prealabilă dezinfecție a acestora. Unităție de alimentație pubică și micii producători care doresc participarea la eveniment trebuie să depună o cerere, insotita de documentul de inregistrare sanitara, la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP până în data de 03 Decembrie, pentru ca acesta din urmă să poată solicita DSVSA Hunedoara obținerea avizului temporar de funcționare”, informează reprezentanții Primărie Orașului Hațeg.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile

Publicat

pe

Redactat de

Preșcolarii și educatoarele de la Grădinița PP7 din Deva au demonstrat că solidaritatea începe de la vârste fragede, colectând peste 900 de kilograme de fructe și legume în cadrul campaniei sociale „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”.

Acțiunea, desfășurată în perioada 25–29 noiembrie 2024, a implicat peste 150 de copii, părinți și cadre didactice, care au contribuit la strângerea a 454 kilograme de fructe și 477 kilograme de legume. Donațiile au ajuns la familii și persoane vulnerabile din evidențele Direcției de Asistență Socială Deva, dar și la copiii din centrele de zi și casele de tip familial din Deva și Săulești.

Sprijin pentru comunitate

Pe 29 noiembrie, 20 de persoane cu vârste între 4 și 90 de ani, inclusiv copii și persoane cu dizabilități, au primit pachete cu fructe. Beneficiarii au fost selectați din imobilele sociale și din rândul persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu.

Organizatorii au subliniat importanța campaniei nu doar pentru beneficiarii direcți, ci și pentru educația preșcolarilor. „Copiii au învățat cât de important este să dăruiești și să fii generos. Astfel de acțiuni îi ajută să-și formeze valori esențiale, precum omenia și responsabilitatea,” au declarat reprezentanții Grădiniței PP7.

Parte dintr-un proiect național

Campania „Săptămâna fructelor și a legumelor donate” este organizată la nivel național în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). Proiectul încurajează elevii și profesorii să participe la activități de voluntariat care sprijină persoanele defavorizate, contribuind la integrarea lor socială și la consolidarea spiritului de comunitate.

Acțiuni similare au avut loc în școli și grădinițe din toată țara, dovedind încă o dată că prin solidaritate se pot face schimbări semnificative în viețile celor aflați în dificultate.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”: Programe artistice și ateliere tematice în centrele din subordinea DGASPC Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

“Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, celebrată astăzi, 3 decembrie, va fi marcată în centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara, prin rograme artistice și ateliere tematice.

 

În fiecare an, la data de 3 decembrie, este marcată “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, în semn de solidaritate cu acestea. În 2024, DGASPC Hunedoara, împreună cu beneficiarii centrelor rezidențiale și de zi pentru persoane adulte cu dizabilități din subordinea instituției, alături de reprezentanți ai unor instituțiilor publice și private, vor marca această zi ca un nou prilej de conștientizare a problematicii persoanelor cu dizabilități.

„Toți diferiți, toți egali”

Potrivit reprezentanților instituției, această zi va fi marcată de către DGASPC Hunedoara în toate serviciile de tip rezidențial pentru copii și persoane adulte cu dizabilități, prin organizarea de programe artistice dedicate acestui eveniment ce se vor desfășura cu participarea tuturor beneficiarilor, ateliere de lucru manual cu tematică de Crăciun și mese festive.

Advertisement

“Agenda evenimentelor dedicate acestei zile va debuta la cele trei centre din Păclișa sub tema “Toți diferiți, toți egali”. Vor fi organizate ateliere de lucru manual si desen pentru beneficiari sub denumirea ”Poveștile noastre” și va fi realizat un ”Copac al dorințelor” cu lucrări personale. Apoi în cadrul atelierelor de muzică beneficiarii își vor exprima emoțiile prin cântec într-un mic spectacol de colinde, cântece patriotice și iarnă. Agenda continuă la cele două centre din Brad, ocazie cu care beneficiarii mai tineri îi vor vizita pe cei mai în etate. Va fi organizată o tombolă aniversară pentru toți participanții iar apoi un grup de măicuțe de la Mănăstirea Crișan vor susține un program de colinde. Ziua se va încheia cu un program artistic susținut de tineri artiști instrumentali din localitate. Acțiunile vor continua la centrul din Geoagiu cu vizita elevilor de la Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza și a preotului local. Vor fi prezenți în vizită și beneficiari din cadrul Locuințelor Protejate pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Orăștie. Aceștia din urmă își vor încheia ziua vizitând Târgul de Crăciun din Orăștie. Evenimentele dedicate acestei zile se vor încheia la centrul din Brănișca prin acțiunea Asociației Inimi Generoase. Vor fi donate beneficiarilor dulciuri și lucrări, realizate de copii la atelierul meșteșugăresc al asociației, constând în brăduți și felicitări. Acțiunea se va încheia cu colindele și urările copiilor”, au informat reprezentanții DGASPC Hunedoara.

Aproape 20.000 de adulți și peste 1.300 de copii cu dizabilități

Situația statistică la nivelul DGASPC Hunedoara indica, la sfârșitul trimestrului al treilea al anului 2024, un număr de 19.911 persoane adulte cu dizabilități neinstituționalizate și 1.375 copii cu dizabilități, persoane care beneficiază de drepturile și facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare. Tot la această dată, în sistemul de protecție al DGASPC Hunedoara, beneficiau de servicii de găzduire și îngrijire 344 persoane adulte cu dizabilități.

“DGASPC Hunedoara urează tuturor celor care sărbătoresc Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi” multă sănătate şi linişte sufletească!”, a transmis Geanina Marina Ianc, director general la DGASPC Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate