Connect with us
Data: 14/04/2024
.

Actualitate

Centenar pentru echipa de fotbal Minerul Lupeni

Publicat

pe

Vreme de mai bine de un secol, fotbalul a reprezentat la Lupeni un spectacol sportiv plin de pasiune, de emoție, de fair-play și de neprețuite amintiri.

O parte dintre acestea au fost rememorate sâmbătă, 23 martie 2023 în cadrul unui eveniment de suflet, organizat de conducerea actuală a Clubului Sportiv Minerul Lupeni, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, eveniment menit să consemneze aniversarea celor 100 de ani care s-au scurs de la primul meci oficial într-un campionat de fotbal al acestei echipe care avea să joace, de-a lungul unui secol, un rol deosebit de important în viața comunității locale din Lupeni.

Sute de veterani ai fotbalului care și-au legat de-a lungul timpului numele de echipa Minerul Lupeni, dar și oficiali ai administrației locale, ai Asociației Județene de Fotbal, ai cluburilor sportive din municipiul Lupeni și numeroși suporteri au venit la această întâlnire cu istoria fotbalului lupenean. Bucuria reîntâlnirii cu sportivi care au scris istorie sub fanionul roșu-negru al CS Minerul Lupeni a fost una fără margini, îmbrățișările, strângerile de mâini, zâmbetele și chiar lacrimile de bucurie fiind tot atâtea repere ale unei reușite întâlniri sub semnul sportului cu balonul rotund, care a fost ”rege” al sporturilor în toți acești ani, și la Lupeni.

Într-o frumoasă reîntâlnire a jucătorilor, antrenorilor, conducătorilor, sponsorilor și suporterilor clubului Minerul Lupeni, din mai multe generații, evenimentul organizat la Lupeni cu prilejul acestei aniversări centenare a prilejuit autorităților locale ocazia de a-i premia pe cei care, în toți acești ani, au scris istorie în fotbalul din Valea Jiului. Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță a fost cel căruia i-a revenit plăcuta misiune de a înmâna diplomele de onoare și medalii aniversare unora dintre figurile emblematice ale fotbalului lupenean, fiind dublat în acest demers de ul alt pasionat suporter și susținător al sportului din municipiul Lupeni, Emil Părău. În rândul celor premiați s-au regăsit nume precum: Constantin Cătuți, Dorel Maria, Tiberiu Benea, Viorel Stancu, Toni Sedecaru, Mugurel Radu, Cornel Irina, Bogdan Spafiu, Claudiu Frumoca, Petre Zlate, Petre Popa, Ioan Dosan, Romulus Leca, Viorel Păuna, Ionel Popa, Sorin Bejan, Valer Nichimi, Toni Svedak, Traian ”jalon” Câmpean, Sebastian Noață, Adi Câmpean, Robert Cristian, Raul Cișmariu, Marius Szoradi, Ciprian Luca, Emil Lumperdean, Lucu Lumperdean, Ovidiu Brănețiu, Lucian Burchel, Tiberiu Csik, Flavius Boroncoi, Horațiu Lasconi, Dan Voicu, Nicolae Krautil, Vasile Ciulă, Ovidiu Tâlvan, Dumitru Teleche, Gigel Bană, Mihai Ciorea, Francisc Acs, George Neagu, Ovidiu Vezan și mulți alții.

Tot așa cum, într-un gest de onoare demn de toată admirația, la festivitatea de premiere a valoroșilor oameni de fotbal de la Minerul Lupeni, primarul Lucian Resmeriță a readus în atenție personalitatea probabil celui mai valoros om de sport al Lupeniului din toate timpurile, Carol (Piu) Creiniceanu, reprezentat la această întâlnire de suflet de soția și copiii săi, veniți special de la București. Similar, pe buzele tuturor a fost și numele altor oameni de sport de mare valoare, precum: Alfred Kalman, Vasile Lazăr, Ștefan Szoke, Tudor Paraschiva, Mihai Basarab, Petre Libardi, Stelian Homan, Gogu Tonca,  ș.a.m.d. În memoria acestora și a tuturor celor care au trecut, între timp, în eternitate, a fost oficiat un Te Deum de către un sobor de vredinici slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române.

”Este o mare bucurie pentru municipiul Lupeni, pentru noi toți, faptul că ați venit aici într-un număr atât de mare să sărbătorim împreună centenarul fotbalului lupenean,  cei 100 de ani care s-au scurs de la momentul debutului acestei echipe într-un campionat oficial de fotbal. Suntem cu toții onorați de prezența unui număr atât de mare de valoroși oameni care au scris istoria fotbalului de la Minerul Lupeni. Vă aduc, tuturor, gândurile mele bune și salutări din partea tatălui meu care, chiar dacă nu a putut fi astăzi aici, a demonstrat de-a lungul anilor că a iubit și iubește foarte mult acest sport și căruia îi mulțumesc și eu că a reușit să-mi transmită această dragoste pentru fotbal. Mă bucur că, împreună cu administrația locală și mediul de afaceri local reușim să ținem sus stindardul acestui sport, atât de iubit de suporteri și atât de îndrăgit de sportivi. Întâmpinăm acest moment aniversar cu bucuria de a fi, astăzi, pe primul loc în campionatul în care jucăm și cu dorința ca, la finalul acestei ediții de campionat în Liga a IV-a să putem intra la barajul pentru promovare și să câștigăm dreptul de a juca, din ediția viitoare, în Divizia C. Sunt convins că întâlnirea cu dumneavoastră, sportivii valoroși care au scris istorie la Minerul Lupeni îi va ambiționa și mai mult pe cei care reprezintă astăzi clubul nostru pe terenul de fotbal către îndeplinirea acestui obiectiv. În încheiere vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut pentru fotbalul lupenean, pentru bucuriile pe care le-ați adus suporterilor și pentru faptul că sunteți repere valoroase ale fotbalului românesc pe care le apreciem și respectăm ca atare”, a spus, în discursul său, primarul Lucian Resmeriță.

Dincolo de festivitatea de premiere a valoroșilor fotbaliști, antrenori, conducători de club ai Minerului Lupeni din toate generațiile, evenimentul prilejuit de centenarul competițional al fotbalului lupenean a fost dublat de un meci demonstrativ de fotbal, în care cei prezenți i-au putut revedea pe teren pe unii dintre sportivii a căror evoluție sub culorile Minerului Lupeni, de-a lungul timpului, a făcut ca acest sport să fie, cu adevărat, considerat drept ”sportul rege”, și aici, în municipiul Lupeni.

Advertisement

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate