Connect with us
Data: 18/06/2025
.

Actualitate - Eveniment

Celulă de criză la Primăria municipiului Hunedoara, pentru prevenirea coronavirusului

Publicat

pe

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a constituit, luni, la sediul Primăriei, o celulă de criză pentru a preveni o eventuală contaminare cu virusul COVID-19, care a făcut deja victime în Europa. Împreună cu reprezentanții mai multor instituții, acesta a decis instituirea mai multor măsuri preventive. De asemenea, s-a decis ca hunedorenii care se întorc în aceste zile din Italia, din zonele afectate de coronavirus, să stea 14 zile în carantină la Adăpostul de noapte al orașului.

 

La întâlnire au fost convocați reprezentanții Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara” – manager, director medical, șefa secției de Boli Infecțioase și șeful Unității de Primire a Urgențelor, comandantul Poliției Municipiului Hunedoara, șeful Direcției de Asistență Socială a municipiului Hunedoara și directorii unităților medicale subordonate Primăriei care au în îngrijire persoane vârstnice, respectiv creșă și administrația cimitirelor.

„Dat fiind faptul că, în prezent, sunt 11 orașe din nordul Italiei unde au fost înregistrate cazuri de coronavirus, iar Ministerul Sănătății a anunțat că românii care se întorc în țară din aceste zone ale Italiei (Lombardia și Veneto) vor sta 14 zile în carantină, trebuie să asigurăm un spațiu în care aceștia să stea izolați. Astfel, la nivelul municipiului Hunedoara, am dispus ca Adăpostul de noapte pentru persoanele aflate în dificultate să fie folosit pentru persoanele care vor fi izolate timp de 14 zile”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțan.

 

Advertisement

Carantină la toate unitățile medicale din municipiu

 

Unitatea de Asistență Medico-Socială „Părintele Arsenie Boca” și Centrul Social Multifuncțional pentru Persoane Vârstnice au intrat, de la începutul acestei săptămâni, în carantină, iar Spitalul Municipal Dr. Alexandru Simionescu intră de marți, 25 februarie, în carantină pe perioadă nedeterminată. „Nimeni în afara personalului de serviciu nu va putea intra sau ieși din spital, accesul vizitatorilor va fi restricționat pentru a evita o eventuală răspândire a virusului. De asemenea, personalul medical va fi verificat înainte de a intra în unitățile medicale. Bolnavii care se prezintă la UPU cu simptome de gripă sunt testați pentru gripă, iar dacă rezultatul este pozitiv, sunt internați la secția de Boli Infecțioase”, a mai menționat Bobouțan.

Testarea pentru Coronavirus se face, în prezent, în cinci orașe din țară: Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, București, Constanța.

 

Advertisement

Ce este coronavirusul, care sunt simptomele și cum se poate preveni

 

Coronavirus, apărut în 2019 (2019-nCoV), este un nou virus ce face parte din aceeași familie de virusuri care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS) și a anumitor tipuri de răceală obișnuită.Virusul se transmite prin contact direct, prin secreții respiratorii eliminate prin tuse sau strănut și prin atingerea suprafețelor contaminate. Încă nu se știe cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanți.

Printre simptomele virusului se numără febra, tusea și dispneea. În cazurile mai grave, infecția poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație.

Pentru a preveni infectarea cu acest nou tip de virus, medicii recomandă spălatul pe mâini cu apă și săpun, ori de câte ori este necesar, iar atunci când acestea nu vă sunt la îndemână curățați-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. „Acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strănutați și evitați contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă. De asemenea, trebuie menţinută o distanţă de cel puțin 1 metru faţă de orice persoană care prezintă simptome respiratorii. Adresați-vă medicului dacă aveți febră, tușiți sau respirați greu. De asemenea, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și suprafețele ce intră în contact cu animalele. În cazul în care prezentați simptome respiratorii (tuse sau strănut), se recomandă purtarea unei măști medicale pentru a-i proteja pe ceilalți. Dacă nu aveți niciun simptom, nu este necesară purtarea unei măști. În plus, trebuie evitate aglomeraţiile şi spațiile închise aglomerate cum ar fi supermarketurile. Şi extrem de important, aerisiţi încăperile în care locuiţi sau munciţi”, sunt recomandările specialiștilor.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Omagiu Eroului Național Aurel Vlaicu. Sărbătoare cu emoție în satul care îi poartă numele marelui aviator

Publicat

pe

Redactat de

 

Marele aviator Aurel Vlaicu a fost comemorat duminică, 15 iunie, în cadrul unui eveniment ce a avut loc în localitatea hunedoreană care poartă numele pionierului Aviației Române. Manifestarea a reunit numeroși localnici, oficialități și invitați din județul Hunedoara. Într-o atmosferă solemnă și vibrantă, a fost adus un omagiu „Icarului din Binținți”.

 

Manifestările dedicate comemorării primului zbor al pionierului Aviației Române, Aurel Vlaicu, au început dimineața devreme cu Crosul „Icarul din Binținți”, un eveniment sportiv simbolic, menit să unească spiritul de competiție cu cel al omagierii.

A urmat Utrenia și Sfânta Liturghie, oficiate în biserica satului natal al aviatorului, în semn de recunoștință și binecuvântare.

Advertisement

 

De la ora 11:00, în prezența subprefectului județului Hunedoara, Lorincz Szell, și de alți reprezentanți ai administrației județene și locale, s-a desfășurat o ceremonie militară de comemorare a lui Aurel Vlaicu. Batalionul 53 Geniu „Scorilo” a adus onorul Eroului Național, iar o placă comemorativă a fost dezvelită în mod oficial. Momentul solemn a fost urmat de depunerea de coroane la casa natală a marelui aviator.

 

Elicoptere Puma și avioane ultraușoare au survolat cerul

Un moment de mare intensitate emoțională a fost mitingul aviatic. Elicoptere Puma și avioane ultraușoare au survolat cerul deasupra satului, marcând astfel, în mod vizual, spiritul inovator și curajos al lui Aurel Vlaicu.

După-amiaza a continuat cu o celebrare a tradițiilor. Pe pășunea satului a avut loc un spectacol folcloric remarcabil, cu participarea unor artiști locali și invitați din județul Hunedoara. Muzica și dansurile autentice au fost aduse în fața publicului de către Ansamblul și Grupul de Dansuri „Germisara”, care au oferit un regal folcloric apreciat de toți cei prezenți.

Advertisement

 

Este într-adevăr, pentru noi, o zi de mare sărbătoare și, după cum vedeți, am făcut eforturi să ne organizăm cât se poate de bine. Este foarte multă lume prezentă aici, ceea ce, pe mine, mă bucură extraordinar. Vreau să mulțumesc tuturor celor care și-au făcut timp să participe astăzi alături de noi la o sărbătoare atât de importantă, să-l comemorăm pe „Icarul din Binținți”, cel care a fost Aurel Vlaicu. Avem o zi plină. Astăzi, de dimineață, am început cu Crosul „Icarul din Binținți”, unde am avut peste cincizeci de copii care au participat la cros. A fost o bucurie foarte mare pentru toată lumea, atât pentru copii, cât și pentru părinții care i-au însoțit. După aceea, am fost la slujba de la biserică. Acum începe programul oficial aici, iar după care invit pe toată lumea să mergem în afara satului. Acolo vom întâmpina avionul. Avem și avioane, avem două elicoptere Puma, este prezentă armata aici și vreau să le mulțumesc pe această cale. După aceea, mergem la scenă, unde avem pregătite câteva ore de spectacole, muzică populară, avem comercianți, avem tot ceea ce trebuie pentru ca ziua aceasta să fie una reușită. Repet, mă bucur că este foarte multă lume astăzi aici și vă mulțumesc și dumneavoastră că sunteți prezenți și că ne sprijiniți permanent”, a declarat primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad.

Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local al Orașului Geoagiu, în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, Casa de Cultură „Ioan Budai Deleanu” și Parohia Ortodoxă Aurel Vlaicu.

 

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Aurel Vlaicu, comemorat în localitatea care-i poartă numele

Publicat

pe

Redactat de

Aurel Vlaicu, pionierul aviației românești, a fost comemorat astăzi în localitatea care-i poartă numele, Aurel Vlaicu, județul Hunedoara. Evenimentul a reunit oficialități și localnici, marcând o recunoaștere profundă a contribuției sale excepționale la istoria României și la dezvoltarea aviației mondiale.

Printre participanții de seamă s-au numărat subprefecții județului Hunedoara, domnii Széll Lőrincz și Adrian Nicolae David, care au subliniat importanța păstrării vie a memoriei și idealurilor marelui inventator.

Oficialitățile au accentuat faptul că, deși numeroase localități, aeroporturi, străzi, licee și monumente îi poartă numele, cel mai important este ca generațiile actuale să ducă mai departe idealurile sale.

Declararea lui Aurel Vlaicu ca Erou al Națiunii Române, prin Legea nr. 88/2024, a fost un punct central al discursurilor, fiind considerată o recunoaștere binemeritată a moștenirii sale durabile. Această lege oferă, de asemenea, posibilitatea de a sărbători cum se cuvine nu doar personalitatea lui Vlaicu, ci și ziua primului zbor pe pământ românesc, un moment crucial în istoria aviației.

FOTO: Instituția Prefectului Județul Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Două vieți salvate într-o singură zi de pompierii din Brad: un pisoi căzut într-o fântână și o bivoliță blocată într-o groapă cu nămol

Publicat

pe

Redactat de

Două intervenții inedite, dar cu final fericit, au fost realizate astăzi de pompierii brădeni, care au reușit să salveze, la propriu, două suflete: un pisoi năzdrăvan și o bivoliță rătăcită.

Ambele misiuni au fost coordonate de echipele de intervenție ale Detașamentului de Pompieri Brad și s-au încheiat cu momente de emoție puternică atât pentru salvatori, cât și pentru stăpânii necuvântătoarelor.

Prima intervenție a avut loc în jurul prânzului, când un apel la 112 a anunțat că un pisoi a căzut într-o fântână cu o adâncime de peste cinci metri, aflată pe o proprietate din municipiul Brad. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, motănelul făcea „echilibristică pe marginea unei fântâni” atunci când s-a prăbușit în interiorul puțului.

„Stăpânii l-au auzit destul de repede, însă cum fântâna avea peste 5 metri adâncime, au sunat la 112, cerând ajutor. În câteva minute, colegii noștri au fost prezenți la adresa indicată din oraș și unul dintre ei a coborât în fântână pentru a recupera pisoiul”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.

După câteva momente tensionate, misiunea s-a încheiat cu succes, iar puiul de pisică a fost readus la suprafață în siguranță, fiind înapoiat în brațele stăpânei sale — o fetiță de doar câțiva ani, emoționată și recunoscătoare.

Cea de-a doua intervenție a fost mult mai dificilă și a avut loc în cursul serii, în apropierea localității Ociu. Acolo, o bivoliță rătăcită de aproape o săptămână a fost descoperită într-o groapă cu nămol, dintr-o pădurice. Animalul era epuizat și nu mai avea forța de a se elibera singur.

Advertisement

„Stăpâna acesteia, o doamnă în vârstă, își punea acum toată nădejdea în priceperea pompierilor”, au precizat reprezentanții ISU.

După aproape o oră și jumătate de eforturi susținute, rumegătoarea a fost extrasă din capcana de noroi și încredințată proprietarei sale, care a izbucnit în lacrimi de fericire.

Foto: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate