Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

Cetate a terminat distracţia. Începe munca

Publicat

pe

Vrea performanţă pe semicerc

Gruparea deveană a promovat în Liga Naţională după un sezon în care nu prea a avut adversar

 Un an de penitenţă în Divizia A a fost unul de relaxare pentru Cetate Deva, care a defilat în majoritatea partidelor. Singurul adversar serios, HCM II Baia Mare, nu avea drept de promovare şi astfel trupa patronată de Marian Muntean nu a avut emoţii privind revenirea în eşalonul de elită.

Pentru viitorul sezon, Cetate are ambiţii mari, dorind să readucă oraşul Deva în competiţiile europene. Pentru a realiza acest obiectiv, finanţatorul Marian Muntean are sprijinul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara şi al Consiliului Local (CL) Deva.

UseSpectacol în fiecare meci

Cu un procentaj de 93,75 la sută realizat din totalul punctelor puse în joc în acest sezon de Divizia A, Cetate a zburdat în eşalonul secund, neavând practic adversar în lupta pentru promovare. Pregătite de antrenorul – jucător Melinda Toth, handbalistele devence au făcut spectacol în fiecare partidă, în marea majoritate marcând cel puţin 40 de goluri. Singurele sincope au fost înfrângerea din etapa a III-a, pe terenul celor de la HCM II Baia Mare şi egalul din ultima etapă, contra echipei CS Timişoara. De altfel, băimărencele au fost singurele care s-au ridicat la nivelul trupei devene în acest sezon, dar ele nu aveau drept de promovare. A fost un sezon în care s-a remarcat extrema dreaptă Ana Maria Simion, principala marcatoare a echipei, jucătoare care s-a angrenat perfect în echipa lui Marian Muntean, deşi a sosit la Deva abia vara trecută. Prestaţii constant bune au avut şi Laura Poenaru, Valentina Bardac, Andreea Bîrsan sau Alina Şovar, dar şi antrenoarea Melinda Toth.

Advertisement

Lotul va fi restructurat

Pentru viitorul sezon, lotul lui Cetate va fi restructurat, cerinţele Ligii Naţionale fiind mult mai mari. În prima fază, vor părăsi echipa Adina Ghidoarcă şi Oana Chitacu, cele ce îşi termină contractul cu gruparea deveană. În schimb, finanţatorul Marian Munteanu este în tratative cu mai multe jucătoare din ţară şi străinătate, precum şi cu mai mulţi tehnicieni. Noul antrenor va decide lotul cu care se va aborda noul sezon, el urmând să se pronunţe şi asupra jucătoarelor ce vor părăsi echipa. „Sunt în tratative cu mai multe jucătoare care vor semna în următoarea perioadă. De asemenea, am de ales între mai mulţi antrenori. Noul antrenor va stabili lotul şi jucătoarele care vor pleca din actuala echipă. Vor reveni Cartaş şi Semechenko plus încă cel puţin 4 handbaliste. Vreau să ne batem pentru cupele europene, pentru asta fiind nevoiţi să prindem play-off-ul. Nu va fi uşor pentru că se schimbă şi sistemul de punctaj, urmând să se dea 3 puncte la victorie. Am sprijinul consiliului judeţean, îl voi avea şi pe cel al consiliului local şi sper ca Deva să aibă din nou echipă de cupe europene după mulţi ani”, a declarat finanţatorul Marian Muntean. Acesta a explicat şi situaţia Melindei Toth: „Melinda Toth a avut mandat pentru Divizia A şi nu are carnet de antrenor pentru Liga Naţională. Dacă noul tehnician o va dori va putea face parte din staff-ul echipei şi dacă va mai face faţă va, şi juca” a spus Muntean. Cetate continuă să se antreneze până la finalul lunii mai, iar la 1 iulie va debuta pregătirea pentru noul sezon, până atunci urmând să se numească şi noul antrenor.

Divizia A, seria B

Clasament final

1 CSM Cetate Devatrans 24 22 1 1 861 493 45

Advertisement

2 HCM II Baia Mare 24 21 0 3 754 544 40**

3 SC Mureşul Tg. Mureş 24 18 0 6 716 642 36

4 CSM Slatina 24 14 2 8 700 617 30

5 Naţional Rm. Vâlcea 24 15 0 9 698 595 28**

6 HC Alba Sebeş 24 13 1 10 697 645 27

Advertisement

7 SCM Univ. Piteşti 24 12 1 11 631 617 25

8 CSM Bistriţa 24 9 0 15 596 689 18

9 CSŞ Caracal 24 8 1 15 616 688 17

10 Univ. Reşiţa 24 7 1 16 586 726 15

11 CS Timişoara 24 6 1 17 679 781 12*

Advertisement

12 Univ. Timişoara 24 5 0 19 491 686 10

13 Univ. C-tin Brâncuşi Tg. Jiu 24 2 0 22 516 818 4

*penalizată cu un punct

**penalizate două puncte

 

Advertisement

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate