Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Cetatea Devei – înfățișată în fața oaspeților acum în întregime. Numeroși turiști și localnici se bucură de Incinta I, deschisă pentru public

Publicat

pe

Cetatea Devei – emblemă a municipiului reședință a județului Hunedoara, poate fi vizitată acum în întregime. Incinta I a fost redeschisă publicului, după ce, timp de aproape trei ani, s-a aflat în șantier, fiind reabilitată și restaurată în cadrul unui amplu proiect realizat cu fonduri europene. Numeroși turiști, din diferite părți ale țării, dar și localnici, au urcat, în weekendul trecut, în incinta monumentului istoric și s-au bucurat de noul spațiu de vizitare al Cetății și de priveliștea spectaculoasă asupra orașului și a împrejurimilor, din “inima” fortăreței medievale.

Incinta I a Cetății Devei, cea care cuprinde partea din vârful dealului pe care este amplasat monumentul istoric, a fost redeschisă pentru public, după ce lucrările de restaurare și reabilitare – începute în octombrie 2021, au fost finalizate. Aproape cinci milioane de euro, finanțare nerambursabilă câștigată de administrația locală, au fost folosiți pentru punerea în valoare a acestui spațiu al Cetății, investiția fiind una îndelung așteptată, mai ales de către vizitatori care înainte nu aveau acces în această parte importantă a Cetății.

La recepția finală a lucrărilor, ce s-a desfășurat joi, 30 mai 2024, au participat Nicolae-Florin Oancea, Primarul Municipiului Deva, Traian Berbeceanu – Administratorul public al Municipiului Deva, comisia de recepție la terminarea lucrărilor, reprezentanți ai ISC Hunedoara, ai Direcției Județene pentru Cultură Hunedoara, ai Asociației Persoanelor cu Handicap Neuromotor, constructorul, proiectantul și dirigintele de șantier, precum și turiști aflați, în acel moment, pe Cetatea Devei.

Ce lucrări s-au realizat

Lucrările exterioare au vizat trei zone: curtea mare, curtea mică și zona de legătură dintre cele două curți (fostul corp de Est al garnizoanei).

Potrivit reprezentanților municipalității, curtea mare va fi dedicată evenimentelor culturale. Sunt amenajate și grupuri sanitare, cu facilități inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. În Incinta I vor fi expuse litografii de epocă și alte imagini istorice cu Cetatea Deva, piese de artilerie specifice epocii, arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut Cetatea. Deasupra magaziei de arme, Platforma Belvedere Est – cel mai spectaculos loc din Incinta I va găzdui evenimente cu specific istoric și va fi, în același timp, un pol de atracție major în circuitul de vizitare a Cetății, având în vedere că de aici poate fi admirat atât orașul, cât și toată Valea Mureșului.

Advertisement

În Pivnița Mare a fost creată o „scenă din viața zilnică a garnizoanei”. Pivnița Mică s-a transformat într-o încăpere memorială, dedicată lui David Ferencz – fondatorul și primul episcop al Bisericii Unitariene, care a fost încarcerat și a murit în Cetatea Deva.

Panoramă spectaculoasă asupra orașului și Văii Mureșului – de pe platforma Belvedere Sud

De pe Platforma Belvedere Sud, turiștii și localnicii pot admira o panoramă spectaculoasă asupra orașului și Văii Mureșului, prin binocluri.

În locul fostei pivnițe de vinuri a garnizoanei Cetății, este amenajată Sala Multimedia, dotată cu monitoare, instalație audio performantă, panouri interactive ,,touchscreen’’ și dispozitive de proiecție pentru holograme (spațiul va putea fi folosit pentru simpozioane, conferințe, sală de curs pentru lecții deschise de istorie etc.). În corpul de gardă și arest sunt expuse elemente de piatră sculptată, descoperite în săpătura arheologică, iar fosta temniță găzduiește obiecte specifice acestei funcțiuni (masă de tortură, dispozitive de schingiuire specifice epocii etc.).

Primarul Nicolae – Florin Oancea: „O splendoare de Cetate pe care o redăm devenilor, hunedorenilor și tuturor celor care vizitează municipiul Deva”

Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, a declarat că refuncţionalizarea Incintei I şi reintroducerea acesteia într-un circuit turistic coerent, alături de Incintele II şi III care sunt deja reabilitate va determina implicit dezvoltarea turismului cultural-istoric, punerea în valoare a istoriei şi tradiţiilor zonei şi implicit creşterea numărului de turişti.

“Sunt foarte mândru și eu și sunt convins că și devenii sunt mândri. Cum a fost? Greu, multă muncă. A fost greu până am obținut finanțarea pe fonduri europene, cinci milioane de euro. A fost greu în perioada de implementare a acestui proiect. S-au respectat normativele și soluția dată de Comisia Națională a Monumentelor de la București. A durat ceva timp, dar vedeți și dumneavoastră ce a ieșit – o splendoare de Cetate, pe care o redăm devenilor, hunedorenilor și tuturor celor care vizitează municipiul Deva. Am avut bucuria să întâlnesc două familii din Constanța care au fost în urmă cu doi ani la Deva, le-a plăcut orașul și au revenit. Poate nimic nu e întâmplător, au venit exact în ziua în care a avut loc recepția la terminarea lucrărilor și ziua în care am inaugurat pentru public Incinta I a Cetății Devei, un moment și un motiv de mare satisfacție pentru mine. Împreună cu colegii din Primăria Municipiului Deva am muncit mult să finalizăm acest obiectiv și, eu cred că, Deva sau în această vară, numărul turiștilor și al vizitatorilor va crește exponențial. Estimăm undeva la 2.500 de vizitatori pe zi”, a declarat Nicolae – Florin Oancea, Primarul Municipiului Deva.

Advertisement

La rândul său, antreprenorul general al lucrării, Vasile Mărginean, a declarat că Incinta I a Cetății se afla înainte într-o stare avansată de degradare, „zidurile erau pline de igrasie, de fisuri”, acestea fiind reabilitate cu un material special pentru zidăria de epocă, a explicat acesta. „Dacă luați fotografiile de acum 20-30 de ani, o să vedeți diferența (…) Partea cea mai frumoasă a intervenit spre final, când am început, ușor -ușor, să le descoperim și să le punem în valoare, apoi, după o muncă asiduă, de doi ani de zile, a început să se vadă ceva. Mă repet, fiecare încăpere are istoricul și specificul ei și ca să poți să o pui în valoare cu materiale cerute și o grămadă de cerințe foarte greu de realizat, în momentul în care le-am finalizat, a început să fie frumos”, a declarat Vasile Mărginean, antreprenorul general al lucrării.

 

Considerată „inima” spectaculoasei fortărețe medievale ce străjuiește orașul, Incinta I a Cetății Devei era singura parte a monumentului istoric care până acum nu putea fi vizitată. Situația s-a schimbat odată cu reabilitarea și deschiderea acestei părți importante a fortăreței, iar turiștii, devenii și hunedorenii se bucură acum de farmecul întregului monument medieval.

Actualitate

Florentina Iușco, vicecampioană națională la triplu salt

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 29-30 iunie la Cluj Napoca se desfășoară etapa finală a Campionatului Național de atletism în aer liber pentru seniori. În prima zi a competiției, în proba feminină de triplusalt, a luat startul și Florentina Iușco, atletă legitimată la CSM Deva.
Sportiva pregătită de profesorul Nicolae Alexe a avut o evoluție bună, având un rezultat de 14,05 metri, rezultat cu care a devenit vicecampioană națională.
Primul loc a fost ocupat de Andreea Taloș, de la Rapid București, cu 14, 35, iar pe trei s-a clasat Diana Ion, de la CSM Craiova, cu 14,03.
Florentina Iușco va lua startul duminică, 30 iunie, și în finala probei de săritură în lungime.
Citeste mai mult ...

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Locurile de parcare de pe drumurile naționale, amenajate

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă drumarii execută o serie de lucrări în ceea ce privește amenajarea și întreținerea locurilor de parcare de pe drumurile naționale din județul Hunedoara.

Astfel în unele zone se montează mobilier nou, iar în alte zone se execută lucrări de întreținere ale mobilierului existent.

”Amenajare și întreținere locuri de parcare pe drumuri naționale din județul Hunedoara”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate