Connect with us
Data: 24/11/2024
.

Actualitate

Cetatea Devei – înfățișată în fața oaspeților acum în întregime. Numeroși turiști și localnici se bucură de Incinta I, deschisă pentru public

Publicat

pe

Cetatea Devei – emblemă a municipiului reședință a județului Hunedoara, poate fi vizitată acum în întregime. Incinta I a fost redeschisă publicului, după ce, timp de aproape trei ani, s-a aflat în șantier, fiind reabilitată și restaurată în cadrul unui amplu proiect realizat cu fonduri europene. Numeroși turiști, din diferite părți ale țării, dar și localnici, au urcat, în weekendul trecut, în incinta monumentului istoric și s-au bucurat de noul spațiu de vizitare al Cetății și de priveliștea spectaculoasă asupra orașului și a împrejurimilor, din “inima” fortăreței medievale.

Incinta I a Cetății Devei, cea care cuprinde partea din vârful dealului pe care este amplasat monumentul istoric, a fost redeschisă pentru public, după ce lucrările de restaurare și reabilitare – începute în octombrie 2021, au fost finalizate. Aproape cinci milioane de euro, finanțare nerambursabilă câștigată de administrația locală, au fost folosiți pentru punerea în valoare a acestui spațiu al Cetății, investiția fiind una îndelung așteptată, mai ales de către vizitatori care înainte nu aveau acces în această parte importantă a Cetății.

La recepția finală a lucrărilor, ce s-a desfășurat joi, 30 mai 2024, au participat Nicolae-Florin Oancea, Primarul Municipiului Deva, Traian Berbeceanu – Administratorul public al Municipiului Deva, comisia de recepție la terminarea lucrărilor, reprezentanți ai ISC Hunedoara, ai Direcției Județene pentru Cultură Hunedoara, ai Asociației Persoanelor cu Handicap Neuromotor, constructorul, proiectantul și dirigintele de șantier, precum și turiști aflați, în acel moment, pe Cetatea Devei.

Ce lucrări s-au realizat

Lucrările exterioare au vizat trei zone: curtea mare, curtea mică și zona de legătură dintre cele două curți (fostul corp de Est al garnizoanei).

Potrivit reprezentanților municipalității, curtea mare va fi dedicată evenimentelor culturale. Sunt amenajate și grupuri sanitare, cu facilități inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. În Incinta I vor fi expuse litografii de epocă și alte imagini istorice cu Cetatea Deva, piese de artilerie specifice epocii, arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut Cetatea. Deasupra magaziei de arme, Platforma Belvedere Est – cel mai spectaculos loc din Incinta I va găzdui evenimente cu specific istoric și va fi, în același timp, un pol de atracție major în circuitul de vizitare a Cetății, având în vedere că de aici poate fi admirat atât orașul, cât și toată Valea Mureșului.

Advertisement

În Pivnița Mare a fost creată o „scenă din viața zilnică a garnizoanei”. Pivnița Mică s-a transformat într-o încăpere memorială, dedicată lui David Ferencz – fondatorul și primul episcop al Bisericii Unitariene, care a fost încarcerat și a murit în Cetatea Deva.

Panoramă spectaculoasă asupra orașului și Văii Mureșului – de pe platforma Belvedere Sud

De pe Platforma Belvedere Sud, turiștii și localnicii pot admira o panoramă spectaculoasă asupra orașului și Văii Mureșului, prin binocluri.

În locul fostei pivnițe de vinuri a garnizoanei Cetății, este amenajată Sala Multimedia, dotată cu monitoare, instalație audio performantă, panouri interactive ,,touchscreen’’ și dispozitive de proiecție pentru holograme (spațiul va putea fi folosit pentru simpozioane, conferințe, sală de curs pentru lecții deschise de istorie etc.). În corpul de gardă și arest sunt expuse elemente de piatră sculptată, descoperite în săpătura arheologică, iar fosta temniță găzduiește obiecte specifice acestei funcțiuni (masă de tortură, dispozitive de schingiuire specifice epocii etc.).

Primarul Nicolae – Florin Oancea: „O splendoare de Cetate pe care o redăm devenilor, hunedorenilor și tuturor celor care vizitează municipiul Deva”

Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, a declarat că refuncţionalizarea Incintei I şi reintroducerea acesteia într-un circuit turistic coerent, alături de Incintele II şi III care sunt deja reabilitate va determina implicit dezvoltarea turismului cultural-istoric, punerea în valoare a istoriei şi tradiţiilor zonei şi implicit creşterea numărului de turişti.

“Sunt foarte mândru și eu și sunt convins că și devenii sunt mândri. Cum a fost? Greu, multă muncă. A fost greu până am obținut finanțarea pe fonduri europene, cinci milioane de euro. A fost greu în perioada de implementare a acestui proiect. S-au respectat normativele și soluția dată de Comisia Națională a Monumentelor de la București. A durat ceva timp, dar vedeți și dumneavoastră ce a ieșit – o splendoare de Cetate, pe care o redăm devenilor, hunedorenilor și tuturor celor care vizitează municipiul Deva. Am avut bucuria să întâlnesc două familii din Constanța care au fost în urmă cu doi ani la Deva, le-a plăcut orașul și au revenit. Poate nimic nu e întâmplător, au venit exact în ziua în care a avut loc recepția la terminarea lucrărilor și ziua în care am inaugurat pentru public Incinta I a Cetății Devei, un moment și un motiv de mare satisfacție pentru mine. Împreună cu colegii din Primăria Municipiului Deva am muncit mult să finalizăm acest obiectiv și, eu cred că, Deva sau în această vară, numărul turiștilor și al vizitatorilor va crește exponențial. Estimăm undeva la 2.500 de vizitatori pe zi”, a declarat Nicolae – Florin Oancea, Primarul Municipiului Deva.

Advertisement

La rândul său, antreprenorul general al lucrării, Vasile Mărginean, a declarat că Incinta I a Cetății se afla înainte într-o stare avansată de degradare, „zidurile erau pline de igrasie, de fisuri”, acestea fiind reabilitate cu un material special pentru zidăria de epocă, a explicat acesta. „Dacă luați fotografiile de acum 20-30 de ani, o să vedeți diferența (…) Partea cea mai frumoasă a intervenit spre final, când am început, ușor -ușor, să le descoperim și să le punem în valoare, apoi, după o muncă asiduă, de doi ani de zile, a început să se vadă ceva. Mă repet, fiecare încăpere are istoricul și specificul ei și ca să poți să o pui în valoare cu materiale cerute și o grămadă de cerințe foarte greu de realizat, în momentul în care le-am finalizat, a început să fie frumos”, a declarat Vasile Mărginean, antreprenorul general al lucrării.

 

Considerată „inima” spectaculoasei fortărețe medievale ce străjuiește orașul, Incinta I a Cetății Devei era singura parte a monumentului istoric care până acum nu putea fi vizitată. Situația s-a schimbat odată cu reabilitarea și deschiderea acestei părți importante a fortăreței, iar turiștii, devenii și hunedorenii se bucură acum de farmecul întregului monument medieval.

Actualitate

Corvinul este pe loc de play-off

Publicat

pe

Redactat de

În Liga 2 de fotbal s-au jucat, cu o singură excepție, meciurile etapei a XIV-a. Reamintim că în Liga 2, unde, la începutul competiției, au fost înscrise 22 de echipe, se joacă un singur tur, la finalul căruia primele șase clasate vor evolua în play-off-ul pentru promovarea în SuperLigă, iar celelate participante vor evolua în două serii de play-out.

Succes cu 2-1 la Oradea

Corvinul Hunedoara a jucat, în deplasare, la Oradea, pe terenul celor de la FC Bihor. Deși hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon, trupa pregătită de Florin Maxim și-a respectat blazonul de deținătoare a Cupei României și își continuă evoluția pentru atingerea obiectivului, respectiv calificarea în play-off. Pe un teren deloc ușor, Corvinul a început mai bine jocul și, după două ratări ale lui Grigore, reușește deschiderea scorului în minutul 10 când, după o acțiune prelungită de atac, Cărăuș, din a doua încercare, a înscris, cu capul, din apropiere, centrarea lui Velisar. Până la pauză tot Corvinul a controlat jocul, în general, având ocazii mai periculoase decât gazdele, iar la vestiarele stadionului „Iuliu Bodola” din Oradea s-a intrat cu 1-0 în favoarea Hunedoarei. Mitanul secund începe perfect pentru Corvinul, Vladic, bine lansat de Lehaire, fiind faultat în suprafața de pedeapsă, este faultat de Băican. Iar penalty-ul din minutul 48 a fost transformat, cu siguranță, de Manolache. Jocul părea să se îndrepte spre o victorie fără probleme a Corvinului, dar, în minutul 68, arbitrul „vedeun henț, inexistent, la Lehaire, iar penalty-ul fantezist acordat a fost transformat de experimentatul Hora. Corviniștii reușesc să mențină rezultatul până la final, mai ratând, și ei, ceva ocazii, și se impun cu 2-1. În urma acestui rezultat, Hunedoara urcă pe 6, ultimul loc de play-off, cu 23 de puncte, iar Bihorul este pe 17, cu 11 puncte. Etapa viitoare cei de la Corvinul Hunedoara vor primi vizita liderului, AFKC Miecurea Ciuc, asupra acestui subiect urmând a reveni în edițiile următoare ale cotidianului SERVUS HUNEDOARA.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier grav a avut loc la ieșirea de pe autostrada A1 către DN 7, implicând două autoturisme și rănirea a patru persoane.

Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit în urmă cu puțin timp, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la ieșirea de pe autostrada A1 pe DN 7, unde a fost semnalat un accident rutier.

Pentru misiune au fost alocate și 3 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.

La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident au fost implicate 2 autoturisme, rezultând rănirea a 4 persoane.

Acestea au fost evaluate și au primit primul ajutor la locul evenimentului și ulterior au fost transportate la spitalele din Orăștie (2 victime), Deva ( 1 victimă) și Hunedoara (1 victimă), pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.

Advertisement

În aceste momente, circulația în zonă se desfășoară alternativ.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR): „Am votat pentru candidatul cu o viziune de bun simț pentru oameni și pentru comunități”

Publicat

pe

Redactat de

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (UDMR) a declarat, duminică, la Hunedoara, că a votat „pentru candidatul cu o viziune de bun simț pentru oameni și pentru comunități, pentru toți cetățenii țării noastre”.

„Am votat, azi, pentru candidatul care are o viziune rațională pentru oameni și pentru comunități, pentru toți cetățenii țării noastre. Am votat pentru candidatul care crede că statul trebuie să fie în slujba oamenilor și care știe că cetățenii nu sunt subordonații statului. După un președinte jucător și un președinte absent, este vremea să avem un președinte responsabil. De aceea, am votat pentru candidatul rațiunii și al bunului simț!”, a declarat europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate