Connect with us
Data: 24/06/2024
.

Actualitate

Cercetările arheologice continuă, și în 2022, în cetățile dacice din Munții Orăștiei

Publicat

pe

După ce, în 2021, au avut loc mai multe campanii de cercetări arheologice în cetățile dacice din Munții Orăștiei, această activitate realizată de echipe de specialiști va continua și pe percursul acestui an. Consiliul Județean (CJ) Hunedoara a hotărât să aloce, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT), suma de 150.000 lei pentru cercetările arheologice sistematice din 2022.

CJ Hunedoara sprijină și finanțează campaniile de cercetare arheologică desfășurate în cetățile dacice din Munții Orăștiei, prin DGAMPT Hunedoara, instituție direct subordonată și care are în administrare aceste monumente antice de importanță națională și universală.

Anul trecut, au avut loc mai multe acțiuni de acest gen, o primă campanie de cercetări arheologice preventive desfășurându-se, în perioada 22 iunie – 7 septembrie, în fortificația de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia (comuna Orăștioara de Sus), în cadrul unui proiect internațional. Astfel, în cadrul proiectului intitulat „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european”, finanțat prin Programul Ro-Cultura, în perioada mai sus menționată, s-au desfășurat cercetări arheologice preventive pentru documentarea fortificației de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, necesare în vederea realizării proiectului tehnic. Cu această ocazie, au fost documentate fazele principale de construcție a fortificației de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia.

Tot anul trecut, CJ Hunedoara, prin DGAMPT Hunedoara, a alocat suma de 100.000 lei pentru cercetare arheologică sistematică, ce s-a desfășurat între 23 august – 10 septembrie și care a vizat așezarea de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia (comuna Orăștioara de Sus). “În cadrul acestei campanii, au fost cercetate suprafața terasei a IX-a, amplasată în zona centrală a așezării, precum și drumul pavat care făcea legătura între incinta fortificată și zona sacră. Terasa a IX-a, cu o suprafață actuală de aproximativ 2.500 m2, a fost investigată arheologic încă din anul 1950 de către echipa coordonată de către Constantin Daicoviciu care a deschis trei secțiuni transversale pe suprafața acesteia. În etape diferite, cu precădere în anii ʼ80 ai secolului precedent, cercetările au vizat marginea estică a terasei. În anul 1990, echipa condusă de către Ioan Glodariu a descoperit în extremitatea sudică segmentul unei alei pavate cu lespezi de calcar, element care a determinat reluarea cercetărilor în cele mai recente campanii (2017-2020). În anul 2021, au fost deschise trei noi suprafețe, una pe terasa a IX-a și altele două pe direcția drumului ceremonial. Astfel, au fost documentate structura drumului, intervențiile moderne care au dus la deteriorarea acestuia, dar și o parte din suprafața terasei a IX-a. În campaniile precedente, pe terasa menționată au fost identificate segmentele unei alei pavate cu dale de calcar, gresie și andezit. Până în prezent, aleea reprezintă singura cale de acces cu o astfel de structură descoperită în peisajul arheologic al Daciei preromane. Tot pe această terasă, a fost identificat un nou edificiu monumental de tipul aliniamentelor, ale cărui urme au fost documentate începând cu anul 2017. Din structura sa au fost descoperite bazele coloanelor și resturile unui pavaj din piatră locală (micașist). Pe lângă aceste descoperiri, mai pot fi amintite fragmente ceramice de la diverse vase, inclusiv unele pictate, obiecte din fier și bronz, precum și o cantitate impresionantă de semințe carbonizate. Cel mai probabil, cercetările arheologice în această zonă vor continua și în anii următori”, arată reprezentanții DGAMPT Hunedoara.

Aspecte din timpul cercetărilor arheologice – Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia (Arhiva șantierului arheologic „Cetățile dacice din Munții Orăștiei”. Sursa: DGAMPT Hunedoara

 

Cea de a doua campanie arheologică sistematică s-a desfășurat, în toamna lui 2021, mai exact între 27 septembrie și 12 octombrie, în cetatea dacică Luncani – Piatra Roșie (comuna Boșorod), investigată din punct de vedere arheologic în anul 1949 de către echipa condusă de Constantin Daicoviciu. “Obiectivul arheologic principal al acestei campanii a fost cercetarea construcției mici cu absidă identificată încă din anul 1949 pe terasa I a fortificației, în vederea documentării unor particularități constructive și planimetrice. Pe lângă construcțiile din piatră, arheologii au descoperit artefacte specifice mediului cultural din Munții Orăștiei: fragmente ceramice, obiecte din fier și piese din bronz”, au mai informat reprezentanții DGAMPT Hunedoara.

Clădirea cu absidă – Cetatea Luncani – Piatra Roșie (Arhiva șantierului arheologic „Cetățile dacice din Munții Orăștiei”). Sursa: DGAMPT Hunedoara.

Cetățile dacice, păzite de la finele anului trecut

Având în vedere rezultatele obținute în anul 2021, CJ Hunedoara a hotărât să aloce, prin DGAMPT Hunedoara, suma de 150.000 lei pentru cercetările arheologice sistematice din anul 2022. De menționat că, de la finele anului 2021, în cele patru cetăți dacice din Munții Orăștiei – Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița – a fost asigurată paza de către o firmă specializată, conform prevederilor legale privind regimul juridic al acestor monumente antice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO și unele măsuri pentru protejarea acestora.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Minerul Lupeni a ratat promovarea în Liga 3

Publicat

pe

Redactat de

Duminică seara s-au disputat meciurile retur ale barajelor de promovare în Liga 3. Reprezentanta județului Hunedoara, Minerul Lupeni, a ajucat pe teren propriu.

0-3 acasă cu Viitorul Arad

Trupa din Valea Jiului a întâlnit pe Viitorul Arad și, după 0-0 în meciul tur disputat în județul vecin, pleca cu prima șansă. Pe teren, însă, lucrurile au stat altfel, arădenii impunânu-se clar, cu 3-0, după ce la pauză conduceau cu 3-0, iar inerul Lupeni a rata promovarea în eșalonul al treilea. Trecând peste amărăciunea acestui eșesc, cei de la Minerul Lupeni au transmis un mesaj plin de fair-play. „Mulțumim suporterilor care au fost alături de noi și ne cerem scuze pentru rezultatul de astăzi! Mergem înainte! Dorim să felicităm echipa Viitorul Arad și le urăm mult succes în continuare” este mesajul postat pe pagina de socializare a celor de la Minerul Lupeni. Astfel, și în sezonul viitor, dacă nu vor apărea surprize neplăcute de ultim moment, dar despre care se vorbește, deja, județul Hunedoara va avea tot două echipe în Liga 3, pe CSM Deva și Jiul Petroșani.

Un singur meci a avut nevoie de prelungiri

Din „zona” noastră au mai promovat Vulturii Fărcășești, din Gorj, care, după ce a câștigat turul, pe terenul celor de la Viitorul Mehedinți, cu 5-1, au câștigat și acasă, cu 3-2, și Timișul Șag, cu două scoruri fluviu, 5-1 în tur, afară, și 7-0 pe teren propriu, cu cărășenii de la MB Caransabeș. Și, dacă în anii precedenți în barajele de promovare erau retururi dramatice, multe terminate cu executarea de lovituri de pedeapsă, acum doar un singur joc a avut nevoie de prelungiri, cel dintre ACS FC Dinamo București și CSL Ștefăneștii de Jos, din Ilfov, echipa din Capitală, după 22 în tur, a câștigat cu 4-3, după ce la sfârșitul timpului regulamentar scorul era de 3-3. În aceeași regiune s-au mai înregistrat rezultatele CSM FETEȘTI (IL) – Voința Independența (CT) 1-3 (4-0 în tur) și CSO BĂICOI (PH) – FC Bolintin Malu Spart 2-1 (3-3). În „zonele” apropiate de județul Hunedoara rezultatele au fost SPARTA RM. VÂLCEA (VL) – Iris Titulescu (OT) 4-0 (1-1), CSL Nanov (TR) – SPEED ACADEMY PITEȘTI 1-2 (0-5), Metropolitan Ișalnița (DJ) – URBAN TITU (DB) 0-3 (0-3), respectiv CIL BLAJ (AB) – ACSM Codlea (BV) 1-1 (2-1), CS GHEORGHENI (HR) – Păltiniș Rășinari (SB) 1-0 (1-1), Prima Brăduț (CV) – CS Iernut (MS) 1-1 (0-4), precum și Academica Recea (MM) – CS DIOSIG (BH) 0-4 (0-5), OAȘUL NEGREȘTI (SM) – Silvicultorul Maieru (BN) 6-0 (4-1), CS Barcău Nușfalău (SJ) – VULTURUL MINTIU GHERLII  (CJ)  4-4 (2-8). În celelalte meciuri de baraj s-au înregistrat următoarele rezultate: USV IAȘI (IS) – Pro Sport Vârfu Câmpului (BT) 2-0 (2-1), Comstar Vaslui (VS) –  ȘOIMII GURA HUMORULUI (SV) 2-3 (0-5), Sportul Onești (BC) – CEAHLĂUL II P. NEAMȚ (NT) 2-1 (0-3), respectiv Voința Lanurile (BZ) – CSM ADJUD (VN) 1-1 (1-2), Pescărușul Sarichioi – VIITORUL CIREȘU (BR) 1-2 (0-4), CS MEDGIDIA (CT) – Voința Cudalbi (GL) 4-1 (2-1).

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Cod portocaliu de inundații pe râurile mici din bazinul hidrografic Mureș. A fost emis Ro-Alert

Publicat

pe

Redactat de

Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu de inundații pe râurile mici din bazinul râului Mureș.

Atenționarea este în vigoare până duminică noapte (23 iunie), la ora 23:00. Au fost trimise mesaje Ro -Alert.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții de stânga aferenți sectorului aval confluență cu râul Strei – amonte confluență cu râul Petriș, județul Hunedoara. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Dobra”, au informat specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Magazinele PPC Energie din județ, închise luni, 24 iunie

Publicat

pe

Redactat de

Magazinele PPC Energie din județul Hunedoara vor fi închise luni, 24 iunie 2024, zi liberă legală. Serviciul de call center va fi disponibil în această zi numai pentru informații în sistem automat, precum transmiterea indexului, detalii despre factură și sold.

În celelalte zile, magazinele PPC Energie vor funcţiona după programul obişnuit.

Cea mai mare parte a operațiunilor pot fi realizate prin canale digitale și nu necesită deplasarea în magazinele PPC Energie. De aceea, recomandăm clienților să folosească în continuare opțiunile digitale de comunicare, de primire și de plată a facturii, precum și contractarea online”, transmit reprezentanții companiei.

Indexul de energie electrică sau gaz poate fi transmis online folosind secțiunea Index din cadrul aplicației myPPC sau de pe pagina web https://myppc.ppcenergy.ro/. De asemenea, pentru a trimite indexul pentru energie electrică clienții pot apela (în timpul perioadei de telecitire specificată pe factură) numărul de telefon gratuit  0800.07.08.09 sau numărul cu tarif normal 021.9977. Toate detaliile despre transmiterea indexului sunt disponibile aici – https://www.ppcenergy.ro/servicii-digitale/transmitere-index/?ppc-energie

Pentru a intra în contact cu un consultant PPC Energie, clienții pot utiliza numărul de telefon 021.9977 (cu tarif normal, apelabil din România și din străinătate) în timpul programului, respectiv L-V: 8:00 – 20:00 (cu excepția sărbătorilor legale). La acest număr pot fi aflate informații despre facturi și sold, despre contract, pot fi activate servicii precum factura electronică și altele.

Advertisement

Plățile se vor putea efectua online, prin direct debit sau transfer bancar sau din aplicația myPPC. Pentru clienții care preferă plata numerar, există automate de plată de tip self-pay, amplasate în magazinele PPC Energie din București și zece județe (Arad, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Timiș și Tulcea), precum și în rețelele de magazine și în alte magazine alimentare.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate